Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Luna85 » pre 9 godine

Da, hrono centri i hrono Fb grupe i mene odbijaju i ne slažem se sa većinom i nisam u tim vodama. Žumanca koristim normalno u doručku, druge stvari sam prilagodila sebi dosta. Meni ovo potpuno odgovara za sada, šta će biti posle to se i ja pitam ali ja opet mislim da je sve bolje od onog mog pređašnjeg stanja. Znam samo da nisam gladna, da nisam neraspoložena, da imam puno energije i da mršavim. Ostalo su nijanse ko i u svakoj dijeti bez šećera ovoga ili onoga. Celer inače ne jedem pa ni šargarepu i ne smeta mi mnogo, narendam doduše celer od kako sam počela, često u salatu. Ja uglavnom slušam svoj organizam i pečurke mešam sa svačim i tu mislim da se kosim sa nekim pravilima.
    E sada oni koriste krompir i pasulj i sve ostalo nakon te restrikcije tako da su ta neka ograničenja u startu. Niti imam nešto pozitivno da kažem iz ove perspektive o tome niti negativno jer i dalje istražujem za sada.
    Hvala za savet o proteinima.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Ne znam kako u ostalim dijetama, ali pečurke se u Un-ki smatraju neutralnom namirnicom. Ja ih takodje mešam uz sve.
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Podstaknuta svim ovim pročitala sam jako jako dugačak tekst na mooshema sajtu o hrono ishrani koji je toliko negativan i toliko uznemirujući da sam prvi put za 14 dana počela da sumnjam u sve ovo i moram priznati da sam se baš smorila, onako muški. Sve ono što je meni odgovaralo potpuno je označeno kao neki smrtni greh i umreće svako ko ga se pridržava, takav utisak ostavlja cela ta priča na mene. Mislim da mi ovo nije trebalo, baš tolika količina negative i pokretanje sumnje u ceo sistem. Totalni bedak. Pritom danima iznosim ono što je meni dobro u ovoj ishrani iako su mnogi protivnici toga, i pored toga je uspelo da me demotiviše potpuno.

Eh da zaboravih na jelovnik

DAN 15
    8h D - pica od integralnog brašna, šunka, paradajz
    Fa teretana 13h
    15h R - šnicle isečene na štapiće, ukrčkane u sosu od paprike, luka i pečuraka + kupus salata
    20h V -neki potpuni potpuni zbrlj od ribe i spanaća + kiselo mleko :shock:
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Koliko god da tvoja ishrana nije, kako tamo negde piše po pravilu, ona daje rezultate. Tebi prija i umesto da se vodiš strogim pravilima, nastavi da osluškuješ svoje telo i ono što ti traži. KAda bi svaka ishrana (ili dijeta) davala kod svakoga iste rezultate, ne bi ih bilo ovoliko. :)
    Zašto da dozvoliš da te nečije pisanije demotiviše kad imaš samu sebe za primer da si na pravom putu, jer da nisi, rezultati bi izostali.
    Ne postoji toliko jak karakter koji neće brljati. Iz tih brljeva naučićeš mnogo, kao i svi ostali. Počela si pre 14 dana i sama si napisala da je taj period za tebe veliki uspeh. NAstavi i sama ćeš da vidiš u kom pravcu ćeš dalje da ideš, možda pokušaš nešto novo ili samo izmeniš nešto što tebi ne odgovara. :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Da, sve to stoji, hvala ti još jednom. Pokušavam da pronađem neki svoj sistem pa zato bauljam po ovom forumu i smaram u dnevnicima da vidim kako se to drugi hrane konkretno :D
    Ono što me je najviše deprimiralo je zaključak da se kilogrami vraćaju čim se uvede UH uz ostale obroke a ne samo za doručak. Ali onda se vraćamo na ono što svi ovde znamo a to je da nema opuštanja nakon te neke zacrtane kilaže. Pretpostavljam da će jutro biti mnogo pametnije, danas izgleda neki dan D :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Odlicno je sto pokusavas da razmisljas dugorocno i sa obracanjem paznje i na zdravs.aspekte, kao i to sto nisi bandoglava i slicno...ali ja ti predlazem da se ovog casa opustis i prestanes sa opterecivanjem. Ako Bog da, za par dana cu moci da ti pisem. Predlozicu ti kako da, uzasno jednostavno, otklonis sve svoje brige i nedoumice, i kako da sve bude u redu. Ne tako sto cu ti ,,izdiktirati" kako da jedes, naprotiv jesces kako tebi odgovara, nego tako sto cu ti (nadam se) predloziti nacin na koji treba da se odnosis prema svemu ovome i kakav stav da zauzmes.
    Prema tome, opusti se molim te, odmori par dana od literature i blogova, uzivaj, jedi kako jedes i zakoci malo sa tim mislima.
    Vrlo lako cemo osmisliti kako sve moze da bude u redu. Iskljuci se iz tog briznog stanja, za tebe ne da ima nade nego bas bas nema mesta brizi!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Debelicka :01: čekam i jedem :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Stvarno se previše opterećuješ. Previše je teorija, prepoznačeš i sama šta je to što tvom organizmu odgovara. Mrsini saveti svakako pomažu .... nisu to nikakva njena izmišljena pravila, to su osnovni principi normalne svakodnevne zdrave ishrane - skoro sam pročitala vrlo slične predloge ishrane jednog priznatog nutricioniste ...

Tvoji jelovnici su sasvim OK.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Pošto pišeš o karakteru (svom) a ja se tu prepoznajem, kapiram i da si (bila) u potrazi za nečim određenim i krajnje konkretnim: to smeš da jedeš tad i tad, ovo ne smeš da jedeš, ovo se sprema ovako, ovo onako. Tu nema mnogo lutanja niti mnogo mogućnosti da se pogreši. I tačno znaš uspevaš li ili ne da se držiš jasno zacrtanog plana.
    Sad kad si se ipak malo uhodala, pronašla mesto gde je dosta onih koji su prošli ili prolaze kroz isto što i ti, ali i onih koji su solidno upućeni u načine ishrane i voljni da pomognu - možeš sa mnogo manje straha da ideš ka nekoj sopstvenoj ishrani koja će zadovoljiti i tvoj ukus i navike i potrebe.
    I ja sam jedno vreme malo proučavala hrono (imam drugaricu koja baš muku muči sa prekomernom težinom, i ist je od tih kojime treba nešto striktno i konkretno, a voli meso, pa mi se učinilo da bi mogla biti dobar izbor) i delovalo mi je OK. Ima nelogičnosti, ali ako ćemo iskreno, u svakoj dijeti ih ima - namerno ili su u pitanju propusti, neije ni važno. Onda su se u nekim hrono dnevnicima ovde počeli javljati problemi... nakon minimalnog odstupanja u nekom kratkom periodu - ništa više nije bilo kako treba i kilogrami su počeli da se vraćaju. Onda sam se malo raspitivala kod onih koji se ishranom bave ozvbiljnije, i zanimljivo je da niko nije imao da mi kaže ništa pozitivno u vezi hrono ishrane. Onda sam saznala i da postoje ti centri ili savetovališta ili već kako se zovu, koji se bave hrono ishranom i da se sve to prilično debelo naplaćuje. I tu sam stala... i zaboravila sva pravila koja sam već bila naučila i nameravala da ih prenesem drugarici.
    Svaka dijeta je restriktivna, zato i deje rezultate, ali koliko god da nam prija ili mislimo da nam odgovara, naravno da nije trajno rešenje i naravno da ne treba doživotno da se hranimo kao da smo na dijeti. Ali za taj neki period promene, relativno brzih rezultata, pa i učenja, svaki način ishrane koji nije opterećujući i daje rezultate je prihvatljiv. Jedna pametna žena, pričajući o nekoj dijeti, reče: "Nije zdravo? Naravno da restriktivna ishrana ne može biti savršena. Ali, svakako je bolje nego biti debeo!"
    Imam utisak da jako brzo učiš i usvajaš dobre nevike, tako da verujem da ćeš dosta lako pronaći osnovni model sopstvene ishrane. :23:
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Tekst na Mušemi je ako se ne varam ispovjest njene kume koja uopšte toj ishrani nije pristupila na pravi način i nije mogla da se uskladi s vremenom i obavezama. Činila je 1001 glupost i normalno da se s*ebala.

Žumanjca su dobra, ali svako pretjerivanje nije dobro. Koliko sam ja upoznata broj bjelanjaca nije ograničen, a žumanjca su dva dozvoljena po danu, što nije ni malo malo (holesterola prije svega). Ako ja sa sto kila mogu da budem sita od 2 jajeta sa 300 grama paprike+salata mislim da nekoj osobi znatno lakšoj to ne treba da predstavlja nikakav problem. Oni hrono računaju u sistem ishrane što znači da se pravila treba držati do kraja života, a ne kao sa un-kom odraditi 182 dana i zbuniti se, i ne znati šta dalje (eventualno prihvatiti separatizam u tanjiru). Koliko sam skapirala u hronu je čupava ta restrikija, ali ni ona nije bauk (pogotovo tebi koja ne jedeš voće). Kad se skinu kile ulaziš u slobodan stil do kraja života (nešto što prilično liči na ovo što ja trenutno radim). Imaš pravo na užinu između ručka i večere i imaš pravo na varajući dan (u mom slučaju vk, za koji mislim da je iz raja izašao).

Do jo-joa dolazi kad se naglo počne nadoknađivati propušteno gradivo sa uh-ovima. Naravno da će se organizam zbuniti i početi da deponuje u skladište (salo).

Šta ja mislim? Mislim a treba da se opustiš i da poslušaš šta ti Debelićka kaže (ne zato što je ona hranidbeni guru i sveznalica, nego zato što su njeni savjeti lako primjenjivi i pametni, a na kraju krajeva prilično liče na hrono održavanje). Mislim da tebi sa tom kilažom nisu potrebne restrikcije i ne znam ti kakvi ekstremi. Fino da skrojiš svoj sistem i pičiš po njemu, skineš kile i stekneš zdrave navike za vjek-vjekova.

Horor ishrana!!!- aplauz za kći, jako mi se sviđa.

Proteini se teško vare - apsolutna istina. Mislim da ne treba padati u paniku ako se pojede nešto iz kombinacije, samo prihvatiti činjenicu da bi bilo bolje da se jedu odvojeno. Kombinovanje ne deblja, ali otežava posao sistemu za varenje. :mahalo:

P.S. na hronu je dozvoljeno kiselo mlijeko, a ne jogurt.
    Korjenaste biljke nisu zabranjene, ali se ne smiju termički obrađivati zato što im se poveća glikemijski indeks.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Leonida ne mogu da se ne opterećujem, ja ovo shvatam krajnje ozbiljno pa tako i činjenicu da ne bih volela da mi se hrono pretvori u horor jer se poteže to pitanje šta posle? Ko bi i od vas bio srecan da krene plus na vagi. Takodje ne bih volela da udjem u neko kolo koje cu kao baba skupo platiti da izadjem iz njega :) Debelickine savete jedva cekam i iskreno posle njenog posta sam se smirila.
    Ja sam fanatik i ja moram ovome da pristupim tako inace nema rezultata, znam sebe i znam koliko sam puta odustajala.
    narcisa da ispovest njene kume ali ja sam posle citala i njen clanak od 2000 strana i toliko komentara da sam svasta procitala i tu krece moje ludilo :D
    Svakako nastavljam po ovome za sada. Za zumanca i k.mleko znam al nisam imala potrebu da ispravljam jer nije ni bila poenta tu :)
    Što se tiče naglog vraćanja UH ja ih recimo unosim za doručak dosta i onda kroz semenke i za ručak i večeru iako su zabranjene. E sada ako bilo ko posle neke dijete krene sa previše UH mislim da to dovodi do gojenja. Ja sam planirala kasnije da recimo samo ubacim i testeninu kao obrok tipa špagete ili makarone ali nisam mislila da uključujem hleb i testa u onoj količini. E sada nadam se da baš to neće dovesti do tog naglog gojenja koliko neki pominju.
    Alfa ja 10 god pokusavam da skinem ovo i to bas uvek na moj nacin i skinem al vratim jer ne precrtam u glavi. Upravo zato ne mogu sada kretati samo po svom jer sam resila da promenim zivot, meni su neophodna pravila ali zaista jer ja moram da se disciplinujem, ja nemam zdrave navike i necu da se opet vratim na isto nikada, pritom deca slede moje primere, suprug isto usvaja po nešto i ja prosto moram da naučim dobro osnovu da bi mogla posle da nadograđujem. Zato mi je jako vazno da sledim nesto i da mi postane osnova. Mislila sam da je to hrono i sada shvatam da nije i otud i ovo ludilo.

Hvala vam na angažovanju zaista, divne ste :009:

Što se tiče pravila koja se ne poštuju u hrono tj koje ja nisam poštovala pa da počnem
    * kafu i cigaretu svako jutro uzimam na prazan stomak i to bez limunade sa toplom vodom jer popijem samo čašu obične vode
    * obroci mi nisu obilni toliko da puknem jer ne mogu da pojedem mnogo u jednom obroku
    * za ručak ponekad umesto mesa uzmem i samo sir recimo kao onda sir i paprike :)
    * za večeru ubacujem i semenke pa i mešam dva proteina
    * jabukovo sirće koristim redovno pa i obično ulje u nedostatku maslinovog koje nije baš jeftino

I sa ovim je došlo do mršavljenja i razlog je
    *veći razmak između obroka i 0 grickanja
    * bez šećera sve vreme, osim jednog dana sa onom jabukom i šećerom i rumom mmm
    * bez testa, hleba, pržene hrane, pohovanja i spajanja krompira i mesa i drugih varijanti
    * jedna večera i to do 20h
    * vežbanje

Ovo je moj doručak danas i morala sam da ga izračunam čisto da vidim koliko obilno pojedem. Lepinja teži oko 100 gr i ima 130 kalorija i to samo zato što su susam i lan unutra koji su ipak zdrave kalorije kao i samo integralno brašno. Namazano sa pavlakom i 15 gr šunke. Rezultat - jedna je dovoljna da se prejedem i ne mogu više. Znači doručak nema ni 200 kal možda sa ovim susamom što sam posula jedino.
    * ovo obilno ne kažem zbog toga što mislim da jedem mnogo i što se plašim količina već je dopuna na onaj tekst koji sam komentarisala da je svima prepisana ista dijeta i za onu ženu od 60kg i onog muškarca od 150 kg, ali činjenica je ove dve osobe ne mogu pojesti istu količinu dok se ne zasite. Isto komentar da nakon obilnog doručka ne može neko da se kreće, pa mislim da ovo nije toliko obilno da ti zaustavi ceo metabolizam kako je naznačeno tamo.

HRONO stvarno nije za one koji ne mogu bez voća i koji ne vole meso i ne mogu da doručkuju i ko ne može da ukombinuje obroke zbog posla. To je onda stvarno horor!
    Ja ne jedem voće, kod kuće sam stalno i nije mi mučno da se igram sa hranom, volim meso i volim da doručkujem jaču hranu i ova ishrana je meni kao dar s neba. Već se ponavljam kao papagaj i imam osećaj da sada upadam u onaj klan koji brani ovu ishranu ali eto ni na forumu nema poz iskustva sa njom pa nekako imam potrebu da kažem i svoje mišljenje o ovome iako još nisam ni izašla iz ovog prvog dela.

Slika
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Ulizivački post.
    Sviđa mi se način na koji postavljaš problem, a još više način kojim ga rješavaš.
    Pročitah opet Mooshemin tekst o proteinima. Fino je ona to sve sročila i naučno objasnila (slažem se sa skoro svim izrečenim, osim što ne razumijem kako neko može da ne ispita sve oko neke ishrane prije nego što joj pristupi i da stvari gleda crno-bijele i da mu je teško pojesti 4 glavice zelene salate ako je potrebno da bi bio izbalansiran). Idem ove sedmice da provjerim krv i urin pa ću vidjeti da li sam u opasnoj zoni.
    Doručak ti izgleda famozno! :mahalo:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Narcisa meni ovaj dnevnik stvarno služi kao dnevnik pa se ne libim da iznosim i sve ono što ide u njemu, kao što je ovo tripovanje oko ishrane i svega pa i mučenje ponekad :D Šta proveravaš, proteine ili?
    Da li mislimo na onaj tekst od 200000 reči?? Ja nisam mogla, za kumu sam pročitala sve ali ono njeno naučno nisam mogla previše je za moj mozak ali sam uredno pročitala sve komentare :nasilan:
    Ono što je meni nejasno je to što recimo odmah znaš da li nešto možeš ili ne možeš, tako ja znam da ne bih krenula na UN ni da mi plate iz razloga koje sam iznela već. Ali tako i znam da je ovo ok meni. E sada ona prvo što ne živi sistem koji hrono zahteva, nije mi jasno odakle ideja i da se ista sprovodi, jer ako ti znaš da si odsutan od kuće tokom celog dana, da si na probama po 20 sati kako možeš da očekuješ da ćeš sprovoditi nešto od propisanog. Drugo to planiranje obroka koliko god predstavljeno kao mučno ja ipak mislim da je ključno, ne možeš kao muva bez glave. Ja sebi ne smem da dozvolim da nemam nešto što mogu da jedem jer ću onda jesti hleb i šećer u ponoć kada ogladnim. Ja navijam sat u 7h ujutru pa i nedeljom da spremim sve kako treba, ali radim to s voljom nije mi mučenje, tu je velika razlika kako pristupiš svemu.

Podstaknuta svim onim od juče danas sam kao probala da malo brljam i to tako što sam za ručak unela jogurt i pavlaku, tj pokušala da unesem ali se nije slavno završilo. Naime skuvam ja lepo školski supu danas, u njoj se kuvalo meso, povrće bla bla. To meso sam kasnije iskoristila za moj obrok. MEđutim ono što je jako loše krenulo je moj pokušaj da jedem kelj!!! Prvo što sam pokušala da ga skuvam na pari, iznad supe, i on se kao skupio. Onda se setih da su mi leonida i TZLJ pomenule da kuvaju brokoli i karfiol sa mlekom i reših ja da uradim to i sa keljom. Iseckala ga i začinila i pošto nisam imala mleka dodala sam malo pavlake i malo jogurta, recimo po dve kašike i onu supu malo čisto da ima nešto u čemu da se kuva i stavila u šerpicu i kuvala i kuvala i kuvala, pomešala sa mesom iz supe i sela da jedem i ostavila, nisam mogla da uzmem ni kašiku. To je bio pokušaj u 13h. U 17h sam imala drugi pokušaj pošto sam shvatila da sam jako gladna i to je meni toliko odvratno da sam nekako jedva pojela onih 50ak grama kvanog mesa i malo tog kelja koji je više jeo mene. Zvanično je sada da smo kelj i ja objavili rat. Izbacila sam ga na sred dvorišta. E sada pošto je ceo dan prošao uz onaj sendvič jutros i tanjir supe i malo prekuvane piletine planiram neko belo meso na teflonu čisto da unesem neku kaloriju danas. Inače i to ću jesti jer moram apetit mi je - 10 danas.

Dan 17
    8h D - lepinja sa pavlakom i dva režnjića šunke
    13h R1 - tanjir supe namerno sa malo rezanaca :D pa da udarim kontru da ne smeju UH
    17h R2 - pokušaj jedenja - ishod 50 gr kuvanog mesa i nešto malo jadnog kelja
    20h V - planiram neko masno belo meso sa još masnijom zelenom salatom, onako da se najedem pošteno :zid:
    danas izazov - čučnjevi 95 i plank 1 min, bar nešto :)
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Da, da, taj ogromni članak. Kad budeš imala vremena pročitaj ga :D . Ozbiljno korisno štivo, molo previše rasplinuto, ali sa dobrim poentama i podacima.
    Scena s keljom je hit. Vjerujem da bi i kod mene slično završio, mada mi kelj čips ne zvuči loše (Sinjorina plasirala kao ideju). Probaću pa ti javim utiske.
    Dnevnik i treba da bude dnevnik :D , nažalost gomila članova ne shvataju da je tako pa nestanu nakon 2-3 strane. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

I ja kelj ne znam kako da uklopim ... ja sam ga pre dijete kuvala sa krompirom i belim lukom uz 2-3 kašike brašna i nešto ulja - klasično varivo, ali to ne dolazi u obzir na dijetalnom režimu.
    U opticaju je taj čips od kelja koje je nahvaljen, ali ga još nisam probala ... drugu ideju nemam. On ima prilično jak ukus, pa mislim da se mora iskombinovati sa nečim neutralnim ... moram se i ja baciti na istraživanje.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
Odgovori 885 postova