Ja juce napisah post, a post nestade

Mada moguce je i da sam umesto "Posalji" ovakva smotana kliknula "Odustani".
Jelovnik za docek je bio po principu "od svega po malo", ali posto sam ja malo (malo vise) preterala sa spremanjem, sad mi je ostalo brdo klope koja se u znacajnoj meri ne uklapa po sastavu u moj rezim, a obozavam jeeee

U pitanju su moje pekarske djakonije: projice sa sirom i puzici sa sirom/sirom i ajvarom/sirom i spanacem. Sve je po nekih 100 kalorija po komadu, tako da sam ovih dana odokativno brojala, ali me drzi neka griza savesti, iako vidim da mnogi clanovi uspesno mrsave i uz hlebne namirnice. Pravila sam i tzatziki (nedijetalna verzija, oko 100 kalorija u 100g) i cvekla-sir salatu (oko 150 kalorija).
I dalje patim od svoje stare kulinarske boljke: kuvam za vojsku! Napravila sam nekih 60 komada projica, a za puzice sam spremila testo od 1kg brasna (klasicno hlebno testo, nije lisnato). E sad, da sam sve to isto nakupovala u pekari i donela kuci, ne bi mi bilo takvo iskusenje i opterecenje. "U proslom zivotu" sam jela iz obliznje pekare, ali ne iz ljubavi, vec iz lenjosti. Redovno prolazim pored te pekare i ne iskusava me. Ali zato moje domace...
Dragom sam vec spakovala pozamasnu kolicinu svega, pa ce iskusenje nestati za koji dan (nakon jos nekoliko lanc-paketa za njega), ali dok je tu ostaje mi cilj da konzumiram pametno... Sto sam danas uspela, ali ne i juce.
31.12. VK
D: jabuka, nes
R: 2 solje kefira
V: 2 projice, 3 puzica, po nekoliko listica domace prsute i dimljene kobasice, po dobra kasika tzatzikija i cvekla-sir salate, manje parce junetine, 5 kriski krompira iz rerne, kiseo kupus, standardno parce torte, 2 rakije, 2 piva
01.01. brljav sastav i raspored
D: 2 mandarine, nes
U: jabuka
R: 2 projice, ajvar, tzatziki
U: 1 projica, kefir
V: 3 puzica, cvekla-sir, krastavcici
02.01. brljav sastav, bolji raspored
D: 2 projice, ajvar, nes
U: mandarina
R: 3 puzica, tzatziki, krastavcici
U: kefir sa zez
V: cvekla-sir, paprika sa kupusom iz tursije
FA: intenzivni spinning 1h, trbusnjaci/sklekovi/cucnjevi u supersetu
Posle doceka sam bila u manjem plusu (znatno manjem nego sto sam ocekivala), a sad sam se vec vratila na tiker. Kad ponestane ovih grehova, mislim da cu se baciti na jedan lep karnivorski detox - recimo, batak i karabatak u rerni.
Zanimljivo je da mi, uprkos svojskom unosu UH, glad ne divlja - samo me terorise prokleti psihicki apetit. Juce sam se cak mislila da ubacim sve u zamrzivac, ali sam odustala. Odokativno izbrojan kalorijski unos mi je OK, sto potvrdjuje i vaga (i obimi), a posto mi je poslovno miran period, mogu da si dopustim malo eksperimentisanja i edukacije u smislu da stavim klopu koju obozavam na tanjir u predvidjenoj porciji i da ne krecem rukom ka posudi svaki put kad prodjem.
Upravo takvi izazovi su me u proslosti ubacivali u vrzino kolo i krajnje je vreme da naucim da se izborim sa njima na racionalan nacin. Nije racionalno reci da u zivotu vise necu jesti domace pecivo - to je onaj moj stari "sve-ili-nista" stav sa kojim moram da se izborim.
Inace, novu sam cekala kod one drugarice koja citav zivot naizgled bez trunke napora drzi liniju, pa sam malo gledala sta je i kako je jela. Uzela je 1 projicu i po 1 (najmanji) od svake vrste puzica. Posto su joj se oni sa ajvarom najvise svideli, uzela je jos 2. Tzatziki je uzela "reda radi", ali je cvekla-sir salatu odvalila jer joj se bas svidela. Naravno, dobila je i recept. Mesa i krompira je uzela koliko i ja. Kiseo kupus je odvalila. Posto smo se dogovarale sta cemo spremati, nije iznosila hleb - moja peciva su bila dovoljna. Niti je na stolu bilo majoneza, pavlake, kecapa i slicnih gluposti. Verovatno ih nema ni u frizideru. Krompir i meso je spremala na svinjskoj masti (domacoj), i to u kolicini koja je bila savrseno dovoljna za pripremu - na ovalu na kome ih je posluzila nije ostala barica masnoce. Domaca prsuta (koju spremaju familijarno) je bila fino usoljena, ali ne preslana kao kupovne varijante da coveku trebaju hektolitri vode. Domaca kobasica je bila blago prosarana masnim komadicima, ali mnogo blaze od kupovnih. Kada smo zavrsili sa vecerom, ostavila je klopu na stolu ali se ni jedan jedini put nije vratila "da prezalogaji" - sto ja, istini za volju, u slicnim situacijama cesto cinim. Ovaj put sam je kopirala i shvatila da mi ta praksa nije ni najmanje potrebna u smislu realne gladi. Posle ponoci je iznela svima po parce torte. Naravno, ponudila je svima i drugo parce, ali ona ga nije uzela. Tortu je pravila sama, bez previse secera i gluposti.
Lekcija naucena: jedi koliko si gladan stomakom, biraj ono sto volis i sto ti prija, najvise domace, a ostalo preskoci. Moracu da je pitam da me usvoji na par nedelja - ipak je starija od mene citava 2 meseca
Toliko esejiranja za sad od mene