grazia meni se mnoge drugarice koje nista teze od tasne ne dizu iscudjavaju, zato sam to i napisala. Pre neki dan sam se cula sa najboljom drugaricom iz srednje, koja se nakon pauze vratila na svoje treninge i "pozalila" mi se da ima upalu. Moj komentar je bio: "Aha, znaci zadovoljenija si nego Hjua (Hju Dzekmena, prim. prev.) da sam ti dovela! Bas mi je drago!" Cenjena pozadina je zdrava, prava i jos uvek dovoljno velika da amortizuje bliske susrete trece vrste, hvala na pitanju :*
Veco upale misica mogu a ne moraju imati direktne veze sa nivoom i intenzitetom fizicke aktivnosti i postoje razlicita stanja koja mogu da izazovu simptome nalik upali misica. Generalno, ti simptomi su posledica nagomilavanja mlecne kiseline oko misicnih vlakana, koja sa sobom vuce i dosta vode, pa za privremenu posledicu mogu imati otok u zoni upale, pa cak i crvenilo i plus na vagi. Mlecna kiselina se oko misica stvara kada misic radi nesto sto nije navikao, na nacin i u uslovima koji mu nisu poznati. To u praksi znaci da simptome upale misica moze da izazove i redovna aktivnost (na koju smo navikli) ako je izvodimo u izmenjenim uslovima - hladnije, toplije, vlaznije, suvlje vreme, visi/nizi atmosferski pritisak... Nije uvek nuzno posledica intenzivnijeg treninga, vec jednostavno treninga koji zbog promenjenih uslova nase telo percipira kao sok.
Sem toga, kad god jos malo pravilnije odradjujemo neki pokret, angazujemo neke manje misicne grupe koje prethodno nismo angazovali, pa one onda "pate". Recimo, moj dragi je u sportu citav zivot - vecinom kontaktni sportovi, ali kada sam ga "onomad" pred jednu svadbu ucila da igra kolo (od 2 pa 1, do Cece i vlaskog, ukljucujuci i crnogorsko oro sa pravilnim - starinskim podizanjem stopala i kolena), iako trci svaki dan po 10ak km i moze da preskace vijacu do preksutra, imao je upalu od kukova do stopala nedelju dana. Razlog? Njegovi misici su utrenirani za jednu vrstu (grupu) pokreta, a ovo je bilo nesto novo za njih. Njegova istezanja nakon treninga podrazumevaju stav koji je veoma blizu muske spage, ali zato baletski cucanj (plie) nema sanse da izvede ni iz aviona pravilno, a o stavovima da ne pricamo. Ali se zato ja razbijem kad radim jedno njegovo istezanje, koje on radi "onako usput".
20.01.
D: banana, nes
U: mandarina
R: omlet od 2 jaja sa sampinjonima, tursija
U: kefir+
V: sir, ajvar, krastavcici
FA: turbo-spinning 30 min, cucnjevi i propadanja u supersetu
Danas mi je bio lud dan, a od ponedeljka krece luda nedelja. Negde oko 9 sam poslala sve komentare i ostalo (jedan dokument je prevodio neki genije - "Cloud Computing" je "zakulisno obracunavanje", "social networking" je "umrezavanje socijalnih sluzbi", a "Crowdsourcing" je "okupljanje rulje"), a 20 minuta kasnije me je pozvao direktor te institucije da me "riba" jer nije to ocekivao pre ponedeljka. O, boze moj, klijentima nikad udovoljiti

Bilo kako bilo, ja imam slobodan vikend. Planiram da ga posvetim klopi (super-VK subota, a upravo spremam osnovu za podvarak - na zalost, od kupovnog ribanca), donekle treningu i ozbiljnim hedonistickim aktivnostima