Pre nego što saznamo šta su probiotici i prebiotici – upoznajmo se malo za bakterijama koje žive u našim crevima. Pre svega, rade punom parom i bez pauze u procesu razgradnje unete hrane a od toka imaju koristi i one i mi. Svako ima neki svoj način života i ishrane što je u principu OK prema ljudskim normama i standardima. Međutim, kao i u ljudskom društvu – kada se ovim malim “radnicima” zada previše posla (loše i nekvalitente hrane) – rezultat je loše varenje i previše toksina. Sve se to reflektuje i na zdravlje našeg tela i na – težinu! Dakle, suština problema je preveliki obim posla za mikroorganizme (setite se šta je pisano za SIBO bakterije i FODMAP dijetu). Najslikovitije se može opisati kao nedostatak radnika u fabrici u kojoj se obim posla stalno povećava.

Razlozi za povećanje obima posla tj. materijala koji se nađe u crevima – mogu da budu:

 • Genetski, jer svako ima jedinstven sistem varenja pa neke materije sporije vari u ustima i želucu pa višak prosleđuje u debelo crevo;
 • Prevelik unos tečnosti, jer se time razblažuje želudačna kiselina. Praktično ako osoba nije imala problem sa slabim varenjem ranije na dobrom putu je da ga napravi;
 • Redovna ishrana namirnicama koje sadrže velike količine konzervansa i antibiotika. Ukoliko nemate problema sa sistemom za varenje i sve radi regularno opet može doći do zastoja kada hrana koja se inače vari u crevima sadrži antibiotike. Problem je očigledan jer svi ti vredni mikroorganizmi stradaju na dužnosti.

Probiotici o prebiotici kao rešenje za poboljšanje probave

Bilo kako bilo, za svaki problem koji se pojavi nađe se i rešenje. Vraćajući se na primer fabrike i radnika postoje dva načina na koji se sa ovom poteškoćom može izaći na kraj. Prvi način je povećanje broja korisnih mikroorganizama i drugi je podsticanje postojeće populacije mikroorganizama da brže radi i da se brže razmnožava. U savremenoj nauci ove dve vrste namirnica se zovu probiotici i prebiotici.

Probiotici

Probiotici su hranljive materije koje u sebi sadrže, po nas, korisne kulture mikroorganizama. Unosom hrane koja sadrži ove mikroorganizme mi činimo uslugu postojećim jer smo im obezbeđujemo pojačanje (ili slikovito: povećavamo broj radnika u fabrici). Probiotici se još u žargonu zovu i „živa hrana“ i to ime su dobili iz gore navedenog razloga.

U namirnice koje treba pomenuti kao delotvorne probiotike spadaju:

 • jogurt,
 • kefir,
 • kiseli kupus,
 • kiseli krastavci,
 • različite vrste turšija,
 • crna čokolada sa velikim procentom kakaoa i
 • kombuha.

Ima ih još dosta, ali su ove namirnice najefikasnije.

Ove namirnice su dostupne u prodaji ali najtoplija preporuka u ovom slučaju je da se prave u domaćoj režiji. Razlog su gore pomenuti konzervansi, antibiotici i prezervativi koje prerađivačka industrija trpa u svoje proizvode. Opet, i ti proizvodi sadrže probiotike ali u znatno manjoj količini u odnosu na domaće proizvode.

Prebiotici

Prebiotici su hranljive materije koje sadrže hranljive materije koje nisu korisne za nas već za mikroorganizme koji obitavaju u crevima. Logika kojom se kod upotrebe prebioticima služimo je činjenica da postoje idealni uslovi za najefektivniji rad i najefektivnije razmnožavanje bakterija tako da je rezultat brzo varenje i kraće zadržavanje hrane u crevima. Jedan od tih uslova je pravilna ishrana bakterija. Bakterije vole minerale tako da je poželjno redovno jesti sveže povrće, ne kuvano, ne pečeno: samo iseckano i oprano povrće je rešenje.

Prema analogiji fabrike i radnika onda ovo može da se opiše kao davanje povišice i podsticaja radnicima. Kao veoma efektivne prebiotike (spisak je duži) vredi pomenuti:

 • svež koren cikorije,
 • svež list maslačka,
 • svež beli luk,
 • svež praziluk,
 • svež crni luk.

Probitici i prebiotici jesu rešenje za mnoge probleme koji nastaju usled sporog varenja ali nisu dugotrajno rešenje. Rešenje je pažnja. Pažnja se treba usmeriti na namirnice koje vam izazivaju probleme sa varenjem i zamenom sa namirnicama koje vam ne prave problem. Ovaj dug proces traženja, posmatranja i prebiranja šta valja i šta ne valja ponekad može da traje i godinama. Dok se jasno ne definiše šta je dobro a šta nije probitici i prebiotici su tu da vam olakšaju život. A i vaša težina će biti manja jer, kada probava radi kako treba, manje se gojite i zadržavate manje toksičnih materija.