Prethodni tekst Hlamidija – Simpotomi, Lečenje, Prevencija… izazvao je poveće interesovanje i dosta vaših pitanja upućenih e-poštom. Najviše su traženi odgovori na pitanje: koji su prirodni lekovi protiv hlamidije najdelotvorniji, da li se hlamidija može pobediti samo prirodnim sredstvima i koliko vremena treba da se ona stavi pod kontrolu. Evo odgovora na ova pitanja:

Terapija i ishrana u borbi protiv hlamidije

Strogo pridržavanje prepisane terapije je obavezno i daje najbolje rezultate. Naravno, kao što svi znamo, ide uz savete o ishrani. Kada je tema ishrane već načeta, onda treba imati na umu da postoje namirnice koje su u stanju da vam pomognu tako što će ubrzati proces uništavanja ove napasti.

Pre spiska namirnica par dodatnih informacija:

 • Pravi način za suzbijanje hlamidije je pravilna upotreba prepisane terapije. Pod izrazom pravilna misli se na strogo pridržavanje tempa, količine unosa i načina unosa lekova. Ukoliko se lek uzima sa hranom onda je u redu koristiti lekove i hranu u kombinaciji ali ukoliko je situacija takva da se lek uzima na prazan stomak onda je neophodno dati leku priliku da deluje. To znači jesti nekoliko sati posle uzimanja leka.
 • Prirodni lekovi sami po sebi nisu dovoljni. Da su dovoljni hlamidija ne bi predstavljala opasnost po ljudski rod a kamoli bila jedna od najzastupljenijih bakterijskih infekcija.
 • Pošto je hlamidija bakterija to znači da je upotreba antibiotika način borbe protiv nje. Namirnice i kombinacije namirnica za suzbijanje hlamidije se baziraju na pripremi hrane koja sadrži velike količine prirodnih antibiotika.

Takođe se, pre prikazivanja recepata protiv hlamidije, moraju spomenuti namirnice koje su štetne. Štetne u smislu da usporavaju ili poništavaju dejstvo lekova i efekat ishrane. To su:

 • Alkohol;
 • Kofein;
 • Crveneo meso;
 • Konzervisana hrana;
 • Punomasni mlečni proizvodi;
 • Razne industrijske grickalice;
 • Brza hrana.

Prirodni lekovi protiv hlamidije

Kada su svi faktori uzeti u obzir može se prikazati spisak namirnica i korisni recepti:

 • Žalfija kao čaj, ili ulje je veoma dostupna. Ulje se koristi kao obloga na zaraženom mestu. Čaj od žalfije je odlično piće koje se može koristiti sa drugim prirodnim lekovima.
 • Beli luk i kurkuma je kombinacija koja se može koristit svakodnevno. Čen belog luka treba uvaljati u malo kurkume i rešena stvar.
 • Maslinovo ulje ili listovi. Upotreba maslinovog lista je poželjnija u odnosu na maslinovo ulje. Od listova se može spraviti čaj dok se ulje koristi pri pečenju i prženju. Ako ne možete da se odlučite slobodno koritite oba. Maslinovo lišće se takođe koristilo kao obloga za čišćenje rana i sprečavanje infekcije još od antičkog doba tako da je moguće koristiti lišće i na ovaj način.
 • Usnija. Poznata kao jevrejska brada je vrsta mahovine koja ima jako antibakterijsko i antiviralno dejstvo. Priprema se kao čaj ili koristi kao supliment jer se u apotekama mogu naći kapsule. Za pripremu čaja neophodno je 500 miligrama mlevenog ili drobljenog lišća Usnije i priprema se kao svaki drugi čaj. Može se piti sa šećerom i mlekom. Prema, doduše zvanično ne potvrđenoj, priči Usnija je toliko delotvorna da za nedelju dana hlamidija nestaje.
 • Jogurt+beli luk+kurkuma je odlična kombinacija koja se lako spravlja i smatra se za delotvorno rešenje.

U pricipu, bitno je istaći da postoje još mnoge namirnice koje se smatraju prirodnim antibioticima i ove navedene namirnice se smatraju za veoma delotvorne u borbi protiv hlamidije. Naravno, ukoliko poznajete neku biljku ili prirodan proizvod koji ima antibakterijsko dejstvo nemojte oklevati da ga upotrebite jer uz adekvatnu ishranu i strogo pridržavanje prepisanoj terapiji pobeda nad hlamidijom je moguća.

Dužina lečenja hlamidije

Odgovor na ovo pitanje zavisi od opšteg stanja organizma. Dakle, kakav vam je imuni sistem, genetsko nasleđe, kakve su vam životne navike, koliko ste disciplinovani u sprovođenju terapije… Prirodni lekovi protiv hlamidije značajno mogu pomoći da se opšte stanje organizma popravi.