Članak Lečenje Ešerihije prirodnim putem je nastavak priče o bakteriji Ešerihija Koli gde smo konstatovali da se samo prirodnim sredstvima jako teško može postići izlečenje. Ali to ne znači da se prirodna sredstva trebaju zanemariti – naprotiv, ova sredstva jačaju odbranbene snage organizma, korisnu floru i značajno ubrzavaju period oporavka. Dakle, kad je kod osobe dijagnostifikovana Ešerihija, kada je prepisana adekvatana terapija… šta dalje?

Pravilna ishrana može mnogostruko doprineti suzbijanju ove napasti. Kad kažemo pravilna ishrana ne misli se na ono klasično doktorsko “ništa slano, ništa slatko, ništa ljuto i krećite se“. Naravno, ima istine u tome što kažu, ali činjenica je da to neće pomoći u ovom slučaju. Postoje namirnice koje su delotvornije u odnosu na druge i koje, zajedno sa prepisanom terapijom, značajno doprinose brzom oporavku tokom procesa suzbijanja Ešerihije Koli.

Lečenje Ešerihije prirodnim putem

Osnovni postulati:

  • Prilagoditi tempo i učestalost unosa namirnica terapiji, ne obrnuto;
  • Ešerihija Koli je bakterija stoga je neophodno unositi u sebe prirodne antibiotike.

Dakle, uzimanje propisane terapije je obavezno. E sad, neophodno je znati da li se lek uzima sa hranom ili ne. Ukoliko se uzima sa hranom situacija je jasna. U obratnom slučaju, uprkos tome što unosite lek iz prirode, prednost treba dati terapiji. Posle par sati možete da jedete i pijete šta Vam je volja, samo, dajte farmakološkom leku vremena da uradi svoje.

Prirodni antibiotici koji dolaze u obzir mogu da se razvrstaju u dve grupe: hranu i piće.

Hrana kao pomoćno sredstvo u lečenju Ešerihije koli

Hrana je laka za pripremanje i u mnogim slučajevima ne zahteva ni kuvanje ni pečenje, štaviše, upotreba svežeg voća povrća i začina u raznim kombinacijama je ključ uspeha. Preporučuje se upotreba:

  • Crni luk i med. Ova kombinacija je bila u upotrebi još od srednjeg veka kada je korišćena za zatvaranje rana na bojištu. Med služi kao mamac za bakterije dok alanin i kvercetin iz luka imaju antibakterijsko dejstvo. Ukoliko se crni luk posmatra kao antibiotik, onda se može reći da je to preparat na bazi sumpora.
  • Beli luk i kurkuma. Lekovita snaga ove dve namirnice je nadaleko i naširoko poznata. Recept je jednostavan: čen belog luka uvaljati u malo kurkume. Alanin i kurkumin su aktivne komponente koje će u ovom slučaju delovati kao prirodni antibiotici.
  • Origano dodajte hrani koja je hladna. Ukoliko se koristi sa vrućim namirnicama može doći do gubitka antibiotičkog svojstva. Aktivna komponenta je karvakrol. Osim začina koji je svima poznat i dostupan u prodaji se može naći i origanovo ulje.
  • Naravno, tu je i brusnica koju je najbolje piti kao koncentrisani sok u toku dana. Količina od 4 dl raspoređena u 4 dnevne doze je sasvim odgovarajuća – naročito kod urinarnih infekcija.

Pića kao pomoć kod Ešerihije koli

Pića su malo teža za pripremu ali jednako delotvorna. Velik broj recepata za pića se bazira na alkoholu kao aktivnoj komponenti. Alkohol na bazi voća treba izbegavati a prednost se daje alkoholnim pićima koji se prave od žitarica kao što su pivo i viski.

Kao dodatni recept može se uključiti medovina. Pravljenje ovog koktela je jednostavno i zahteva:

  • 175 ml medovine;
  • 175 ml sveže ceđene limunade;
  • začinsko bilje – žalfija, origano i kurkuma u malim količinama po ukusu;
  • 120ml boze.

Sve sastojke treba promešati i tako piti iz rakijskih čašica na eks.

Ove namirnice dolaze sa značajnim preporukama. Njihovo dejstvo je testirano i dokazano tokom više desetina godina testiranja i još više godina iskustva u narodnoj medicini. Naravno, mora se imati na umu da je pravilna ishrana samo deo rešenja ali veliki deo prevencije. Lekovi koji se koriste postoje sa razlogom tako da se treba pridržavati terapije. Dakle, ukoliko želite da skratite period koji je potreban za lečenje Ešerihije prirodnim putem onda se možete služiti gornjim receptima.