Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1
Hranom protiv raka dojke
  • goga58
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 15 godine

    Hranom protiv raka dojke

    od goga58 » pre 15 godine

    Hranom može da se spreči rak dojke ili već postojećem da se uspori napredovanje i metastaziranje.
    Rak dojke je zavistan od hormona estrogena. U njegovom lečenju se koriste između ostalog i lekovi koji deluju antiestrogeno (Tamoxifen). Postoje namirnice koje kao Tamoxifen, čak i jače, deluju na blokiranje ovog hormona. To su kupus, kelj, karfiol, brokoli, slačica i repa. Lekovito dejstvo imaju zahvaljujući indolu. Treba ih jesti sveže ili kratko kuvane.

    Soja višestruko deluje. Sadrži fitoestrogene koji se vezuju za estrogenske receptore i onemogućavaju estrogen iz cirkulacije da deluje kancerogeno. Osim toga nekim nepoznatim mehanizmima, koji nemaju veze sa estrogenskim receptorima, sastojci soje deluju protiv malignih ćelija i sprečavaju metastaziranje tumora. Sojini fitoestrogeni, osim prevencije raka dojke, deluju i preventivno na srčane bolesti i osteoporozu, pa žene koje koriste dosta soje u ishrani ne moraju da u postmenopauzi koriste supstitucionu hormonsku terapiju da bi ublažile klimakterične tegobe i sprečile kardiovaskularne bolesti i osteoporozu.

    Riblje ulje smanjuje rizik metastaziranja već postojećeg raka. Ostale namirnice koje deluju preventivno na ovaj rak su pšenične mekinje, pasulj, masna morska riba (losos, skuša, tunj i sardine), maslinovo ulje i voće i povrće koje sadrži vitamin C i betakaroten.


    http://porodicnilekar.net//index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=26
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    od Moderator » pre 15 godine

    Hmmm... za onaj deo o soji baš se ne bih složio... Evo malo materijala iz teksta "Proizvodi od soje i njihov uticaj na štitnu žlezdu" (Dr Majk Ficpatrik, toksikolog):

    "Toksično delovanje izoflavona na životinje prvi put je skrenulo pažnju naučnika na činjenicu da sojini izoflavoni dovode do poremećaja endokrinog sistema... Sojini izoflavoni povećavaju rizik od oboljevanja od raka dojke... Sojini izoflavoni dovode do poremećaja menstrualnog ciklusa čak i tri meseca po konzumiranju. Koncentracija genisteina koja se nalazi u proizvodima od soje dovoljna je da podstakne ćelije dojke na početak procesa ćelijske deobe... Takođe, postoji sumnja da žene koje jedu izolate sojinih belančevina učestalije obolevaju od epitelijalne hiperplazije..." I tako dalje i tako dalje...
    Za još poneki mit o soji - na drugom mestu - tj. drugom podforumu... :)
  • daisy
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Hranom protiv raka dojke

    od daisy » pre 14 godine

    Iskreno, sumnjam u izjavu da se određenom hranom može izliječiti bilo koja vrsta raka, u ovom slučaju rak dojke. Prvenstveno mislim da je bitno da se u organizam unose neophodne količine hranjljivih materija, vitamina i oligoelemenata, i da se obezbijedi dovoljno materijala da se izgradi jak imunološki sistem.
    Jer kad bi na razmnožavanje malignih ćelija i njihovo metastaziranje moglo da se utiče na taj način, pa gdje bi nam bio kraj????
  • laura
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Hranom protiv raka dojke

    od laura » pre 13 godine

    Vrlo sam protiv soje i mislim da se na nasem trzistu ne moze naci genetski nemodifikovana soja.
    Strpljen spasen
Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju