Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Uskrsnji post
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Uskrsnji post

    od jaga » pre 16 godine

    POST KAO RADOST!

    Prve nedelje sva jela treba kuvati na vodi

    Uskršnji post uvek počinje u ponedeljak, Čisti ponedeljak. Nekad je bio običaj da se ovog dana vrši veliko spremanje i čišćenje stana ili kuće. Stariji ljudi su ovog dana jednoničili, odnosno ništa u toku dana nisu jeli. Ove nedelje sva jela treba kuvati na vodi!

    Čorba od povrća

    Sastojci
    po 250 g krompira, šargarepe i paškanata
    1 glavica luka
    1 suva crvena paprika
    paradajz sok
    1 čen belog luka
    biber, so
    Priprema
    Povrće se očisti i sitno isecka. U lonac se stavi malo vode da pokrije dno posude i sitno seckani luk se izdinsta. Zatim se ubaci povrće, začini i sve nalije vodom. Kad je čorba skoro gotova, sipa se sok od paradajza.

    - Časni post je vrlo važan, ne samo iz duhovnih razloga, već zdravlja radi. Ako se žrtvujemo za nešto, onda i Bog pomaže! Ne možemo tražiti od nekoga da nam pomogne, a da mi ništa ne uradimo - objašnjava Antonić, i naglašava da ljubitelji "mrsa" ne treba da se boje posne hrane, jer ona može biti i te kako ukusna. Jela od povrća mogu biti podjednako slasna i zasitna, a izgledom primamljiva kao i ona od mesa.

    Inače, Vaskršnji post traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Prva nedelja se zove Čista i tada sva jela treba kuvati na vodi. Druga nedelja je Pačista, u narodu poznata i kao Hroma, a dobila ga je po hromom konju za kog se veruje da ga jaše sveti Todor. Treća nedelja je Krstopoklona jer se vernicima koji poste iznosi časni krst na poklonjenje i celivanje.Četvrta je Sredoposna, a peta Gluva, jer se u toku te nedelje ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi ne započinju. Šesta je Cvetna. Sedma je;b] Strasna ili Velika nedelja[/b], a najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kada u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja.

    Kurir
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • mama3
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Uskrsnji post

    od mama3 » pre 14 godine

    Ne znam kako je u drugim parohijama, ali kod nas trudnice i dojilje imaju razresenje na post. Moj duhovnik kaze da je uloga uzdrzavanja od hrane da se telo pokori i oslobodi strasti, a da je u navedenim situacijama ili bolestima ono vec oslabljeno i naceto.
    Tako sam ja, za ovih nekoliko godina trudnoca i dojenja-imam tri devojcice od sedam, cetiri i godinu i po dana-izgubila staru rutinu posta, odnosno, nisam vec duze drzala ceo Bozicni ili Uskrsnji post, vec sam se dogovarala pre pricesca koliko i kako da postim.
    Sad sam prestala da dojim i osecam veliku potrebu za postom, jer to jeste velika radost i podvig.Medjutim, priznajem da ga se i pribojavam, posebno zbog strogih pravila i duzine ovog posta. Mnogo bi mi znacilo kada bi se javio neko ko takodje planira da posti, da se i ovde podrzavamo i pomazemo receptima. Jago, imam taj kuvar, i dobar je, ali je to posno kuvanje uvek problem kad kuvate i za malu decu koja su izbirljiva i nece da jedu bas sve...
    Uzgred, post ove godine pocinje 15. februara, to je sledeci ponedeljak, ali je od sutra beli mrs, odnosno, vec od sutra vise se ne moze jesti meso. Tako se telo priprema za post.
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Uskrsnji post

    od jaga » pre 14 godine

    mama3 napisao:Ne znam kako je u drugim parohijama, ali kod nas trudnice i dojilje imaju razresenje na post.


    Takodje su i bolesnici razreseni od posta.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju