Odgovori 13 postova Stranica 1 od 1
PRINCIPI PRITKINOVE DIJETE
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    PRINCIPI PRITKINOVE DIJETE

    od jaga » pre 16 godine

    NATAN PRITKIN

    Natan Pritkin bio je vlasnik nekoliko kompanija i još svačega po malo... Ali usled preangažovanog života nastale su smetnje tipične za ljude na visokim položajima: visok krvni pritisak, angina pektoris, problemi sa srcem...


    Holesterol mu je bio veoma povišen. Tretiran je medicinski duže vreme (2 godine) ali poboljšanja nije bilo.

    Onda je rešio da digne ruke od "klasičnog" lečenja i sam sebi potraži lek. Setio se podatka koji ga je uvek fascinirao. Za vreme jednog svog putovanja po Meksiku detaljno je proučavao život indijanskog plemena Taruhamara. Nigde do tada nije sreo ljude sa takvim sjajnim fizičkim sposobnostima. U toku 7 dana oni bi, bez teškoća, prelazili razdaljinu od 800 km (!) Žene pripadnice ovog plemena u jednoj tradicionalnoj igi u stanju su da pešače i trče neprekidno 48h i da za to vreme pređu 250 km,. E, onda je Pritkin video da tu nešto ima..... pa je detaljno proučio ishranu ovog naroda i došao do zapanjujućih otkrića: njihova ishrana se sastojala od 10% proteina 10% masti i čak 80% ugljenih hidrata. Onda je sve to isprobao na sebi... Dijeta je izgledala ovako: sveže voće i povrće, žitarice i hleb i minimalne količine mesa ili ribe.... Za šest meseci praktikovanja bio je potpuno zdrav čovek! Mogao je da trči, radi bez problema, svi zdravstveni problemi su prošli, čak se fizički podmladio a naravno i težinu sveo na normalu.

    Prvi je čovek (i to van medicinskih krugova) koji je zvanično dokazao da jedna dijeta sa drastičnim sniženjem masnoća utiče na sniženje holesterola u krvi (u ateromima koji počinju da se tope čineći krvne sudove prohodnim). Svo svoje znanje (a i dosta para) uložio je u osnivanje “Centra za dug život” koji je nudio (i danas nudi) lečenje gojaznosti, dijabetesa, angine pektoris, posledice infarkta i gomilu drugih stvari samo primenom dijete i odgovarajućih vežbi!

    Podržan od velikog broja medicinskih radnika koji su uradili obimna istraživanja, ušao je u legendu... Natan Pritkin je oduzeo gurmanima ne samo sitna zadovoljstva nego im je, na prvi pogled, uskratio sva “uživanja” ovoga sveta - meso, sve vrste masnoća, so, šećer, žumance, alkohol, pušenje... Za uzvrat - ponudio je odlično zdravlje, visok stepen energije, novu, dinamičniju ličnost. Naravno, na svakom od nas je da donese odluku šta više želi.....

    Izvor:Dijeta.net



    PRITKINOVA DIJETA

    Ova čuvena dijeta temelji se na najnovijim američkim otkrićima i iskustvima u lečenju kardiovaskularnih bolesti.

    Pritikinova dijeta je najveći korak koji je nauka do sad učinila u nastojanju da putem ishrane poboljša čovekovo zdravlje. Danas je to pravi pokret iza kojeg stoje ne samo milioni ljudi koji žele da budu zdravi, već i restorani koji pripremaju zdravu hranu sa prepoznatljivim zaštitnim znakom. Pritikinova dijeta sadrzi minimalne količine masti, holesterola, životinjskih proteina i koncentrovanih ugljenih hidrata u vidu slatkiša. Ona se sastoji iz voća, povrća, žitarica, biljnih vlakana, malih količina mesa, ribe i mlečnih proizvoda od obranog mleka. Namirnice se koriste u sirovom stanju ili kuvane. Što se tiče vežbi, brzo hodanje i pešačenje su dve najznačajnije aktivnosti koje Pritikinov program preporucuje, iako dolaze u obzir i drugi sportovi.

    Nije baš jednostavno pridržavati se ove dijete, bar u početku, ali će se isplatiti. Jelovnik Pritikinove dijete je bitno drugačiji od onog na koji smo navikli, pa stoga mogu uspeti samo one osobe koje su visoko motivisane da sačuvaju zdravlje. Ko ne može bez mesa i ribe, oni su dozvoljeni ali samo kao "desert" koji se servira posebno, a ne glavni deo obroka. Količina od 100 g ribe ili mesa dnevno ne sme da bude prekoračena, a još je bolje ako se ove namirnice konzumiraju svaki drugi dan ili ređe. Treba imati na umu da su biljni izvori proteina iz povrća, žitarica i voća isto tako vredni kao i oni životinjskog porekla i jos vredniji.

    Primena Pritikinove dijete je sada najpoznatiji način ishrane u svetu koji nauka preporučuje u borbi za sprečavanje arterioskleroze iz teško oštećenih koronarnih i drugih arterija, pa stoga kod osoba sa anginom pektoris, prelezanim infarktom i drugim koronarnim bolestima deluje kao vrsta nutritivnog baj-pasa. Dijeta omogućuje da se bez primene drugih sredstava efikasno leče oblici šećerne bolesti i hipertenzije. Ona je izvanredno efikasno sredstvo za lečenje gojaznosti. Pravilna primena dijete omogućuje bez ikakvih teškoća gubitak 3-4 kg mesečno.

    Prateći u naučnim časopisima rezultate primene Pritikinovog programa, bio sam u pravom smislu reči fasciniran rezultatima. Posle posete njihovom centru shvatio sam da se taj program dugovečnosti za 21. vek zasniva na veoma jednostavnim principima koje je svako u stanju da sprovodi. Prvi centar nazvan po Natanu Pritikenu (1915-1985), bogatom biznismenu i teškom bolesniku koji je velika sredstva uložio u istraživanje zdravog zivota, osnovan je u Santa Moniki na obali Pacifika.Tipičan program uključuje dijetu, sportske aktivnosti, edukaciju pacijenata od strane najboljih strucnjaka i zdravstvenu kontrolu.

    Pritikinova dijeta sadrži potpuno nov, revolucionarni odnos između tri osnovne grupe hranljivih materija: proteini čine 10-15 % ukupnog dnevnog kaloriskog unosa, masti najviše 10 %, a ugljeni hidrati čak 80 % dnevno unetih kalorija. Pritikinovu dijetu čine sve vrste povrća, svežeg voća, žitarica, kao i proizvodi nastali iz njih (hleb, makaroni), bez dodataka ulja, šećera, masnoća, jaja, sve mahunarke, krompir, belance, obrano mleko, jogurt, nemasni sir, mršavo meso ribe, kokoši I ćurke.

    Evo ukratko pravila za unošenje pojedinih namirnica.

    Dijeta se sastoji od redukcije unosa masnoća (dozvoljen unos do 10% dnevne energetske potrošnje), proteina oko 10% -15% a povećava se unos složenih ugljenih hidrata i može ići čak i do 80%! Takođe se smanjuje količina holesterola na 25 mg, a povećava unos biljnih vlakana na 15 gr.

    Kako to praktično izgleda?

    MESO

    Preporučuje se pre svega mršava riba, piletina i ćuretina. Živini se prvo ukloni koža, a kod ostalih vrsta mesa odbace se svi masni delovi. Dozvoljen je samo roštilj (ne ugalj) i kuvanje i to u količini ne većoj od 100 gr dnevno.

    MASNOĆE

    Sve vrste masnoća su zabranjene. To je prvo i jedno od najvažnijih pravila Pritikinove dijete. Obrok se može pripremiti od kuvanih ili presnih namirnica. Odstranjivanje svih vrsta masti, ulja, putera, margarina omogućuje da baš ova dijeta zasad nema pravog konkurenta u snižavanju vrednosti holesterola i masti u krvi. Proverite svoj holesterol u krvi pre početka i, recimo, 3 ili 6 meseci posle redovnog pridržavanja dijete. Bićete I sami iznenađeni efektom. Ne zaboravite da nakon sniženja vrednosti holesterola ispod 4 mmol/l dolazi do postepenog topljenja ateroma u krvnim sudovima i povlacenja arterioskleroze.Znači ulja, margarini, životinjske masti su zabranjene. S obzirom da znam koliko je teško preći odmah na ovakav režim savetujem upotrebu hladno ceđenih ulja (maslinovo, suncokretovo i ulje kukuruznih klica) u količini ne većoj od 2 supene kašike dnevno - i nekom prelazno periodu od recimo nedelju - dve dana.

    JAJA

    Žumance je znacajan izvor holesterola, dok belance ne sadrži masnoće,a izvor je esencijalnih aminokiselina. Pritikinova dijeta preporučuje sedam belanaca nedeljno - neživinska jaja su zabranjena.. Od jaja koristi se jedno belance dnevno

    MLEKO I MLECNI PROIZVODI

    Od mlečnih proizvoda obrano mleko i jogurt ( do 1/4 litre dnevno) kao i sir od obranog mleka (30-50 gr dnevno).

    Veliki akcenat se stavlja na mahunarke kao izvor biljnog proteina i dijetnog vlakna i preporučuje se dnevni unos od oko 100 gr. Mahunarke koje se koriste su: sočivo, azuki pasulj, naut, crna soja, žuta soja i prerađevine (tofu, tempeh i sl.), kao i domaći pasulj

    PASULJ, GRAŠAK, SOČIVO

    Dozvoljeni su i korisni zato što predstavljaju biljne izvore proteina i izvor biljnih vlakana, nesvarljivih materija višestruko korisnih za organizam. Mahunarke treba jesti najmanje jednom, jos bolje tri puta nedeljno. Zbog veće kalorijske vrednosti, dozvoljena količina je 1/2 do 3/4 kg nedeljno.

    ŽITARICE

    Dozvoljeno je 5-6 kriški hleba i peciva, pirinač se može jesti svakodnevno, kao mekinje, ječam, pahuljice od kukuruza, testenine ali bez dodatka šećera, masti, ulja i jaja. Žitarice se koriste u formi integralnih žitarica, koristi se crni hleb i testenina od integralnog brašna (naravno ona bez dodataka ulja i jaja). Preporučene žitarice su: integralni pirinač, geršla (ječam), proso, ovas, raž, pšenica....

    POVRĆE

    Sve vrste u neograničenim kolicinama (bar dva puta dnevno), pod uslovom da se jede presno ili kuvano. Krompir se može jesti svakodnevno. Dozvoljene su sve vrste semenki i zrnevlja, s tim što je upotreba oraha i lešnika ogranicena zbog veće kalorijske vrednosti.

    VOĆE

    I do pet puta dnevno. Konzervirano ili smrznuto - ne više od 100 g dnevno, maksimum 1 čaša soka dnevno ali ne zaslađenog.

    DODACI JELIMA

    Dozvoljene su sve vrste začina. Majonez, kečap i sosovi nisu dozvoljeni.Upotrebu soli, zbog uticaja na nastanak visokog krvnog pritiska, treba ograničiti. Kad god je moguće so treba zameniti drugim začinom.

    SLATKIŠI

    ZABRANJENI
    - isto važi za šećer, med, džem, slatko, voćne sirupe, čokoladu, kolače…….mada ima zgodnih zamena kao što je ječmeni slad i slično.

    SOJA

    Sojina namirnica je izvor proteina koji u potpunosti može zameniti meso i to u jednakim količinama - dakle 100 g soje dnevno.

    DODACI JELIMA

    Dozvoljene su sve vrste začina. Majonez, kečap i sosovi nisu dozvoljeni.Upotrebu soli, zbog uticaja na nastanak visokog krvnog pritiska, treba ograničiti. Kad god je moguće so treba zameniti drugim začinom.

    PIĆA

    Dozvoljeni su mineralna voda, svež pripremljeni sokovi od svežeg voća bez dodatnih zaslađiva i čaj. Alhoholna pića ne treba konzumirati, kao i pića koja sadrže više kofeina (kafa, koka-kola).


    Ova dijeta može prouzrokovati poboljšanje ili čak potpuno povlačenje sledećih bolesti: ateroskleroza, angina pektoris, hipertenzija, dijabetes, kronova bolest, proširene vene, tromboza dubokih vena, hijatus hernija, hemeroidi, iritabilni kolon, giht, prisustvo kamena u žučnoj kesi, osteoporoza i ulcerozni kolitis.


    Da bi se Pritikinova dijeta pravilno sprovodila treba imati na umu još nekoliko pravila. Ne sme se imati osećaj gladi jer to brzo može dovesti do gubitka motiva i prestanka primene izvanrednog korisnog načina ishrane. Pogresno je izostaviti neki od dnevnih obroka. Naprotiv, svaki dan treba predvideti tri obroka. Oni koji su gladni između obroka treba da utole glad međuobrokom koji može sadržati kukuruzne pahuljice, salatu ili komad voća.

    izvor: Dr Kocijančić " Ishrana za dug život"
    Poslednja izmena od jaga u 08 Apr 2008, 10:59, izmenjeno 4 puta ukupno.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Pritkinov plan ishrane

    Ovaj plan sadrzi male kolicine masti a bogat je vitaminima, mineralima, prirodnim uljima , biljnim vlaknima, antioksidantima koji obezbedjuju adekvatan nivo proteina i masnih kiselina. Tipicna zapadnjacka ishrana , sa druge strane , zasnovana je na hrani bogatoj mastima a sa niskim sadrzajem biljnih vlakana i mnogih drugih veoma vaznih cinilaca Takode u ovoj ishrani su prisutne i ``prazne``kalorije iz secera, raznih slatkisa, zasicenih masti i alkohola.

    Pravi izbor hrane je osnovni deo uspostavljanja zdravog nacina zivota.


    Naucite kako da vodite zdraviji zivot. osecajte se mladje. Izgledajte mladje. Za sve ova poboljsanja jedini pravi program ishrane je Pritkinov program ishrane.


    Preporucena hrana

    Birajte bar pet porcija hrane bogate skrobom – pet ili vise porcija dnevno proizvoda od integralnih zitarica ( psenicni , ovseni, razani, mrkog pirinca, jecma , proso ), povca bogatog skrobom ( krompir, pasulj, boranija, grasak). Porcija treba da ima 80 kcal ili odprilike, to je pola solje. Jelovnik ne bi trebao da sadzi vise od jedne ili dve porcije dnevno belog hleba ili belog pirinca.

    Birajte bar cetiri porcije povrca – cetiri ili vise porcija dnevno svezeg ili kuvanog povca. porcija je oko 25 kcal ili jedna solja svezeg ili pola solje kuvanog povrca. Ukljucujuci tamnozeleno, zuto ili narandzasto povce . Mozete izabrati i porciju soka od povca ali je vazno da je bez dodatka soli i to samo jednu porciju na dan.

    Birajte namanje tri vocke. – Tri ili vise porcija svezeg voca na dan. Za vecinu voca , porcija podrazumeva onu kolicinu koja moze da stane u vasu saku i to je oko 60 kalorija. U stvari, porcija je jedna vocka.Vocni sokovi ( oko pola solje) mogu biti uzimani samo jednom na dan .

    Birajte dve porcije dnevno hrane bogate kalcijumom. To su npr. – nemasno mleko, jedna solja, nemasni jogurt , tri cetvrtine solje, ili nemasni sir , pola solje ili nemasno ili sa niskip procentom masti sojino mleko, jedna solja.

    Birajte samo jednu porciju dnvno mesa ili ribe. Ovde je bolje izabrati ribu neko piece meso, a pilece meso je bolje od crvenog mesa. Velicina parceta treba da odgovara velicini sake.

    ( 3.5 OZ)

    Bilo bi super kada bi ogranicili uzimanje zivinskog mesa na jednu porciju sedmicno, a crvenog mesa na pporciju mesecno. Ali, ako volite crveno meso i zelite da ga uzimate jednom nedeljno, potrudite se da to bude junetina.

    Opcija za vegetreijance – umesto proteina sadrzanih u proizvodima od mesa, kao zamenu mozte jesti pasulj, grasak, tofu ili sojine proizvode ( 4-6 OZ).

    Karakteristike dozvoljene hrane

    Pica – voda ( mineralna, flasirana sa niskim sadrzajem natrijuma),sokovi od povrca sa niskim sadrzajem natrijuma, cajevi ( sipurak, kamilica, hibiskus, nana),kakao. Limitirajte napitke koji sadrze kofein na jedan dnevno, a umesto njih pre birajte one koje ne sadrze kofein, a umesto njih pre uzimajte cajeve ( crni ili zeleni).

    Alkoholna pica- Pijte veoma malo ili ne uopste. Za zene je dozvoljeno 4 pica nedeljno , i ne vise od pola case dnevno.Za muskarce je dozvoljeno 7 pica nedeljno, ali ne vise od jednog ili dva dnevno. Jedno pice treba da bude prosecno 5OZ vina, 12 Oz piva, ili 1 , 1,5 oz 80procentnog likera. Birajte crveno vino pre nego belo, pre vino nego pivo a pre pivo nego liker.

    Povrce – ono je znacajna izvor minerala i vitamina i trebalo bi da bude zastupljeno u svakednovnom jelovniku sa bar 2 porcije , bilo da je kuvano ili sveze. Ovde se pre svega misli na zelenis.

    Jaja- ne vise od 7 belanaca nedeljno.

    Semenke, suve ili sveze, vazno je da budu neslane. Semenke bundeve, suncokreta , pistaci, lesnici , badem. Unos ove hrane limitirajte na ¼ solje dnevno.

    ako zelite da izgubite na tezini – jedite dosta povrca. Ogranicite unos hrane kao sto je hleb, krekeri, vocni sokovi, suvo voce i semenke i lesnici, bademi, tako to. Izbegavajte slatkise.

    Ako nemate problema sa kilogramima mozete jesti povrca, voca i zitarica koliko hocete.

    Oprez- sto manje, to bolje!

    Ovo je tip hrane koju bi trebalo da ogranicite.

    Monozasicene masti – maslinovo ulje, kikiriki buter.

    POlizasicene masti - sojino ulje, suncokretovo ulje. Ogranicite unos ulja na ne vise od jedne kasike na 1000 unesenih kalorija. Ovde se ubrajaju sva rafinirana ulja i ona sadrze 100% masnoca, pa usporavaju gubitak tezine.

    Zasladjivaci- za one koji koriste prirodne zasladjivace preporuka je da ne uzimaju vise od dve kasike koncentrovanih vocnih sokova koji se koriste kao zasladjivaci ili jednu raznih slatkih preliva ( npr. za sladoled) na 1000 unesenih kalorija. Idealno bi bilo da zasladjivace izbegavate.

    Vestacki zasladjivaci – oni nisu nasli svoju naucnu opravdanost kada je u pitanju njihova upotreba u programima ishrane ciji je cilj gubitak kg. Medjutim, oni mogu biti dobri za ljude koji boluju od diabetesa, povisenih triglicerida, i ako se bas mora, mogu se koristiti u Pritkinovom programu za gubitak tezine. Ogranicite na 3-6 zasladjivaca dnevno.

    So i hrana sa visokim sadrzajem natrijuma – izbegavajte slana jela, jako zacinjena i dimljena. Ne bi trebalo da unesete vise od 1500mg natrijuma dnevno.

    A ovo je STOP ili RUKE DALJE

    Kada se nadjete ocu u oci sa hranom koja je u ovoj kategoriji, potrazite pre nesto iz prve ili druge kategorije. Ova hrana sadrzi sve ono sto nam skodi i stet ii moze usporiti efekat Pritkinovog programa .

    Zivotinjske masti, tropska ulja i rafinisana ulja – buter, kokosovao ulje, palmino ulje, svinjska i pileca mast, cokolada, margarin, i svi margarine, kao i oni tipa diet ili hidrirani i tako to.

    Meso- masno meso, iznutrice i mesne preradjevine.

    Tu su i sirevi ( sem onih sa nemasnih ili od obranog mleka, znas na sta mislim, kad skroz skines kajmak), kremasti sirevi, kremici, sladoledi, mleko u prahu, punomasno mleko i jogurt.

    A onda treba izbegavati i kokos.

    Kuhinjska so , bolja je morska, ali uopste so u vrlo malim kolicinama.

    A tu su i cela jaja, przena hrana, deserti, hamburger ii brza hrana uopste.

    Znaci, kutlacu u ruke …

    Efekti pritkinovog programa su neverovatni. Ljudi se obicno prijavljuju da bi izgubili na kilazi, i rezultati su pokazali, da su ljudi za samo tri nedelje gibili po deset kg i vise. 83% ljudi je snizilo krvni pritisak na normalu i nisu im vise bili potrebni lekovi, 39% ljudi koji su se javili sa dijbetesom tipa dva nisu vise uzimali insulin, a 70 % koji su uzimali lekove nisu vise morali da ih koriste posle ovog programa. 80% ljudi kojima je trebao da se ugradi baj pas nisu vise imali potrebu za ovom operacijom, a 62% koji su uzimali lekove za anginu pektoris, vise nisu imali potrebu za njima. Svi koji su bili na tretmanu tri nedelje za smanjenje holesterola uradili su to i to za prosecno 23% a trigliceridi su se snizili za 33%. Svi ovi podaci su naucno dokumentivani i kao takvi dostupni javnosti.

    http://www.pritikin.com/
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Inače, evo linkova za 3 dana gorespomenute dijete: https://www.dijeta.net/pritkinova_dijeta_recepti.htm koji se naravno praktikuju posle čitanja https://www.dijeta.net/pritkinova_dijeta.htm
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • sanjan

    od sanjan » pre 16 godine

    da li postoji odredjena satnica kada se poslednji obrok unosi u organizam
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Najpametnije je da se zadnji obrok obavi bar tri sata pre spavanja.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • sanjan

    od sanjan » pre 16 godine

    :( ja nisam osoba koja leze rano tj jesam lezem u rane jutanje sate tako da bi trebalo da moj obrok bude oko 1 h posle ponoci po tvojoj proceni jel da? pitam da bih mogla da se uskladim sama sa sobom
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Sanja, ni ja nisam neko ko rano leze, ali ne jedem nocu. Evo, ja sam sada pojela musli i soja jogurt i necu jesti do sutra u neko doba (10h). Posto ti i nemas neki visak kg bitno je da unosis samo sta je po pritkinu dozvoljeno i bice sve u redu. Znaci, ako nemas potrebu za jelom u noc, preskoci ga. :)
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • sanjan

    od sanjan » pre 16 godine

    a joj ja nemam visak ok neka bude ,potereba za hranom mmmmm mljac pa ja sam azelica prvog reda samo bi da zvacem pa tazim izgovore kako sto duze uvece jesti :D imam i jednu manu-nikada nikako ne doruckujem pa eto zato pitam ali hvala na savetu i vremenu
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Znaci, da sumiramo. Ako se pridrzavas pritkinove ishrane, nema sanse da ces moci da grickas i nocu. Da bi imalo efekta moras da unosis samo dozvoljeno. Ako hoces da oslabis jedes striktno koliko pise. Ako hoces da se hranih pritkinom samo radi zdrave hrane, mozes da jedes povrce koliko zelis. Ti sada odluci sama sta tacno imas nameru da radis. :)
    Pozdravljam te i donesi pametnu odluku.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Journey_of_Faith
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Journey_of_Faith » pre 16 godine

    Planiram kad smrsam do zeljenog cilja da probam ovaj nacin ishrane.
    Dali ga neko koristi??????????????????
    I posle godini mozebi ke se sretneme, i togash se:
    Ke ni bide smeshno, ke bide veselo, i nisto strashno sto sega e preteshko
    Sto do togash, sto, vo meguvreme ti i jas.
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 16 godine

    Ja ga koristila jedno vreme i preporucujem ga od srca !! :)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Journey_of_Faith
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Journey_of_Faith » pre 16 godine

    Hvala :angel: stom ga ti preporucujes od srca, vredi da se proba :D :D
    I posle godini mozebi ke se sretneme, i togash se:
    Ke ni bide smeshno, ke bide veselo, i nisto strashno sto sega e preteshko
    Sto do togash, sto, vo meguvreme ti i jas.
  • kikiriki
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 16 godine

    od kikiriki » pre 16 godine

    Koristim ga i ja i prezadovoljna sam rezultatima, zbog problema sa žuči ova dijeta je za mene idealna.
Odgovori 13 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju