Odgovori 9 postova Stranica 1 od 1
Pojmovi makrobiotickih namirnica
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od jaga » pre 16 godine

    Da bi smo lakse pratili kuvar, opisacemo makrobioticke namirnice.

    Radi brzeg pronalazenja bice u abecednom redu.

    Izvor:Makrobioticki put.Prirucnik o ishrani.Micio Kusi
    Poslednja izmena od jaga u 27 Oct 2007, 01:16, izmenjeno 5 puta ukupno.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Izvor:Makrobioticki put.Prirucnik o ishrani.Micio Kusi

    od jaga » pre 16 godine

    ADUKI PASULJ Sitan tamnocrveni pasulj.Narocito je dobar kad se
    kuva s kombu algom.Adzuki ili azuki su sinonimi za taj pasulj

    AGAR-AGAR Bela zelatinasta supstanca koja se dobija iz morskealge.Koristi se za pravljenje kantena (zelea) ili povrca u aspiku.

    ALBI (pirincano mleko).Zasladjivac ili osvezavajuci napitak od slatkog pirinca i kodzija ("koji"-startera) koji fermentisu u gustu tecnost.Vreo amasake je izvrstan napitak za lhadne jesenje ili zimske noci.

    ARAME Tamnomrka morska alga,poput spageta; slicna je hidziki algama.Bogata gvozdjem, kalcijumom i drugim mineralima, arame se cesto koristi kao prilog.

    ARU PRAH (ARROWROOT) Skrob (u prahu) proizveden od korena jedne americke biljke.Koristi se kao sredstvo za zgusnjavanje, slicno skrobu od kokuruza ili kuzuuu, pri spremanju preliva, gulasa i deserta.

    AZUKI (vidi aduki pasulj)

    BANCA CAJ Korektan naziv je kukucha; sastoji se od grancica i listova zrelog japanskog grmlja caja.Olaksava varenje, sadrzi puno kalcijuma, a ne sadrzi hemijske boje.Izvrstan je napitak za dorucak ili posle vecere.

    BELI MISO kratko fermentisan miso slatkog ukusa,pravi se od belog pirinca, soje i morsake soli. Koristi se za pravljenje osnova (temeljaca) za supu,i ponekad u jelima s povrcem. Pogodan je za povremenu upotrebu za zdrave osobe.Naziva se i Shiro miso.

    "BIFTEK"BILJKA(Beefsteak Plant). Vidi Sizo (Shiso)

    BISERNI JECAM Vrsta jecma poreklom iz Kine, dobro raste u hladnoj klimi.Pogodan je za gulase,supe ili za kuvanje s drugim zitaricama.Biserni jecam oslobadja organizam od zivotinjskih masti.

    BOK CHOYLisnato zeleno povrce s debelim belim drskama koje lice na stabljike.Najcesce se koristi za kuvanje u toku leta.Ponekad ga nazivaju pok choy.

    BUTTERNUT TIKVA vrsta severno-americkog belog oraha, zejtinjavog, tvrde ljuske, aromaticnog ukusa.

    CRNA SOJA vidi japanski crni pasulj

    CRNE SUSAMOVE SEMENKEMale zrne semenke, povremeno se koriste za ukras ili pravljenje zacina-crnog gomasija.Ove semenke se razlikuju od uobicajenih belih ili zutomrkih semenki.

    CRVENI MISO Slan, kratko fermentisan miso od soje i morske soli.Pogodan je za povremenu upotrebu zdravih ljudi.Nazivaju ga i aka miso.

    ČIČAK Tvrda divlčja biljka koja raste sirom SAD.Dug taman koren čička je izvrstan u supama,gulašima i jelima od morskih algi, ili dinstan sa šargarepom.Veoma se ceni u makrobiotičkoj kuhinji zbog svog okrepljujućeg dejstva.Japanci ga nazivaju gobo.

    DAJKON Duga bela rotkva.Razlaže naslage masti i sluzi koje su se nagomilale u organizmu.Sveže izrendan sirov dajkon izuzetno pomaže pri varenju masne hrane.

    DIVLJI PIRINAČ Divlja trava koja raste u vodi i bere se rukom.Te duguljaste ,tamne,tanke žitarize, mogu se kupiti u mnogim prodavnicama zdrave hrane.

    DULSE Crveno'ljubičasta morska alga koja se koristi u supama,salatama i jelima s povrćem.Bogata je ,proteinom,gvožđem,vitaminom A,jodom i fosforom.

    ĐUMBIR Žestok ljut koren zlataste boje, koristi se kao ukras ili zacin u kuvanju i za razlicite napitke. Takođe se koristi za domaće lekovito sredstvo za spoljnu upotrebu(obloga na primer).

    FU Suv proizvod od pšeničnog glutena.Kupuje se u vidu tankih listova ili debelih okruglih kolača,fu je zasitna visokoproteinska hrana koja se koristi u supama, dinstanim i drugim jelima s povrćem.

    GENMAI MISO Dobija se procesom fermentacije, dugom otprilike dvanaest meseci-soje,mrkog pirinča,morske soli.Koristi se za spravljanje supa i začinjavanja jela od povrća.Nazivaju ga takođe i misom od mrkog pirinča.

    GLUTEN(pšenični) Lepljiva supstanca koja ostaje kada se mekinje,mešanjem,isperu iz integralnog brašna.Od glutena se prave sejtan i fu.

    GOBO vidi čičak

    GOMASIO Poznat i kao susamova so.Začin koji se drži na stolu,a pravi se od prženih,samlevenih susamovih semenki i morske soli.Dobro ga je posuti po mrkom pirinču i drugim integralnim yitaricama.

    GOMOKU PIRINAČPravi se od četiri vrste žitarica i jedne vrste mahunarki.Naročito ga je dobro jesti u toku jesenjih i zimskih meseci.

    HAČO (hatcho) MISOPravi se od soje i morske soli,a fermentise najmanje dve godine.Ima blago slan ukus i moye da se s vremena na vreme koristi i kao temeljac za supu i začine, kao i za začinjavnje jela od povrća.Ovaj jak miso tamne boje, izuzetno je dobro jesti kada je hladno.

    HELJDA Žitarica poreklom iz Sibira, vek nekoliko vekova je glavna hrana u mnogim evropskum zemljama.Često se jede kao kaša, integralni krupni griz, ili kao soba-pestenina.

    HIDŽIKI (Hijiki) Tamno mrka morska alga koja kada se osuši pocrni.Liči na špagete, jačeg je ukusa nego arame alga i veoma je bogata kalcijumom i proteinom.

    HUBBARD TIKVA velika, ima je u nijansama modre, zelene i crvene boje.

    HLEB OD PROKLIJALE PŠENICE. Hleb od integralne žitarice koji se umesi od namočene, proklijale pšenice i ispeče.Taj hleb ne sadrži brašno,so,i ulje i veoma je valžan i sladak.

    HOKKAIDO Postoje dve vrste hokkaido bundeve.Jedna ima tamnonarandžastu boju, a druga svetlo zelenu kožu slično hubbard tikvi.Obe vrste su veoma slatke i imaju tvrdu spoljnu koru.

    INTEGRALNE NAMIRNICEJestivi delovi namirnica, onakvi kakvi se javljaju u prirodi. Neprerađene, po hranljivosti kompletne i bez hemijskih aditiva. Integralne namirnice, nisu uopste rafinisane.

    JANG U makrobiotici, energija ili pokret koji ima centripetalan smer ili smer nadole ka unutrasnjosti.Jadan od dve (centripetalna) antagonističke, ali ipak komplementarne sile koje su yajedno prisutne u svim pojavama.Tradisionalni simbol ya Jang je trougao (sa vrhom okrenutin na gore).

    JIN U makrobiotici centrifugalna sila ili pokret čiji je smer ka spolja, a posledica-espanzija.Jedna od dve antzagonističke ali komplementarne sile, koje su zajedno prisutne u svim pojavama, Obrnut trougao je tradicionalni simbol Jina.

    JAPANSKI CRNI PASULJ Specijalna vrsta soje koja raste u Japanu. Može da se koristi za uklanjanje tegoba reproduktivnih organa.Koristi se u supama i kao prilog jelima.

    JEČMENI SLAD (malteks) Gust tamnomrki zaslađivač od ječma. Čist 100% ječmeni slad,koristi se za pravljenje deserta, slatkog i kuselog preliva i za mnoštvo lekovitih napitaka.

    KAFA OD ŽITARICA Nestimulativna, zamena kafe-bez kofeina, pravi se od prženih žitarica, mahunarki i korenja.Sastojci se kombinuju na različite načine da stvore raznovrsnost raznih ukusa. Koristi se kao instant kafa.

    KAMPYO Sušene trake tikvice koje se prvo namaču, a zatim koriste za vezivanje sarmica od povrća. Jede se zajedno s tim sarmicama.

    KANTEN Želiran desert od alge agar-agar. Može da se koristi sezonsko voće kao što su dinje, jabuke, bobičasto voće (sa semenom u pulpi, kao maline ,kupine...) breskve i kruške, ili amasake,aduki pasulj i drugi proizvodi.Obično se poslužuje rashlađen, on je osvežavajuća alternativa konvencionalnom želatinu.

    KAYU Žitarice kuvane u 5-10 puta više vode od običnih žitarica duži vremenski period.Kayu je gotov kada je mek i kremast.

    KAŠA Krupan griz od heljde koji se proprži ore kuvanja.

    KELP Velika familija morskih algi,kojie obično rastu na obe obale SAD.Pakovane su cele,granulirane ili u prahu.Izvanredan je izvor minerala, uključujući i jod.

    KINESKI KUPUS Široko lisnato povrće s bledozelenim vrhovima i debelim belim stabljikama.Ponekad zvano nappa, ovo sočno, pomalo slatko povrće dobro je u pupama i gulašima, jelima s varivom i za tursiju.

    KINPIRA Način pripreme korenastog povrća,dinsta se, seče na štapiće.Obično su to čičak ili čičak i šargarepa začinjeni tamari sojs-sosom.Ovo jako jelo zagreva i daje snagu, što ga čini idealnim za korišćenje zimi i u jesen.

    KOJI Žitarica, obično glaziran ili polu glaziran pirinač, u koju je usađena bakterija, a koristi se da započne proces fermentacije u različitim namirnicama, uključujući miso, amasake, tamari, nato i sake.

    KOKKOH Specijalna kaša za bebe-od mrkog pirinča, slatkog mrkog pirinča, aduki pasulja, susamovih semenki i kombu alge.Može se zasladiti pirinčanim sirupom Yinnie ili ječmenim sladom.

    KOMBU Široka, debela tamno zelena morska alga bogata mineralima. Često se kuva s mahunarkama i povrćem. Jedno parče moye ponovo da se iskoristi(nekoliko puta), da da ukus temeljcima za supe.

    KONNYAKU Plasanj u vidu želatina, pravi se u Japanu od divljeg planinskog krompira.Ima ih nekoliko vrsta, sve moraju da se kuvaju i isperu da bi se otklonio njihov jak gorak ukus pre nego što se dodaju drugim jelima.Koristi se u jelima s morskom algom i u onim pripremljenim na nišime način.

    KUDZU Vidi Kuzu

    KUKICHA Vidi Banča Čaj

    KUSKUS To je delimično rafinisana (brzo se kuva) izlomljena pšenica, čiji je ukus sličan kremu od pšenice.

    KUZU Beli skrob od korena biljke kuzu. Koristi se za pravljenje supa, preliva, deserta i lekovitih napitaka.

    LOTOS Koren iz semenke vodenog ljiljana koji je spolja mrke boje, s plitkim prljavo belim unutrašnjim delovima. Lotos je naročito dobar za sinuse i pluća. Semenke lotosa se koriste u jelima od žitarica, mahunarki i morskih algi.

    MASLAC OD SUSAMA To je maslac od jezgrastog ploda susama, koji se dobija prženjem i mrvljenjem mrkih susamovih semenki dok se ne dobije glatka i kremasta masa. Koristi se slično maslacu od kikirikija ili kao umak i preliv za salatu.

    MIRIN Kuvano vino od integralnog slatkog pirinča. Budite oprezni kada kupujete mirin, jer su mnoge njegove varijante na tržištu prerađene od rafinisane žitarice i sadže aditive.

    MISO Fermentisana pasta od soje bogata proteinom. Njeni sastavni delovi su soja, ječam i mrki ili beli pirinač. Miso se koristi u osnovama za supu i za začinjavanje jela. Kada se redovno koristi, poboljšava cirkulaciju krvi i varenja. Mugi miso je obično najbolji za svakodnevnu upotrebu, ali se i druge varijante mogu povremeno koristiti. Bryi ili miso koji fermentiše kratko vreme(nekoliko nedelja)manje je pogodan za čestu upotrebu. Njegov sadržaj soli je veći nego kod onih varijanti koje duže fermentišu, kao što su mugi i hačo miso.

    MISO OD MRKOG PIRINČA Videti Genmai Miso

    MISO PIRE Miso glatko kremastog sastava koji se lako meša sa drugim sastojcima. Da bi napravili miso pire, stavite ga u činiju ili suribači posudu i dodajte dovoljno vode ili osnove za supu da napravite glatku pastu. Promešajte drvenim točkom ili kašikom.

    MOČI Težak pirinčani kolač ili knedle od kuvanog, istucanog, izgnječenog slatkog mrkog pirinča. Izuzetno je dobar za dojilje, jer poboljšava stvaranje majčinog mleka. Moči možete napraviti kod kuće ili ga kupiti gotovog. Izvrsna je zakuska.

    MORSKA SO So dobijena isparavanjem morske vode, nasuprot čvrstoj soli koja se kopa iz unutrašnjih slojeva zemlje. Peče se na suncu ili u specijalnim pećima. Bogata je mineralima u tragovima. Ne sadrži ni šećer ni kućne aditive.

    MORSKE ALGE Bilo kaja vrsta morskih biljaka koje se koriste kao hrana. Najvažniji su izvor vitamina, minerala i elemenata u tragovima u makrobiotičkoj ishrani.

    MRKI PIRINAČ Ne glaziran pirinač sa uklonjenom grubom spoljašnjom plevom. Postoje tri osnovne vrste: s kratkim, srednjim i dugim zrnom. Mrki pirinač kratkog zrna sadrži najbolju ravnotežu minerala, proteina i ugljenih hidrata, ali se i druge vrste pirinča mogu povremno koristiti.

    MU ČAJ To je čaj od mešavine tradicionalnih, nestimulativnih lekovitih trava. Kao napitak koji zagreva i jača, mu čaj je naročito koristan za ženske reproduktivne organe. Dve popularne vrste čaja su Mu 16 i Mu 9.

    MUGICHA Čaj od ne oljuštenog prženog ječma i vode. Može se poslužiti topao ili kao osvežavajutji hladan napitak leti.

    MUGI MISO Pasta napravljena od ječma, soje i morske soli, fermentisana oko osamnaest do dvadeset i četiri meseca. Taj ukusan miso može svakodnevno da se koristi tokom godina, za pravljenje osnova za supu, začina i turšija, za začinjavanje jela od povrća ili mahunarki takođe. Mugi miso, po pravilu, mogu da koriste i teško obolele osobe.

    NAPPA Videti Kineski kupus.

    NATTO Soja(kuvana)pomešana s korisnim enzimima i fermentisana 24h. Natto ima visok procenat lako svarljivog proteina i vitamina B12.

    NATTO MISO Začin od soje, ječma, kombu alge i đumbira, to u stvari i nije miso.

    NIGARI Sredstvo za zgušnjavanje, dobijeno iz morske soli, a koristi se za pravljenje tofua.

    NISHIME Način pripreme namirnica na koji se različite kombinacije povrća, morskih algi ili poizvoda od soje, s alom količinom vode i tamari soja-sosa, polako kuvaju. Naziva se i bezvodno kuvanje.

    NORI Tanki, crni ili tamnoljubičasti listovi suve morske alge. Nori se često prži iznad plamena dok ne pozeleni.Koristi se kao ukras, zavija oko pirinčanih lopti i upotrebljava za pravljenje sušija ili kuva s tamari soja-sosom, služi kao začin.Bogat je vitaminima i mineralima. Ponekad ga nazivaju laver.

    ODEN To je jelu u kome se zajedno kuvaju korenasto povrće, morske alge, proizvodi od soje i ponekad riba. Mnoge kombinacije sastojaka koriste se za ovaj izvrsni zimski paprikaš.

    OHAGI Lepljive pogačice od kuvanog, mlevenog slatkog pirinča, obloženog prženim i izlomljenim susamovim semenkama, prženim isitnjenim jezgrastim plodovima, pireom od aduki pasulja, sivim grožđem itd. Čest se jede kao desert.

    ONAYAKI MISO Miso od belog pirinča, soje i morske soli. Svetlije je boje nego mugi, hačo ili genmai miso i nešto slaniji i jakog ukusa. Povremeno se koristi za pravljenje osnove za supu i začinjavanje jela sa povrćima.

    PIRINČANE LOPTE Oblikovane u lopte ili trouglove, pirinač sa umeboši šljivom u sredini i potpuno umotan u tostiranu nori algu ili šizo listove. Takođe se pirinčane lopte mogu puniti ili oblagati različitim sastojcima. Pirinčane lopte su dobre za užinu, lak ručak, za izlete i putovanja.

    PIRINČANI SIRUP Videti Yinnie sirup.

    PRAH GOMA-VAKAME Začin od pšeničnih i vakame algi i susamovih semenki. Bogat je mineralima i drugim neophodnim hranljivim sastojcima, može da se koristi gomašiju.

    PRESOVANA SALATA Sveže povrće iseckano na veoma tanke kriške ili komadiće, koje zajedno sa sredstvom za kiseljenje-kao što je morska so, umeboši šljiva, sirće od mrkog pirinča ili tamari soja-sosa-stavlja u presu za kiseljenje. U procesu kiseljenja, mnogi entimi i vitamini ostaju, a povrće postaje svarljivije.

    PROSO Sitna, žuta žitarica, ima mnogo različitih vrsta od kojih je najčešći biserni proso. Proso se koristi u supama, jelima od povrća, đuvečima(jelima pečenim u pećnici) i kao žitarica.

    PŠENIČNI GLUTEN Videti Gluten, Pšenica.

    RAFINISANO ULJE Koristi se u kuvanju i za salate, ceđeno je i prerađeno da poveća profit i da može duže da se održi. Rafinisanje uklanja boju, ukus i miris ulja, a smanjuje njegovu hranljivu vrednost.

    SAKE Japansko pirinčano vino koje sadrži oko 15% alkohola, često se kotisti i za kuvanje.

    SAKE TALOG Fermentisan talog koji preostaje pri pravljenju sakea(pirinčanog vina), koristi se kao začin u supama, dinstanim i na drugi način pripremljenim jelima s povrćem, kao i za turšiju. Izuzetni je dobro koristiti ga zimi, jer pomaže u stvaranju telesne toplote(zagreva telo).

    SEJTAN Pšeničnu gluten kuvan s tamari soja-sosom, kombu algom i vodom. Možete ga kod kuće sami napraviti ili kupiti gotov. Bogat je proteinom, moze se žvakati(gristi), te je idealna zamena za meso.

    SHIO KOMBU Parčići kombu alge dugo kuvani s tamari soja-sosom, koriste se u malim količinam kao začin. Ima jak slan ukus.

    SHIO NORI Parčići nori alge kuvani u tamari soja-sosu i vodi. Povremeno se koristi kao izuzetno ukusan začin.

    SHISO Crven, ukiseljen list biljke, poznatiji kao beefsteak plant. Šizo listovi se koriste da daju boju umeboši šljivama, a i kao začin. Ponekad ih pišu chiso.

    SHOYU Videti Tamari i Tamari soja-sos.

    SIRĆE MRKOG PIRINČA Veoma blago izvrsno sirće koje se pravi od fermentisanog mrkog pirinča ili slatkog mrkog pirinča. Ono, za razliku od jabukovog sirćeta, ne stvara kiselinu u organizmu.

    SLADAK MRKI PIRINAČ Lepljiva vrsta mrkog pirinča slađeg ukusa. Koriste se kad se prave , moči, ohagi, knedle, hrana za bebe, sirće i amasake. Često se upotrebljava u pripremi jela za svečane prilike.

    SOBA Rezanci od heljdinog brašna ili mešavine heljdinog ili integralnog pšeničnog brašna. Soba se moze poslužiti u bistrim supama, salatama i s povrćem. Leti je dobro jesti hladne soba-rezance.

    SOMEN Veoma tanki japanski rezanci od belog ili integrelnog brašna. Tanji od soba i drugih rezanaca od integralnih žitarica, somen rezanci se često spravljaju leti.

    SUSHI Rolat od pirinča s povrćem, ribom ili turšijom, zamotan u list nori alge i isečen na komade. Najzdraviji je suši koji se pravi od mrkog pirinča i drugih sastojaka.

    SUV DAJKON Prodaje se osušen, ceo ili iseckan. Suv dajkon je izuzetno dobar kad se kuva s kombu algom, kao i s tamari soja-sosom. Natapanje suvog dajkona pre upotrebe izvlači njegov prirodno sladak ukus.

    SUV TOFU To je sir od soje koji se smrzavanje prirodno dehidrira. Koristi se u supama, gulašima, jelima s povrćem i morskim algama, sadrži manje masti nego svež tofu.

    ŠITAKE Pečurke uvezene suve iz Japana. Bilo koja vrsta šitake pečurki može da se koristi za poboljšanje ukusa supe ili jela s povrćem, a suva šitake pečurka može da se koristi i u lekovite svrhe. Pomaže organizmu da izluči vishak životinjskih masti.

    ŠORTENING smesa mekanih posebno obrađenih masti s prhkim efektom, popravlja kvalitet testa-poroznost, nežilavost.

    TAHINI Maslac jezgrastog ploda koji se dobija mlevenjem belih susamovih semenki tako da pasta bude glatka i kremasta. Koristi se slično maslacu od susama.

    TAKUAN Dajkon koji se kiseli u pirinčanim mekinjama i morskoj soli. Ponekad se piše takuwan.

    TAMARI I TAMARI SOJA-SOS Tradicionalni, priridno napravljeni soja-sos, za razliku od rafinisanih, hemijski prerađenih vrsta. Poznat je i kao shoyu.

    TARO Vrsta krompira s debelom, tamno mrkom dlakavom ljuskom. Jede se kao vrsta povrća ili se koristi za pripremu flastera u lekovite svrhe. Nazivaju ga i albi.

    TEKKA Začin koji se pravi od hačo misa, susamovog ulja, čička, lotosovog korena, šargarepe i đumbirovog korena. Teka se dinsta na niskom plamenu nekoliko časova. Tamno mrke je boje i veoma bogat jodom.

    [TEMPEH Tradicionalni proizvod od soje, pravi se od rasprsnute soje, vode i korisnih bakterija, a fermentiše nekoliko časova. Bogat je lako svarljivim proteinima i vitaminima B12.

    TEMPURA Način pripreme jela na koji se sezonsko povrće i riba ili ljuskari oblažu testom i prže u dubokom ne rafinisanom ulju. Tempura se služi sa supom i turšijom.

    TOFU Sir od soje, pravi se od soje i nigarija. Tofu je proizvod od soje bogat proteinom, koristi se u supama, jelima s povrćem, prelivima... Vidi takođe suv tofu.

    UDON Rezanci na japanski način , napravljeni su od pšeničnog, integralnog pšeničnog ili mešavine crnog i ne izbeljenog belog brašna. Ima lakš ukus neko soba(heljdini rezanci) a može da se koristi na isti način.

    UMEBOŠI Slane ukiseljene šljive koje stimulišu apetit i varenje i doprinose održavanju krvi blago alkalnom. Šizo listovi daju šljivama, u toku kišseljenja, crvenkastu boju i prirodan ukus, koriste se cele ili u vidu paste.

    UMEBOŠI SIRĆE Slano, kiselo sirće koje se pravi od umeboši šljiva. Tazredjeno s vodom, koristi se u slatkim i kiselim umacima, salatama, prelivimaza salate itd.

    VAKAME Duga, tanka, zelena morska alga koja se koristi za pravljenje različitih jela. Bogta je proteinom, gvožđem i magnezijumom, slatkog je ukusa, a nežnog sastava. Narožito je dobra za korišćenje u miso supi.

    WASABI Lak zeleni japanski ren koji se koristi za suši ili se tradicionalno jede sa sirovom ribom(sashimi). Wasabi je veoma ljut začin.

    YINNIE SIRUP Sladak, gust sirup od mrkog pirinča i ječma, koristi se za pripreme deserta. Ovaj zaslađivač od složenih ugljenih hidrata bolji je od prostih šećera kao što su med, javorov sirup i melasa, jer se prosti šećeri suviše brzo metabolišu. Nazivaju ga i pirinčani sirup.

    YU-DOFU Tradicionalno jelo pripremljno laganim kuvanjem tofua i povrća u začinjenoj bistroj supi. Može da se posluži s raznovrsnim umacima, prelivima i ukrasima.

    ZELENE NORI PAHULJICE Začin od morske alge, napravljen od određene vrste nori alge, različite od one koja se u uobičajenom pakovanju prodaje. Pahuljice su bogate gvožđem, kalcijumom i vitaminom A. Mogu se posuti po integralnim žitaricama, povrću, salatama i drugim jelima.

    ZRNA PŠENICE(Wheatberries) Zrna integralne pšenice često se nazivaju(wheatberries). Od njih se prave integralno pšenično brašno i rezanci. Mogu se takođe namakati i kuvati u ekspres loncu, s mrkim pirinčem i drugim integralnim žitaricama.

    ŽUTI MISO Kratko fermentisan miso, pravi se od belog pirinča, soje i morske soli. Ovaj miso je slan i veoma blagog ukusa, a koristi se u supama, uamcima i jelima s povrćem. Preporučuje se da se jede povremeno, ali samo osobama koje su dobrog zdravlja.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Doramar
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 98
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od Doramar » pre 14 godine

    ovo je sjajno, bas si me inspirisala da kupim tamari i sitake, ako nista drugo to dvoje za pocetak.
    mozes li mi reci kako bi kombinovala alge u klasicnoj ishrani...kada to kazem mislim na slucaj gde jelo moze da bude 100 posto makrobiotsko ali sastavljeno i od ovih drugih namirnica kojih ima oko nas u izobilju.

    inace, citala sam dve knjige od Osave i jako mi se dopada rezim ishrane, jedino sto u ovom zivotnom periodu nemam dovoljno vremena da se posvetim tome toliko. ali zato se uvek trudim da namirnice konzumiram integralne i da ih minimalno obradjujem i volim da tu i tamo ubacim neki jednostavan makro rucak.

    hvala uanpred.
    Dora
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od lasata » pre 14 godine

    mozes li mi reci kako bi kombinovala alge u klasicnoj ishrani...kada to kazem mislim na slucaj gde jelo moze da bude 100 posto makrobiotsko ali sastavljeno i od ovih drugih namirnica kojih ima oko nas u izobilju.


    Odgovor na ovo pitanje imas kod Hat u dnevniku... Bas je ona veceras pitala isto ovo pa da ne odgovaramo na vise mesta... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Doramar
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 98
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od Doramar » pre 14 godine

    evo, ja nasla nesto o algama pa da zalepim, bas se cini zanimljivo:

    Alge u makrobiotici

    Približio: Srećko Milićević, predsednik makrobiotičkog udruženja Zrnce-San

    Najčešće korišćene alge u makrobiotičkoj ishrani su: hidžiki, kombu, vakame, nori, arame i agar-agar. U makrobiotičkoj ishrani alge sačinjavaju nekoliko procenata, uopšteno govoreći oko 1 supenu kašiku po obroku, jer su izvor prvorazrednih nutritivnih elemenata.

    Morske alge su ekstremno jin, i radi se o dobrom jinu koji treba koristiti po pravilima makrobiotičkog umeća kuvanja, odnosno u malim količinama. Korisne su zbog svog bogatstva minerala, ali nekontrolisano obilna upotreba može da dovede do teških posledica. Uopšteno govoreći, možemo reći da alge u makrobiotici omogućavaju dobru eliminaciju otpadnih materija i purina koji potiču od životinjskih proizvoda, naročito od mlečnih proizvoda, imaju pozitivne efekte na krvni i nervni sistem i obezbeđuju dobru ravnotežu minerala u organizmu.

    NORI
    Postoji tridesetak podvrsta ove alge i nori koju mi poznajemo je najhranljivija i najkorišćenija u Japanu. Vrlo lako se uzgaja. Listovi nori alge se koriste u suvom stanju i mogu se tostirati iznad plamena i tada dobijaju lepu plavo-zelenu boju i lepo zamirišu. Određeni isparljivi vrlo jin sastojci se tako eliminišu. Nori je posebno bogata proteinima (do 35%) i vitaminom B12. Sadrži dosta Ca, Fe, K i vitamina A. Naročito se koristi za pripremu sušija, odnosno za umotavanje žitarica, povrća i ribe, odlična je za spravljanje kuglica od pirinča sa umeboši šljivom. Služi i za pravljenje odličnih začina.

    ARAME
    Arame blagotvorno deluje povećavajući elastičnost kardiovaskularnog sistema. Može se jesti kuvana, sama ili u kombinaciji sa povrćem. Odlično se slaže sa žitaricama i svi recepti za hidžiki algu mogu se primeniti i na arame.

    HIDŽIKI
    Od svih algi koje se koriste u makrobiotici, ona je najviše jang. Vrlo je bogata mineralima, sadrži do 34% minerala, a ima 14 puta više kalcijuma od mleka. Ovo je neprevaziđena alga za regeneraciju jer pospešuje pad holesterola u organizmu. S obzirom da je vrlo bogata gvožđem, preporučuje se vrlo jin osobama i trudnicama. Sprečava pojavu zubnog karijesa i sedu kosu. Kažu da Japanci imaju svoju karakterističnu kosu zbog redovnog konzumiranja hidžiki alge. U kuhinji se koristi u kombinaciji sa svim žitaricama ili u salati.

    KOMBU
    Bogata je mineralima (22 %) i Ca, Fe kao i vitaminom A i grupom B vitamina. Kombu je alga za prevenciju i lečenje skleroze, artritisa, povišenog i sniženog pritiska, poremećaja rada tiroidne žlezde, odnosno dobra je za prevenciju degenerativnih bolesti. Kombu je alga za bujone, olakšava kuvanje povrća i naročito mahunarki.

    VAKAME
    Bogata je mineralima, sadrži do 1300mg Ca na 100g i uz hidžiki je najbolja za rešavanje problema nedostatka Ca. Naročito je dobra za kosu i nokte. Obično se koristi za miso supu, ali se može jesti i u salati.

    pa par recepata:

    Salata od azuki pasulja sa kombu algom
    Potopiti preko noći šolju azuki pasulja (sitan crveni pasulj). Ujutru, prosuti vodu, naliti 3 šolje hladne vode, a na dnu suda u kome će se kuvati pasulj staviti 3cm kombu alge. Kuvati do momenta vrenja a zatim dodati: 1 koren na kockice seckanog čička, 2 šargarepe, 1 glavicu crnog luka (može i crveni) seckanu na rebarca. Kuvati oko 1 sat, poklopljeno, a pri kraju kuvanja od oko 10 minuta dodati prstohvat morske soli. Ohladiti, višak tečnosti upotrebiti kao čaj za osobe koje imaju problema sa bubrezima, jer azuki pasulj, s obzirom da je visokoproteinska namirnica, ima i snažno antioksidativno dejstvo i odličan je čistač bubrega. Kuvani zrnasti deo staviti u činiju, dodati nekoliko kapi tamarija i poslužiti. Može da se garnira i kuvanim integralnim pirinčem i dinstanim povrćem. Azuki pasulj može da se jede svaki dan, a s obzirom da je lako svarljiva namirnica, mogu da ga jedu i deca.

    Hidžiki sa lukom i šargarepom
    Hidžiki alga je bogata gvožđem, sadrži 29mg gvožđa, 1400mg kalcijuma, pa je preporučljivo da je koriste osobe koje imaju problema sa anemijom. Način pripreme je vrlo jednostavan, koristi se u malim količinama; jedna kašičica hidžiki alge se potopi 10–15 minuta u vodi a zatim se priprema na sledeći način: Sa 1 kašikom hladno ceđenog ulja susama 5 minuta dinstati 1 glavicu na rebarca iseckanog crnog luka sa prstohvatom morske soli. Dodati jednu do dve šargarepe seckane na kolutove; preko njih staviti ili dodati hidžiki alge zajedno sa vodom u kojoj su se natapale i tako kuvati 15 do 20 minuta poklopljeno, dok voda iz suda ne ispari. Da bi vaš obrok bio potpuniji, možete ga garnirati nekom kuvanom integralnom žitaricom po želji (integralni pirinač, proso), kao i dinstanim kukuruzom, ili mahunarkama, sočivom, azuki pasuljom.

    sta treba znati:

    Do 10 grama nedeljno – nema problema
    U Japanu, kao i u makrobiotičkoj ishrani uopšte, upotreba hidžikija je daleko manja u odnosu na druge alge - vakame, kombu i nori - i iznosi oko 6% ukupne količine konzumiranih algi. Po mišljenju Ministarstva zdravlja Japana, tek dugotrajna upotreba više od 4,7g hidžiki algi dnevno može dovesti do povećanog unosa arsena. Svetska zdravstvena organizacija je 1988. odredila približnu nedeljnu dozu unosa neorganskog arsena koja se može tolerisati i ona iznosi 15 µg/kg telesne mase. Iz ovog razloga je firma „Clearspring” na pakovanjima hidžiki algi koje se prodaju na engleskom tržištu stavila upozorenje da je maksimalna nedeljna doza za odrasle 10g suvih algi.

    lasata, mene zanima da li alge tretiram kao i bilo koje travke, sto znaci mogu da ih dodajem u salati koja se sme jesti svaki dan, nigde ne mogu da nadjem njihovu kalorijsku vrednost pa nisam sigurna...

    drugo - volela bih da znam da li moze sushi da se jede u un-ki, cenim da bi mogao da uleti neki maki i to samo onaj povrcni sa krastavcem i avokadom, npr na skrobni dan, i to je otprilike to...pickled ginger i wasabi su nadam se ok ?
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od lasata » pre 14 godine

    Alge mozes u UN dijeti da tretiras kao neutralne pa mozes da ih jedes svakodnevno... Susi bi mogao da dodje na UH dan... :) Alge su niskokaloricne a imaju visoku nutritivnu vrednost...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Doramar
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 98
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od Doramar » pre 14 godine

    hvala u vezi algi ali za sushi me cudi, zar se pirinac ne jede na skrobni dan ? :?

    sad si me skroz zbunila.
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od jaga » pre 14 godine

    evo ja cu...
    mislila je Lasata sigurno na susi sa povrcem i ribom
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Pojmovi makrobiotickih namirnica

    od lasata » pre 14 godine

    Tacno Jago, a sa integralnim pirincem svakako na skrobni dan... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 9 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju