Nacin ishrane po Nazarovu
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    Nacin ishrane po Nazarovu

    od Norma J.M » pre 16 godine

    NACIN ISHRANE PO PROFESORU GEORGIJU NAZAROVU


    Georgij Nazarov , profesor naturolog,autor mnogih knjiga o poboljsanju zdravlja,tvrdi da pravilna ishrana sigurno donosi zdravlje, poboljšava mentalne sposobnosti, produžava životni vek i povećava snagu i izdržljivost. To podrazumeva strog režim ishrane u kome su podjednako važni izbor, način pripreme, kombinacija, količina i razmak između uzimanja određenih namirnica.


    Prema Nazarovu, u prirodnu, najzdraviju hranu za čoveka spadaju sledeće namirnice:
    Sveže i prirodno sušeno voće, sirovo sezonsko povrće, sirovo jezgrasto voće (badem, lešnik, orah...), sirove semenke (lan, bundeva, susam, suncokret...), integralne žitarice (pšenica, raž, heljda, ovas, kukuruz, pirinač,...) mahunarke - pasulj, soja, sočivo, grašak, kikiriki, bob, ...i proizvodi, ne svi, od soje (sir, jogurt, mleko, okara, klice...), klice, alge, hladno ceđena nerafinisana ulja, med i malteks.


    Nazarov nas savetuje:

    1.Uvođenje dana odmora od hrane kada omogućujemo organizmu da energiju, koju bi inače potrošio na varenje, leukocitozu hrane (Kad pojedemo bilo koju, naročito termički obrađenu hranu, organizam to registruje kao unošenje stranog tela. Zato se leukociti (zaštitna telašca) okupljaju oko digestivnog trakta i ostaju tu nekoliko sati.) i detoksikaciju od ostataka nesvarene i neiskorišćene hrane, investira u procese regeneracije i čišćenja (redovno spremanje organizma). To poboljšava zaštitni sistem, cirkulaciju krvi i uspostavlja ravnotežu metabolizma organizma. Uz vašeg stručnjaka za zdraviji život donesite odluku da li će to biti dan na voću, sirovom povrću ili jogurtima ili bez njih, ili dan samo na voću i zdravim napicima, ili dan samo na napicima i koliko ga često sprovoditi. Ako provodite dan samo na voću, to može biti 3-5 voćnih obroka u toku dana, naravno uz uzimanje zdravih napitaka 1,5 i više litara dnevno.

    2. Stvoriti naviku dodavanja uz svaki osnovni obrok (sem svežeg voća) 1-2 supene kašike pšeničnih klica i 1-2 supene kašike mlevenih sirovih semenki lana, bundeve, susama. To će se odraziti na redovnije i kvalitetnije pražnjenje i postepeno čišćenje creva od stvrdnutih naslaga stare stolice (koje skoro svako, i pored redovnih stolica, u crevima ima u proseku 3-5kg).

    3. Uz svaki osnovni obrok dodavati 1 supenu kašiku nerafinisanog, hladno ceđenog, maslinovog i jednu čajnu kašiku lanenog ulja (ne više od 3 puta dnevno). Na taj način ćemo podstaći redovnije pražnjenje žuči, bolju detoksikaciju organizma, značajno ćemo umanjiti mogućnost stvaranja kamena, peska i mulja u jetri i žučnoj kesi, poboljšaćemo proces varenja hrane, pomoći čišćenju krvnih sudova, boljoj cirkulaciji krvi, boljem funkcionisanju zaštitnog sistema i boljem radu srca.

    4. Upotreba rena (ren pripremiti bez soli, sa dodavanjem jabukovog sirćeta i meda po ukusu, držati ga u zatvorenoj tegli i ne bi trebalo da stoji duže od 10 dana). Koristi se uz osnovni obrok, dodavati ga u prohlađeno jelo, a kada se naviknete na njegovu ljutinu, upotrebiti 3 puta dnevno po 1/3-1/2 čajne kašike na prazan stomak ili uz voće. To će pomoći lakšem rastvaranju viška sluzi iz organizma, oslobađanju od naslaga katrana kod aktivnih i pasivnih pušača, jačanju disajnih organa i smanjenju bronhospazama, uspostavljanju kvalitetne crevne mikroflore i čišćenju urinarnog trakta.

    5. Čišćenje rotkvom i medom. Uzeti dve crne rotkve, izdubiti sredinu i premazati udubljenje medom. Ostaviti da stoji nekoliko sati i kada se napravi sok, popiti, pa ponovo premazati medom i sačekati da se opet stvori sok. Napraviti više puta u toku dana. Tretman rotkvom vrlo efikasno čisti disajne organe, pomažući oslobađanje od šlajma i katrana, kao i oslobađanje organizma od sluzi i toksina, čisti krvne sudove i poboljšava cirkulaciju krvi. Efikasno deluje na čišćenje zglobova, a utiče i na bolje funkcionisanje jetre.

    6. Čišćenje kože. Za tu svrhu koristi se maslinovo ulje, naravno, hladno ceđeno 1/2 obima i pola vode i morske soli. Na primer, u 50ml maslinovog ulja staviti 50ml vode i 1/2 čajne kašike morske soli. Pre svake upotrebe dobro promućkati. Staviti na vlažnu kožu celog tela i lica nakon tuširanja ili kupke 1-2 puta dnevno.


    Važan je raspored obroka

    Ako u danima odmora od hrane koristite voće, povrće, biljni jogurt i biljno mleko, to kombinujte npr. ovako: voćni obroci oko 8 ujutro i oko 12; oko 14 pojesti salatu sa biljnim jogurtom ili biljnim mlekom, isto uraditi u 18 časova, a oko 21 čas pojesti voće; napici se koriste prema potrebi, od ustajanja do 13:30; od 17 do 17:30 i posle 21.

    Preuzeto iz specijalnog izdanja časopisa Zdrav život „Kako živeti zdravije zimi”po Georgiju Nazarovu



    Evo par recepata od G.Nazarova da bi stekli sliku o tome kako je zamisljen ovaj nacin ishrane:

    GLAVNO JELO

    Punjen krompir pečen u rerni

    Ispeći u rerni veoma krupne bele krompire. napraviti rez odozgo, prelomiti krompire razdvojivši ih samo u gornjem delu, izvaditi unutrašnjost i pomešati je sa smešom maslinovog ulja, algi, bosiljka, jabukovog sirćeta, karija, tucane slatke i ljute paprike, bibera, iseckanog belog luka, peršuna i mirodjije. Fil vratite u krompir i uživajte u jelu!


    Gusta supa od bundeve

    Potrebno je:
    · 1/2 kg očišćene bundeve
    · 1 l vode
    · 1 šolja kuvanog integralnog pirinča ili tanke špagete
    Bundevu očistiti od kore i semenki, pa jestivi deo narezati na kockice. Skuvati je u malo vode, ocediti i propasirati. Dodati kuvani integralni pirinač.

    Knjiga ‚‚GLAVNO JELO‚‚


    SALATE


    Karfiol sa ljutom paprikom i šargarepom iz marinade

    Potrebno je:
    · 2 šake cvetića karfiola ili brokolija
    · 4 ljutih paprika iz zdrave zimnice ili suvih ljutih paprika natopljenih u jabukovom sirćetu prema receptu iz ove knjige, ili ljuta paprika iz marinade.
    ·1-2 s.k. (supena kašika) šargarepe iz zdrave zimnice
    · 1-3 čena belog luka
    · 1 č.k. mlevenih algi
    · 1/4 č.k. karija
    · 1/2 č.k. mlevene slačice
    . malo kima
    · 1 s.k. maslinovog ulja
    Sve sastojke sem ulja izmiksati u čoperu.
    Gotovo jelo posuti uljem


    Sendvič salata sa tikvicom (krastavcem)


    Umak sa bosiljkom i slačicom:
    · Pomešati 2 s.k. jabukovog sirćeta, 2 č.k. maslinovog ulja, 1 č.k. lanenog ulja, pola č.k. mlevene slačice, pola č.k. mlevenog bosiljka, 1/5 č.k. karija, na vrh noža biber i čili.
    Vrlo mladu tikvicu (krastavac) iseći uzduž ili na kolutove, potopiti u umak na nekoliko minuta i staviti u sendvič.

    Knjiga ‚‚SALATE‚‚


    SLATKISI

    Kuglice od kokosa

    Pomešati jednake količine kokosovog brašna, mlevenih badema i oraha, malo vanile ili muskatnog oraha.Pomešati sa medom i napraviti kuglice.


    Slatka pita od heljdinih kora i bundeve


    Bundevu narendati, pomešati sa medom, cimetom, malo biljnog mleka i maslinovim uljem. Nadev redjati naizmenično sa integralnim korama u pleh (dole staviti masan papir) i zapeći u rerni.

    Sladoled od banana i kajsija (breskvi)

    Potrebno je:
    · 2 zrele banane, oljuštene iseckane na kolutove i zamrznute
    · 2/3 šolje kajsija (breskvi) oljuštenih i bez koštica.
    Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu.


    Ledena cokoladna krema


    - 2 banane
    - po jedna supena kasika (s.k.) oraha i lesnika (odstajalih 6 sati u mlakoj vodi)
    - po jedna s.k. rogaca i kakaoa
    - 1 s.k. meda ili malteksa

    Oljustene banane staviti u friz da se dobro ohlade. Nakon toga izmiksati sve sastojke u blenderu. Dobijenu kremu rashladiti u frizu jos pola sata prije upotrebe.


    Sladoled od banana i biljnog mleka


    - 2 zrele banane, oljustene, isecene na kolutove i zaledjene
    - 1/2 solje prohladjenog biljnog mleka (ako koristite biljno mleko u prahu napravite mleko dva puta vece gustine od preporucenog)
    - 5 urmi bez kostica
    - 2 s.k. suvog grozdja, prema zelji malo vanile

    Sve sastojke izmiksati u blenderu do dobijanja kremaste mase.

    Knjiga ‚‚SLATKIŠI‚‚



    Ostale recepte cete naci na linku Recepti po G.Nazarovu
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: nacin ishrane po Nazarovu

    od Norma J.M » pre 16 godine


    PREPORUKE ZA ZDRAVIJI ZIVOT PO GREGORIJU NAZAROVU:




    Kiseli kupus – ni pod tačkom "razno"


    Kiseli kupus se kod nas koristi tradicionalno, a naročito često je zastupljen na prazničnoj trpezi. Mnogi, međutim, ne znaju da je ovako pripremljen kupus veoma štetan. Ispitivanje pokazuje da su ljudi koji duže vreme nisu jeli ništa slano, a potom su pojeli porciju kiselog kupusa, sledećeg dana imali za 2-3 kilograma veću telesnu težinu, mučila ih je nekontrolisana žeđ, a u njihovom organizmu se duže zadržala velika količina soli remeteći odnos kalijuma i natrijuma. Nedostatak kalijuma izaziva bolove u kičmi, grčeve u nogama i vratnom delu, sužavanje krvnih sudova i poremećaj protoka krvi prema mozgu, čime dolazi do povećanja krvnog pritiska. Kiseli kupus utiče i na izvlačenje kalcijuma iz kostiju da bi se normalizovao Ph krvi, koji se upotrebom slanih proizvoda remeti. Zalihe kalcijuma se tako nepovratno troše.

    Nazarov naglašava da ćemo mnogo jeftinije proći ako bacimo kiseli kupus koji smo pripremili za ovu godinu, jer će troškovi za lečenje koje će nam biti neophodno ako nastavimo s njegovom upotrebom biti mnogo veći.


    Uprkos zagađenju – šetnja

    Zbog štetnih materija u vazduhu Pančevcima se često savetuje boravak u zatvorenom prostoru. Georgije Nazarov pak ističe da ćemo na taj način samo pogoršati svoje stanje i negativno uticati na funkcionisanje organizma. Mnogima je nepoznat podatak da u zatvorenom prostoru tumor raste duplo brže nego kada se boravi na otvorenom.

    Svakodnevna polučasovna šetnja manje prometnim ulicama uticaće na jačanje imunosistema i smanjiće mogućnost nastanka srčanih problema i drugih tegoba. Fizičkom aktivnošću se snažno deluje i na bolje stanje krvnih sudova, čime se usporava starenje organizma.


    Povrće iz plastenika


    Hrana proizvedena u plasteniku ne samo da nema odgovarajuću vrednost već vrlo negativno deluje na organizam. O štetnosti ovako uzgajanog povrća najbolje svedoči činjenica da ono utiče na pojavu mnogih vrsta raka. Tokom zime treba izbegavati upotrebu krastavaca, paradajza i svežih paprika.

    Za one koji požele svežu papriku Nazarov nudi odličan recept. Neophodno je uzeti osušene paprike i ostaviti ih da odstoje neko vreme u jabukovom sirćetu, kako bi nabubrile. Time se dobija proizvod koji je mnogo zdraviji od prženih paprika iz zamrzivača.


    Proklijali proizvodi


    U organizmu se vrlo često zadržava velika količina štetnih materija u obliku naslaga na crevima, koje sprečavaju pravilno iskorišćavanje hrane. Tako organizam ne može da dobije materije koje su mu neophodne, pa čovek uprkos velikoj količini unetih namirnica stalno oseća glad. Uz kvalitetnu korekciju ishrane, vrlo mala količina hrane postaje sasvim dovoljna.

    U ishrani treba redovno koristiti proklijale proizvode – žitarice, semenke, mahunarke i klice lucerke. Preporučuje se dodavanje jedne do dve supene kašike klica lucerke u svaki osnovni obrok. Time ćemo uneti veliku količinu neophodnih enzima, minerala i vitamina i poboljšati stanje imunosistema, uticaćemo blagotvorno i na proces varenja hrane, probavu i crevnu mikrofloru, a samim tim i na manje trovanje organizma.


    Crnogorske mandarine i japanske jabuke


    LJubiteljima mandarina savetuje se upotreba crnogorskih mandarina jer se one uglavnom hemijski ne tretiraju. Mandarine iz uvoza beru se nezrele i hemijski obrađuju da se ne bi pokvarile i izgubile vlagu, čime se dobija otrovan proizvod.

    Nazarov toplo preporučuje i korišćenje japanske jabuke u ishrani. O ovom voću se kod nas malo zna, iako i ovde izvrsno uspeva bez upotrebe hemikalija. Treba ga jesti kada je potpuno zrelo, jer tada ima veoma lep ukus i pruža veliki spektar korisnih materija, među kojima se posebno ističe kalcijum.


    Čaj, ali ne iz filter kesice

    Jedan od najzdravijih napitaka u zimskom periodu je kombuha. Najbolja je ona koja je pripremljena pola od zelenog, a pola od crnog čaja, mada može biti spravljena i samo od crnog čaja. Ako ovaj napitak kupujemo u prodavnici, treba izabrati flašu koja je što tvrđa, jer nam to garantuje da je u njoj stvoren prirodni ugljen-dioksid, koji snažno deluje na regeneraciju tkiva i obnavljanje krvi.

    Izuzetno zdrav napitak je zeleni čaj. O tome svedoči i jedno ispitivanje sprovedeno na pacovima. Oni važe za životinje koje oboljevaju na sličan način kao ljudi, a slična im je i otpornost organizma. Pacovima je u eksperimentu davana smrtonosna doza stroncijuma. Glodari koji su pri tom pili i zeleni čaj ostajali su živi i nisu imali nikakva oštećenja, dok su oni kojima nije davan ovaj napitak uginuli.

    Zeleni čaj, između ostalog, pozitivno utiče na stanje jetre, a sadrži i supstancu koja se ugrađuje u zidove krvnih sudova te ih čini elastičnijim. Tako utiče na bolji pritisak i smanjuje mogućnost stvaranja naslaga holesterola i triglicerida.

    Nikako ne treba upotrebljavati čaj iz filter kesice, jer istraživanja pokazuju da papir od koga se proizvode kesice pokreće razvoj ozbiljnih poremeđaja u organizmu. Pored toga što brzo izvetri, taj čaj se pravi od nekvalitetnih delova i ostataka bilja, te je bolje upotrebljavati čaj koji se pakuje na kilogram.


    Štetnost putera od kikirikija i suncokretovog ulja


    Nazarov predlaže da se ne koristi puter od kikirikija, jer je kikiriki podložan buđanju i sadrži veliku količinu alfatoksina, koji imaju razarajući uticaj na jetru, a mogu dovesti i do raka jetre.

    Treba biti obazriv i s kupovinom rafiniranog suncokretovog ulja.Kao dobra zamena poslužiće maslinovo ili laneno hladno ceđeno ulje.


    Hleb bez kvasca i aditiva

    Činjenica je da je hleb koji većina ljudi jede nezdrav jer sadrži kvasac i razne aditive. Nazarov preporučuje kupovinu hleba u prodavnicama zdrave hrane. Najbolji, ali i najskuplji, jeste hleb „mana”, koji se pravi od klicalih žitarica i priprema se na niskim temperaturama, kako bi se zadržala velika količina vitamina i minerala. Kvalitetan hleb proizvodi i Zrenjaninska pekara, s tim što se ne preporučuje upotreba integralnog hleba ovog proizvođača, jer se on priprema s kvascem.


    Čokolada kao SOS obrok


    Većina ljudi skoro svakodnevno ima potrebu da smanji napetost tako što će jesti. Pri tom oni najčešće upotrebljavaju nezdravu hranu, i to uglavnom uveče. Ako već moraju da posegnu za hranom, bilo bi dobro da upotrebe manje štetne namirnice. To bi moglo da bude suvo voće, ili čak čokolada, ali pripremljena na zdrav način. Jedini zdrav proizvod u čokoladi je kakao, za koji važi pravilo da stvara pozitivnu zavisnost, zasićuje, sadrži veliku količinu gvožđa, pa stoga popravlja i krvnu sliku. Može se pojesti i malo meda, malteks ili jedna banana.

    Nazarov naglašava da nikako ne treba jesti krišom i u grču, jer će obrok imati mnogo manje štetnog delovanja ako se pojede na miru.


    Gladovanjem protiv gripa


    Jedan od efikasnih načina sprečavanja zaraze gripom i drugim infektivnim oboljenjima jeste jednodnevno, dvodnevno ili trodnevno gladovanje, uz korišćenje mnogo vode i kvalitetnih napitaka. Ako i dođe do prehlade, treba nekoliko dana jesti samo voće i ovaj problem će biti rešen.

    Georgije Nazarov preporučuje i jedan čudan ali i izuzetno dobar način rešavanja problema s grlom. Neophodno je namazati veliki tanjir medom i onda ga polizati. Med će snažno delovati na uništavanje štetnih mikroorganizama, dok će plaženje jezika poboljšati protok krvi prema grlu i bol će nestati za vrlo kratko vreme.


    Pasta za zube od gline


    Zube nikako ne treba prati odmah posle obroka zato što su oni mekši oko sat vremena nakon obroka, pa ih možemo oštetiti koristeći abrazive iz paste za zube. U pastu za zube se često dodaju različiti sastojci za poboljšanje stanja zuba, ali retko kad se naglašava da je neophodno prati zube bar sedam minuta da bi ti sastojci uopšte počeli da deluju. Danas malo ko posvećuje toliko vremena pranju zuba, tako da kupovina skupih pasta predstavlja puko rasipanje novca.

    Umesto standardnih pasta s abrazivima, bolje je redovno upotrebljavati pastu od gline, koja se skoro pojavila na našem tržištu. Ona se upotrebljava u malim količinama, veličine zrna graška, i nije nimalo štetna za zubnu gleđ.


    Preuzeto sa:
    http://www.novosadski.net/viewtopic.php ... &sk=t&sd=a
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 16 godine

    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • jana
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 17
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jana » pre 16 godine

    ''Kako poboljsati kvalitet vode''


    „S obzirom na to da se čovekovo telo sastoji od oko 70% vode, a mozak čak od 90%, upravo je voda ta u kojoj se odvija najveći broj hemijskih procesa u organizmu, pa je zato veoma važno kakav kvalitet napitaka unosimo u sebe. Počnimo od vode.

    Voda iz gradskog vodovoda je veoma nezdrava za konzumiranje. Da bismo je očistili i doveli do vrlo kvalitetnog stanja možemo primeniti jedan postupak.

    Ostavimo vodu u posudi sa otvorenim poklopcem ili u otvorenoj flaši 12 – 24h kako bi se dehlorisala, a zatim sipamo u plastične flaše i stavimo u zamrzivač. Kada izvadimo flaše sa potpuno zaleđenom vodom, primetićemo da je u sredini led postao mutan sa različitim nijansama od bele, žute i sive boje, a okolo je providan. U tom unutrašnjem sloju skoncentrisali su se viškovi soli iz vode, veliki deo toksičnih jedinjenja, teški metali... U spoljašnjem delu zamrznute vode, tik uz ivice flaše ostao je deuterijum, - teška voda, veoma pogodna za pravljenje atomske bombe, ali ne i za funkcionisanje našeg organizma, a u određenim malim količinama veoma razarajuće deluje na organizam i izaziva smrt.

    Kada izvadimo flašu iz zamrzivača prelijemo je minut – dva toplom vodom, onda pažljivo otvorimo poklopac i pod pritiskom se izbaci voda bogata deuterijumom. Nakon toga flašu zatvorimo i spustimo u neki veći sud napunjen toplijom vodom – oko 40* C. Voda u flaši će se brzo otopiti, a na dnu će ostati talog. Sada procedite vodu kroz nekoliko puta ispresavijanu gazu i dobićete vrlo kvalitetnu prečišćenu vodu sa kojom možete pripremati sve napitke i hranu koja zahteva primenu vode.

    Ovako pripremljena voda ne samo da je prečišćena, nego je i strukturisana kao i sva voda u živim organizmima i voću i povrću. Tu vodu organizam može direktno koristiti ne trošeći 25 Ccal / 1.L na dovođenje vode u stanje u kojem može biti usvojena u organizmu.

    Dugačak je niz lekovitih dejstava od upotrebe pročišćene i strukturisane vode: stvaranje veće snage i energije, dužom upotrebom smanjuje se potreba za snom i poboljšava kvalitet sna, produžava zdrav životni vek ( nije slučajno što je piju dugovečni gorštaci ), utiče na bolju reprodukciju i rađanje zdravije dece ( jedan od razloga zašto ptice prelete hiljade kilometara u severne delove zemlje nego što na svet donesu mladunce).

    Voda će ostati strukturirana 15 h nakon odeđivanja i to je period kada je najbolje upotrebiti je. U suprotnom izgubiće deo deo svojih korisnih dejstava, ali će i dalje ostati prečišćena pa se može i kao takva koristiti.

    Svakako na vama je odluka da li ćete zamrzavati vodu iz vodovoda, mineralnu, izvorsku ili već neku drugu. U svakom slučaju, takvim postupkom poboljšavate kvalitet svake vode.“

    – savetuje naturolog Georgij Nazarov, u knjizi „Tajne pravilne ishrane, prvi deo''


    „U bilo koju čistu plastičnu flašu ili lonac natočiti vodu s česme i , ne zatvarajući je, ostaviti da odstoji 12 do 24 sata. U tom periodu hlor će ispariti. Posle toga je treba zatvoriti i staviti u zamrzivač u plastičnim flašama. Staklene će pući. Nakon 24 sata, voda je pripremljena. Radi ukanjanja deuterijuma ( s najvišom temperaturom zamrzavanja ) flašu treba držati u toploj vodi oko jedan minut i milimetarski sloj površine leda (najbliži zidovima flaše) otopiti i odbaciti. U njoj ima najviše deuterijuma. Prilikom daljeg otapanja, lako je zapaziti da je led u sredini mutniji, žućkaste ili bele boje. Sve toksične materije između ostalih i soli teških metala, uglavnom se zadržavaju u sredini. Kad se led potpuno otopi, vodu vodu treba procediti kroz nekoliko puta savijenu gazu ili cediljku, a zatim koristiti. Još bolje bi bilo odbaciti središnji, mutni, deo leda odlivanjem vode u drugi sud pre nego što se ovaj potpuno otopi. S nekoliko ovakvih flaša lako se može cela porodica obezbediti kvalitetnom vodom.“

    Iz knjige „Korak po korak ka zdravom životu“

    preuzeto
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    KAKO PRIRODNIM PUTEM POBOLJŠATI KONCENTRACIJU

    Svako ineligentno biće ima u sebi strah od starenja. Mnogi se plaše i stalno traže barem neki znak starenja i time poprilično rasipaju svoju energiju. Vrlo čest slučaj tzv. slabe koncentracije mnogi u 30, 40 ili 50 godina tumače kao siguran znak starenja. Da li je baš tako? Nametnut,a sa naše strane masovno prihvaćen, prebrz i poprilično destruktivan način života, izaziva stalnu zaokupljenost mozga kako bitnim, tako i nebitnim stvarima. Dobro je poznato da je ženama teško, a muškarcima gotovo nemoguće da kvalitetno razmišljaju o dve, a da i ne govorimo o više stvari istovremeno. Ovo je posledica razlike u građi i funcionisanju ženskog i muškog mozga. S obzirom na to da je mozak većine ljudi stalno zaokupljen istovremenim rešavanjem nekoliko složenih situacija, pa nije retko da se tako i da se tako javlja dosta haosa u mislima – u njemu često naprosto ne ostaje mesta za dobru koncentraciju na ono na šta želimo da usmerimo svoju pažnju, Taj fenomen se javlja kako u 20. tako i u 80. godini starosti – i ne mora imati nikakve veze sa starenjem. Stvar je jedino u tome što većina ljudi tokom vremena sve više nagomilava nerešene probleme – a to u sve većoj meri zaokuplja njihov mozak.

    Najbolji lek za tu vrstu „starenja“ je sređivanje svog života i svojih misli, kao i prihvatanje po nas prijatnijeg i realnijeg ritma funkcionisanja.

    Uz to, ako redovno koristimo omega 3, alge, kao i druge korisne dodatke, voće i povrće, pijemo sokove i zeleni čaj, a povremeno pojedemo zdravu čokoladu od kakaoa i meda, uz mogućnost redovnijeg kretanja na svežem vazduhu, omogućićemo svom mozgu da zadrži mladalačke sposobnosti tokom celog našeg života, koji ćemo ujedno produžiti i ulepšati.

    OSLOBAĐANJE OD ZAVISNOSTI POMAŽE MOZGU

    Savremeni čovek uglavnom robuje zavisnosti. Između ostalih, tu su zavisnost od hrane, kafe, različitih pića, cigareta, lekova, droge, kao i od stalne potrebe za kupovinom, konstantnog angažovanja, gledanja TV, zavisnosti od druge osobe... I sve je to uobičajena, dominirajuća pojava, jer je na taj način ljudima lakše manipulisati. Ovde ćemo razmotriti zavisnosti vezane za hranu i nezdrave napitke. Ipak, alkoholizam u ovoj knjizi neću razmatrati – jer zahteva donekle drugačiji pristup. O nastanku neurotske potrebe za hranom i napicima možete da se informišete iz knjige „Tajne pravilne ishrane I deo“ ( Poglavlje psiha i hrana ).

    KAKO SE OSLOBAĐATI ZAVISNOSTI OD HRANE

    Da bismo uticali na zavisnost, najpre je potrebno da je osvestimo. Vrlo često mi nesvesno radimo više radnji – pojedemo nešto usput, konstantno pijemo neko piće, pušimo – i ne registrujući to. Predlažem da tokom dva meseca zapisujete sve što radite: kada oi koliko ste pojeli i popili u toku dana i noći ( i to ne po sećanju, nego odmah ).

    Uz to predlažem da se svakodnevno merite na vagi – i upisujete podatak u isti dnevnik. Ako donesete odluku da prekinete zavisnost od neke namirnice – uradite to nakon dve do tri nedelje evidentiranja svojih navika u ishrani. Takođe, predlažem da izvršite zamenu nezdravog zdravim proizvodom. Na primer, ako volite slatkiše – dajte sebi mogućnost da ih povrameno koristite – ali pripremljene na zdraviji način. Ako je u pitanju kafa – napravite ritual sa čajem ili kombuhom, ili jednim vrlo zdravim napitkom koji je neko nazvao bio-kafom, mada ona sa običnom kafom u suštini nema nikakve veze, jer se pravi od žitarica i korena jestivih biljaka.

    Redovna upotreba zdrave čokolade od kakaoa, banane, meda ili malteksa pomoći će nam da se na mnogo lakši način oslobodimo negativne zavisnosti, jer ćemo u mozgu stvoriti jednu vrlo snažnu pozitivnu povezanost, koja daleko snažnije deluje od prethodne.“ -

    Pise u knizi „Tajne čišćenja mozga“-Georgije Nazarov.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Iz knjige“Georgij Nazarov vas savetuje”-G.Nazarov

    Verujete li dovoljno u sebe?

    Već godinama Georgij Nazarov tradicionalno održava letnji seminar na Zlatiboru. U stvari, to je neka vrsta škole zdravijeg života... U toj školi, doduše samo jedan dan, bio je i naš reporter.

    Šta rade turisti na Zlatiboru kad pada kiša? Gluvare po kafićima, pabovima, picerijama, sede po kućama, uz TV, igrice, Internet... A šta rade seminarci Georgija Nazarova? Uživaju u... pešačenju, od Gajeva do Čigote (ne Instituta, nego planinskog vrha), recimo. Neki sa kišobranima, neki i bez. Neki sa obućom, neki i bosi. Neki sa pesmom, neki uz priču, a svi raspoloženi, za nesvakidašnje a tako sjajno druženje, za mnoooogo pitanja, svom učitelju... zdravog življenja.
    Bio sam veoma srećan što vidim grupu svojih dragih čitalaca na okupu. Posebno sam bio srećan što mogu da im se pridružim, na čaju od hajdučke trave, u šetnji po kiši, na voćnom doručku od breskvi... Nisam ih pitao da li je i njima toliko drago kao meni - to što zajedno na delu isprobavamo ono čemu ih časopis "Zdrav život" uči: da se uz neizostavan napor, uz svakodnevna, nova i nova saznanja, ali uz zadovoljstvo komuniciranja sa onima koji žele isto ili slično što i ti, teže ka zdravijem i srećnijem životu.

    Terapija: bosonogo planinarenje
    Nisam ih pitao, ali se po njihovim izrazima na licu videla volja, odlučnost i zadovoljstvo da u onom što rade, u učešću u seminaru, pronađu sebe, i to sebe kojeg možda i ne znaju, sebe jačeg i zadovoljnijeg nego što su mogli i da pretpostave.
    Ali, i samo taj jedan dan, makar i to jedno jutro, u kome sam šetajući bos po kiši, go do pasa, brao hajdučku travu za čaj koji sam potom, u divnom društvu Georgijevih seminaraca, pio uz vrhunski zlatiborski med, jutro u kome sam bos, po travi, blatu ali i sitnim bockavim kamenčićima, i nimalo glatkim stenama, planinario dva i po sata (i tako obavio totalnu su jok terapiju, kako mi reče moja divna stručna saradnica prof. Vera Đorđević), bilo je dovoljno da vidim sebe u novom svetlu, u svetlu novih dometa zdravog življenja.

    Dragana, Nikolina, Mira, pa opet Mira, pa Nada, Aranka, Marija, Dijana... Uglavnom iz Beograda, ali i iz Subotice, Grocke... Većina njih na seminare (ne samo zlatiborske) Georgija Nazarova ne dolazi prvi put. Čik pogodite zašto?! Ne, nije zbog ponavljanja gradiva. Naprotiv. "Zato što se uvek sazna mnogo toga novog", kaže mi Nikolina, uz osmeh koji da i nije ništa rekla, sve govori. Nikolina je na seminaru drugi put.

    "Spavala sam sedeći, da se ne udavim."

    Nikolina Višnić (21) rodom je iz Ogulina, mada trenutno živi u Beogradu, a sanja o životu u Italiji, gde joj živi otac. Student je druge godine arhitekture. Trenutno živi sa mamom i starijim bratom (26). U učenju zdravijeg života kod Georgija Nazarova je četiri i po godine.
    "Uvek mi je prijalo to što me on ni na šta ne tera, nego ponudi rešenje, pa ako hoćeš usvojiš, a ako nećeš, ne moraš. To mi je bilo mnogo bolje od lekarskih naredbi. Osluškivala sam sebe, isprobavala."
    Inače, Nikolina je patila od retke bolesti, po imenu ahalazija, što predstavlja suženje jednjaka. Ovu bolest češće imaju stariji ljudi, preko 50-te, a lekari uglavnom pretpostavljaju da je psihosomatskog porekla. Nikolina se četiri godine "družila" sa lekarima a da oni uopšte nisu znali šta joj je. A organizam joj je sve više gubio imunitet.
    "Dogurala sam do pet litara vode uz jedan obrok. A kad bih to popila, osećala sam užasan bol. To se dešavalo uz svaki obrok. Pored toga, noću bih spavala sedeći, da se ne udavim od tolike količine tečnosti, da se ne zagrcnem, jer sam se instinktivno", kaže Nikolina, čiju ćemo životnu priču u celosti objaviti u nekom od sledećih brojeva.
    A o seminaru, Nikolina kaže: "To je za mene bilo nešto što sam oduvek želela da radim, ali nisam imala s kim. Seminar je totalno u skladu sa zdravim načinom života. Treba imati kvalitetan plan, za sve. Sedam kvalitetnih dana, u poptunoj prijatnosti. Bavimo se i međusobnom razmenom informacija, utisaka, doživljaja"

    "Verujem u alternativu."
    Dragana Mirković (26) je iz Grocke, gde živi sa majkom. Apsolvent je fakulteta dramskih umetnosti, odsek snimanje i dizajn zvuka. Dragani su u drugoj godini života otkrili dijagnozu morbus olier, što je neka vrsta benignog tumora. U tadašnjoj Jugoslaviji bila su zabeležena svega tri takva slučaja. Od bolesti, noga je počela da se krivi, pa su isprobani razni konzervativni metodi lečenja. Pošto niko u porodici nije bolovao, oni su to smatrali anomalijom.
    Usledile su godine patnje, promene dijagnoze i brojne operacije. I, bolest je u međuvremenu napredovala, pa su krajem prošle godine uradili novu biopsiju. Predlažu amputaciju bolesne noge, pošto preti opasnost da se bolest proširi na celo telo.
    "Rečeno mi je da se ja odlučim šta da radim. A ja sam u međuvremenu počela da tragam za alternativnim rešenjem, jer sam i tada verovala, da je moj put malo drugačiji i da "rešenje" zvanične medicine nije i moje rešenje. Dosta sam poradila na sebi da bih prevazišla taj fizički problem - fizičkim vežbama i duhovnim usavršavanjem. I mada mi je moj lekar rekao "Molim te, nemoj da čekaš tri-četiri-pet meseci", ja sam se odlučila za alternativu. A ta alternativa mi je već posle mesec dana osvetlila jednu lepšu i pre svega zdraviju stranu. Mom lekaru mogu samo da zahvalim, jer je na neki način uticao da krenem ovim putem. Od Nove godine počela sam da čitam literaturu o zdravijem načinu življenja, između ostalog, to su bile i knjige Nazarova. Otkako živim zdravije, ja sam druga osoba. Prvi kontakt sa Nazarovim pamti po njegovim rečima: "Kako ja vama mogu da pomognem?" što mi je zaista ulilo nadu i snagu da postoji rešenje".
    I o Draganinoj životnoj priči više ćete saznati u jednom od narednih brojeva našeg časopisa. A o seminaru Dragana će reći: "Htela sam da upoznam ljude koji takođe teže zdravijem življenju, da ispitam svoje mogućnosti, da naučim nešto novo, da vidim gde ja sebe tu nalazim".
    "Neću više otrove u svoje telo"
    Mira Zarić (45) je takođe iz Beograda. Zajedno sa mužem radi u sopstvenom servisu bele tehnike. Imaju četvoro dece. Tri sina i jednu kćerku. Pre mesec i po dana Mira je operisana od tumora dojke.
    "Posle operacije bila je zakazana hemioterapija i zračenje, kao preventivna mera. Kad sam otišla kod doktora i porazgovarala o svemu, odlučila sam da to ne uradim, jer nisam želela da unosim nove otrove u svoj organizam. Izbor je bio na meni."
    Sa Georgijem Nazarovim počela je da radi pre godinu i po. Mirin imunitet je oduvek bio slab. Krvna slika joj je neprestano bila na donjoj granici. Čitavu zimu vukla je prehlade, razne infekcije...
    Mira Zarić: "Imala sam i drugih tegoba, oko bubrega, hemoroida, cirkulacije... Pored očiglednog lekovitog efekta na moj glavni problem, tumor koji sam imala, i posledice od njega, ono čemu me je naučio moj naturolog doprinelo je sveopštem poboljšanju mog zdravlja, pa su nestale i druge tegobe. A tek seminar? Nisam mogla da prihvatim da traje samo sedam dana, pa sam istim tempom nastavila sa suprugom u Beogradu, na Adi Ciganliji. Mada, ono tamo je ipak nešto posebno."

    Jedan dan sa "Zlatiborcima", kako ih Georgije od milošte zove, protekao je kao dan radosti, ali i kao dan čežnje. Osećao sam se kao da sam deo tog društva, i zbog toga i bio radostan, ali ujedno i da mu ne pripadam, jer fizički ne mogu da ostanem s njima do kraja... seminara. Posao mi je diktirao povratak u Beograd. Nije mi pomoglo ni to što sam po odlasku često mislio na njih, na njihove osmehe, na njihove životne priče, ispunjene do vrha čaše, priče od kojih bi se zapravo svaka čaša i prelila. Shvatio sam da sebi mogu da obećam samo jedno, da ću idući put (nije valjda tek dogodine) i sam postati "Zlatiborac". Tek tada ću moći da do kraja osetim tu sreću zdravog življenja koju sam samo okusio tog jednog kišnog a tako sunčanog julskog seminarskog zlatiborskog dana.

    "Zlatiborci", sledeći put na seminaru ću biti od početka do kraja, to svečano obećavam, i sebi i vama!


    Zabelezio:Goran Kojic
    (ovaj tekst je objavljen u casopisu “Zdrav zivot” br.24)
  • jana
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 17
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jana » pre 16 godine

    ORJENTACIONI PREGLED ISHRANE PO GODISNJIM DOBIMA


    PROLECE



    Ponedeljak

    - oko 7:30 - cajevi biljni, sa ili bez meda, moze i uz malteks (kafa bez secera)
    - oko 9:00 - casa kokmbuhe
    - oko 9:30 - banana i urme
    - oko 11:00 - sendvic na zdrav nacin (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 15:00 - kombuha, pomorandze (1-3 kom.)
    - oko 16:00 - salata od rotkve sa lukom, pire od graska (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 20:00 - biljni caj sa medom i banana sa malteksom

    Utorak

    - oko 7:30 - zeleni caj, sa ili bez meda (kafa)
    - oko 9:00 - casa kokmbuhe
    - oko 9:30 - japanske jabuke, kivi
    - oko 11:00 - razno suvo voce, mesavina sirovog i jezgrastog voca i semenki po ukusu (tri sata bez jela i napitka)
    - oko 14:00 - sok, tetrapak 100%
    - oko 15:00 - salata od sargarepe sa senfom i integralni pirinac (cetiri sata bez jela i pica)
    - oko 19:00 - kombuha
    - oko 20:00 - jabuke i pomorandze

    Srijeda

    - oko 7:30 - voda sa jabukovim sircetom i medom
    - oko 9:00 - casa kokmbuhe
    - oko 9:30 - suve smokve sa bananom
    - oko 11:00 - jogurt od soje i salata od bundeve i sargarepe u umaku od limuna (tri sata bez jela i napitka)
    - oko 14:30 - pomorandza, kivi i sok od voca
    - oko 16:00 - pljeskavica od psenicnih klica i salata od cvekle, celera i pastrnjaka ili proja sa namazom od semenki (cetiri sata bez jela i pica)
    - oko 20:00 - kivi i pomorandza
    - oko 21:00 - caj sa medom

    Cetvrtak

    - oko 7:30 - zeleni caj
    - oko 9:00 - banane sa suvim grozdjem
    - oko 10:00 - kombuha
    - oko 12:00 - pomorandza i kivi
    - oko 14:00 - vocni caj
    - oko 15:00 - jabuke i urme
    - oko 17:00 - kombuha
    - oko 18:00 - vocna salata - banane sa urmama
    - oko 20:00 - biljni caj sa jabukom

    Petak

    - oko 7:30 - kombuha
    - oko 9:00 - tresnje
    - oko 10:00 - kombuha
    - oko 11:00 - integralni sendvic ili integralni hleb sa sirom od soje sa zacinima, zelena salata i rotkvice (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 15:00 - voda sa jabukovim sircetom i medom
    - oko 16:00 - jelo sa jestivim mladicama, i po zelji hleb od klica ili integralni (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 20:00 - tresnje i jagode
    - oko 21:00 - zeleni caj

    Subota

    - oko 8:00 do 9:00 - vocni caj
    - oko 10:00 - jagode
    - oko 11:00 - sojino mleko sa suvim vocem (tri sata bez jela i napitka)
    - oko 14:00 - tresnje
    - oko 15:00 - kombuha
    - oko 16:00 - salata od krastavaca, zelene salate i sremusa i pica sa pecurkama - za nevegetarijance riba u rerni - (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 20:00 - voce po zelji
    - oko 21:00 - kombuha

    Nedelja
    - oko 8:00 do 9:00 - kombuha
    - oko 10:00 - tresnje
    - oko 11:00 - jezgrasto voce i semenke sa medom ili halva na zdrav nacin (tri sata bez jela i napitka)
    - oko 14:00 - voce
    - oko 15:00 - salata sa rotkvicama i spageti sa prelivom - za nevegetarijance tartar biftek ili brodet - (cetiri sata bez jela i napitka)
    - oko 19:00 - kombuha
    - oko 20:00 - tresnje i jagode
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 16 godine

    Uf...citam ovajpredlog jela i sve je ok do dela da se ne pije po 3 ili 4 sata :(
    zasto se ne pije?
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Andjela,evo da citiram Nazarova:
    "Ako pijemo sokove i ostale napitke u toku obroka ili odmah posle, razblažujemo želudačne sokove i smanjujemo njihovu efikasnost u svarivanju hrane. Tečnost uvek treba unositi na prazan stomak ili na 30 do 20 minuta pre jela. Ukoliko smo za obrok uzeli samo salatu, tečnost se može piti dva sata posle jela, ukoliko smo jeli ugljene hidrate 4 sata posle jela, a 6 do 8 sati nakon obroka sa mesom ili drugim vidom belančevina.......
    ......Ne treba ni tečnost piti ako se ne oseća žeđ. Ako ne budete koristili so, toliko kuvane i pripremane hrane, nećete ni osećati veliku žeđ, pogotovu zato što se kroz sveže voće i povrće već unosi dosta tečnosti."

    Nadam se da sam bila od neke pomoci!!! :009:
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 16 godine

    Kako da nisi Norma...za ovo stvarno nisam imala blage veze :shock:
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • jana
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 17
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jana » pre 16 godine

    - Koristiti integralnu hranu. Sadrzi sve neophodne elemente za njeno usvajanje, ali i za izbacivanje iz organizma suvisnog i nepotrebnog. Materijalni resursi tela se nece trositi.

    - Sto manje rafinisane hrane, to bolje zdravlje i duzi zivot.

    - Osnovno "gorivo" za organizam crpeti iz ugljenih hidrata. Visak belancevina stvara intoksikaciju, smanjuje imunu zastitu organizma,pogorsava kvalitet zivota, a uz to ga i skracuje.

    - Prvi obrok bi uvek trebalo da bude salata. U velikoj meri ce smanjiti leukocitozu na hranu, istovremeno poboljsavajuci imunu zastitu organizma.

    - Pravilno kombinovati hranljive sastojke i koristiti sto jednostavnije obroke. Ovo ce omoguciti potpuno varenje hrane, ali i usvajanje njenih kvalitetnih sadrzaja. Svaki obrok obavezno dopuniti sa po dve supene kasike sirovih mlevenih semenki lana, bundeve i susama bogatih omega3 i 6 masnim kiselinama i magnezijumom.

    - Ne treba ziveti da bi jeo, vec jesti da bi ziveo(Sokrat)

    - Tecnost i voce koristiti najmanje 15-20 minuta pre i (u zavisnosti od obroka) 2-6 sati posle osnovnog obroka. Bolje je ne koristiti zvakacu gumu na prazan stomak(pored ostalog,ima i kancerogeno dejstvo), jer izaziva lucenje zeludacne kiseline. Ako se vec ne moze bez nje, neka to bude posle obroka.

    - Koristiti vodu pripremljenu na nas nacin (misli se na strukturisanu vodu) ili destilovanu.

    - Izbaciti iz jelovnika przenu hranu, supe, mleko, preradjene namirnice (sunku, kobasice, dimljene proizvode itd.), pekarske proizvode od rafinisanog brasna i s kvascem,bombone, kolace... Sve te namirnice mogu se pripremiti i po "zdravim" receptima.

    - Hranu bi trebalo dobro sazvakati, narocito ugljene hidrate.

    - Nervoznima nije mesto za stolom. Od hrane koju budu pojeli u takvom stanju, vise ce imati stete nego koristi. U tom slucaju, valja pojesti malo suvog voca, popiti caj ili vodu s medom. To smiruje.

    - Treba jesti u opustenoj atmosferi i - bez svadje za stolom! Problemi se ne resavaju s hranom u ustima.

    - Za stolom se ili jede ili citaju novine ili gleda TV program. Istovremeno, nikako!

    - Posle obroka je pozeljna kratka setnja ili 10-15 minuta sna. Nikako vise!

    - Jedan dan u sedmici bi trebalo "preziveti" na vocu, sokovima ili vodi.

    - U vreme bolesti, ne bi trebalo jesti nista od hrane dok se telesna temperatura ne normalizuje. Bice dovoljna samo voda, sokovi i eventualno voce.

    - Pojedina hrana mora da bude "zaradjena" fizickom aktivnoscu. Prelazak na takav nacin ishrane traje izmedju jednog i sest meseci. Nakon tog perida (mada su prvi znaci uocljiviji i ranije), zdravlje ce primetno dobiti na kvalitetu.

    - Trebalo bi konzumirati 80% namirnica koje stvaraju baze i 20% koje stvaraju kiseline. Drugim recima, valja jesti velike kolicine voca i povrca, namirnice s velikim sadrzajem ugljenih hidrata i namirnice bogate biljnim belancevinama: pasulj, soju, socivo, jezgrasto voce i semenke,integralne zitarice-umesto mesa, ribe, sira i jaja.

    - Belancevine zivotinjskog porekla posebno konzumirati i obavezno sa velikom kolicinom sveze salate koja, inace, "ide" uz svaki obrok.

    - Ujutru ne jesti do potpunog budjenja organizma. Ono sto se proguta u "napola budnom stanju" nece se dobro variti.

    - Izmedju budjenja i dorucka bi trebalo da protekne dva do cetiri sata. Do tada, moze se jesti sveze ili suvo voce i piti sokovi ili cajevi. Prvi obrok bi trebalo sastaviti uglavnom od ugljenih hidrata koji ce organizmu dati konstantno visok nivo energije.

    - Novi dan se nikada ne zapocinje stimulansima (caj, kafa, cigarete, o alkoholu da ne govorim) jer stanje stresa u koji dovode organizam inhibira varenje.

    - Glavni obnrok ne bi smeo da bude manje od 3-4 sata pre vece fizcke aktivnosti i manje od pola sata nakon njenog zavrsetka.

    - Ne bi trebalo jesti ni previse ni premalo i pri tom imati u vidu da se zapremina zeluca krece izmedju350 i 450ml. Za svaki slucaj, bolje je od stola ustati "malo gladan" nego "jedva", zbog prepunog stomaka.

    - Najpozeljnije vreme za osnovni obrok je oko 11, a za drugi izmedju 16 i 17 sati. Sledeci covekov bioritam, period izmedju 10 i 14 sati, najvise pogoduje radu organa za varenje. U slucaju koriscenja jednog osnovnog obroka dnevno, pozeljno je da on bude izmedju 11 i 17 sati. Ostatak dana se "popunjava" svezim salatama, vocem, sokovima, cajevima...

    - Izmedju poslednjeg obroka i sna trebalo bi da prodje najmanje cetiri sata.Ako je vise,bolje je. U 18 sati pozeljno je zavrsiti sve dnevne "aktivnosti" vezane za ishranu. Posle toga "dolazi u obzir" samo sveze i suvo voce, cajevi, sokovi i med. Naravno, imajuci u vidu neophodan vremenski razmak od osnovnog obroka.

    G. Nazarov, "Korak po korak ka zdravom zivotu"
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Andjela,evo malo detaljniji odgovor od pre neki dan,kada si me pitala zasto se tecnost ne pije toliko dugo posle obroka.


    Kada piti tecnost?


    Ako pijemo tecnost tokom jela,pogorsavamo svoje zdravlje na nekoliko nacina.

    Prvo,hrana ne moze da se dobro sazvace i natopi pljuvackom kada se jede uz napitak.To je jedan od razloga sto su supe i corbe pripremnjene na uobicajen nacin potpuno neprihvatljiva hrana.Sa njima gutamo vece komade hrane koji nisu natopljeni pljuvackom,a time onemogucavamo normalan proces varenja.Drugo,konzumiranje napitaka za vreme i posle uzimanja osnovnog obroka je stetno zbog sledeceg:ako se zeludac,u kome treba da se stvori odredjena koncentracija zeludacnog soka i fermenta da bi se pokrenuo proces prerade hrane,napuni tecnoscu,on nece moci da obavlja taj proces.Kiselina ce biti razblazena,fermenti velikim delom isprani,a hrana ce se naci u vodi ili nekom soku ili caju na temperaturi od 38 stepeni.Ako zelite da vidite kako to izgleda,ostavite neki svoj obrok preliven nekim napitkom na temperaturi od 38 stepeni tokom 5,6 i vise sati.Docice do vrenja i kvarenja,a nesto slicno se desava i u zelucu kad nepravilno kombinujemo napitke sa hranom.Ne treba takodje zaboraviti ni da mnogi od napitaka(uglavnom stetni) sadrze u sebi sastojke koji remete normalan proces varenja i usvajanja hrane.Na primer,alkohol,kafa,crni caj.....


    Iz knjige:”Kako ziveti zdravije leti”-G.Nazarov
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Iz knjige:”Kako ziveti zdravije leti”-G.Nazarov

    Kako se zastititi od pojacanog suncevog zracenja?

    Smatram da i tu sebi mozemo znacajno pomoci uz pomoc prirodnijeg pristupa zivotu.Na primer,ako samo dva meseca pre letnje zege pocnemo da koristimo polenov prah 2-4 cajne kasike dnevno(naravno,i ako pocnemo da ga koristimo tokom leta,i to ce imati svojih dobrobiti) znacajno umanjujemo stetno delovanje pojacanog suncevog zracenja na organizam.Predhodno proverite da li ste alergicni na polen uzimajuci ga tri puta dnevno na vrhu kasicice tokom 3 dana,ako nema alergijske reakcije,onda se prelazi na osnovnu dozu.Svakako je korisno da konzumiramo polenov prah tokom celog leta.

    Zastititi moze doprineti i svakodnevna upotreba po 2-3 case zelenog caja(ne ledenog i ne iz filter kesice) i(ili) komuha napitka.Redovna primena pivskog kvasca,algi,omega 3 ribljeg i(ili) lanenog ulja,uz zdraviji pristup ishrani,i te kako ce doprineti boljoj zastiti i boljem prilagodjavanju organizma uslovima u kojima se nalazi.Ciscenje debelog creva i jetre takodje znatno pomaze da lakse podnesete jako sunce i da mnogo brze dobijete tamniju boju koze,koja dodatno stiti organizam.Ispijanje dovoljnih kolicina tecnosti(oko 2 litra dnevno kvalitetne vode,cedjenih sokova,biljnih cajeva,komuha napitka,redovna upotreba lubenica) pomaze da se odrzi kvalitetna elasticnost koze,koja ce indirektno dodatno pomoci boljoj zastiti od sunca.Takodje,toplo vam preporucujem preparat jednog proizvodjaca koji veoma vodi racuna o prirodnosti i neskodljivosti proizvoda(napomena urednika izdanja:to je prof. Dr Stanisa Stojiljkovic,vlasnik firme “Shenemil” iz Nisa) sa dosta visokim zastitnim faktorom.

    Takodje ne treba zaboraviti da izvrsnu zastitu postizemo i ako se namazemo glinom ili blatom,a dodatna korist od takvog metoda je i izvrsna detoksikacija organizma i pozitivan uticaj na kozu i zglobove.(Ako vam glina ili blato suse kozu,preporucujem da ih stalno vlazite vodom ili dodate u njih malo maslinovog ulja.)

    Takodje,vredi razmisliti o mesavini za ciscenje i odrzavanje kvalitetnog stanja koze,o kome je vec bilo ranije reci.Rec je o mesavini 50ml maslinovog ulja,50ml vode i 1 kasikicom morske soli.Ta mesavina se stavlja na vlaznu kozu jedan do dva puta dnevno,a predhodno se uvek promucka.Osim ciscenja koze,a preko nje i celog organizma,ona utice i na bolju elasticnost,sprecava susenje i u odredjenoj meri umanjuje ostecenje koze na jacem suncu.Ova smesa takodje ima i zastitni faktor oko 2.To nikako ne znaci da je mozemo stavljati na kozu,a onda se prziti na suncu(sto ni u slucaju krema sa vrlo visokim zastitnim faktorom ne bih preporucio),ali ce taj preparat pomoci da na prirodniji i bezbedniji nacin osmisljeno uzivamo u carima sunca.

    Smatram da je dijagnoza takozvane alergije na sunce,koja u poslednje vreme postaje sve popularnija,odraz zagadjenja organizma.Pod dejstvom suncanja,povecanih fizickih aktivnosti i duzeg boravka na svezem vazduhu leti,dolazi do intezivnog oslobadjanja toksicnih materija obilato nakupljenim u organizmu.

    Njihovo ciscenje putem koze(npr. znojenjem) izaziva nadrazaj koze i reakcije slicne alergijskim.Smatram da je suludo boriti se sa reakcijama na kozi,to moze biti cak i opasno,jer zadrzava i nakuplja toksicne materije u organizmu,usled cega kasnije mogu nastati ozbiljne tegobe.

    Sta mozemo da uradimo?Svakako,da detaljno ocistimo svoj organizam,narocito obracajuci paznju na korekcije u ishrani,kao i ciscenje debelog creva,jetre i bubrega.

    Veliki broj slucajeva koje sam posmatrao,pokazali su da nakon primene navedenih metoda nestaju svi simptomi alergije(i ne samo na sunce).


    Napomena:U drugim knjigama od Nazarova pise da mnoge alergije nestaju primenom mnogih njegovih metoda,u sta sam se ja licno uverila na svojoj kozi.Mislim da neki od vas i znaju da na prolece mene redovno hvata alergija,koja je nepodnosljiva i traje skoro celo leto.....Pocetkom proleca poceo je i moj problem sa alergijom(mislim da se neki i secaju),ali tada sam pocela da primenjujem vecinu saveta od Nazarova,i verujte mi da sada nemam ni najmanji simptom alergije,a ove godine nisam popila ni jednu jedinu tabletu Presinga za alergiju!!! :013:
    Zato vredi razmisliti o promeni nacina ishrane i prihvatanju saveta od Nazarova! :009:
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Iz knjige:”Kako ziveti zdravije leti”-G.Nazarov

    STA SVE MOZE KOMBUHA?


    Kombuha,cudesan napitiak nastao simbiotickim delovanjem odredjenih bakterija i kvasca,pravi je eliksir koji obnavlja narusenu vitalnost covekovog organizma.Kombuha je napitak poznat i veoma cenjen u Kini vise od 2000 godina.Iz Kine je bio prenet prvo u okolne zemlje,kao sto su Koreja i Japan,gde se ukorenio kod sranovnistva kao veoma zdrav napitak,da bi se kasnije prosirio po celom svetu.U Rusiji,Zapadnoj Evropi, SAD,Kanadi,Brazili, Africi, Australiji...... Taj napitak se stvara simbiozom odredjenih bakterija i kvasca.Ovi mikroorganizmi se pomesaju sa belim secerom koji preradjuju i mesavinom zelenog i crnog caja,da bi se nakon odredjenog vremena fermentacijom stvorio kombuha napitak.Sem vrlo prijatnog osvezavajuceg ukusa,pravilno pripremnjen kombuha napitak je i lekovit.On sadrzi prirodno stvoreni ugljen-dioksid koji za 30-50% ubrzava regeneraciju i obnavljanje tkiva kod coveka.Glukoronska kiselina iz tog napitka vezuje toksicne materije u organizmu,kojih se on nakon toga lako i brzo oslobadja,sto je narocito vazno za nase podneblje gde je dosta izrazen nivo zagadjenja,narocito posle NATO bombardovanja.Glukoronska kiselina iz ovog napitka utice na poboljsanje stanja hrskavice,kao i vezivnog tkiva.Od velike je koristi za poboljsanje stanja zglobova i kicme.Mlecna kiselina iz kombuhe je od velike koristi za normalizaciju i odrzavanje crevne mikroflore,i za normalizaciju ph krvi.Tu su i sircetna,kao i vocne kiseline.Veoma bogat aminokiselinski sastav tog napitka i kvalitet njegovih belancevina bi se mogao uporediti sa belancevinama iz soje.Vitamin C pomaze bolju detoksikaciju organizma,biosintezu kolagena,brze i kvalitetnije zarastanje rana,manjih oziljaka,bolju elasticnost koze.Vitamini iz B grupe pozitivno deluju kako na nervni sistem,tako i na normalizaciju i odrzavanje telesne tezine,stite organizam od pojave dijabetesa,poboljsavaju stanje zglobova,kvalitet koze i kose,stite od raka.....Ovaj napitak pomaze veganima da nadoknade potrebu za B12.Kombuha ima u sebi i drugih veoma lekovitih sastojaka.Da nabrojimo koje sve do sada poznate pozitivne efekte na nase zdravlje ima primena kombuhe:

    -dobro gasi zedj i brzo vraca energiju
    -jaca nervni sistem
    -stvara bolju zastitu protiv mnogih vrsta raka
    -generalno jaca zastitni sistem
    -utice na normalizaciju crevne mikroflore,poboljsava proces varenja i usvajanja hrane
    -aktivira rad i ciscenje creva
    -utice na normalizaciju ph krvi
    -cisti krvne sudove i poboljsava njihovo stanje
    -poboljsava stanje zglobova
    -aktivira zarastanje rana,opekotina i ubrzava oporavak nakon operacija
    -poboljsava kvalitet koze
    -pomaze u prevenciji dijabetesa
    -utice na normalizaciju krvne slike
    -utice na normalizaciju krvnog pritiska
    -kod pravilne primene pomaze u brzem lecenju prehlade
    -prirodni antibiotik itd.


    Spoljasnja upotreba kombuhe

    Sem konzumiranja kombuhe kao napitka,mozemo je koristiti i za spoljasnju upotrebu,cime postizemo niz pozitivnih efekta.Na primer,ispiranjem rane kombuhom cistimo je i pomazemo brzem i kvalitetnijem zarastanju.U mnogim slucajevima mozemo izleciti stomatitis ispiranjem usta vise puta na dan.Lecenje traje nekoliko dana.Ovaj metod je primenjivan na jednoj decijoj klinici u Sovjetskom Savezu.Grgotanje kombuhe lecimo anginu.Jedna od interesantnih primena kombuhe je u organskom vrtlarenju,a sa uspehom se koristi i za lecenje zivotinja.Kao sto sam na pocetku napomenuo,kombuha je ne samo izvrstan lek,vec i izuzetno ukusan napitak.Kao osnovni napitak moze se koristiti u toku celog dana.Neko se ogranici na 1-2 case dnevno,ali i to ima svoje pozitivno dejstvo.Za vreme dojenja potrebno je da se majke posavetuju sa strucnjakom da li da koriste kombuhu ili na koji nacin.


    Pravilno gajenje kombuhe


    Visestruko nam se vraca u vidu napitka,koji je ukusan,i veoma zdrav.Gljiva se gaji u staklenoj posudi.
    Priprema se tako sto u jedan litar skoro prokljucale vode sipamo 1-1,5 kasicicu mesavine pola-pola crnog i zelenog caja,poklopimo i ostavimo na toplom mestu pola sata do sat.Nakon toga caj procediti,dodati 5 supenih kasika secera i kada se dovoljno ohladi sipati u posudu(najbolje staklenu-velike tegle,stakleni akvarijum od celog stakla bez savova).Tegle punite tako da gornji nivo tecnosti bude dva prsta nizi od pocetka suzavanja tegle,da bi gljiva imala kontakta sa vazduhom.Kada se prohladi do temperature tela,u pripremnjeni caj sa secerom sipate oko 0,5l gotovog kombuha napitka(na 2l caja) i stavite gore gljivu.POvrsinu posude prekrijte gazom kako biste napitak sacuvali od insekata i prasine.Stavite posudu na toplo mesto na koje ne dopire sunceva svetlost i nema intezivnog strujanja vazduha.Svakako da mesto gde se priprema komuha treba da bude cisto pa u toj prostoriji ne treba ni pusiti.U zavisnosti od temperature ,debljine gljive,kolicine dodate kombuhe i jos niza uslova kombuha ce se pripremati u proseku 8-16 dana.Prepoznacete da je gotova po prijatnom kiselkastom ukusu-zrela kombuha treba da rezi i nikako ne sme da bude slatka.Nemojte da vas uplasi ako je kombuha mutna,narocito pri dnu.A ako vam smeta sluzava masa koja se nekada nadje u napitku,samo je procedite.



    Cuvanje kombuhe


    Ako zelite da sacuvate kombuha napitak duze,sipajte ga u plasticne flase,zatvorite i ostavite na hladnom mestu(ne u frizider).Na ovaj nacin moze da se cuva i po nekoliko meseci,s tim sto treba povremeno proveravati da flase(od stvaranja uljendioksida) ne puknu.Zato povremeno delimicno otvorite poklopac i ispustite vazduh,ili nadutu flsu sto pre iskoristite,a poklopac pazljivo otvarajte.



    Pravljenje sirceta


    Ako zelite da dobijete veoma zdravo,ukusno i blago sirce,onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji oko mesec dana.Po ukusu cete prepoznati da li je sirce gotovo:ako je zaista gotovo,onda nema vise stvaranja ugljen-dioksida.Ako zelite da obogatite ukus sirceta,stavite u njega razlicite biljke i zacine(bosiljak,biber,korijander,nanu.....)
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige”Kuvar zdrave ishrane-salate”-G.Nazarova

    Iz uvoda:
    Ako redovno ukljucujemo salate u svoju ishranu,nacinicemo vazan korak ka normalizaciji metabolizma i postizanju i odrzavanju optimalne telesne tezine.Omogucicemo organizmu da na jednostavan i kvalitetan nacin radi na oslobadjanju od viskova masnih naslaga,ciscenju od celulita i toksicnih materija i uspostavljanju optimalnog zdravlja.Redovnom upotrebom salata produzicemo svoju mladost i omoguciti kvalitetnije funcionisanje u kasnijim godinama......
    Tvrdim da svaki korak u usavrsavanju svoga zdravlja donosi kvalitetne rezultate.
    Uvodjenje zdravih salata u svakodnevnu ishranu je veoma vazan korak koji vrlo brzo dovodi do vidljivih i trajnih rezultata.

    ZASTO SU NAM SALATE TOLIKO VAZNE U SVAKODNEVNOJ ISHRANI


    Ukljucujuci salate uz svaki osnovni obrok,ili koristeci ih kao samostalan obrok,postizemo visestruko povoljna dejstva na organizam:
    1.omogucavamo da proces varenja i usvajanja hrane bude mnogo bolji,jer se ukljucuje proces samovarenja(proces u kome hrana bukvalno vari samu sebe,uz minimalno angazovanje snage organizma,zahvaljujuci enzimima kojima su salate prebogate).
    2.Smanjuje se leukocitoza na hranu(slabljenje rada imunog sistema nakon svakog obroka)
    3.salate vrlo povoljno deluju na stvaranje i odrzavanje kvalitetne crevne mikroflore sto smanjuje nadimanje i trovanje organizma,poboljsava proces varenja i usvajanja hrane,znacajno utice na produzavnaje aktivnog zivotnog doba,utice na podmladjivanje organizma,izmedju ostalog,preventivno deluje i protiv tumora,omogucuje stabilniji nivo secera u krvi......
    4.potpomaze redovnije praznjenje creva,a time omogucuje i bolje dijafragmalno disanje,bolju cirkulaciju krvi,rasterecuje rad srca,poboljsava stanje krvnih sudova
    5.potpomaze oslobadjanje organizma od toksicnih materija i stetnih masnoca(trigliceridi,holesterol),koji se vezuju za sastavne elemente sirovog povrca i putem stolice izbacuju iz organizma
    6.imaju vrlo snazno antioksidantno delovanje
    7.potpomazu da se osetimo sitim uz mnogo manju kolicinu “glavnog jela”,jer ce obilna salata pojedena u pocetku ili uz osnovni obrok stvoriti sitost i zasicenje,a nece pretrpati organizam.

    Takodje,upoteba salate uz svaki osnovni obrok znatno pomaze odrzavanju optimalne telesne tezine,otklanjanju celulita,stvaranju zdravog i lepog izgleda i stanja organizma....Naravno,salate obezbedjuju i vitalne sastojke,vrlo vazne za kvalitetno funkcionisanje organizma,a imaju i druga vrlo povoljna dejstva.

    Vazna napomena:Pod salatom podrazumevamo sirovo povrce,kao i klice.Svako dodavanje u salatu namirnica kao sto su npr. sojino kiselo mleko,sir,pecurke,mlevene semenke i sl. pretvara salatu u neku vrstu osnovnog obroka-koji automatski zahteva duze i slozenije varenje.


    Kako upotrebom raznovrsnog povrca u salatama mozemo postici da u organizmu nastane i odrzi se optimalno stanje


    Redovnom upotrebom kupusnjaca u svojoj ishrani(kupus, kelj,keleraba, brokoli,karfiol, rastan,prokelj...) unosimo veliku kolicinu antioksidanata u organizam,omogucavamo stvaranje kvalitetne crevne mikroflore,jacamo zastitni sistem.

    Upotrebom paradajza i krompira-unosimo kalijum i jacamo srce,delujemo na otklanjanje grceva i bolje opustanje misica.

    Koriscenjem celera i zelene salate jacamo nervni sistem.

    Persunov list i koren,krastavac,sok od limuna i maslinovo ulje pomazu cicenju jetre i bubrega.

    Cicoka,crni luk i mladi grasak secerac pomazu stabilizovanju i odrzavanju odgovarajuceg nivoa secera u krvi.

    Ren i rotkva pomazu da se lakse rastvori sluz u organizmu i brze iskaslje slajm i ociste sinusi i ojacaju disajni organi.

    Sargarepa,cvekla i slatka paprika omogucavaju poboljsanje sastava krvi i smanjenje stetnog uticaja suncevog zracenja.

    Beli luk,narocito u kombinaciji sa lanenim uljem,ili drugim izvorom omega 3,sampion je u ciscenju krvnih sudova,a i vrlo snazan prirodan antibiotik.

    Ljuta paprika,osim antibiotskog delovanja,poboljsava stanje organa za varenje,disajnih organa,perifernu cirkulaciju,pozitivno utice na metabolizam,poboljsava stanje krvnih sudova.

    Upotrebom divljeg jestivog povrca,npr. koprive,maslacka,sremusa,cveta sleza,nevena i dr. jos vise cete obogatiti i poboljsati kvalitet i ukus svoje ishrane,narocito u prolecnom periodu kada je izbor kultivisanog povrca dosta siromasan.
    Redovnim obogacivanjem salata morskim algama i klicama,unosimo u organizam optimalne kolicine minerala,vitamina,enzima,pomazemo rastvaranje krvnih ugrusaka,povecanje snage i izdrzljivosti,usporavanje procesa starenja i stimulisanje procesa podmladjivanja i optimizaciju procesa u organizmu.

    Vazne napomene:

    -Salate je pozeljno koristiti sveze pripremnjene.Izbegavajte pripremanje vece kolicine salate da bi ostala za sledeci obrok istog dana(osim ako je nosite na posao),a nikako ne za naredni dan.
    -Svaki osnovni obrok vredi zapoceti sa salatom koju mozemo pojesti u pocetku ili uz obrok.
    -Salata od sirovog povrca moze u odredjenim slucajevima posluziti kao samostalni obrok.
    -Dodavanjem kvalitetnog sirceta,maslinovog ulja,algi,zacina,znacajno poboljsavamo sastav salate i omogucavamo vise pozitivnih delovanja na organizam.
    -Tecnost koja cesto preostaje nakon jedenja salate(mesavina ulja,sirceta,soka povrca...)vredi da bude iskoriscena,jer je vrlo bogata vitalnim sastojcima i ima vrlo pozitivno delovanje na organizam.
    -Ako nekada ne zelite da koristite beli luk i ljute zacine koje uobicajeno preporucujem u salatama,mozete ih izostaviti iz salate ili dodati u manjoj kolicini.U isto vreme,nikako ne bih preporucio izbegavanje tih namirnica celog zivota,radi drugih,jer bi time uskratili jedno lepo zadovoljstvo u svom zivotu.....

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju