Nacin ishrane po Nazarovu
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Ovo sam izvukla samo bitnije stvari iz knjige"Kako se najlakse ugojiti ili oslabiti"-G.Nazarova

    1.Korak ciscenje i normalizacije rada creva(uz pravilnu ishranu, klistiranje)
    -U ishranu uvesti salatu od sirovog sezonskog povrca uz svaki osnovni obrok.
    -Redovno uvesti zdrav dorucak posle 2-4h od ustajanja!Dorucak je sledeci:
    kasica koja se sastoji od po par suvih vocaka(suve sljive,kajsije,grozdje i smokve),natopljenih tokom noci u mlakoj vodi,pomesane sa 1-2 supene kasike psenicnih klica,1-2 supene kasike mesavine sirovih semenki od lana, bundeve, susama(ja ubacila i suncokret).Prema zelji dodati u taj obrok pahuljice,npr.ovsene,razene i jednu kasikicu lanenog ulja.Takav obrok sluzi kao neka vrsta metle za creva i postepeno im omoguciti normalan rad!
    -Sve neinegralne zitarice i proizvode od njih zameniti inegralnim.To omogucuje unosenje znacajnih kolicina biljnih vlakana u prirodnom obliku,a time i bolji rad creva,kao i stvaranje uslova za bolji rad jetre!
    -Redovno unosenje vitamina A putem polenovog praha,sirove sargarepe i ribljeg ulja.
    -Uz svaki osnovni obrok dodati 1.5-2 supene kasike psenicnih klica i mesavine sirovih semenki,isto 1.5-2 supene kasike.
    2.Korak povratiti normalan obim zeluca
    -izbacivanjem grickalica,przenog,industrijski pripremnjene hrane, konzervirane, pogresno kuvane,podgrevane,dinsatane hrane.
    -izbaciti uzimanje hrane na nervnoj bazi.
    -izbacivanje grickanje izmedju obroka i preceste obroke(pauza posle osnovnog obroka treba da je 4h,a vocnog od 30min-1h).
    -nekontrolisano i neosvesceno uzimanje hrane(uz tv,citanje,voznju i sl.)
    -jesti sporo!
    3.Korak omoguciti stvaranje i odrzavanje zdrave crevne mikroflore
    -kvalitetno zvakati hranu
    -koristiti sto realnije kolicine namirnica
    -pravilan izbor namirnica
    -izbegavati osnovni obrok posle 18h.
    -pravilno kombinovanje hrane.
    -upotreba biljnog kiselog mleka i jogurta 4-5 puta nedeljno
    -primena gline za unutrasnju upotrebu
    4.Korak osloboditi organizam od viska nakupljenih soli
    -izbacivanjem soli,suhomesnatih proizvoda,mesa,smanjiti unos mleka
    -obazrivo koristiti spanac i blitvu,cija prekomerna upotreba izaziva talozenje soli u organizmu,zbog bogatog sadrzaja oksalne kiseline!
    -iskljuciti mineralnu vodu
    -piti najmanje 1.5l-2l vode ili kvalitetne tecnosti!
    -ciscenje glinom od viska soli
    -upotreba lanenog ulja isto pomaze u oslobadjanju od viska soli(1 kasikica
    po dva puta dnevno)
    5.Korak omoguciti kvalitetnu detoksikaciju organizma
    (ovo mi se ne dopada mnogo,jer trebalo bi smanjiti sapun,sampon i slicne proizvode za higijenu,parfeme,kreme i sl.)tako da o tome necu!
    -Poboljsati detoksikaciju organizma putem koze(od 50ml maslinovog ulja
    i 10ml lanenog(oba hladno cedjena) i 60ml vode u kojoj je razmucena kasikica morske soli.Posle svakog tusiranja namazati telo i lice sa tom smesom!
    Pomaze i za podmladjivanje,hranjenje koze i oslobadjanje tela od toksina.
    6.Korak omoguciti bolje funkcionisanje jetre i zucne kese
    -ukljucivanjem salate
    -voda 1.5-2l.Pola sata pre obroka pozeljno popiti casu mlake vode
    -redovno dodavanje 2 kasikice soka od limuna i 1kasikice maslinovog ulja uz svaki osnovni obrok
    -koriscenje termofora na predeo jetre 2-3X nedeljno,pola sata nakon osnovnog obroka,moze biti od velike koristi organizmu
    -redovna upotreba omega-3 masnih kiselina(laneno ulje)
    7.Korak odmor od hrane bar jednom nedeljno ili gladovanje
    Odmor od hrane moze da bude
    -dan na vocu,suvom vocu,sirovom povrcu,zdravim napicima i kasici uz dodavanje hladno cedjenih ulja
    -slican njemu po nacinu delovanja je dan na vocu,suvom vocu,sirovom povrcu,biljnom mleku i jogurtu,uz dodavanje algi i hladno cedjenih ulja
    -dan na vocu i zdravim napicima,uz hladno cedjenih ulja i algi
    -dan na sokovima,cajevima,corbama(tecni deo) i vodi
    -ili gladovanje,samo na vodi ili na suvo.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine


    Test rada creva sa cveklom

    "Da bi smo proverili koliko nam crevo kvalitetno funkcionise,mozemo se posluziti vrlo jednostavnim testom sa cveklom.Pojedemo salatu koja ukljucuje jednu sirovu cveklu srednje velicine ili popijemo dve supene kasike sveze cedjenog soka od cvekle.Posle par sati obratite paznju da li se boja urina menja prema crvenoj.Ako se menja,to je uglavnom znak da zbog naslaga stare stolice crevo ne obavlja svoju detoksikacionu funciju,kao ni jetra i bubrezi!Sto znaci da toksini direktno prolaze kroz crevo i jetru u bubrege i u krv,trujuci ceo organizam! Uvodeci zdrave navike u svoj nacin zivota,povremeno sprovodite ovaj test,koji ce vam omoguciti kontrolu stanja organizma(kada crevo,jetra i bubrezi rade u optimalnim uslovima boja urina u testu sa cveklom se nece menjati)."

    Iz knjige"Kako se najlakse ugojiti ili oslabiti"-G.Nazarova
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige”Kuvar zdrave ishrane-salate”-G.Nazarova

    SALATE KAO SAMOSTALAN OBROK

    ....Da bi salata,kao samostalan obrok bila kompletnija i sitija,u nju se moze dodati namaz,na primer od nekih semenki,tofu sira i sl.,ili se moze preliti sojinim kiselim mlekom.Takodje salatu uvek mozemo obogatiti klicama,na primer lucerke i nauta ili proizvodima od klica,npr. Hlebom od klica,sniclama od klica.....Naravno,vredi imati na umu da ce se uz sve ove dodatke salata duze i variti,sto ce zahtevati minimalnu pauzu od 3h do sledeceg obroka ili uzimanje napitaka,a ako u salatu dodamo sirove pecurke,pauza je 4h.


    Upotreba zacina kod pripremanja salate


    Dodavajuci odgovarajuce zacine(npr. kim,majcinu dusicu,kari...),poboljsavamo proces varenja i usvajanja hrane,smanjujemo nadimanje i poboljsavamo crevnu mikrofloru.Beli luk i ren,na primer poboljsavaju cirkulaciju krvi i ciste krvne usdove.Upotreba ljutih zacina,npr. slacice,rena,prirodnog senfa,pomaze u ciscenju i jacanju disajnih organa.Upotrebom algi,olaksavamo regulaciju pritiska,otklanjanje vrtoglavice,mucnine,dodavanjem djumbira omogucavamo da se otklone jake glavobolje.Dodajuci cimet,znatno cete pomoci regulaciju i odrzavanje odgovarajuceg nivoa secera u krvi....


    Upotreba maslinki u pripremanju salata,ali i u ishrani uopste



    Uobicajeno prihvacen nacin pripremanja maslinki zahteva da se one vrlo obilno posole,sto za posledicu ima veoma visok sadrzaj soli.Ako ih u tom obliku redovno koristimo,one ce imati sva nepovoljna delovanja koja so donosi organizmu.Stavljati maslinke u vodu da bi se smanjio sadrzaj soli u njima ne vredi,jer uz so onda izvlacimo i vecinu korisnih sastojaka.Ako zelite da koristite maslinke u svojoj ishrani,preporucio bih upotrebu slabo slanih maslinki,koje se mogu naci povremeno na pijaci(najcesce su crne i pomalo smezurane,ali to nije pouzdan znak za prepoznavanje).Takodje mogu da se koriste maslinke iz zamrzivaca(umesto soljenja,u nekim zemljama,na primer u priobalnim delovima Hrvatske,maslinke se stavljaju u zamrzivac).Pre upotrebe takve maslinke treba odmrznuti i preliti maslinovim uljem.
    Predlazem da se kolicina ogranici na 3-5 maslinki dnevno,a bilo bi pozeljno i da ne budu svakodnevno zastupljene u ishrani.


    Upotreba ulja kod pripremanja salata


    Da bi hrana mogla sto kvalitetnije da se svari i radi snabdevanja organizma vitalno vaznim sastojcima,kao i radi detoksikacije,vazno je da salate pripremamo sa odgovarajucim uljima.To su hladno cedjena ulja od masline i lana.Zbog lepog ukusa i odredjenih povoljnih delovanja na organizam,takodje mozemo uljuciti i bundevino ulje.Suncokretovo(naravno hladno cedjeno) ulje ne smatram zdravim za svakodnevnu upotrebu,zbog visokog sadrzaja omega 6 masnih kiselina i mogucnosti podsticanja zapaljenskih procesa u organizmu,ali prihvatljivo je za povremenu upotrebu.Sojino i safranovo ulje su narocito bogati omega 6 kiselinama i ne preporucujem ih u redovnoj ishrani.
    Ulja mozemo takodje dodatno pripremiti-da bismo dobili specificnu aromu i ukus i postigli povoljno delovanje na organizam.Predlazem da se za pripremanje aromaticnog jestivog ulja koristi maslinovo ulje.

    (Recepte za aromaticna ulja,koja mozete pripremiti sami kod kuce,ubacicu u recepte od Nazarova).
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige”Georgij Nazarov vas savetuje”-G.Nazarov


    Odgovori na najcesca pitanja

    Muke sa slatkisima

    P:Kako da se resim slatkisa?Veoma volim slatkise,a znam da nisu zdravi.Svaki dan pojedem ili nekoliko kolaca ili celu cokoladu.Kako da se resim ove ruzne navike a da ne prestanem sasvim da jedem slatkise?
    O:Prvo bih zeleo da razdvojimo pojmove “voleti” i “biti zavisan” koje cesto brkamo.Kada se bavimo intezivnim intelektualnim radom ili fizickim radom,javlja se potreba da sto pre povratimo energiju i nahranimo misice i mozak.Posto slatkisi vrlo brzo daju energiju,cesto posezemo za njima.Pritom ne razmisljamo da energija koju dobijamo na taj nacin kratko traje-nakon perioda “plus faze” kada se osecamo snaznim,svezim i okrepljenim,dolazi do faze opadanja raspolozenja i pojave slabosti,sto su klasicni simptomi hipoglikemije,koju opet pokusavamo da resimo uzimanjem slatkisa.Na taj nacin vrtimo se u krug,znatno pogorsavajuci svoje zdravlje,izgled i psihicku ravnotezu.
    Takodje,trebalo bi da znamo da veoma cesto koristimo slatkise i testenine zbog njihovog opustajuceg delovanja.Dovoljno je nekoliko puta isprobati delovanje tih namirnica da bi se stvorila neka vrsta zavisnosti.Zato najpre moramo da potrazimo i resimo uzrok napetosti,za sta nam je cesto potreban pomoc sposobnog psihoterapeuta.S' druge strane,u ishranu bi trebalo uvrstiti slozene ugljene hidrate,kao npr. proizvode od integralnih zitarica ili krompir sa ljuskom.Ove namirnice odrzavaju dovoljan nivo energije dovode do stabilizacije secera u krvi.Tacno je da one deluju nesto sporije:za razliku od dejstva slatkisa koje pocinje vec posle 5-10min,kada unosimo slozene ugljene hidrate potrebno je 30min da oni pocnu da deluju na organizam,ali je zato njihovo delovanje neuporedivo trajnije i stabilnije.


    P:Da li je cokolada bar malo zdrava?Jako volim da je jedem.
    O:Jeste.Ali,ima i mnogo stetnih efekata.U izboru svake namirnice vredi izvagati koliko koristi,a koliko stete dobijate njenom upotrebom.Naravno,predhodno trebalo doneti odluku koji nivo stetnog dejstva je za vas prihvatljiv.I cokolada ima odredjenih pozitivnih dejstva na organizam,koja se nazalost,potpuno ponistavaju njenim visestrukim negativnim dejstvima.Ako zelite da uzivate u cokoladi,mozete da je pripremite na zdrav nacin,pomesavsi kakao,zrelu bananu i med ili malteks.Trudite se da kolicina kakaoa ne bude veca od 1-1,5 cajne kasikice na dan zbog velike kolicine oksalne kiseline koju sadrzi.Ovako spremnjenu cokoladu ne bi trebalo jesti neposredno pre,ali ni posle obroka nego kao poseban obrok.


    Napici koji zdravlja vrede

    P:Sta piti kad su vrucine?Koje napitke je najbolje koristiti u toku leta?
    O:Najbolje je koristiti sveze cedjene sokove od voca i povrca.Jedenje socnog voca i povrca vec znacajno,ali ne i u dovoljnoj meri,gasi zedj.Preporucujem napitak od kombuhe,vodu sa jabukovim sircetom i medom,slabomineralnu flasiranu vodu,a jos bolje odledjenu vodu ili biljne cajeve koje mozemo pripremiti sa kvalitetnom vodom,najbolje od biljaka koje sami uberemo.Zeleni caj u toku leta pomocice da se smanji stetno delovanje suncevog zracenja,da odrzimo u boljem stanju krvne sudove i lakse podnsemo promene vremena.Sok od limuna u caju ili vodi pomocice da se podstakne detoksikacija organizma.U sezoni lubenica-ako ih koristimo u znacajnim kolicinama-znacajno ce se smanjiti potreba za tecnoscu,ali uglavnom bih predlozio da se i tad koristi odredjena kolicina zdravih napitaka.


    P:Koji je caj najbolji za svakodnevnu upotrebu?
    O:Od velikog broja veoma korisnih cajeva najpre bih se odlucio za upotrebu zelenog caja.Smatram da ga izuzetno sirok spektar njegovih pozitivnih dejstva,kao i visemilenijumska tradicija upotrebe stavljaju na pocasno mesto medju napicima.Zeleni caj je jedan od najstarijih napitaka na Istoku kojem su pripisana mnoga lekovita dejstva na organizam,potvrdjena i savremenim naucnim istrazivanjima.Ovaj caj je izuzetno efikasan u oslobadjanju organizma od toksicnih i radioaktivnih elemenata,zahvaljujuci velikoj kolicini rutena jaca krvne sudove,cini ih elasticnijim i manje podloznim pucanju,na vise nacina jaca imuni sistem,okrepljuje nervni sistem,aktivira rad mozga,povecava snagu i izdrzljivost,cisti zglobove,stvara izvesnu zastitu protiv raka,regulise krvni pritisak i jos mnogo,mnogo toga.
    Zeleni caj je najbolje kupovati na meru.Da bi sto veci deo korisnih dejstava zelenog caja dosao do izrazaja,dnevno treba da popijemo dve ili vise casa ovog napitka,koji je najbolje konzumirati nakon pripremanja.


    P:Kako pripremiti zeleni caj?
    O:Casu vode zagrejati do kljucanja(a da ne prokljuca).U cajniku(ili solji za caj) preliti 1 ½ kasicice zelenog caja sa ½ case vrele vode,poklopiti i ostaviti 5 min da odstoji,a zatim preliti sa jos ½ case vrele vode i ostaviti jos 2 min.Procediti i piti caj topao,po zelji sa dodatkom limuna i meda.
    (Cajnik predhodno zagrejati toplom vodom da se ne bi gubila toplota vode kojom prelivamo caj).
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige”Georgij Nazarov vas savetuje”-G.Nazarov

    P:Da li da jedem rano ujutru kako su me ucili roditelji?Zapravo,pre 11-12h nemam potrebu za hranom.Procitala sam da bi pre podne trebalo jesti voce i piti vocne sokove,ali mi ni to ne prija.Solja kafe koju popijem pred izlazak iz kuce mi zasad ne smeta.
    O:Organizam se ujutru odmara.Zato je dobro da osluskujete sebe i ne dajete ni roditeljima,ni literaturi o (ne)zdravoj ishrani da poremete vas ritam funkcionisanja.Prvih 2-4 sata nakon ustajanja organizmu zaista prija ili da se odmori od hrane(uzimanje samo zdravih napitaka) ili da se koristi lagana hrana koja daje snagu,energiju i podstice procese ciscenja organizma-voce i suvo voce uz zdrave napitke.
    Takodje,vredi obratiti paznju na to da uzimanje osnovnog obroka posle 16-17 h,pa cak i voca i suvog voca neposredno pred spavanje,moze stvoriti uslove za to da vam cak ni voce ujutru uposte ne prija.Jednostavno,moguce je da se hrana od predhodnog dana jos nije svarila,te vam je u ustima takav ukus da vam se izjutra gadi cak i pomisao na hranu.
    Zato,predlozio bih da vam drugi osnovni obrok ne bude kasniji od 16-17h,a vecernji vocni obrok oko 20-21h.Ako vam posle toga ujutru prijaju voce i sokovi,koristite ih,a ako ne,u redu je u prvoj polovini dana da koristite samo vodu,cajeve,kombuhu....Sasvim je u redu i vasa jutarnja soljica kafe,narocito ako imate problema sa nizim pritiskom.


    P:Da li se med uzima pre ili posle obroka?
    O:Med,kao i malteks,uvek vredi koristiti na prazan stomak,ili zdrav napitak,npr. caj,ili kombinovati uz voce i suvo voce(pod uslovom da nakon takve upotrebe ne osecate pecenje u zelucu).Med nije najbolje,ali je prihvatljivo,kombinovati sa biljnim mlekom ili jogurtom,npr.od soje,pirinca ili biokafom.
    Uzet na prazan stomak,uz casu hladne vode (0,5-1h pre obroka) pojacace koncentraciju
    zeludacne kiseline i aktivirace proces varenja,sto moze biti korisno (uz korekciju nacina
    ishrane) kao dodatni deo programa kod ljudi koji imaju problem sa usporenim varenjem.U slucaju takozvane pojacane kiseline u zelucu(izazvane iskljucivo pogresnim
    navikama u ishrani i odnosu prema sebi),kao i cira na zelucu,med uzet sa mlakom vodom 0,5-1h cas pre jela ublazice tu kiselinu.
    Inace,redovna upotreba meda sa cajem ili vodom u znacajnoj meri ce podstaci proces cicenja jetre ,kao sto ce joj omoguciti i stvaranje zaliha glikogena,a samim tim i kvalitetnije funkcionisanje.


    P:Razmisljam da vremenom predjem na vegeterijansku ishranu.Ali nisam spreman da se odmah odreknem mesa.Sta mogu da ucinim?
    O:Cak ce i smanjenje upotrebe mesa i ribe i njihovo pravilnije koriscenje i te kako pomoci odrzavanju zdravlja.
    Svakako ne vredi siliti sebe.Od najranijeg detinjstva su nas ubedjivali da je meso neophodno u svakodnevnim obrocima i da cete se razboleti ako ga ne jedete.Naravno da nije tako.Prvo bih predlozio da iskljucite sve mesne preradjevine(dimnjene proizvode,kobasice,slanine...)koje sadrze dosta kancerogenih supstanci,veliku kolicinu soli,a cesto i dosta stetnih aditiva.Svakako vredi prestati sa upotrebom iznutrica(imaju u sebi stotine i hiljade puta vise toksicnih materija nego meso).Takodje,predlzem da izostavite mesnu supu jer veoma toksicne materije koje sadrzi takva supa devet puta vise opterecuju jetru nego ako jedete samo meso.Predlazem vam da umesto nje koristite corbu od povrca.
    Meso koje je przeno,pripremnjeno na raznju ili rostilju puno je kancerogenih i drugih veoma stetnih supstanci.Upotrebite sto svezije meso (po mogucstvu ne zamrznuto) u obliku tartar bifteka-uz puno prirodnih zacina,jabukovog sirceta i belog luka,meso peceno u rerni(tako da se ne stvori korica),kuvano na pari ili u malo vode.
    Uz savaki obrok od mesa dodajte i veliku porciju salate od sirovog sezonskog povrca.
    Trudite se da vam osnovni obrok ne bude kasnije od 18h(idealno bi bilo ne kasnije od 16h).U toku dana napravite jedan obrok sa mesom,a jedan vegeterijanski-npr. pasulj,socivo,proja,kacamak.....Postepeno odredite dane u nedelji kada cete koristiti samo vegeterijansku ishranu(naravno,po principu zdravog vegeterijanstva).
    Probajte da polako smanjujete upotrebu mesa,zamenjujuci ga morskom ribom,jajima od prepelice,(sremskim) neslanim sirom.Ako korak po korak budete sprovodili ove korekcije,mozete da ucinite mnogo pozitivnog na sebe.A ako se odlucite da idete jos dalje-vrata u zdravo vegeterijanstvo su vam uvek otvorena.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Lubenica u akciji čišćenja!

    Piše: Georgij Nazarov, naturolog

    Tokom srednjeg veka kupanje se mahom smatralo štetnim, a voda se, uglavnom, koristila za piće. Čak je i kraljica Španije Izabela Kastiljska, pred smrt priznala da se kupala samo dva puta u životu, za rođendan i svadbu, a čak je i to smatrala grehom.
    Danas su se higijenske navike naravno promenile, ali nažalost neke i u negativnom smislu. Recimo u preteranom korišćenju industrijskih mirisa i dezodoransa. Potpuno smo prestali da prepoznajemo mirise svog ili tela bliske osobe, a oni su važan indikator psihičkog i fizičkog stanja, imunog sistema, intoksikacije organizma...
    Da bismo stvorili određeni prijatan miris koji će pozitivno da deluje i na zdravlje dovodeći ga u stanje ravnoteže, mogu da posluže razne prirodne mešavine etarskih ulja, recimo sa maslinovim bezmirisnim uljem ili vodom, ili ulje sibirske jele i druge vrste mirisnih ulja. Nekoliko kapi stavljenih na kožu odmah nakon tuširanja, daće telu veoma prijatan miris, a u zavisnosti od izbora ulja, smiriće ili aktivirati nervni sistem, štititi i poboljšati cirkulaciju. Ona će takođe delovati i kao snažan prirodni dezodorans, sprečavajući prekomerno razmnožavanje mikroorganizama, a time i pojavu neprijatnog mirisa.

    Umesto primene nekih vrsta pudera koje imaju dokazana štetna dejstava i povezane su i sa teškim oboljenjima kože, možete koristiti glineni prah. On ima sva pozitivna dejstva i pomaže čišćenje kože i celog organizma.
    Ako slušamo prirodu organizma i poštujemo njegove potrebe, videćemo da letnji period, sam po sebi, znatno utiče na njegovo čišćenje i kvalitetnije funkcionisanje. Pomaže i obilje svežeg voća, povrća, bogatstvo vitamina, minerala i enizma. Uz mnogo čistog vazduha i sunca, koji potpomažu uspostavljanje ravnoteže u organizmu.

    ČISCENJE LUBENICOM

    Veoma efikasno višestruko čišćenje organizma postiže se lubenicom. Ovakav način sezonske ishrane izvanredno čisti bubrege od višegodišnjih naslaga. Poboljšavajući funkciju bubrega, utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.
    Čišćenje pomoću lubenice omogućiće i oslobađanje od viškova soli u svim delovima organizma gde se ona sakupljala usled prekomerne upotrebe ili nekih zdravstvenih razloga.
    Lubenica će očistiti i krvne sudove od masnih naslaga i celulita. Ovakav način ishrane pročišćava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja Ph ravnotežu krvi.
    Čišćenje se može sprovoditi na više načina. Najbolje celu jednu nedelju jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi razbijanja monotonije.

    Poželjno je tokom ove kure svaki dan provesti bar jedan sat u kadi sa toplom vodom, uz dodatak pola kilograma morske. Tom prilikom treba voditi računa da predeo bubrega bude stalno u vodi. Možete i da ležite u krevetu sa flašom tople vode u predelu bubrega ili da na plaži ležite na leđima u toplom pesku.
    Poželjno je pojesti lubenicu 2-3 sata pre tople kure jer je to vreme koje je potrebno da organizam počne intenzivno da izbacuje tečnosti i toksine. Možete lubenicu jesti i u kadi, uživajući u njenom opuštajućem dejstvu. Zahvaljujući delovanju tople vode dolazi do opuštanja mokraćnih kanala i pojačane aktivnost bubrega, pa se organizam mnogo lakše oslobađa nakupljenih štetnih materija. Čišćenje u kadi se prve dve godine sprovodi 2-3 puta u toku leta, a nakon toga preventivno do 2 puta u toku sezone lubenica.
    Za pčekivanje je da se prilikom ovog čišćenja oslobodi i pesak iz bubrega. A ako veći imate kamen, 2-3 meseca pre ovog čišćenja počnete da uzimate 2 kašičice limunovog soka i 2 kašičice maslinovog ulja, tri puta dnevno na prazan stomak. U mnogim slučajevima ovaj preparat omogućuje da se kamen rastvori ili usitni, i tako lakše izbaci.

    DODATNI OBROK

    Ako vam se višednevna kura bazirana isključivo na lubencama čini neprihvatljivom, ne očajavajte. Dodajte joj i jedan vegeterijanski obrok koji se sastoji od salate sa dodatkom maslinovog ulja (1 kašika), lanenog ulja (2 kašičice) i što više belog luka. Uz salatu se koriste i integralne žitarice, ili proizvodi od njih bez kvasca, uz namaz od semenki lana, bundeve i susama, kačamak, proja, integralni pirinač, hleb...

    MAHUNARKE

    Kao ododatni obrok mogu da posluže i mahunarke: pasulj, azuki, mungo pasulj, sočivo, bob naut, grašak, zdravi proizvodi od soje, ili termički pripremljeno povrće. Na primer krompir pečen u rerni, kuvana boranija, tikvice, a kao osnovni obrok uz salatu može poslužiti i biljni jogurt ili biljno mleko.

    Preuzeto iz casopisa"Bilje i zdravlje",br.109.
    http://www.biljeizdravlje.rs/code/navig ... icleId=107
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige”Georgij Nazarov vas savetuje”-G.Nazarov

    PRAVILNO PRIPREMANJE HRANE


    P:Da li mozemo koristiti termicki neobradjen pirinac i druge zitarice?Oni koji se zalazu za sirovu hranu kazu da je to moguce.
    O:Integrlani pirinac,kao i vecinu drugih zitarica,mozemo koristiti i u sirovom stanju,sto je mnogo zdravija varijanta.Jedan od nacina upotrebe u sirovom stanju jeste da sameljemo zitarice u mlinu za kafu i napravimo mesavinu pola-pola sa mlevenim semenkama lana,bundeve,susama(naravno sirovim),dodamo malo jabukovog sirceta,maslinovog i lanenog ulja,psenicnih klica i zacine kao sto su kari,djumbir,mlevena slacica,tucana ljuta paprika,biber.A svakako obogatite tu mesavinu dodavanjem mlevenih morskih algi.Ako izmesate sve to do koegzistencije gustog namaza,mozete uzivati u vrlo kvalitetnom obroku sa integralnim hlebom ili capatijem,naravno uz neizostavnu salatu od sirovog sezonskog povrca.


    P
    :Ako nam je dnevno potrebno 400gr povrca da li da ga koristimo pola sveze,pola bareno?Ne mogu da jedem bas sve sirovo.
    O:Mozete da ih mesate,ali na svoju stetu.Ako zelimo da smanjimo svoju vitalnost i izdrzljivost,oslabimo imuni sistem,umanjimo unosenje neophodnih minerala,vitamina,proteina-onda je to svakako dobar izbor.Sto vise termicki obradjenog povrca koristimo u svakodnevnoj ishrani,to ce nam se vise desavati ono sto sam pomenuo.Ako se,pak,odlucimo da pomognemo organizmu da da efikasnije funkcionise i znacajno poboljsamo njegovu vitalnost,predlazem da sto vise povrca koristimo u sirovom stanju,a ono za koje se ipak odlucimo da termicki obradimo,obradimo na najmanje stetan nacin,minimalnom termickom obradom na pari ili minimalnoj kolicini vode(svakako,koristeci vodu u kojoj smo kuvali) ili pripremajuci hranu u posudi a da je ne dovedemo do temperature kljucanja:npr. u posudi od vatrostalnog stakla ili glinenoj posudi,naravno opet sto krace.Prihvatljivo je i pecenje,a nikako ugljenisanje,npr. krompira ili bundeve u rerni.


    P:Kako koristiti maslinovo ulje?Da li prziti na njemu ili ne i zasto?Kazite nesto vise o maslinama i maslinovom ulju.
    O:Najbolje je koristiti ga bez termicke obrade!Da bismo mogli da maksimalno iskoristimo dobre osobine maslinovog ulja(naravno nerafinisanog,hladno cedjenog),trebalo bi da ga koristimo bez termicke obrade(koja u svakom ulju u vecoj ili manjoj meri unistava korisne,a stvara stetne sastojke),tako sto cemo ga dodati u salatu
    ili u glavno jelo kad se prohladi.Pozeljna doza je oko jedne supene kasike uz svaki osnovni obrok ili salatu.
    Na taj nacin maslinovo ulje ce podsticati redovno praznjenje zuci,a samim tim i znatno smanjiti mogucnost stvaranja kamencica,mulja u zucnoj kesi i kanalima.Poboljsace stanje krvnih sudova i cirkulaciju krvi.Ucinice vasu kozu kvalitetnijom i pomoci ce da vam u hladnom delu godine bude toplije.Ono je takodje znacajno i zbog postavljanja hormonske ravnoteze.Maslinke same po sebi cak i dosta pozitivno deluju,ali kada im se u procesu prerade doda velika kolicina soli,one pocinju negativno da deluju na organizam,remetici odnos kalijuma i natrijuma i povecavajuci krvni pritisak.Takodje,to dovodi do zadrzavanja tecnosti u organizmu,ostecenja bubrega i zglobova,kao i do nastanka osteoporoze.
    Ispiranjem maslina u vodi oslobodicete ih odredjene kolicine soli,ali nazalost,i mnogih drugih korisnih sastojaka,cineci ih u najboljem slucaju beskorisnim.


    P:Kako napraviti ukusne,a zdrave palacinke?
    O:Jednostavno-od integrlalnog brasna!U Jermeniji,kao i kod beduina u Africi postoji tradicija pripremanja vrlo tankog hleba koji bi bio najslicniji palacinci,a istovremeno i vrlo zdrav proizvod.Priprema se vrlo jednostavno:napravite gusto testo od integralnog brasna i vode,istanjite ga kao palacinku,razvijte oklagijom,a onda stavite na jako zagrejanu metalnu povrsinu-npr.pleh stavljen na ringlu.Predhodno bi pleh trebalo posuti sa malo brasna,nakon pola minuta ili minut palacinka se okrece i pece sa druge strane.Kada je spremna,pozelnjo je da se stavi u vlaznu lanenu krpu da bi duze ostala meka i savitljiva.Takve palacinke mogu da se filuju i koriste uz osnovni obrok.


    P:
    Da li se jelo od pecuraka sme podgrejavati?Cesto mi preostane pa bih htela da ga opet upotrebim.
    O:Mozemo sve raditi u zivotu,samo je pitanje koliko ce se to pozitivno ili negativno odraziti na nas,u ovom slucaju na nase zdravlje.
    Ne bih preporucio da se podgreva nijedno jelo zato sto u njemu tada nastaje velika kolicina toksina,a ponistava se njegovo korisno delovanje na organizam.Eksperimenti koji su sprovodjeni na misevima koji su bili hranjeni samo podgrevanom hranom pokazali su veliku stopu oboljevanja i drasticno skracenje zivotnog veka.Ne vidim razlog da taj eksperiment ponavljamo na sebi.Takodje moramo da znamo da se pecurke,pored toga sto se vrlo lose i tesko vare,u vecoj ili manjoj meri toksicne za organizam,takodje i veoma brzo kvare.Ako se odlucite za njih koristite ih samo sveze ubrane ili susene na odgovarajuci nacin i svakako samo sveze pripremnjene.


    P:
    Da li se pecurke mogu jesti sveze?To kod nas bas i nije obicaj.
    O:Da,mnoge vrste pecuraka mogu da se koriste u sirovom stanju.Sirove pecurke su ujedno i najzdravije.U sirovom stanju moze da se koristi vecina jestivih vrganja,sampinjoni,suncanice,mnoge krasnice.
    Jedan od nacina za njihovu upotrebu je sledeci:nakon dobrog ispiranja iseckaju se ili izrendaju,preliju jabukovim sircetom ili limunovim sokom,hladno cedjenim uljem i dodaju zacini po ukusu.Ako do sada niste koristili pecurke u sirovom stanju,trebalo bi da se postepeno navikavate da ih tako koristite,postepeno povecavajuci kolicinu pecuraka u obroku.Takodje,vazno je znati da pecurke i ne spadaju u najzdravije namirnice,a ako se ipak odlucite za njih,birajte mlade,zdrave,sveze ubrane pecurke.


    P:
    Da li milksejk moze da se pripremi na zdrav nacin?
    O:Moze i to ce biti jedan vrlo koristan proizvod.Pomocu zdravog milksejka,na vrlo jednostavan nacin unosite veoma hranjive sastojke i snabdevate se veoma kvalitetnom energijom.Koristi se kao lagan,ali veoma kvalitetan osnovni obrok.Priprema se tako sto se biljno mleko(sojino,pirincano) dodajete po ukusu i zelji suvo voce,a od svezeg zrelu bananu-ali ne i drugo voce(zbog razlicitosti u nacinu varenja).Ako pozelite sladji milksejk,mozete dodati kasicicu meda ili malteksa.Sve se izmiksa u blenderu i spremno je za upotrebu.Na slican nacin priprema se i koristi i vocni biljni jogurt.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Pamet nisu samo geni

    Piše: Georgij Nazarov, naturolog

    Mogućnost rađanja zdravijeg i pametnijeg deteta nije privilegija samo uskog kruga ljudi. Krajnji rezultat ne zavisi samo od genetskog potencijala, nego velikim delom i od životnih navika. Najbolje je da se o sopstvenom i zdravlju deteta povede računa što ranije, po mogunosti još pre začeća.
    U tom cilju važno je: poboljšati kvalitet ishrane; obaviti kompletno čišćenje organizma; zameniti sve amalgamske plombe pre trudnoće (nipošto za vreme); svakodnevna 30-minutna šetnja ili plivanje i ronjenje na dah, joga vežbe, taj či, aikido, kao i neagresivne vežbe za razvoj određene muskulature; gladovanje na vodi ili zdravim napicima; voćni dani u ishrani; redovno toplo-hladno tuširanje; sauna; čišćenje organizma pre začeća jer kasnije može da bude opasno za dete i porodilju.
    U trudnoći treba ući sa što čistijim organizmom, planirano i sa željom za potomstvom. Mora se voditi računa da jetra bude čista, da ne bude preopterećena toksinima. Alkohol može dugo da kruži telom u nepromenjenom stanju, a može se i stvarati u organizmu usled pogrešnih navika u ishrani. Recimo u slučaju poremećaja crevne flore izazvanog upotrebom nezdravih slatkiša i testenina. Na plod slično deluju i pogrešne navike u ishrani i pušenje, a o pogubnom uticaju droge i lekova da i ne govorimo.

    Čišćenje organizma

    Toksične materije nakupljene u organizmu mogu intenzivno da iscrpe snagu i tako utiču na razvoj ploda.
    Uobičajeno stanje kod žena podrazumeva: prepunjeno i deformisano debelo crevo koje vrši snažan uticaj na cirkulaciju krvi, kao i lokalno i generalno trovanje organizma. Poremećena crevna flora imaće uticaj kako na trovanje organizma, tako i na nedovoljno usvajanje neophodnih materija. Jetra prepuna otrova teško može da ispravno obavlja svoju funkciju, posebno ne u toku trudnoće kada skoro da radi dupli posao.
    Tu je i snažan uticaj poluzakrčenih i neelastičnih krvnih sudova. Koža i potkožno tkivo istovremeno su prepuni otrova, a redovno zatvaranje kože različitim kremama ili dezodoransima drastično pogoršava stanje organizma.
    Bubrezi u uslovima uobičajenog funkcionisanja trpe ogromna opterećenja i nije ni malo redak slučaj da popuštaju.
    Ovakve, negativne pojave u celom organizmu, dešavaju se uprkos prirodnim potencijalima svakog pojedinačnog organa a pogoršavaju tokom trudnoće kada se opterećenje značajno uvećava.
    Uz sve to, materica i vagina su tada često manje otporne na gljivice i štetne mikroorganizame, pa podložnije upalama, pojačanim sekretom, displazijama, erozijama...
    Ne treba zaboraviti ni da zglobovi i kičma za vreme trudnoće često trpe prekomerno preopterećenje (ne retko se trudnice ugoje 20-25, umesto 6-9 kg). Naravno, uobičajeno zdravstveno stanje budućih očeva nije ništa bolje.

    Ishrana trudnica
    Neadekvatna ishrana pre začeća i tokom trudnoće odražava na zdravlje trudnice. Zato je najbolje ako se sa odgovarajućim promenama započne bar tri meseca pre začetka. Evo nekih važnih koraka koje vredi preduzeti kako bi se poboljšalo zdravlje buduće majke i njenog deteta.
    Unošenje C vitamina pre začeća pomoći će značajnijoj detoksikaciji organizma majke i oca. Njegovom upotrebom za vreme trudnoće, jača se imuni sistem, olakšava detoksikacija organizma i cirkulacija, a nakon porođaja pomoći će da se telo brže i kvalitetnije vrati u prvobitno stanje.
    Majka koja pre koristi C vitamin i dojenjem snabdeva svoju bebu, imaće dete sa znatno većim koeficijentom intelegencije i sposobnije za mnoge veštine. Ako uz to majka za vreme dojenja bude redovno konzumirala beli luk, dete će bolje sisati i napredovati. Upotreba morskih algi (laminarija, fukus, arame) i omega 3 polinezasićenih masnih kiselina, preporučuje se bar 3-4 godine pre trudnoće, ali i neposredno pre, tokom i nakon trudnoće. Pomoći će majkama da bolje i lakše podnese trudnoću i da rode i odgajaju pametnije, zdravije, fizički snažnije dete, što su dokazale mnogobrojne studije istraživača medicinskog centra u Kembridžu, studija grupe psihologa sa Hjustonskog univerziteta, istraživanja Vilijama Konora.
    Čak i dužina dojenja znatno utiče na intelegenciju deteta. Ako ne postoji mogućnost dojenja, bilo bi dobro slediti preporuku Svetske zdravstvene organizacije o upotrebi 20 mg DNA iz kapsula sa omega 3 na kilogram telesne težine deteta, što je jedna kapsula od 100 mg DNA za dete od 2,5-3,5 kg svakog drugog dana, nakon porođaja.
    Vitamin C najbolje je koristiti u čistom, praškastom obliku, vodeći računa da prilikom upotrebe ne dođe do kontakta sa zubnom gleđi, ali ne rastvarajući ga u vodi, nego stavljajući ga direktno na jezik, a posle uzimanja C vitamina odmah popiti najmanje pola čaše vode.
    Alge je najbolje koristiti sitno mlevene električnim mlinom za kafu, radi boljeg usvajanja mnogobrojnih korisnih sastojaka. I treba ih koristiti umesto soli u gotovim i prohlađenim jelima

    Oči u oči sa roditeljima

    Koliko porođaj i vreme neposredno posle njega utiču na kasniji razvoj deteta? Postoji mnogo dokaza da se način na koji je beba rođena, ali i na koji je dočekana od svojih roditelja, i te kako odražava na njen psihofizički razvoj. Istraživanja u svetu pokazala su velike prednosti beba čijem je rođenju prisustvovao i otac. To i njemu pomaže da mnogo više ceni suprugu i da ostvari bliskiji kontakt sa detetom. Ako dete odmah stupi u kontakt sa ocem i majkom, značajno se smanjuje mogućnost da bude ostavljeno, pokazala su temeljna istraživanja sprovedena u Francuskoj.
    Od ogromnog značaja za razvoj kvalitetnog zaštitnog sistema deteta, tako i za njegovu stabilniju psihu, predstavlja praksa da se dete ne odvaja od majke odmah nakon porođaja, kao i da mu se dopusti da sisa prvo majčino mleko. Ta praksa se potiskuje, što stvara šok kod majke i deteta, ostavljajući teške posledice po psihofizičko stanje (povećana mogućnost pojave mastitisa kod majke i nedovoljan razvoj imuniteta i podložnost alergijama kod deteta).
    Takođe je od ogromne važnosti i što duže hranjenje deteta majčinim mlekom, kako bi moglo zaista kvalitetno da se razvija. Takva deca imaju za 8-9 bodova više na testovima intelegencije (u uzrastu 7-8 godina) u odnosu na decu koja nisu koristila majčino mleko.

    OBIČAJI
    U mnogim zemljama postoji svadbeni običaj da mladenci tokom ovog slavlja ne smeju da piju alkohol. Ovakav stav potiče iz drevnog verovanja da potomstvo bračnog para treba da se začne u čistoj, mirnoj i harmoničnoj atmosferi, nikako pod dejstvom alkohola i obilne hrane. U tom smislu nastao je i opšteprihvaćeni običaj "medenog meseca", koji treba da obezbedi da mladi bračni par pre začeća provede dane u zajedničkim prijatnim uslovima, kako bi se obezbedilo zdravo potomstvo.

    Preuzeto:

    http://www.biljeizdravlje.rs/code/navig ... icleId=132
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Biciklom na posao – sjajna rekreacija

    Potrebno je samo malo dobre volje i dinamičnosti da svom organizmu pružimo kretanje i fizički napor koji su mu neophodni da bi bio zdrav. Vožnja biciklom ili pešačenje do posla jedno je od najpraktičnijih rešenja.
    Da li vam prija po da se po vrućini vozite u zagušljivom gradskom prevozu, velikom saobraćaju i ulicama prepunom automobila i izduvnih gasova – sa svih strana pritisnuti telima drugih – u datim uslovim pregrejanih i uglavnom loše raspoloženih ljudi?
    Da li vam prija svakodnevna briga o tome gde parkirati auto – i da li će ga odneti pauk?
    A zašto ne bismo razmislili o tome da prevaljujemo taj put peške ili biciklom? U Beogradu – a i većini drugih gradova u ovoj zemlji - postoji obilje uličica sa vrlo malo ili nimalo saobraćaja, kojima možemo mirno, sa uživanjem da se krećemo, izbegavajuči gužvu.

    Kondicija se lako stiče
    Sada se i u ovoj zemlji dosta radi na tome da se otvore trake za bicikliste u gradovima i biciklističke staze kroz celu zemlju. Da li se možda plašite – da nemate kondiciju? Ne verujem u to. Uz desetak dana svakodnevne vežbe sa biciklom od po barem 1 sat vremena, bićete sasvim dovoljno spremni za svakodnevnu upotrebu bicikla kao transportnog sredstva. Da li se možda plašite – gde ostaviti bicikl? Razmislite o mestu gde neko redovno boravi i barem stvara utisak da pazi na vaš bicikl. Zašto ne biste ostavili svog konja pored nekog parking prostora ili kioska ili malo prometne radnje?

    Preznojićete se? Ništa, i to je zdravo

    Nadam se da će i kod nas jednom doći vreme, kada ćemo kao i u mnogim zapadnim zemljama moći da ostavljamo bicikl bilo gde bez zaključavanja, npr. ispred kioska ili slabo prometne radnje. Možda se plašite da ćete se previše preznojiti dok stignete na posao? Svakako da ćete biti skroz mokri ako krenete u poslednjem trenutku i vozite u grču i napetosti iz sve snage. U isto vreme, vožnja biciklom može se uporediti sa nekom vrstom prijatne šetnje u slučaju ako ranije krenete od kuće i to na miru, uživajući vozite prijatnom maršrutom. A da li ste možda po vašim trenutnim shvatanjima predaleko od posla za vožnju biciklom? I za to postoji lek. Zašto ne biste razmislili o tome da stavite bicikl u kola (ako imate prtljažnik na krovu – to će vam oduzeti 2 minuta, a ako ne, u svakoj radnji za prodaju bicikla možete kupiti spravu za transport bicikla koja se postavlja na auto za 3 minuta.

    Oslonite se na sebe, a ne na ćud saobraćaja
    Šta mislite o tome da se dovezete kolima do mesta gde saobraćaj već postaje gust, ostavite auto na odgovarajućem mestu – i produžite biciklom? Možemo da uživamo u prijatnoj vožnji bez saobraćajne gužve vozeći se biciklom, a imaćemo ujedno svakodnevne izvrsne vežbe - koje će doprineti mnogo boljem raspoloženju, stanju organizma i lepom i zdravom izgledu, kao i vašem unutarnjem miru, jer ćete zavisiti od sebe, a nećete biti ostavljeni na milost i nemilost saobraćaju. Uz to, dolazićete na posao i kući mnogo odmorniji i raspoloženiji.

    Lako je naći izgovor
    Naravno, svi smo veoma domišljati u nalaženju izgovora – zašto nešto ne možemo da učinimo. Naravno, svako ima pravo na svoj izbor, ali ja bih predložio da razmislite i za početak možda već danas siđete par stanica pre posala ili kuće i prošetati nekom sporednom uličicom. Svakako vredi probati.

    Iz knjige:"Kako živeti zdravije leti - po Georgiju Nazarovu" .
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Iz knjige:"Kuvar zdrave ishrane,slatkisi"-G.Nazarova

    Istine i zablude o slatkisima

    Cesto cujem reci-volim slatkise.Nakon nekoliko minuta iskrenog razgovora u vecini slucajeva otkriva se da se radi o zavisnosti od slatkisa,zavisnosti koja podstice mnoga nova nezadovoljstva u zivotu-od neresavanja razloga napetosti(cesto skrivenog i duboko potisnutog) koju pokusavamo da smanjimo jedenjem npr. testenina i slatkisa,do nezadovoljstva svojim izgledom koje iz toga proistice.Pri tome ulazemo mnogo napora da dokazemo drugima da to radimo iz vlastitog zadovoljstva.A da li je to zaista tacno?
    Vredi u zivotu povremeno preispitati sebe.
    Vredi biti svestan sto radimo i zasto to radimo.Da bismo zaista bili slobodni u svom odlucivanju,vredi ukloniti i strah.
    Jer kod mnogih od nas se duboko ugnezdio strah:sta ce biti sa mnom ako jedem slatkise.Taj strah cesto izaziva faze uzdrzavanja,a nakon toga,faze prekomernog uzimanja slatkisa.Zelim da vam pokazem da slatkisi mogu biti sasvim zdrav deo svakodnevnog obroka.Da mozete u njima uzivati i da vam pri tome donose zdravlje i lep izgled.Da li moramo uopste slatkise meriti na gram i racunati koliko kalorija sadrze?Vazno je da covek bude slobodan.Slobodan i razuman u svom izboru.
    Vazno je shvatiti pravila,kako omoguciti organizmu da na kvalitetan nacin upotrebi hranu.
    Neki od slatkisa mogu posluziti kao slatki osnovni obrok ili kao poslastica na kraju obroka.Neki od slatkisa mogu posluziti kao lagani vocni obrok.Postujuci te prirodne principe,moci cemo da budemo vise u skladu sa samim sobom.Moci cemo da radimo
    ono sto zelimo bez ikakvog straha,opetrecenja,uskracivanja zelja sebi kasnije zelje za samokaznjavanjem.
    U ovom slucaju,omogucicemo sebi da uzivamo u slatkisima na zdrav i svestan nacin.


    Kako osnovni sastojci zdravih slatkisa pozitivno deluju na organizam

    1.
    Koristeci zrelo voce i obroke pripremnjene sa vocem obezbedjujemo organizmu obilje anioksidanasa i postizemo optimalne vrednosti pH krvi.

    2
    .Koristeci suvo voce,obezbedjujemo organizmu prirodno unosenje kalijuma,jacanje srca,nervnog sistema,bolje opustanje zgrcenih misica.

    3.Koristeci laneno,maslinovo ulje(naravno nerafinisana i hladno cedjena) postizemo otklanjanje stetnih masnoca,celulita,naslaga na krvni sudovima,stvaramo uslove za
    zdravije stanje jetre,koze,kose,noktiju....

    4
    .Razumno koristeci kakao,obezbedjujemo organizmu vrlo kvalitetno gvozdje,obilje proteina,minerala....

    5.Koristeci mlevene sirove semenke od lana,bundeve,susama,psenicne klice,omogucavamo unosenje magnezijuma,bolje usvajanje kalcijuma,jacanje nervnog
    i imunog sistema,otklanjanje jednog od vaznih uzroka nekontrolisanog grcenja misica,indirektno povoljno delujemo na stanje kicme i nervnog sistema,a vrlo direktno na kvalitetniji rad creva i stvaranje i odrzavanje kvalitetne crevne mikroflore.

    6.
    Cimet ce biti od velikog znacaja da nivo secera u krvi bude stabilniji,a krvni sudovi cistiji.

    7.Biljno mleko ce omoguciti unosenje vrlo kvalitetnih belancevina na vrlo jednostavan nacin,kao i unosenje fitoestrogena kao vazan korak ka uspostavljanju hormonske ravnoteze.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine


    Jaje vlasi čuva


    Piše: Georgij Nazarov, naturolog
    Opšte prihvaćen način na koji održavamo higijenu kose šteti kako vlasima, tako i celokupnom zdravlju. Zbog stalnog ispiranja različitim hemijskim sredstvima kožna mikroflora vlasišta se, u većoj ili manjoj meri, oštećuje, remeti se njena pH vrednost, podstiče lučenje masnoća ili se kosa prekomerno suši. Mnoge toksične materije iz sredstava za pranje kose upija naparena koža, koja se u takvom stanju ponaša kao sunđer. A, mi smo navikli da na najmanji svrab, zamašćivanje kose, ili posle boravka u prostoriji u kojoj ima duvanskog dima operemo kosu šamponom i to po nekoliko puta. Posle nekoliko godina takvog pranja, kosa često počinje da se proređuje, da izgleda mrtva, postaje ili suviše masna ili suva... Nije redak slučaj da se javlja i seboreja, nadražaji kože glave, kao i alergije.
    Neka istraživanja su pokazala da bojenje kose mnogim od uobičajeno korišćenih farbi drastično povećava pojavu raka urinarnog trakta, a nauka bi tek trebalo da utvrdi da li je reč samo o toj vrsti raka! Stručnjaci bi, takođe, trebalo da se pozabave pitanjem u kolikoj su meri šamponi toksični? Ako to imamo na umu zašto pristajemo da budemo laboratorijski kunići na kojima neko eksperimentiše? Ili se jednostavno nadamo da su svi ti proizvodi namenjeni higijeni i nezi kose ispravni zato što se masovno koriste? Nažalost, nije uvek tako.
    Jer, koža glave i kosa su ogledalo zdravlja celokupnog organizma. U slučaju prekomerne intoksikacije organizma, koža i kosa će najverovatnije intenzivno da se maste pokušavajući da se na taj način oslobode viška masnoće i toksina. Mi možemo da ih peremo do iznemoglosti ali problem nećemo da rešimo. Šta više on će da postaje sve veći a kvalitet kose sve slabiji. Zbog toga, ako želite zdravu i lepu kosu, pre svega morate da promenite ishranu i očistite organizam. Verovatno će izvesno vreme kosa još više da se masti (to je način čišćenja organizma) ali će posle toga sve da bude u redu.
    U slučaju da se pojavi seboreja (kosa je neelastična, lomljiva, suva kao slama) najverovatnije je da postoji nedostatak omega 3, a, moguće, i omega 6 masnih kiselina. Moguće je da postoji i disbalans masnoća u organizmu jer unosite mnogo zasićenih masnoća, ili previše omega 6 u odnosu na omega 3.
    Ako kosa prekomerno opada, a uz to se na noktima pojavljuju bele tačkice, najverovatnije je reč o nedostatku cinka. Manjak ovog minerala nadoknadite semenkama bundeve (naravno sirovim), obogatite ishranu algama, klicama i pivskim kvascem i jedite namirnice bogate omega 3 masnoćama kao i C i E vitaminom. Razmislite i o kuri primene mumija i gline, ali obavezno perite kosu na zdrav način.

    Zdravo pranje


    Operite kosu smesom jaja i morske soli, a u zavisnosti od dužine i gustine kose trebaće vam 1-3 kokošija jaja i jedna trećina do jedna kašičica morske soli. Belance i so služe za pranje, a žumance za hranjenje kože i kose. Stavite umućenu smesu belanca i soli na vlažnu kosu, sačekajte 10 – 30 minuta, pa isperite prvo mlakom a posle toga toplom vodom. Ako ste navikli da koristite regenerator upotrebite kvalitetno jabukovo sirće, razblažite ga vodom i na kraju isperite njime kosu.
    U nekim slučajevima, ako je koža bila prepuna toksičnih materija, mogu da se pojave bubuljice na koži glave. To je normalna i dobra reakcija, a uz pravilnu ishranu i održavanja higijene glave na zdrav način, posle izvesnog vremena one će da se povuku.
    Ako ste navikli da koristite gel za kosu (uopšte nije bezazlen!) probajte da vlažnu kosu namažete sokom limuna. On će da pomogne vlasima da zauzmu željeni položaj, a uz to će da pobošlja kvalitet kose.
    Predlažem da izbegavate plastične češljeve za kosu jer se od njih kosa naelektriše, što negativno utiče na funkcionisanje mozga. Preporučujem drvene češljeve ili četke sa drvenim “iglicama”. Ako ih koristite to će blagotvorno da utiče na celokupno stanje organizma.

    Prirodno farbanje

    Ako odlučite da farbate kosu, predložio bih da upotrebite kanu, prirodni i vekovima korišćen preparat u tri osnovne boje - crnoj, plavoj i crvenoj. Za razliku od veštačkih boja, koje oštećuju kosu i negativno deluju na organizam, kana blagotvorno deluje na vlasi i vlasište. Ona će da pomogne da poboljšate kvalitet kose i kože i da vlasi vremenom prestanu da budu suve i lomljive. U slučaju da je od upotrebe agresivnih preparata za kosu (šamponi, farbe i ostala “hemija”) dolazilo do stvaranja peruti i kosa je opadala, kada prestanete da ih koristite i počnete pravilno da negujete kosu možete vremenom da se oslobodite tih problema.
    U slučaju da želite da boji kose dodate određene nijanse od koristi može da bude i ispiranje kose jakim čajem od lukovine (daje preliv na crveno). Sličan efekat, samo uz nešto tamniju nijansu, može da se postigne ispiranjem kose jakim crnim čajem ili čajem od lista oraha. Ako poželite da dobijete svetliju nijansu kosu možete da isperete razblaženim sokom limuna.
    Osim što ćete da postignete željenu nijansu na ovaj način doprinećete da kosa bude zdravija, ali imajte na umu da pakovanje kane morate na glavi da držite duže nego hemijske farbe i da je za dobijanje željenih nijansi neophodno iskustvo koje se stiče vremenom. Ali, zašto celog života samo žurimo i sve radimo na brzinu? Uživajte natenane u negovanju kose i vlasišta i to će da bude ulaganje na duže staze.

    Seda kosa


    Ima mnogo primera da se, nezavisno od godina, ali uz čišćenje organizma, korekciju ishrane i poboljšanje stanja kičme, kao i održavanje dobrog psihofizičkog zdravlja, kosi vrati prvobitna boja, gustina i kvalitet. Smatram da je od najvećeg značaja za postizanje tog rezultata pravilna ishrana, upotreba dodataka koji snažno deluju i na poboljšanje stanja kose (vidi predhodno poglavlje), koriščenje u ishrani proklijalih proizvoda (uz svaki osnovni obrok), upotreba mumija... Taj način, delujemo i na organizam u celini, a uz to i na značajno poboljšanje stanja vlasišta i kose. Unutrašnja primena mumija, takođe, je od koristi. Kao i masaža.
    Pravilno sprovedeno gladovanje u mnogim slučajevima vraća i prirodnu boju kose, a postoje i meditativne vežbe kojima možemo efikasno da delujemo na stanje kose. Od velikog je, ako ne i presudnog značaja, postizanje unutrašnjeg mira i zadovoljstva.


    OD DAVNINA

    Tirkiz za kapke
    Iz vremena Avrama (biblijski i istorijski lik) ima zapisa sa njegovih putovanja iz Harana u Hanan kroz Damask da je najomiljenija boja žena u to vreme bila zelena. Ona je preovladavala na njihovim haljinama, kosu su farbale antimonom, očnim kapcima davale tamnije prelive pomoću malahita i tirkiza u prahu, a usta i obraze rumenile su crvenim okerom. U nekim delovima sveta, na primer na Sinajskom poluostrvu, tradicionalno se koristi prirodna kozmetike, naročito kod beduina.


    Preuzeto:
    http://www.biljeizdravlje.rs/code/navig ... icleId=178

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju