Makrobiotika
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    NERAFINISANA ULJA ZA KUVANJE


    Nerafinisna ulja
    Masnoće kao što su slanina i maslac ne koriste se u makrobotičkoj ishrani zato što su životinjskog porekla. Umesto njih koriste se nerafinisana ulja: susamovo, suncokretovo, sojino i ulje kukuruznih klica.
    Susamovo ulje dobro je za pravljenje hleba, a ulje od kukuruznih klica je najbolje za pravljenje kolača i raznih poslastica.
    Treba voditi računa da se sa uljima ne preteruje jer mnoge namirnice kao što su: mahunarke, žita i jezgrasto voće sadrže dosta prirodnih ulja.
    Mnogi ljudi pate od poremećaja jetre, želuca i žučne kese, zato što u njihovoj ishrani ima suviše ulja.


    Kukuruzno ulje:
    je jestivo rafinirano kukuruzno ulje proizvedeno od najkvalitetnijih kukuruznih klica.
    Prirodno je bogato vitaminom E kao i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, koje pozitivno utiču na zdravlje, te daju ulju posebnu važnost u modernoj kuhinji. Zbog visoke temperaturne stabilnosti može se koristiti za pečenje i prženje.


    Susamovo ulje se dobija se iz semenki biljke susam (Sesamum indicum L.) hladnim presovanjem. Ugodnog je ukusa i mirisa, i svetložute je boje. Sadrži vitamine A, B1, B6 i E. Dobra mu je osobina i znatna stabilnost zbog sadržaja antioksidansa sezamola.


    Ulje pirinčanih klica čiji je sastojak gama-oryzanol, snažan antioksidant, tradicionalni je azijski sastojak za održavanje lepote. Intenzivno hidratiše kožu i čini je mekom i svežom. Ulje pirinča sadrži visok nivo vitamina E


    ulje od kikirikija Zbog krajnje niskog sadrzaja ugljenih hidrata moze se jesti cak i pri strogoj dijeti, a da ne goji. Pri upotrebi kikirikija aktivira se rad mozga. Uopste, kostunjavo voce je veoma dobro za nervni sistem, zahvaljujuci mikroelementima koje sadrzi.
    Zbog krajnje niskog sadrzaja ugljenih hidrata moze se jesti cak i pri strogoj dijeti, a da ne goji. Pri upotrebi kikirikija aktivira se rad mozga. Uopste, kostunjavo voce je veoma dobro za nervni sistem, zahvaljujuci mikroelementima koje sadrzi.

    ULJA ZA KUVANJE

    Za redovnu upotrebu:
    kukuruzno ulje, susamovo ulje, (svetlo ili tamno)

    Za povremenu upotrebu: maslinovo ulje, ulje od kikirikija, ulje od šafranike, sojino ulje, ulje od suncokreta

    Izbegavati: maslac, margarin,svinjska mast ili druge životinjske masti, rafinisana, hemijski prerađena ulja, margarin od soje.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    SVEŽA RIBA I LJUSKARI

    Kada se jede riba, dobro je da se uz taj obrok poveća količina povrća, naročito zelenog lisnatog povrća. Dobro je da se koristi garnirung, na primer,
    nekoliko supenih kašika nastruganog dajkona sa nekoliko kapi tamari sosa. to će pomoći da se izbalansiraju hranljivi sastojci u ribi i da se ona bolje svari.

    Pošto sadrže veći procenat masti i holesterola, ljuskare bi trebalo ređe koristiti nego bela mesa riba. Pojedinačne porcije riba i ljuskara mogu biti od 110 - 170 gr, jedanput ili dva puta nedeljno (ako ste dobrog zdravlja).Kao dopunska hrana, ribe i ljuskari povećavaju vrednost makrobiotičkog jelovnika, ali oni nisu neophodni za izbalansiranu ishranu.

    Za redovnu upotrebu: iverak, vahaja, svoja, haringa, snetac, list, pastrmka

    Za povremenu upotrebu: šaran, školjke, bakalar, crveni grgeč, bakalarić, skampi, ostrige

    Izbegavati :plava riba, skuša, losos, sabljarka, tunj, ostale ribe sa zrvenim mesom ili plavom kožom.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    MAKROBIOTIĆKE ZAKUSKE ( UŽINA )


    Zakuske su naročito dobre između obroka, ako ste gladni. postoje mnoge raznovrsne , ukusne prirodne zakuske.

    Propržene semenke i jezgrasti plodovi, malo zasoljeni morskom soli ili prirodnim tamari sosom od soje, divne su grickalice. Pošto su bogate mastima, a neke teže svarljive, najbolje je jesti ih u malim količinama. Najzdravije je ograničiti korišćenje prženih semenki i jezgrastih plodiva za užinu i dve do tri pregršti nedeljno, a samo malo povećanu količinu, po želji, koristiti kao sastojak u pripremi hlebova, deserta ili jela s povrćem i žitaricama. Male količine maslaca od jezgrastih ploova ili semenki (kao maslac od susama, suncokreta ili prirodni puter od kikirikija) mogu se takođe povremeno koristiti.



    Za povremenu upotrebu: badem, kesten, domaće kokice, kikiriki, orasi (severnoamerički), pirinčani kolači, pržene žitarice i mahunarke, semenke od susama, semenke od suncokreta, orasi, semenke od bundeve


    Izbegavati: brazilski orasi, lešnik, makadami orasi, kašu orasi, trišlja (pistacija).
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    SVEŽE I SUŠENO VOĆE


    Sveže i sušeno voće je izvrstan dodatak makrobiotičkoj ishrani.

    Za povremenu upotrebu

    Voće u umerenoj klimatskoj zoni:

    jabuke, kajsije, kupine, borovnice, dinje, tresnje, brusnice, ribizle, grožđe, dinja, breskve, kruške, šljive, suve šljive, maline, suvo grožđe, jagode, mandarine, lubenice


    Izbegavati

    Tropsko voće i sokovi
    :
    avokado, banane, kokos, urme, smokve, grejfurt, guava, kivi, limun, limeta, mango, pomoradđe, papaja, ananas


    Nezrelo voće, nesezonsko i otpremljeno u zonu gde vlada zima i tropsko voće ne preporučuje se za ljude koji žive u umereno kontinentalnom pojasu.

    Najbolje je izbegavati voće koje je prskano ili na bilo koji način hemijski obrađeno. preporučuje se domaće neprskano voće u sezoni i sušeno voće, kao što su suvo grožđe, suve šljive, jabuke, kruške, kajsije i ribizle. Najbolje je jesti voće s prstohvatom soli ili sušeno. povremeno se može jesti sveže nekuvano voće. pošto se tako mnogo nesazrelog voća bere, prodaje van sezone ili prska pesticidima, najbolje je ograničiti potrošnju voća na nekoliko porcija nedeljno (male porcije).
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    N A P I C I


    Za redovnu upotrebu:
    amasake, banča čaj, čaj od prženog ječma, čaj od prženog pirinča, izvorska ili voda iz bunara, jabučni sok ili jabukovača, zeleni čaj od ječma, voćni sok (iz umerene klimatske zone), zeleni čaj, prirodno fermentisano pivo, sake (pirinčano vino), mleko od semenki/jezgrastog ploda, sok od povrća


    Za povremenu upotrebu:
    čaj od maslačka, kafa od žitarice, kombu čaj, mu čaj


    Izbegavati:
    alkohol, crni čaj, kafa, komercijalna piva, kafa bez kofeina, destilisana voda, biljni čajevi (nana, šipak, ...),razni sokovi (komercijalni), voda iz gradskog vodovoda, gazirana veštačka pića i napici sa veštačkim ukusom, vino


    N A P I C I


    Posle i između obroka mogu se uzimati sledeći napici:

    • banča ili kukiča čaj
    • čaj od žitarica
    • kafa od žitarica (ne više od 2 nedeljno!)

    Banča ili kukiča čaj: 2 kašike čaja staviti na 1 litar vode i kuvati 5 minuta, a zatim procediti. Banča čaj sadrži listiće, a kukiča grančice istog čajnog drveta. I jedan i drugi se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane.

    Napomena: Umesto da bacite čajno lišće posle svake upotrebe, dodajte samo nove listove kad zaželite da skuvate svež čaj. Tako možete nastaviti dok se u čajniku ne nakupi sloj lišća od oko 2,5 cm. Tada sve odbacite i ponovite postupak.

    Čaj od žitarica: Pržiti šolju opranog ječma u suvom tiganju na srednjoj vatri 10 minuta, ili dok se ne oseti mirisna aroma. Povremeno promešati i protresti tiganj, da žitarica ne zagori. Ovako prepržen ječam čuva se u zatvorenoj tegli i koristi prema potrebi.

    Priprema čaja: Staviti 2 kašike preprženog ječma na litar vode, kuvati dok ne provri, smanjiti plamen i ostaviti da se krčka 10 minuta. Na isti način mogu se praviti čajevi i od drugih integralnih žitarica.

    Preporuka: Čaj od prženog ječma je naročito dobar za odstranjivanje životinjskih masnoća iz tela i zato ga treba često koristiti.

    Kafa od žitarica: Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane i priprema se kao i klasična kafa. Nije za redovnu upotrebu već povremenu.

    Napomena: Za pripremu se ne koristi šećer već se po želji zaslađuje nekim sladom: ječmenim, pirinčanim…

    Izvor:www.makrobiotika.net
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    JIN / JANG


    Osnovu istočnjačke misli predstavlja tzv. ujedinjavajući princip dve energije poznate kao jin i jang. Ove dve reči nemaju adekvatan prevod na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku.

    Simbol Jin/Jang

    Drevni narodi su znali, a savremena nauka je potvrdila, da je sve energija. čak i naizgled čvrsti predmeti su u stvari energija sabijena u određenu formu. E sada, da bi se energija manifestovala mora da ima različite aspekte čijim bi većim ili manjim učešćem mogla da se dobije raznolikost koja vlada u svemiru. Opšte gledano, energija se može podeliti u dve osnovne kategorije: ekspanzivnu (jin) i kontraktivnu (jang) kategoriju. Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola, koji, neprekidno privlačeći se, stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika. Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obeju tendencija zastupljenih u različitom stepenu. Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično menjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i creva prilikom varenja…). Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije "loša" ili "dobra". Evo još nekih primera:

    Jin - vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko…
    Jang - suvlje, svetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško…

    U suštini sve pojave se mogu analizirati sa Jin/Jang pozicije posmatranja.


    Jin i Jang u hrani

    Sva hrana koju uzimamo ima više jin odnosno više jang kvalitet a samim tim i takav uticaj na naš organizam. To znači da neke namirnice izazivaju skupljanje, i u krajnjoj liniji napetost, dok druge izazivaju širenje i u krajnjoj liniji opuštenost i rasutost. Zavisno od efekata koje proizvode u našem organizmu možemo namirnice da rasporedimo u spektru od jina ka jangu. Na kraju jin spektra nalaze se lekovi, alkohol, rafinisani šećer i neki mlečni proizvodi. Na kraju jang spektra nalaze se so, jaja, meso i tvrdi masni sirevi.
    U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se nalaze u središnjem delu spektra podele namirnica od jina ka jangu. To su namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje i one takođe pružaju sve hranljive sastojke za održavanje dobrog zdravlja - proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine. Ukoliko jedna namirnica preteže bilo na jin bilo na jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Naprimer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang). No, sve je to dato u receptima tako da je dovoljno da ih sledite i imaćete uravnotežene obroke. Sada sledi lista namirnica (nije kompletna - više je ilustrativna) raspoređenih po njihovim jin i jang kvalitetima. Najuravnoteženije namirnice se nalaze u sredini liste između isprekidanih linija:


    KRAJNJE JANG

    RAZNE HEMIJSKE SUPSTANCE I LEKOVI (INSULIN, TIROKSIN…)
    JAJA
    MESO SISARA
    ŽIVINSKO MESO
    PLAVE RIBE
    -----------------------------------------------------------
    BELE RIBE I LJUSKARI
    INTEGRALNE ŽITARICE
    SEMENKE I JEZGRASTI PLODOVI
    PASULJ I BILJNI PROTEINI
    ALGE
    POVRĆE - KORENJE I STABLJIKE
    VOĆE
    ZASLAĐIVAČI (SA SLOŽENIM ŠEĆERIMA)
    -----------------------------------------------------------
    VOĆE I JEZGRASTI PLODOVI TROPSKOG POREKLA
    MLEČNI PROIZVODI
    ZASLAĐIVAČI SA JEDNOSTAVNIM ŠEĆERIMA
    STIMULANSI (ALKOHOL, ZAČINI)
    HEMIJSKE SUPSTANCE LEKOVI I DROGE (ASPIRIN, KORTIZON)

    KRAJNJE JIN


    Bitno je napomenuti da i sama obrada namirnica daje nov kvalitet hrani. Sećate se sarme koja se krčka 3 dana!? Što duže kuvanje to je jelo više jang! Isto je i sa pritiskom: što veći pritisak prilikom kuvanja (ili pripreme turšije) to je namirnica više jang i suprotno.




    JIN/JANG > Teorija pet transformacija

    Da bi smo bolje razumeli teoriju pet transformacija moramo se vratiti u vreme drevne Kine, zemlje poljoprivrednih radova, čiji životni ritam obezbeđuje priroda, smenjivanje godišnjih doba, dana i noći.

    Pronoseći smenjivanje ritmova - perode maksimalne aktivnosti leti, kada se obavljaju radovi, i periode mirovanja zimi, na danonoćni i sezonski plan - Kinezi su ustanovili (pojam usaglašenosti) da rađanje sunca ujutro odgovara proleću i istoku, sunčeva kulminacija - podnevu i jugu, jesen - zalasku i zapadu, a zima - noći, počinku i severu.

    Ovaj dinamički ciklus ne može se okretati bez jednog nepomičnog centra: taj centar je Zemlja, koja predstavlja peti, takođe neophodni, dinamizam. On u suštini nije samo jedan već u kombinacija sa drugima čini sistem od pet elemenata:

    - vatra: simbol kulminacije Janga i leta,
    - voda: simbol kulminacije Jina i zime,
    - drvo: simbol rasta i proleća,
    - metal: znak kompaktnosti i koncentracije
    - zemlja: koja tek krajem leta ulazi u ciklus predstavlja opštu referencu koja sadrži sve elemente.

    Polazeći od te celine, sve je svrstano u znaku pet elemenata: godišnja doba, boje, ukus, osećanja i psiha, razni delovi ljudskog tela, čula, tkiva, organi....



    Elementi
    drvo vatra zemlja metal voda
    godišnje doba proleće leto kraj leta jesen zima
    Organi jetra srce slezina pluća bubreg
    Organi utrobe žučna kesa tanko crevo želudac debelo crevo bešika
    Čula oči jezik usta nos uši
    Osećanja gnev radost opsesija tuga strah
    Ukus kiseo gorak sladak ljut slan
    Boje zelena crvena žuta bela crna
    Planete Jupiter Mars Saturn Venera Merkur

    Tako shematizovana, organizacija Vasione izgleda u najvećom meri ciklična, svaki ciklus prolazi kroz pet uzastopnih stanja koje simboliše jedan element, a svi ti elementi su u nestabilnoj ravnoteži jedni prema drugima.
    Da bi ta celina ostala u savršenoj ravnoteži i da bi se ciklus besprekorno odvijao, morala bi se poštovati dva sledeća zakona:

    1. ZAKON PROIZVODNJE ili uzročni ciklus, koji budi prirodu, gde drvo stvara vatru, vatra stimuliše zemlju, zemlja proizvodi metal, metal stvara vodu, a voda drvo. Ovaj pentagonalni ciklus proizvodnje u akupunkturi se naziva "Zakon Majke i Sina" i iz njega proizilazi da je:

    - Za organe spremišta: srce je majka slezine a sin jetre; slezina je majka pluća, a sin srca; pluća su majka bubrega i sin slezine, bubreg je majka jetre i sin pluća; jetra je majka srca i sin bubrega
    - Za radne organe: tanko crevo je majka želuca i sin žučne kese; želudac je majka debelog creva i sin tankog creva; debelo crevo je majka bešike i sin želuca; bešika je majka žučne kese i sin debelog creva; žučna kesa je majka tankog creva i sin bešike.

    2. ZAKON INHIBICIJE: Ciklus razaranja, koji ima funkciju kočnice. Kažu da "svaki element koči onoga ko dolazi posle njegovog sina". Unutar svakog ciklusa koji prolazi kroz Pet uzastopnih elemenata postoji, dakle, zakon kočenja koji odražava unutražnju ravnotežu i ne dopušta preovladavanje jednog elementa nad drugim. To je "zvezdasti ciklus": vatra topi metal, metal seče drvo, drvo pokriva zemlju, zemlja upija vodu, voda gasi vatru.

    Na ovaj način došli smo do jednog univerzalnog koda koji ispoljava međusobnu zavisnost između čoveka i svemira i omogućuje da se razmišljanjem putem analogije otkrije poremećaj energetske ravnoteže.

    Kako ta analogija izgleda - pogledajte na slici.

    I sada kada se primeni gorespomenuti ZAKON PROIZVODNJE dobijamo sledeće tumačenje:

    - jetra podržava funkciju srca, a žučna kesa funkciju tankog creva;
    - srce - funkciju slezine i gušterače, a tanko crevo - želudac;
    - slezina - funkciju pluća, a želudac debelog creva;
    - pluća - funkciju bubrega, a debelo crevo - bešiku;
    - bubrezi - funkciju jetre, a bešika - funkciju žučne kese.

    A sada ZAKON INHIBICIJE:

    - bolesna jetra će dovesti u opasnost slezinu i gušteraču kao što drvo pokriva zemlju, a žučna kesa će ugroziti želudac;

    - obolela slezina dovešće u opasnost bubrege, kao što zemlja upija vodu, a želudac će ugroziti bešiku;

    - oboleli bubrezi će ugroziti srce kao što voda gasi vatru, a bešika će dovesti u opasnost tanko crevo;

    - bolesno srce će dovesti u opasnost pluća kao što vatra topi metal, a tanko crevo će ugroziti debelo crevo;

    - bolesna pluća predstavljaće opasnost za jetru kao što metal seče drvo, a debelo crevo će ugroziti žučnu kesu


    izvor:www.makrobiotika.net
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 15 godine

    Posto smo detaljno usli u svet makrobiotike, mozemo polako krenuti u avanturu istrazivanja ali uvek moramo imati na umu da makrobiotika nije sa naseg podnevlja i prema tome oprezno sa njom, ne preterivati u uzimanju namirnica.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju