Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1
Kako pomoći sebi za vreme menopauze?
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Kako pomoći sebi za vreme menopauze?

    od jaga » pre 16 godine

    Menopauza se javlja u žena uglavnom između 40. i 55. godine života, pri čemu menstruacija postepeno izostaje. Prirodni pratilac prorjeđivanja mjesečnog ciklusa je smanjenje proizvodnje ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona. Promjena razine hormona često je praćena neugodnim simptomima: toplotni valovi, znojenje, depresija, razdražljivost, nesanica i osjećaj zamora. U vrijeme promjena žene su naklonjenije većem broju kroničnih bolesti. To je ono doba u kojem je znatno veća učestalost visokog krvnog tlaka te bolesti srca i krvnih žila . Ako je već ranije postojala neka od navedenih bolesti, za vrijeme klimakterija obično dolazi do njenog pogoršanja. Kako bi se tegobe u menopauzi lakše prebrodile, pravo rješenje predstavlja povratak prirodi, odnosno zdraviji način života, koji podrazumijeva pravilniju prehranu, dovoljno fizičke aktivnosti i relaksacije, uz primjenu ljekovitih prirodnih dodataka prehrani. Unos omega-3 masnih kiselina može biti od posebne važnosti za obranu zdravlja srca i krvnih žila, utoliko prije što ove omega-3 masne kiseline često nedostaju u prehrani žena.

    Kako djeluju dugolančane omega-3 masne kiseline?

    • snižavaju razinu ukupnih masnoća u krvi , snižavajući tako « sirovinsku» osnovu za stvaranje masnih plakova koji se taloženju krvnim žilicama.
    • snižavaju razinu triglicarida u krvi
    • smanjuju mogućnost nastanka ugruška
    • sprečavaju nepravilan ritam srca – aritmiju
    • blago snizuju povišeni krvni tlak
    • imaju pozitivan utjecaj na zarastanje rana
    • imaju profilaktičko djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i karcinoma
    • pomažu kod : Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, naurodermitis, psorijaze, dermatitisa, upale zglobova
    • ima pozitivan učinak kod šizofrenije

    Kako sebi pomoći?

    Kako bi zadovoljili potrebe organizma za omega-3 masnim kiselinama potrebna su uz najmanje dva obroka masne ribe tjedno (srdele, skuše, lososa, bakalara).
    Ako to ne činite možete dnevne potrebe zadovoljiti svakodnevnim uzimanjem 1-3 kapsule Omega-3 .

    Kod: Obeleži sve

    http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=3043
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Deceniju pre menopauze treba povesti računa o nivou estrogena u telu


    PREVENCIJA BOLESTI KOSTIJU I SRCA


    Žene bi možda trebalo da nivo estrogena u svom telu povećavaju 10 godina pre menopauze da bi sprečile pojavu bolesti kostiju i srca.
    Jedan američki profesor je ponovo pokrenuo debatu o dugotrajnoj upotrebi hormonalne terapije i njenoj bezbednosti, otkrivši da je izučavanjem majmuna došao do zaključka da bi žene trebalo da počnu sa zaštitom protiv srčanih oboljenja dosta pre menopauze, mada se smatralo da rizik dolazi tek kasnije.

    Ovo otkriće dovodi u pitanje ustaljena mišljenja o hormonalnoj terapiji. Evropske zdravstvene službe su isključile hormonalnu terapiju kao primarni lek u prevenciji osteoporoze i postoji zabrinutost da kombinovana terapija estrogenom i progesteronom povećava rizik od raka dojke i bolesti srca, dok sama estrogenska terapija povećava opasnost od raka materice i dojke. Ženama je često savetovano da takve terapije koriste samo za lečenje simptoma kao što su vreli talasi, tako što bi uzimale samo minimalne doze i u najkraće mogućem trajanju. Zdrave žene bez ikakvih problema ne bi trebalo uopšte da ih uzimaju.

    Međutim, profesor Džej Kaplan sa univerziteta Vejk Forest u Severnoj Karolini, kaže da njegove studije na životinjama govore da je 10 godina pred menopauzu kritično. "Ne treba čekati menopauzu i tek onda početi sa prevencijom", rekao je Kaplan.

    On je otkrio da stres kod majmuna dovodi do opadanja nivoa polnih hormona i stvaranju masnih kiselina u krvnim sudovima, koje mogu izazvati srčani ili moždani udar. Ali lečenje majmuna estrogenom značajno je usporilo gomilanje tih masnih naslaga u krvi. "Naše istraživanje se može priključiti sve većem broju dokaza, koji ukazuju da zdravlje kardiovaskularnog sistema posle pauze umnogome zavisi od nivoa hormona puno godina pre. Primenjena na žene, ova studija pokazuje da manjak estrogena pre menopauze žene smešta u zonu visokog rizika, čak i ako primaju estrogensku terapiju posle menopauze", saopštio je Kaplan.

    Njegovo otkriće uklapa se sa hipotezom da estrogen sprečava bolest krvnih sudova, ali da nema puno efekta kad se bolest jednom javi. Neki lekari savetuju ženama da oralnu kontracepciju primenjuju sve do menopauze, kada mogu da krenu sa hormonalnom terapijom. Istraživanja na životinjama pokazala su da pilule za kontracepciju deluju na prevenciju bolesti srca.

    Studija izvedena u Americi došla je do rezultata da lečenje kombinovanom hormonalnom terapijom uvećava rizik od raka dojke, bolesti srca i šloga. Ali kritičari su ovom istraživanju zamerili što njime nisu bile obuhvaćene dovoljno mlade žene, kako bi se znalo da li bi uzimanje takve terapije na vreme ipak sprečilo bolest.

    Kod: Obeleži sve

    http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/12/12/srpski/SV05121104.shtml

    Pravilna ishrana kao prevencija osteoporoze

    Autor doc. dr Maja Nikolić
    Prelomi kostiju koji su posedica osteoporoze jesu značajan uzrok bolesti i smrti u celom svetu, a poznato je da su žene više ugrožene od muškaraca.osteoporoza je stanje, bolest, koštane krhkosti koja je posedica promena u mikro-arhitekturi i smanjenja gustine kosti. Koštana masa u određenom životnom dobu je zavisna od postignutog vrhunca koštane gustine i kasnijeg postepenog gubitka. Svaki od tih činilaca je zavisan od genetskih (naslednih), hormonalnih, prehrambenih i uslova okoline.

    Zna se da je potrebna dovoljna količina kalcijuma da bi se postigla najveća moguća koštana masa, a smatra se da su količine ispod 500 mg kalcijuma dnevno predisponirajuće za smanjenu koštanu masu. Osim kalcijuma hronični nedostatak ili manji unos vitamina D, magnezijuma, moguće i bora, florida i vitamini K, B12 i B6, mogu doprineti nastanaku osteoporoze. Slično tome povećan unos belančevina, natrijuma, alkohola, kofeina kao i pušenje može negativno uticati na gustinu kosti. Tipična isharana u tzv. visokocivilizovanim zemljama (visok unos belančevina, i rafinirane, prerađene hrane) u kombinaciji s načinom života bez puno fizičke aktivnosti i kretanja može doprineti povećanoj pojavi osteoporoze u starijem životnom dobu.

    Takođe je činjenica da se prosečan životni vek bitno produžio, pa je i time povećana incidneca osteoporoze i time rizika od lomova kostiju.

    Gornji odlomak sažetak je naučnog rada objavljenom u uglednom svetskom časopisu British Journal of Biomedical Sciencies.
    Uloga kalcijuma

    Osim naučnih postoji i celi niz podatka, ali i neshvatanja suštine problema metabolizma kosti. Još 1930. godine je prihvaćeno, nakon ispitivanja kod školske dece u Škotskoj, da je potrebna dovoljna količina kalcijuma za normalan rast i razvoj kosti kod dece, ali se nije znalo koliko je tog minerala potrebno uneti u organizam.

    Od 1970. godine, kada je u svetu osteoporoza prihvaćena kao javno zdravsveni problem, vrše se temeljita ispitivanja koliko je potrebno kalcijuma za pravilan rast i održavanja kosti tokom života, naročito kada više nema dovljoljno hormona kod žena, a to je u menopauzi.

    Od 1980.godine, kada se uvedene nove metode merenja gustine kostiju pokazalo se da samo pojačani unos kalcijuma nije bilo dovoljan da se smanji broj preloma kosti.

    Ipak, posle 1990.godine ponovljenim ispitivanjima i novim, masovnim, pregledima na velikom broju žena je pokazalo da je kalcijum neophodan za zdravlje kosti i da ima pozitivan uticaj na gustinu kosti i smanjenje preloma.

    Danas se zna da odgovarajući, dovoljan, unos kalcijuma smanjuje gubitak koštane mase u menopauzi, jer prirodno se tada gubi od 1-2% koštane mase godišnje. Takav preventivan učinak kalcijuma na smanjenje preloma je posebno izražen kod žena koje su više od 10 godina u menopauzi, a ne koriste se hormonalnim lečenjem.

    Takođe je dokazano da za vreme rasta i razvoja kosti odgovarajući unos kalcijuma značajno povećava koštanu masu, odnosno poboljšava gustinu kosti i već time preventivno utiče na mogući kasniji razvoj osteoporoze.

    Vratimo se na osnovno pitanje, a to je šta je u stvari osteoporoza pa se o tome danas već prilično obaveštava, ali možda ne dovoljno obuhvatno.

    Ukratko, osteoporoza, što doslovno znači "šupljikava kost", je bolest kod koje nastaje gubitak koštane mase tokom procesa starenja ili iz nekog drugog razloga.

    To znači da se može javiti i kod muškaraca, a ne samo kod žena, mada je kod žena bolest češća do 7 puta i obično je povezana s menopauzom, što odgovara naglom padu ženskih polnih hormona, posebno estrogena.

    Međutim osteoporoza obično nema jako izražene simptome, ali zbog toga komplikacije mogu biti jako bolne i mogu dovesti do trajnih posledica, a to su prelom kuka i podlaktice, kao najčešćih oblika preloma.


    Zašto su žene ugroženije?

    Sledeće je pitanje koji su razlozi da žene, posebno starije, imaju povećan rizik za osteoporozu.



    - žene imaju manju koštanu masu nego odrasli muškarci, prema tome gubitak kalcijuma iz kosti češće dovodi do krhkosti kosti.

    - muški polni hormon (testosteron), duže štiti muškarce jer počinje opadati iza 60-te godine, a kod žena je menopauza obično oko 50. godine.

    - mlađe žene koje se previše bave nekim aktivnostima, kao što su neki sportovi i grane umetnosti (balet, moderan ples, ali i drugi oblici izvođačkih umjetnosti) mogu biti anoreksične (bolest ishrane), te zbog toga imaju manju koštanu masu, ili zbog manjka estrogena.

    - žene obično unose manje kalcijuma u ishrani nego muškarci, jer češće imaju problema sa nepodnošenjem mleka zbog manjka enzima laktoze i zbog češće upotrebe mnogih strogih dijeta za smanjenje telesne težine.

    Koji su rizici pojačanog unosa odnosno viška kalcijuma. Naime, smatralo se da postoji povezanost između unosa kalcijuma i stvaranja bubrežnih kamenaca, a pojedinci su smatrali i žučnih kamenaca.

    Pokazalo se međutim savim suprotno, a to je da povećan unos kalcijuma, naročito ako se unosi ishranom smajuje rizik nastanka bubrežnih kamenaca kod većine ljudi, a sa problemom žučnih kamenaca kalcijum nije uopšt povezan.

    Zbog toga se smatra de ne postoji rizik za nastanak drugih bolesti, naročito bubrežnih kamenaca, ili taloženja u krvnim sudovima zbog odgovarajućeg i pojačanog unosa kalcijuma ishranom ili dodacima ishrani u vidu minerala.
    Na koji način je najbolje unositi kalcijum u ljudski organizam?

    Svi se slažu da ishrana mora biti ključni činilac pri unosu kalcijuma, jer ga tako organizam najbolje prihvata i time postižemo ravnotežu u ishrani.

    Kost je živi organ, čak 20% kosti se renovira svake godine, prema tome važnost kacijuma, koji se stalno mora ugrađivati u kost da održi čvrstinu i mora biti uvek dostupan. Tokom rasta i razvoja je zbog toga važno obratiti pažnju na činjenicu da najveću koštanu masu imamo oko 30-te godine, a da od tada ona postepeno opada, a nagli se pad očekuje kod žena oko 50-te, a kod muškaraca iza 65-te godine.

    Žene u menopauzi gube do 20% koštane mase u prvih 5 godine i time su puno osetljivije na razvoj osteoporoze od muškaraca. Jasno je iz toga ako ne želimo imati osteoporozu da moramo postići najveću moguću koštanu masu do 30-te godine.
    Kako je to moguće učiniti?

    Poznato je da mleko i mlečni proizvodi osim kalcijuma sadrže i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcijuma, pa su mlečni proizvodi prihvaćeni kao standardi po kojima se može proceniti unos kalcijuma u ljudski organizam .

    Litar svežeg mleka sadrži oko 1200 mg kalcijuma, a ima i dovoljno vitamina D u sebi, ako mleko nije obrano. Međutim, ako ne podnosite ili ne volite sveže mleko postoje i drugi mlečni proizvodi, od raznih vrsta sira, jogurta sa ili bez dodataka, obično voća, kefira, kiselog mleka, i pravog sladoleda, da svako može naći ono što voli.

    Ipak nisu mlečni proizvodi jedni koji sadrže značajne količine kalcijuma. Počevši od ribe i ribljih konzervi koji u naročito u slučaju plave ribe sadrže osim kalcijuma i značajne količine vitamina D . Drugi mesni proizvodi ne sadže značajnije količine kalcijuma. Od povrća bi za kalcijum bio najbolji kelj, brokoli i spanać, a od voće kora od limuna i narandže, zatim suve smokve i suve šljive.

    Osim njih najbolji su donosioci kalcijuma lešnjaci, kikiriki, bademi, pistaći i orasi. Dobro je reći na ovom mestu da i mineralne vode mogu sadržavati značajne količine kalcijuma, a bez viška fosfora, što ima pozitivan učinak.
    Kako se bolest može sprečiti?

    Važno je već u ranoj dobi graditi i čuvati kosti. Telesna vežba, odgovarajući unos kalcijuma te nadohnada hormona važni su za prevenciju osteoporoze.

    Telesna vežba povećava koštanu masu pre menopauze i usporava gubitak kosti nakon menopauze. Kosti postaju jače uz vežbanje kao i mišići. Hodanje, lagano trčanje, vežbanje sa tegovima, tenis i aerobik pomažu kostima. Naravno da opterećenje, dužina trajanja vežbanja i učestalost zavisi od zdravstvenog stanja osobe i mora se dogovoriti sa nadležnim lekarom ili trenerom.

    Gubitak kosti može se ubrzati ako osoba ishranom unosi premalo kalcijuma. Kalcijum usporava gubitak kosti. Ako je količina kalcijuma u krvotoku malena telo ga uzima iz kostura.



    Deca od 1 do 10 godina: 800 mg

    Mladi (11-24 godina): 1200-1500 mg

    Od 25 do 50 godina: 1000 mg ako su jajnici intaktni

    Od 25 do 50 godina: 1500 mg (bez jajnika, bez HNL)

    Preko 50 godina: 1500 mg bez HNL

    Preko 50 godina: 1000 mg uz HNL

    Sve žene starije od 65 godina: 1500 mg

    Trudnice i dojilje: 1200 mg

    To su dnevne doze elementarnog kalcijuma. Važno je uzimati prepatrat koji u sebi ima odgovarajuću dnevnu dozu. Telo apsorbuje samo 350- 500 mg elementarnog kalcijuma odjednom tako da je korisno dozu podeliti barem u dve doze.


    Dobri izvori kalcijuma su:

    mlečni proizvodi (mleko, sir), jogurt, sardine, prokelj i brokoli, povrće sa zelenim lišćem kao spanać, orasi, lešnici, bademi, sezamovo seme, morska hrana uključujući školjke i rakove.

    Kalcijum se ne može apsorbovati bez vitamina D.

    vitamin D se stvara u koži delovanjem sunca i dovoljno je 2 do 3 puta nedeljno biti izložen suncu oko 15 minuta za potrebe organizma.

    Osim toga taj važni vitamin nalazimo u jajima, jetri ili u već gotovim preparatima.
    Kako postići unos od barem 1000 mg kalcijuma dnevno?

    Evo i nekoliko primera kako postići unos od barem 1000 mg kalcijuma dnevno. Jasno je poželjan barem jedan mlečni obrok dnevno, osim toga treba pojačati unos zelenog povrća. Korisno je koristiti oraščiće i slične prirodne proizvode umesto čipsa i raznih drugih grickalica. Pogrešno je mišljenje da orasi ili bademi nisu za dijetalnu ishranu. Masnoće koje oni u sebi sadrže su biljnog porekla i ne povećavaju opasni holesterol, već su korisne kao izvor kalcijuma i nezasićenih masnih kiselina.

    Konkretno bi to izgledalo ovako:

    Sledeći proizvodi sadrže oko 300 mg kalcijuma:

    1 komad sira

    1 čaša jogurta

    1 komad pizze sa sirom

    11 suvih smokava

    1 šoljica badema

    1 šoljica mleka

    1 puding s mlekom

    1 činija svežeg sira

    4 šoljice kuvanog brokolija



    S druge strane je važno znati i koliko koji proizvodi sadže kalcijuma.


    100 grama sledećih prehramebenih proizvoda sadrži prikazanu količinu kalcijuma u miligramima



    palačinke rađene s mlekom 180

    palačinke nadevene s borovnicom 206

    palačinke sa sirom 270

    palačinke s orasima 206

    savijača od sira 400

    lazanja sa sirom 118

    pizza sa sirom 120

    cheesburger 138

    fishburger 101

    kreker sa sirom 151


    Čokoladni proizvodi

    čokoladna pločica s mlekom (Kinder) 130

    čokoladna pločica (Mars) 168

    čokoladna pločica s bademima 224

    mlečna čokolada 400


    Semenke i slično

    pistaći 138

    lešnik 226

    badem 252


    Namirnice iz mora

    riblji namaz 222

    riblja ikra 275

    sardine 174

    lignje 180

    riba-škarpina 137

    osušeni bakalar 160


    Voće

    kora od narandže 161

    narandža 42

    kora od limuna 134

    mandarina 33

    crna ribizla 46

    jagoda 26

    kupina 44

    malina 40

    suva šljiva 41

    trešnja 63

    suva kajsija 82


    Mleko i mlečni proizvodi

    mlečni sladoled 108-162

    sirni namaz, masni 562

    topljeni sir 547

    sveži kravlji sir 92

    sojin sir (tofu) 105

    gauda 820

    mozzarella 403

    ementaler 1020

    sir feta 620

    goorgonzola 612

    edamer 800

    jogurt, punomasni 120

    jogurt, obrani 143

    kiselo mleko 105

    sveže mleko 100-120

    kiselo mleko 100

    kozje mleko 130

    ovčje mleko 193


    Povrće

    peršun (zeleni deo) 245

    celer, koren 68

    masline 96

    kiseli kupus 126

    kelj 212

    brokoli 103



    doc. dr Maja Nikolić

    izvor




    10 JEDNOSTAVNIH KORAKA

    Korak 1: Jedite više soje i sira od soje - tofua


    Čini se da soja može pružiti zaštitu od valova vrućine. Ova postavka još se istražuje u znanstvenim krugovima, te se ne treba razočarati ako rezultati ne budu potpuno zadovoljavajući. Ipak, potpuno je jasno da soja može pomoći u zaštiti srca i smanjenju visoke razine lošeg kolesterola. Stoga, u zrelim godinama, soji svakako treba dati šansu!
    Dnevno je korisno pojesti ili popiti dvije porcije soje, a rezultati se mogu očekivati nakon 4 – 6 tjedana.

    Evo nekoliko prijedloga:
    •Zamijenite mesne obroke sirom od soje-tofuom. U našim trgovinama dostupan je i ukusni, dimljeni tofu.
    •Isprobajte voćne shake-ove obogaćene proteinom soje u prahu.
    •Pijte sojino mlijeko. Posebno su ukusna mlijeka s okusom čokolade i vanilije.
    •Sojini odresci ukusna su i zdrava zamjena za meso.

    Korak 2: Jedite više voća i povrća

    Voće i povrće izvor su važnih zaštitnih tvari – prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, a prirodno su siromašni mastima. Tijekom menopauze još je više dobrih razloga za povećanu konzumaciju voća i povrća.

    Biljna hrana sadrži kemikalije koje pomažu u zaštiti od brojnih degenerativnih bolesti. Fitoestrogeni su biljne kemikalije koje imaju vrlo sličnu strukturu ženskim spolnim hormonima – estrogenima. Uneseni putem biljne hrane ili suplemenata, fitoestrogeni mogu djelovati kao slabi estrogeni. Jednostavnije, fitoestrogeni mogu 'zavarati' tijelo i stvoriti privid veće količine estrogena u cirkulaciji, a time se umanjuju neke neugodnosti uzrokovane niskom razinom estrogena.

    Mineral bor još je jedan vrijedni element koji nalazimo u voću i povrću. Bor utječe na razinu estrogena i pomaže u zaštiti koštane mase.

    Voće i povrće - najbolji izvori bora koji ujedno sadrže i fitoestrogene:

    Voće:
    •šljive•jagode•jabuke•rajčica•kruške•grožđe•grejp•naranča•ribiz

    Povrće:
    •šparoge•paprika•brokula•kupus•cvjetača•mrkva•krastavci•salata•luk•soja•krumpir


    Korak 3: Češće jedite grah

    Grah je nutritivno kompletna namirnica koja nudi veliki broj zdravstvenih prednosti. Grahorice koče apsorpciju glukoze u krvotok, te tako osiguravaju dulji osjećaj sitosti. Sadrže bogatstvo prehrambenih vlakana, fitoestrogene, vitamine, minerale, uključujući kalcij, folnu kiselinu i vitamin B6. Istodobno predstavljaju dobar izvor proteina s niskim udjelom masti.
    Prijedlozi za obogaćivanje prehrane grahom:
    •Pospite svoje maštovite salate kuhanim zrnima graha
    •Dodajte grah juhama i varivima
    •U zemljama Južne Amerike kombinacija riže i graha čini osnovu prehrane. Iako možda zvuči neprivlačno, isprobajte ovu maštovitu kombinaciju koja opskrbljuje esencijalnim aminokiselinama.

    Korak 4: Jedite više 'dobrih' masnoća

    Tijekom menopauze važno je konzumirati prehranu s niskim udjelom masti. Masna hrana obično je siromašna nutrijentima, a bogata kalorijama. To je upravo suprotno onome što je potrebno ženi u menopauzi. U razdoblju menopauze važno je osigurati adekvatan unos vrijednih masnoća prehranom. Ove masnoće mogu zaštititi od bolesti srca i raka.
    Znanstvena istraživanja ukazuju na neupitnu vrijednost omega-3 i omega-9 masnih kiselina koje nalazimo u ribi i maslinovom ulju.

    Masti koje treba izbjegavati su zasićene masti i trans-nezasićene masti, te prevelika količina omega-6 masnih kiselina koje nalazimo u crvenom mesu, hidrogeniranim uljima, keksima, čipsu i krekerima.

    Evo nekoliko prijedloga za pravilan odabir masnoća, bez žrtvovanja okusa:
    •Dajte prednost maslinovom i bućinom ulju.
    •Jedite više ribe.
    •Jedite manje masti životinjskog porijekla, odabirom mesa i mliječnih proizvoda s manjim udjelom masti.
    •Ograničite konzumaciju hidrogeniranih ulja i margarina sa visokim udjelom trans-nezasićenih masnih kiselina.
    •Izbjegavajte procesiranu hranu bogatu mastima.

    Korak 5: Pažljivo birajte napitke

    Vaš odabir pića može tijelo obogatiti nutrijentima, a može mu ih i oteti. Svi mi znamo da nam je dnevno potrebno 8 čaša vode, ali se ova preporuka rijetko poštuje.

    Kofein i alkohol su poznati diuretici, koji prisiljavaju bubrege da izluče veću količinu vode. Ovaj proces može potaknuti dehidraciju koja je neprijatelj brojnih važnih funkcija u organizmu, a istodobno nepovoljno djeluje na lijep i gladak izgled kože.

    Kofein, alkohol i gazirana pića loše djeluju na koštanu masu. Ona smanjuju apsorpciju kalcija i pospješuju izlučivanje ovog važnog minerala putem urina. Stoga, svakoga dana popijte svježe iscijeđeni sok od naranče ili drugih citrusa umjesto gaziranog pića.

    Korak 6: Doručkujte kao kraljica, večerajte kao sirotica

    Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju manje, učestale obroke tijekom dana unose manje kalorija i masnoća. Rasporedimo li unos hrane tijekom dana, više će se energije utrošiti za metabolizam. Ovakav način prehrane spriječava umor koji nastaje snižavanjem razine glukoze u krvi.

    Korak 7: Svakodnevno jedite hranu bogatu kalcijem

    Kalcij je esencijalan mineral, posebice u zrelim godinama žene. Većini žena dnevno je potrebno 1000 – 1500 mg kalcija dnevno. Najbolji izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, a unos se može osigurati i putem dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda obogaćenih kalcijem.

    Korak 8: Izbjegavajte hranu bogatu šećerom i mastima

    Životno razdoblje menopauze vrijeme je kada suvišni kilogrami nisu dobro došli. Previše rafiniranog šećera u prehrani može rezultirati naglim promjenama razine šećera u krvi, što stimulira gušteraču na lučenje inzulina. Lučenje velike količine inzulina ubrzava pretvaranje kalorija u masnoće u krvi. Također, tim putem stimulira se enzim u jetri koji je odgovoran za sintezu kolesterola. Masnoće iz krvotoka lakše se i brže pohranjuju u masnim naslagama kada je unos rafiniranog šećera i masnoća visok.

    Korak 9: Dodajte laneno sjeme svojoj prehrani

    Laneno sjeme izvrstan je izvor fitotvari lignana, za koje se smatra da smanjuju opasnost od nastanka tumora koji su uzrokovani hormonom estrogenom. Ova namirnica bogata je esencijalnom, alfa-linolenskom, masnom kiselinom koja se u organizmu pretvara u važne omega-3 masne kiseline.
    Budući da su neke osobe alergične na laneno sjeme, ovu namirnicu treba uvoditi postupno.

    •Treba započeti s ¼ čajne žličice lanenog sjemena dnevno i postupno povećavati količinu, ako nema nikakve alergijske reakcije.
    •Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke u kliničkim studijama uzimale su do 2 žličice lanenog sjemena dnevno.
    •Najlakše i najukusnije je konzumirati laneno sjeme kao dodatak jogurtu i svježem siru. Pustite da odstoji nekoliko sati prije konzumiranja.


    Korak 10: Vježbajte

    Tjelovježba tijekom menopauze pomoći će u smanjenju razine kolesterola, očuvanju koštane mase, smanjenju razine stresa, poboljšanju cirkulacije, očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Tjelovježba je ujedno i najbolji način za održanje adekvatne tjelesne mase.

    Za početak
    •Vježbajte 2-3 puta tjedno
    •Intenzitet: 40% maksimalnog broja otkucaja srca
    •Trajanje: 15 - 30 min

    Za postizanje tjelesne forme
    •Vježbajte 4 puta tjedno
    •Intenzitet: 70-90 % maksimalnog broja otkucaja srca
    •Trajanje: 15 - 30 min

    Za gubitak suvišnih kilograma
    •Vježbajte 5 puta tjedno
    •Intenzitet: 45-60 % maksimalnog broja otkucaja srca
    •Trajanje: 45 - 60 min

    Dr. Sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing
    Iva Alebić, dipl.ing

    izvor
    Poslednja izmena od jaga u 21 Feb 2008, 13:12, izmenjeno 3 puta ukupno.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    ISHRANOM KROZ MENOPAUZU

    SUNCOKRET USPORAVA STARENJE. Suncokretovo seme je najbolji izvor vitamina E – antioksidanta važnog za zdravlje: 28g pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E. Tokefeoli iz vitamina E imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, pre svega kancera i bolesti srca.

    SEME BUNDEVE ŠTITI KOSTI. Seme bundeve često se naziva semenom za muškarce - cink iz semena bundeve povoljno utiče na funkciju prostate i istovremeno je odlična preventiva protiv osteoporoze, koja predstavlja problem za zene u menopauzi, ali i za 20% muškaraca preko 50 godina starosti.
    Osim toga, seme bundeve je odličan prirodni diuretik i snižava krvni pritisak.

    SUSAM PROTIV HOLESTEROLA. Fitosteroli su sastojci koji imaju hemijsku strukturu sličnu holesterolu, a kada su u dovoljnoj meri prisutni u ishrani, veruje se da mogu da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastajanja određenih vrsta kancerogenih oboljenja. Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola od svih semenki (400-413mg/100g).
    Osim toga, susam je odličan izvor kalcijuma i od davnina se koristio kao hrana i kao lek protiv ćelavosti, išijasa, peruti, poremećaja u dojenju, zubobolje i zujanja u ušima još u starom Egiptu, Asiriji, Vavilonu, Indiji i Kini.

    LANENO SEME SNIŽAVA PRITISAK. Seme lana je nezamenljiv izvor nezasićenih masnih kiselina. Štiti od srčanih bolesti, snižava holesterol i kontroliše visok pritisak. Preporučuje se kod angine pektoris, divertikulitisa, endometrioze, opstipacije, psorijaze. Seme lana stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate.
    Hladno ceđeno laneno ulje je najhranljivije ulje od svih ulja na svetu – sadrži 57% više omega 3 od ribljeg ulja.
    Poslednja izmena od jaga u 22 Feb 2008, 21:50, izmenjeno 1 put ukupno.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Sport pomaže u klimaksu


    Jedan od najvećih preloma u životu žene je klimakterijum. Počinje uglavnom oko 50. godine, aktivnosti hormona se smanjuju, a mnoge žene godinama pate. Bečki profesor Hademar Bankhofer u klimaksu preporučuje pre svega mnogo sporta.

    Klimakterijum nije bolest, nego nova celina života. Pošto se dramatično smanjuje proizvodnja hormona, potrebno je da se promeni način života. Čokoladni gresi i kolači se ne opraštaju tako lako. Klimakterijum je za ženu često i psihičko opterećenje. One gube osećaj sopstvene vrednosti, osećaju se nepotrebnim i nesrećne su, a često ih ni porodica ne razume. Zato Bankhofer preporučuje sport svim ženama najkasnije od 40. godine. Klimaks dolazi sigurno, a pomoću sporta se može lakše savladati. Tako može čak da se desi da se ne moraju koristiti veštački ili biljni hormoni.

    Ali nije svaki sport pogodan, Najbolji je onaj koji se može raditi sa drugim ženama, jer je tako lakše. Treba se baviti onim koji je zabavan i ne preopterećuje poput vožnje bicikla, nordijskog trčanja, intenzivnog trčanja ili šetnje u šumi. Nordijsko trčanje ima i dodatni efekat da zateže kožu i sprečava nastanak celulita. Poznato je da se prilikom sporta oslobađaju hormoni sreće i zato se nakon šetnje osećamo opet bolje.

    Sport kojim se žena bavi dobar je i za karlicu i bešiku. Estrogen koji je štitio bešiku sada nedostaje. Zato se sportom sprečava da se bešika opusti, pre svega plivanjem, vožnjom bicikla ili hodanjem.

    izvor
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Koji su problemi postmenopauze?

    Žene ponekad imaju probleme posle menopauze zbog smanjenja nivoa polnih hormona. Među glavnim problemima su talasi toplote i noćno znojenje, psihološki simptomi (nervoza, napetost, promene raspoloženja i razdražljivost), poremećen san, atrofične promene na koži, reproduktivnim organima, drugi dugotrajniji zdravstveni problemi kao osteoporoza / slabost kostiju i frakture i srčani problemi, bolovi u zglobovima i kostima.

    Šta su talasi toplote i zašto se događaju?

    Talasi toplote se javljaju zbog vazomotorne nestabilnosti. Naglo se pojavi crvenilo na koži glave i vrata kome prethodi aura, a pre talasa toplote javlja se osećaj pritiska. Oni kratko traju i osećaj vreline koji traje 3-5 minuta ponekad je praćen jakim znojenjem. Kod 80% obično traje godinu dana, ali kod 10% žena može trajati zauvek. Češće se javljaju noću ili kada si pod stresom.

    Šta se događa zbog atrofičnih promena u telu?

    Atrofične promene u reproduktivnom traktu mogu dovesti do bola/pečenja u toku koitusa i pruritusa (svrab / iritiranost / osetljivost vulve i vagine). Promene u urinarnom traktu obuhvataju čestu i hitnu potrebu za uriniranjem, bol pri uriniranju i infekcije. Promene na koži podrazumevaju suvu i opuštenu kožu i povećan osećaj hladnoće zbog smanjenja potkožne masnoće.

    Šta mogu da uradim da bih izlečila probleme postmenopauze?

    Hormonska terapija se može propisati za ublažavanje simptoma menopauze zamenom hormona (estrogena), kojeg je sve manje na početku menopauze i dovodi do različitih simptoma.

    Da li fizička aktivnost i pravilna ishrana imaju ulogu u ublažavanju problema postmenopauze?

    Da, održavanje dobrog nivoa aktivnosti i uravnotežena ishrana su veoma važni. Dodaci ishrani kao što je kalcijum su veoma važni u sprečavanju osteoporoze. Slično tome, redovne fizičke vežbe pomažu u sprečavanju gubitka koštane mase, a posebne vežbe kao vežbe za pod karlice pomažu kod problema kao što je urinarna inkontinencija.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: zabzab i 31 gost