Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Ishrana u periodu laktacije (dojenja)
 • Korisnikov avatar
  Misha79
  Još malo pa profi
  Još malo pa profi
  Postovi:757
  Pridružio se:pre 11 godine
  Lokacija:Nova Pazova
  Horoskop:Virgo
  Ishrana u periodu laktacije (dojenja)

  od Misha79 » pre 10 godine

  ISHRANA U PERIODU LAKTACIJE

  Majčino mleko je najbolja i najpotpunija hrana za rast i razvoj zdravog donesenog deteta. Ono ima antibakterijska, antivirusna i antiparazitarna svojstva i na taj način štiti zdravlje deteta. Dojenom detetu ne treba dodavati nikakvu drugu hranu ili tečnost u prvih šest meseci života. Dojenje, takođe, ima i značajne zaštitne efekte na zdravlje majke.
  Pravilna ishrana tokom trudnoće i prvim mesecima posle porođaja ima mnogostruki značaj: treba da obezbedi normalan rast i razvoj ploda, sačuva zdravlje majke i omogući uspostavljanje i razvoj lučenja mleka. Pravilan izbor namirnica koji zadovoljava
  kvalitativno, i nešto povećan energetski unos, koji zadovoljava kvantitativne aspekte ishrane, preduslov su za uspešnu laktaciju. Pravilna ishrana i adekvatan porast telesne težine majke tokom trudnoće, su takođe, nužni za uspešno lučenje mleka. Povećani zahtevi koji postoje u ishrani žene koja doji, i nutritivni i energetski, mogu se lako zadovoljiti mešovitom, raznovrsnom i dobro izbalansiranom ishranom. Energetski zahtevi su nešto veći nego u trudnoći, i iznose dodatnih 400-500 kcal/dan. Unos belančevina treba povećati za 11g/dan. Preporuke glase: posna mesa i riba, dovoljne količine voća (sveže, sušeno i kao kompot) i povrća, radi obezbeđivanja dovoljnog vitaminskog unosa, niskomasni mlečni proizvodi (jogurt, sir), razne žitarice u integralnom obliku, proizvodi od integralnog brašna. Unos vode treba da bude optimalan, jer iako unos
  vode ne utiče na stvaranje i lučenje mleka, važan je za dobro funkcionisanje organizma majke. Ukupan dnevni unos treba rasporediti na 5-6 obroka, manjih po količini, a koji se sastoje od sledećih namirnica:

  Slika

   polubeli i crni hleb i integralne žitarice (pšenica, kukuruz, ječam, proso,pirinač...).
   teletina, piletina, junetina, riba
   mlečni proizvodi, jaja (do 4 nedeljno)
   hladno ceđena biljna ulja
   sveže i bareno povrće, leguminoze, krompir
   voće


  Alkohol treba izbegavati, jer se izlučuje u mleku, mada su dozvoljene skromne količine (jedna čaša) vina ili piva.

  Dojena deca majki pušača sporije napreduju, pa se savetuje prestanak pušenja ili ukoliko majka ne posluša taj savet da ne puši pre podoja najmanje 90 min. Kofein, koji se nalazi u nekim namirnicama (kafa, kola napici, čaj, kakao), se izlučuje u mleko. U slučajevima kad majka pije velike količine kafe i kola napitaka, ili konzumira namirnice koje sadrže kofein, kod odojčeta može nastati poremećaj sna i povećana iritabilnost zbog prisustva kofeina u serumu deteta. Neke namirnice utiču na ukus i miris mleka (biber, beli luk, ljuti začini) pa ih treba izbegavati.
  Ukoliko kod majke postoji intolerancija na neke vrste hrane ili ukoliko posumnja da neke od namirnica koje konzumira u svojoj ishrani, izazivaju poremećaje varenja kod odojčeta, treba da je isključi iz svoje ishrane na dve nedelje ili duže.

  izvor: Dr. Olga Hadžić -Jedite pametno
  Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                           Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


  WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
 • Korisnikov avatar
  šale
  Amater
  Amater
  Postovi:125
  Pridružio se:pre 8 godine

  Re: Ishrana u periodu laktacije (dojenja)

  od šale » pre 7 godine

  Poznato je da bebe dok se doje imaju grčeve,pa bi odgovarajućim čajem npr od kamilice trebalo ublažiti problem grčeva.
  Imam jedan savet za naše akušere odnosno porodilišta.A to je da bebama posle dojenja dati vode kada plaču jer su verovatno žedne.
  P.S.Nisam hteo da otvaram temu ishrane deteta pa da dam ovaj savet,koliko znam da se ne praktikuje.
  Srdačan pozdrav ! :D
  Poslednja izmena od šale u 08 Jul 2014, 07:27, izmenjeno 2 puta ukupno.
 • Korisnikov avatar
  šale
  Amater
  Amater
  Postovi:125
  Pridružio se:pre 8 godine

  Re: Ishrana u periodu laktacije (dojenja)

  od šale » pre 7 godine

  Evo da dodam da kada dete sisa ili ga hranimo majčinim mlekom odmah napijemo i vodom kako ne bi imali grčeva.(m. mleko je žestoko!)
  Takođe detetu možemo dati i čaj od nane kako bi ublažili grčeve i bebu staviti preko ramena i trucnuti kako bi podrignulo,
  P.S.Pozdrav za malog M. i za njegove najrođenije.
  S R E Ć N O!!!
  Od nas iz ostatka familije i mene :pivo: :D
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost