od Praslin » pre 16 godine
Po meni, sve zavisi od vrste testiranja i od očekivanja "pacijenta".
Pre svega mi se čini da se malo preteruje sa prognozama da će se svi psihofizički rešiti ako se izbace nepogodne namirnice. Sada, čim dete ima zdravstvene ili razvojne probleme, na primer češće dobija upale uha, kasnije progovara ili ima problema u zadržavanju pažnje, pojave se neki koji tvrde da se to ishranom može rešiti. Iako verujem (i znam) da ima slučajeva u kojima promena sistema ishrane donese značajne promene, znam i neke kod kojih to nije dalo nikakve efekte uprkos vrlo rigoroznom praćenju dijete.
Pored toga je bitno i koja se vrsta testa radi. Onaj obični test (koji košta uglavnom oko 3-4.000 din.) pri kome se samo da malo krvi iz prsta, definitivno pokazuje "netoleranciju" na ogroman broj namirnica, od kojih su u većini namirnice kojima je organizam ZASIĆEN, a ne na koje je netolerantan. Uz to, ne vidi se KOLIKO smo netolarantni, nego se dobija samo opšti spisak namirnica. Iako mislim da je dobro podsetiti ljude da im je ishrana jednolična i da malo treba da promene navike, mislim da je izbacivanje iz ishrane praktično SVIH namirnica koje čovek rado jede malo preteran i, rekla bih, nepotreban šok za čoveka.
Postoje detaljniji testovi krvi ili testiranje uz pomoć biorezonance koje pokazuju procente netolerancije, te samim tim broj namirnica bude manji i dijeta se lakše sprovodi, a efekti su zapravo jednaki.
Na kraju, postoje ozbiljni medicinski autoriteti koji tvrde da je to sve mambo-džambo, mada ja ne mislim tako, odnosno mislim da to za neke slučajeve može da bude prilično korisno. Ako ništa drugo, dobro je da nas neko podseti da umesto pšenice (koja je u većinskom procentu u svim vrstama testa koje postoje u slobodnoj prodaji), možemo nešto da spremamo i od drugih žitarica, da umesto šećera možemo da koristimo fruktozu i sl.