Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a
  • ribica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od ribica » pre 12 godine

    uradila sam test sa lupanjem u pupku i najjače se lupanje osjeti ne u sredini pupka nego sa gornje i lijeve strane pupka...kad masiram pupak ,kao da mi se smjesti bolje želudac, ali i dalje pri i manjem naporu mislim da mi dođe do grla....
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 12 godine

    @Ribica - Da li si uradila namestanje zeluca? Da li ima nekih promena?
  • rasta036
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od rasta036 » pre 11 godine

    hvala Bogu da vas ima koji ste voljni za razgovor, sudeci po procitanom imamo iste probleme........jako bih voleo da razmenimo iskustva, mislim da jedni drugima tako mozemo pomoci....
    evo kratak opis mog problema, slozen hronoloskim redom

    -od malih nogu imam tik da kada se zamislim puckam ustima ispustajuci vazduh iz sebe sve do momenta kada totalno ne ostanem bez vazduha i onda se dubokim udisajem nadoknadjujem (jes cudno, daleko od toga da sam lud, nemojte da shvatite pogresno :) ali to je neka moja glupa navika koja ide jos kad sam klinac bio....sad imam 30godina
    -pre nekih 2-2,5 godine dana sedeo sam u kancelariji i radio uobicajeni posao....posto sam se u tom periodu ugojio naglo, bio sam nezadovoljan tom cinjenicom i to me mnogo nerviralo pogotovu, jer farmerice koje sam nosio bile su mi i tesne...........znaci da se vratim na taj momenat koji dobro pamtim jer od tog trenutka krecu svi moji problemi :) znaci sedeo sam za radnim stolom i radio mnogo dosadan posao koji mi je nabijao nervozu + tesne farmerice naterale su me da non stop dok radim grcim tj. stiskam stomacne misice + poprilicno sam bio uznemiren + puckanjem usana sam konstantno gubio vazduh...........i u jednom trenutku desilo se sledece....naglo mi se podigla dijafragma, stomak je bio prepun vazduha, a sve to je uslovilo jedno jako neprijatno stanje svesti za koje sam kasnije saznao da je hiperventilacija u pitanju....mnogo sam se uplasio, nisam znao sta da radim, bio sam bled, hladan znoj me oblio, srce ubrzano lupalo....i sve je to trajalo dok cini mi se vazduh u stomaku ne iscezne skroz (sto se desavalo nekada i satima da je bilo potrebno)
    - takvi napadi su postali ucestali i svi su bili praceni podizanjem zeludca u gornji deo stomaka.......u trenucima podignutog zeludca i hrana mi smeta............znaci cela procedura ide otprilike ovako.........unervozi se stomak-------> do te mere da se podigne u gornji deo------->kada se to desi i hrana mi smeta, neka vise neka manje----------->hiperventilacija se sad ucestalo javlja prilikom svakog svesnog puckanja tj.ispustanja vazduha iz stomaka (sad dok pisem ja je imam recimo, zato sam se i naterao da ovo pisem u nadi da cemo svi imati koristi) znaci to sto je do tada bio samo jedan moj mali tik odnosno ruzna navika, sada je postala nocna mora koja mi pravi jake probleme :cry:
    - istina je da sam te 2 godine bio fizicki jako neaktivan, nisam se bavio sportom, nisam setao
    - proveravao sam EKG, sve je u najboljem redu, pritisak uvek fenomenalan........pluca sam snimao, sve je u redu......bio na ultrazvuku abdomena, sve u najboljem redu.........krv u redu.........
    - i na kraju odem kod gastroentorologa, pre nego sto sam seo na stolicu on mi rece da moram da gutam sondu......a ja u zivotu imam samo 2 straha, a to su strah od visine i strah od povracanja i nagona ka istom :005: nisam smeo da progutam tu sondu, a doktor je rekao "ok, nije ti bas zapelo da moras da je gutas" i dao mi neku terapiju, koju jos uvek pijem.......kontrolok i gastroperidon.......na osnovu svih mojih simptoma koje sam mu ispricao on je rekao da je skoro 100% siguran da je u pitanju hiatus hernia.....
    -evo sad je 2.5 meseci kako sam na terapiji, ne pijem aklohol, cak mesec dana nisam ni pusio, poceo sam da se bavim i sportom....................i problem mi se povremeno pojavljuje, sto bi rekli i naucio sam da zivim sa tim kako tako.....ali kad pomislim na cinjenicu da cu ceo zivot mozda morati ovo da prozivljavam, sledim se skroz................primetio sam da kada nisam nervozan, kada ne radim neko vreme, da tih problema uopste nemam..........ali kada sednem da radim sa papirima, dobijem nervozu jer to mrzim bas bas i tada mi se steze u zeludcu kao jedna tacka koja posle toga izazove nelagodnost i imam utisak da mi je sve stegnuto i zeludac i creva i sve sve..............takodje posle jela ako sednem i to mi smeta....ali ponavljam, hrana mi smeta samo kada mi se unervozi stomak.

    eto za sada to, voleo bih da mi neko da savet ukoliko ga ima, rad sam i da razmenimo brojeve telefona i da se cujemo uzivo :) nadam se da cete mi uskoro odgovoriti, lep pozdrav :)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 11 godine

    Cao Rasta i dobrodosao :)

    Ono sto me je u celoj tvojoj poruci zbunilo je da ti znas i dijagnozu i resenje ali ne zelis da se pridrzavas toga :? Da li sam u pravu?

    - znas da ti ne valja tik, ali se ne trudis da ga odbacis (narod kaze: kakva navika takva i odvika);
    - znas da te posao nervira - zasto se ne potrudis da nadjes nesto sto je adekvatnije tvom temperamentu (znam, znam - bice ono: kako naci posao i sl... ali na duze staze gde ces stici ako si na nekom radnom mestu koje te svakoga dana malo po malo "ubija"... cemu onda sve to???)
    - znas da treba da smrsas i da si fizicki aktivan ali se ni tu ne zalazes bas...

    Dakle, ono sto mene kao nekoga ko je citao tvoj post zaista zanima je sta u stvari zelis? I koliko si u stanju daleko da ides da bi to postigao?

    pozd
    M
  • rasta036
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od rasta036 » pre 11 godine

    prvo da se zahvalim sto si brzo odgovorio na moju poruku :) a sad da objasnim malo preciznije i da odgovorim na tvoja pitanja...

    1) ja znam da mi to stvara problem, ali ne znam i zasto....a to je ono sto bih voleo da saznam! Jer sad malo ako zadrzim vazduh u stomaku, odmah mi se stomak napuni vazduhom i to mi podigne dijafragmu (imam osecaj kao da u sebi imam neki mehur koji je pun vazduha) i to mi onda pravi problem, tada mi se javi hiperventilacija, gasovi, prebledim sav, hladan znoj me oblije....zaista uzasno stanje. S obzirom da mi se to do tada nikada nije desavalo i da je od tog dana pocelo da se desava, mene zanima sta bi to moglo da bude?!?!?! Sta je u mom stomaku ili zeludcu moglo da se desi da prilikom svakog kratkotrajnog zadrzavanja vazduha dodje do takvih simptoma i takvih nelagodnosti. Ako imas ideju sta bi to moglo da bude molim te mi reci ili me posavetuj, jer ja hocu vise da odlepim od toga. :cry:

    2) tik kontolisem u velikoj meri sem kad ga nesvesno sam ne izazovem.....ali opet ponavljam nije problem u samom tiku, vec u zadrzavanju vazduha u stomaku, ako na 3 sekunde zadrzim vazduh u njemu krece manifestacija nadimanja i sve nanovo onako kako sam opisao gore.
    3) posao na zalost u ovom trenutku ne mogu da promenim, u zemlji Srbiji svi vec znamo ako vec nadjemo siguran posao treba ga cuvati...i tu mislim da je stvar bolje promeniti sebe (sto se ja najiskrenije trudim), nego menjati svaki posao koji te nervira.....retko ko radi ono sto voli, malo ima srecnika kojima se ukazala ta sansa :)
    4) sto se kilaze tice, vec sam krenuo sa treninzima i to se vec pokazuje rezultatima.....

    5) i znaci da ponovim, mene zanima zasto mi se to desava? sta se desilo u mom organizmu sto mi to uvek izaziva probleme? da li je to zeludac ili mozda nesto drugo? da li mozda imas pretpostavku sta bi to moglo da bude??? i ako imas nekakve savete kako to da resim...........jer posle svih pregleda ja i dalje ne znam sta mi je. doktor misli da je HH ali nije siguran, a ja da gutam sondu ne mogu stvarno, odvratno mi je to (znam recices da se to mora itd. ali za sada kaze i on da ne moram ako ne zelim) i da naravno, spreman sam da idem koliko god daleko samo da resim ovaj problem. :) hvala na razumevanju :)
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Praslin » pre 11 godine

    Rasta, ne može ti niko dati dijagnozu preko foruma tačniju od one koju ti je dao lekar na pregledu. Ako je stvar takva kakva jeste, ti možeš da pokušaš da se dogovoriš sa svojim lekarom da ti uradi gastroskopiju pod kratkotrajnom totalnom anestezijom, i da tako precizno utvrdite u čemu je problem.

    Što se tiče posla - ne moraš da daš otkaz na ovom poslu da bi počeo da tražiš drugi, to se nikada tako ni ne radi.

    Srećno :hi-fi:
  • stabljika
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od stabljika » pre 11 godine

    Pozdrav ekipa.
    Prije svega odlučio sam se registrirati na ovaj forum jer sam stekao dojam da si zajedno se truddite pomoći jedni drugima.
    Uglavnom, evo mojih problema. Imam 35 godina, a prije 15 godina, točnije 1997. godine sam počeo osjećati bolove u "žličici" odnosno u želucu.
    Imam 85 kg na visinu od 179 cm.
    Prvi put sam išao na gastroskopiju 1997. te su mi našli GERB te hijatus herniju koja je tada bila jako malena, da bi 2010. kada sam zadnji put radio gastroskopiju se povećala teje sada veličine oraha. Odnosno bila je, sada je moguće i to vrlo moguće da je i puno veća.
    Znači, ja nisam nikada osjetio kiselinu u smislu da imam žgaravicu ii slično, no čitao sam, ljudi mogu imati kiselinu a da to uopće na taj način ne osjećaju. Nemam nikakvih podrigivanja. Moj jedini problem je užasna, tupa bol u želucu, točnije u popilarno nazvanoj žličici.
    Druga moja boljka je jako težak zadah iz želuca koji je nastao od te kile ili hijatus hernije. Uglavnom, od lijekova sam probao sve živo i neživo, bilo bi malo mjesta ovdje ih sve pobrojati, no ono što mi anulira bol jest Peptoran te ih uistinu gutam kao bombone.
    Probao sam i sa biljnom terapijom no nažalost niej dala veliek rezultate.
    Što se tiče simptomatologije, moji najveći bolovi započinju ujutro. Iskreno, ne pazim se više kao prije jer sam doslovno izuludio. Jezik mi je potpuno bijel a po sredini jezika su ogormne naslage koje ja ne mogu nikako iščetkati, koliko god da ih četkao one se ponovno pojavljuju. Godinama patim od ovog problema i ptam se jeli itko zna jeli uspio pobijediti kilu na želucu te zadah povezan s njome. I na koji način. Dali je moguće bez kirurškog rješenja da kila jednostavno nestane. Jer koliko ja shvaćam , ta kila je kronična boljka i osim operacije nema šanse da se tu išta napravi.
    Čitao sam da neki travari obećavaju da se ona može sasušiti ukoliko se uzimaju neki čajevi no iskreno, ja u tone vjerujem.
    Ili sam možda u krivu.
    Sve vaše savjete ću rado saslušati i ako netko ima slične probleme kao ja, molim da podijeli ovdje savjete što činiti.
    Jer sad sam na nekoj prekretnici što činiti , već toliko patim od te dvije povezane stvari da mi je to jako uništilo kvalitetu života.
  • gajic121
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od gajic121 » pre 11 godine

    Ako biste mogli da mi odgovorite na moje pitanje jer već pola godine pokusavam da otkrijem šta je sa mnom jer sam zbog toga prestao i da treniram biciklizam , bol je poceo da mi se javlja od proleca po jednom-dvaput u mesecu na treningu, posle je pocela dva tri puta u nedelji i posle 2 nedelje svakog dana i dan danas još nisam resio javlja se kao neko jako pecenje sto me je jako bolelo na treninzima i osecam bol na dodir, bol se najviše javlja na vrhu zeluca kod jednjaka ne mogu dugo da stojim jer pocinje da boli kao ni da trcim i hodam duže od 1km, bilo šta fizicki da radim odmah pocinje da boli jače a ovako me non-stop boli, bol se javlja i ujutru pa sve do veceri, isao sam i na gastroskopiju nije ništa nadjeno nisam ništa oslabio pa tako da su mi rekli da ništa nije u pitanju sa zelucem niti bilo ista oko njega...nzm dali postoji mogućnosta da je doslo do pomeranja zeluca...i samo još jedno radio sam i sam u priv. lab. test na cadnidu imao sam 100kol. pio sam diflukan,nistatin i probiotik ma sam imao 0 posle 2 meseca opet 50 i tada sam prestao sa lekovima jer mi je diflucan smetao a i popio sam za mesec dana vise od 100 tableta kako mi je prepisao doktor gastroentrolog koji je u penziji a dok doktor u bolnici nije hteo ni da komentarise za kandidu e ja se nadam ako vi mozete da mi pomognete bar da zaznam konkretno šta mi je isto tako i osecam bolove oko pupka i to jake na dodir...unapred Hvala!!!
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 11 godine

    Cao gajic121,

    Par pitanja: Koliko imaš godina? Pojasni zbog čega tačno ne možeš da hodaš duže od 1 km ili da radiš? Kakva je vrsta bola: tupa, pulsirajuća, oštra... Gde se po tvom osećaju nalazi bol: pri površini, u dubini... da li se širi i gde?

    poz
    M
  • gajic121
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od gajic121 » pre 11 godine

    Moderator napisao:Cao gajic121,

    Par pitanja: Koliko imaš godina? Pojasni zbog čega tačno ne možeš da hodaš duže od 1 km ili da radiš? Kakva je vrsta bola: tupa, pulsirajuća, oštra... Gde se po tvom osećaju nalazi bol: pri površini, u dubini... da li se širi i gde?

    poz
    M


    CAo imam 16 godina pa posle nekog fizickog rada odamh pocinje da PECE u predelu kod zeluca a i imam jake bolove oko pupka posle odmora to nestane pa ponovo uvece pocinje da boli a najvise ujutru i tad je mnogo slab apetit to traji vec skoro godinu dana sve sam proverio sto se tice zeluca i na ultra zvuk se nista nije videlo ali danas sam bio kod jedne zene koja namesta pupak i rekla mi je da je pomeren i da je otiso na gore pa cu videti mozda mi j je to a mozda i nije pa ako vi znate mozda te neke simptome sto ja imam molim vas odgovorite mi unapred hvala....
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 11 godine

    To sto opisujes veoma lici na pomeren zeludac. Jedino sto se ne uklapa u sliku su tvoje godine - buduci da se kod mladih ljudi zbog aktivnosti zeludac cesto sam od sebe "vrati" na pravo mesto tako da problem ne traje godinu dana. Elem, svrati lepo na to namestanje - buduci da si sve proverio - moze samo da ti prija... i javi sta si uradio.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 11 godine

    Pozdrav,

    Eto, omaklo mi se i nisam video ovu poruku... zaista mi je zao. Ono sto opisujes definitivno se mora pratiti i leciti dijetetskohigijenskim rezimom jer, kao sto i sam navodis hernia ce samo biti veca i veca i stvarati teze probleme. Dakle pre bilo kakvog razmisljanja o operaciji - podvrgni se disciplinovanoj dijeti i proveri da nemas slucajno usput i kandidu (cesto zna da bude pratilac ovakvih stanja). Dijeta za herniju je specificna, prilicno zahtevna ali za relativno kratko vreme - dolazi do poboljsanja pa i povlacenja dela kile sto te samo moze ohrabriti da vodis drugaciji zivot nego sto si do sada.

    stabljika napisao:Pozdrav ekipa.
    Prije svega odlučio sam se registrirati na ovaj forum jer sam stekao dojam da si zajedno se truddite pomoći jedni drugima.
    Uglavnom, evo mojih problema. Imam 35 godina, a prije 15 godina, točnije 1997. godine sam počeo osjećati bolove u "žličici" odnosno u želucu.
    Imam 85 kg na visinu od 179 cm.
    Prvi put sam išao na gastroskopiju 1997. te su mi našli GERB te hijatus herniju koja je tada bila jako malena, da bi 2010. kada sam zadnji put radio gastroskopiju se povećala teje sada veličine oraha. Odnosno bila je, sada je moguće i to vrlo moguće da je i puno veća.
    Znači, ja nisam nikada osjetio kiselinu u smislu da imam žgaravicu ii slično, no čitao sam, ljudi mogu imati kiselinu a da to uopće na taj način ne osjećaju. Nemam nikakvih podrigivanja. Moj jedini problem je užasna, tupa bol u želucu, točnije u popilarno nazvanoj žličici.
    Druga moja boljka je jako težak zadah iz želuca koji je nastao od te kile ili hijatus hernije. Uglavnom, od lijekova sam probao sve živo i neživo, bilo bi malo mjesta ovdje ih sve pobrojati, no ono što mi anulira bol jest Peptoran te ih uistinu gutam kao bombone.
    Probao sam i sa biljnom terapijom no nažalost niej dala veliek rezultate.
    Što se tiče simptomatologije, moji najveći bolovi započinju ujutro. Iskreno, ne pazim se više kao prije jer sam doslovno izuludio. Jezik mi je potpuno bijel a po sredini jezika su ogormne naslage koje ja ne mogu nikako iščetkati, koliko god da ih četkao one se ponovno pojavljuju. Godinama patim od ovog problema i ptam se jeli itko zna jeli uspio pobijediti kilu na želucu te zadah povezan s njome. I na koji način. Dali je moguće bez kirurškog rješenja da kila jednostavno nestane. Jer koliko ja shvaćam , ta kila je kronična boljka i osim operacije nema šanse da se tu išta napravi.
    Čitao sam da neki travari obećavaju da se ona može sasušiti ukoliko se uzimaju neki čajevi no iskreno, ja u tone vjerujem.
    Ili sam možda u krivu.
    Sve vaše savjete ću rado saslušati i ako netko ima slične probleme kao ja, molim da podijeli ovdje savjete što činiti.
    Jer sad sam na nekoj prekretnici što činiti , već toliko patim od te dvije povezane stvari da mi je to jako uništilo kvalitetu života.
  • gajic121
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od gajic121 » pre 11 godine

    Moderator napisao:To sto opisujes veoma lici na pomeren zeludac. Jedino sto se ne uklapa u sliku su tvoje godine - buduci da se kod mladih ljudi zbog aktivnosti zeludac cesto sam od sebe "vrati" na pravo mesto tako da problem ne traje godinu dana. Elem, svrati lepo na to namestanje - buduci da si sve proverio - moze samo da ti prija... i javi sta si uradio.



    A dali moze da bude ova kila hiatus hernie posto pise da moze od cestog savijanja a posto sam ja trenirao biciklizam ja sam bio cesto savijen na bicikli ali cudime posto pise da se vidi na gastroskopiju ali kod mene nije nadjeno nista...jedino sto nisam bio na ultrazvuk niko mi nije preporucio...?????
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od Moderator » pre 11 godine

    Hiatus hernia se vidi gastroskopijom, tako da budi siguran ako su ti rekli da nemas - onda nemas...
  • gajic121
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Dijeta kod Hiatus Hernie, GERD-a

    od gajic121 » pre 11 godine

    Moderator napisao:Hiatus hernia se vidi gastroskopijom, tako da budi siguran ako su ti rekli da nemas - onda nemas...



    SAmo da vas pitam nesto izvinite ako sam dosadan dali je moguce da je u pitanju jetra posto ja osecam glavne bolove desno od zeluca kod rebra ne bas ispod ali na tu stranu gledao sam po googlu o jetri ali pise da se gubi na tezini kad je ona u pitanju ili mozda ima nesto sto nemora da se gubi kilaza??

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju