DASH dijeta-protiv visokog krvnog pritiska
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    DASH dijeta-protiv visokog krvnog pritiska

    od Misha79 » pre 14 godine

    DASH dijeta

    dr.sc. Darija Vranešić Bender Dijeta je namijenjena osobama koje pate od visokog krvnog tlaka

    DASH dijeta je model prehrane prvobitno namijenjen osobama koje pate od visokog krvnog tlaka. Kako se DASH dijeta pokazala uspješna i u skidanju suvišnih kilograma koji obično prate povišen krvni tlak, danas je poznata i u svijetu mršavljenja

    Prehrambene preporuke DASH dijete odnose se na smanjen unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, kroz izbacivanje masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika. Kao izvor proteina u prehrani preporučuje se perad, riba, plodovi mora (plodove mora ipak treba ograničiti zbog visoke količine kolesterola koji sadrže), nemasni sirevi, jaja (bjelanjak, budući je žutanjak bogat kolesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje.

    Za doručak zobene pahuljice
    DASH dijetom preporuča se u svakodnevni jelovnik staviti povrće i voće, žitarice i mliječne proizvode koji se mogu smatrati i temeljem ove prehrane. Za mlijeko i mliječne proizvode (jogurt, kefir, kiselo mlijeko) treba koristiti one sa smanjenim udjelom masnoće u količini od 2 do 3 porcije dnevno.

    Dnevna preporuka za voće i povrće je 8 do 10 porcija, dok je za žitarice 7 do 8 porcija. Voće se jede većinom svježe, ali se mogu konzumirati i kompoti bez dodanog šećera i suho voće poput šljiva, marelica, smokava. Cjelovite žitarice imaju prednost nad rafiniranim, pa integralna riža, tjestenina i kruh od integralnog brašna zauzimaju glavno mjesto. Također u jelovnik se preporučuje unijeti i ostale žitarice poput prosa, ječma, zobi, kukuruzne krupice i dr. Doručak mogu biti žitarice poput zobenih pahuljica sa voćem i nemasnim mlijekom, a za ručak i večeru na tanjur uz žitaricu i ribu ili meso, treba dodati i povrće, koje može biti pirjano ili pečeno, te zdjelicu salate. Mahunarke poput leće, graha, soje, slanutka preporučuje se konzumirati svakodnevno barem u količini od jedne porcije.

    Ograničite unos soli
    Mahunarke, žitarice i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koja pomažu proces probave, reguliraju smanjenje povišenog kolesterola i pridonose procesu mršavljenja. Plodovi mora iako nemaju puno zasićenih masnih kiselina, već su pretežito proteinskog sastava, sadrže veliku količinu kolesterola pa s obzirom da je ova dijeta kreirana za osobe sa visokim krvnim tlakom koji obično prati i povišen kolesterol, plodovi mora ne preporučuju se jesti u velikoj količini, već maksimalno do 3 serviranja tjedno. Također nemasno meso i perad se može konzumirati do 3 porcije tjedno. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka.

    Tri su glavna obroka tijekom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi. Za međuobrok može se uzeti voćka, orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi) ili neki integralni keks. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim tlakom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 - 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

    Mišljenje nutricionista
    Problem pretilosti je kod velikog broja osoba uzrokovao i druge zdravstvene probleme poput povišenog krvnog tlaka i masnoća u krvi, a DASH dijeta, osim što pomaže u reguliranju problema sa tlakom i masnoćama, omogućava strukturirano i postupno mršavljenje u skladu sa preporukama nutricionizma.

    Dijeta preporučuje konzumiranje različitih namirnica, kvalitetnih izvora proteina, visok unos voća i povrća, a sa nutricionističkog stajališta je vrlo kvalitetna te osigurava sve nutrijente potrebne organizmu.

    Prednosti
    Dijeta uz unos svih nutritivnih tvari koje su potrebne organizmu predstavlja i dobar model za promjenu prehrambenih navika kroz zagovaranje konzumiranja više žitarica, voća, povrća i kvalitetnih izvora proteina poput ribe, peradi i nemasnih sireva. Dijetom se optimalnom brzinom i u skladu sa preporukama tjedno gubi do 0,5 kilograma.

    Nedostaci
    Dijeta ne daje instant rezultate u gubitku kilograma što bi za nestrpljive konzumente moglo predstavljati određenu zapreku.

    Napomena stručnjaka
    DASH dijetu mogu koristiti sve osobe koje žele izgubiti kilograme, ali se posebno preporuča osobama s povišenim krvnim tlakom jer je dio preporuka posebno usmjeren ka reguliranju povišenog tlaka.


    Primjer jelovnika
    Doručak: žitne pahuljice bez dodanog šećera sa malo masnim mlijekom i svježim sjeckanim voćem

    Međuobrok: orasi (5 kom)

    Ručak: varivo do graha, s mrkvom, lukom, bez zaprške, "na naglo" pečena pureća prsa, s minimalnim dodatkom soli

    Međuobrok: voće po želji

    Večera: svježi kravlji sir sa vlascem, kriška kruha, salata od rajčice, s minimalnim dodatkom soli

    izvor: http://www.zdravakrava.hr/clanak/60/dash-dijeta
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju