Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Duži san za efikasniju dijetu
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Duži san za efikasniju dijetu

    od lasata » pre 13 godine

    Duži san za efikasniju dijetu

    Slika

    Osim dobro balansirane ishrane i odgovarajućih fizičkih aktivnosti, da bi se višak masnoća što pre istopio neophodno je i dobro se naspavati. Američki stručnjaci tvrde da više sna znači manje masnih naslaga, a rezultat je i slabija žudnja za hranom.
    Manje sna tokom dijete za redukciju telesne težine može da utiče na sporiji gubitak masnih naslaga, utvrdili su stručnjaci Univerziteta u Čikagu.
    To je još jedna potvrda da navike u vezi sa odlaskom na počinak imaju uticaj na regulisanje telesne težine.
    Studijom bilo je obuhvaćeno desetoro muškaraca i žena sa viškom kilograma, koji su u laboratoriji za proučavanje sna proveli po dve odvojene nedelje. Tokom oba perioda ispitanici su bili na istom dijetalnom režimu, ali su tokom jedne nedelje spavali po osam i po sati, a tokom druge spavajući provodili pet i po sati. Ispitanici su gubili istu količinu kilograma i prve i druge nedelje, oko tri i po, i kada su duže spavali više od 50 odsto izgubljene mase činilo je salo.
    Međutim, tokom sedmice kada su učesnici ispitivanja spavali kraće, masne naslage činile su tek četvrtinu izgubljene mase, dok je zabaležen mnogo veći gubitak mišićnog i drugog tkiva, što svakako nije cilj osoba koje se podvrgavaju dijeti.
    Stručnjaci upozoravaju da istraživanje, ipak, ima nekoliko nedostataka. Između ostalog, bilo je premalo učesnika, trajanje studije je bilo suviše kratko i obavljena je u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima.
    Postoji mogućnost da rezultati ne bi bili isti na većem broju ispitanika, tokom dužeg perioda i u svakodnevnim uslovima, ukazali su autori istraživanja.
    Doktor Plamen Penev, jedan od autora, napominje da rezultati istraživanja sugerišu i na to da osobe koje tokom dijete manje spavaju, osećaju veću glad nego oni koji duže spavaju, iako unose isti broj kalorija.
    Kod ispitanika koji su manje spavali je, takođe, utvrđen i veći sadržaj aciliranog grelina u krvi - jedne forme hormona koji podstiče apetit.
    Izvor: utoku.rs
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • malamaka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Duži san za efikasniju dijetu

    od malamaka » pre 12 godine

    Pa da, a uz to kad spavamo ne zderemo :D
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju