Što se tiče teksta koji je Sun postavila, moram da kažem da ima i dobrih stvari, a ima i gluposti (pojedostavljenja, kontradiktornosti, generalizacija i sl.). Naime, tekst je iz časopisa, kao što je Sun već i napisala, pa je novinar koji je to pisao malo pribegao senzacionalističkim tezama ne bi li čitaoce privoleo da vežbaju.
Na primer:
Način života karakterističan za današnje vreme ne ostavlja nam baš mnogo izbora – ili ćemo biti fizički aktivni ili nam je višak kilograma gotovo zagarantovan.
Ovo jednostavno nije tačno. Svi mi poznajemo dosta ljudi koji su fizički prilično neakivni, a opet su vitki. Kako to postižu? Jednostavno - malo jedu!
Odgovorno tvrdim da ne postoji osoba koja može mnogo da jede, ne kreće se i ostane vitka kroz duži period vremena, ali svakako postoje ljudi koje se vrlo malo kreću i opet su vitki jer malo jedu.
Deo o tome KADA treba vežbati mi je OK, mada su opet ubačene generalizacije koje nisu primenljive na sve ljude (mislim na konkretne satnice). Svakako je tačno da ne treba vežbati odmah posle jela, to može samo da izazove slabost i mučninu, a neće "anulirati" ono što smo pojeli.
Ovaj deo:
Koje vežbe sagorevaju masnoću?
Intenzivne vežbe nisu dobar način za sagorevanje viška masnog tkiva. Upravo suprotno, brojna istraživanja pokazuju da se najbolji rezultati postiću sporim vežbama koje se izvode duži vremenski period.
jednostavno nije tačan. Istraživanja na koja se autor poziva su zastarela.
Tačno je da se masti sagorevaju pri dužem kardio treningu (to su valjda spore vežba), ali je tačno i da se troše masti iz tela posle intezivnog treninga. Na tome se bazira uspešnost hiit treninga, odnosno brzih smena laganog i intenzivnog treninga.
Što se tiče unosa UH i istraživanja koja govore da oni "blokiraju" mršavljenje, moram da kažem da sam ja prema tome skeptična. Medicina još uvek uglavnom nagađa šta se događa u ljudskom telu i malo šta zna za sigurno. Ovo sa UH mi liči na još jedno grubo nagađanje.
Setite se da su negde 70-tih godina XX veka, kada se (kao i sada) verovalo da medicina sve zna, pod uticajem raznih istraživanja krenulo na izbacivanje svih vrsta mesa iz ishrane, pa se išlo ka tome da se ljudi hrane mahom zrnevljem, kao da su ptice i da se pri tome dosta kreću. Pošto ljudi nisu ptice i ne mogu da duge staze da podnesu takav režim ishrane uz tolike napore, onda su na opšte iznenađenje počeli mladi da umiru razni "gurui" zdravog života.
Po meni je sve to preterivanje zarad para. Jednostavno, neko osmisli neki fenomenalan metod da se efikasno mršavi, proglasi to za zdravu ishranu pod okriljem polovično izvedenih istraživanja, drmne velike pare prodajući knjige, DVD-ove, planirajući obroke zvezdama i sl., onda posle nekoliko godina zbriše na neko tropsko ostrvo, a efekti njegovih suštinski nezdravih dijeta odjekuju kroz časopise godinama kasnije.
Sve u svemu, ja sam za balansiranu ishranu sa dosta UH i za redovno vežbanje. A o tome kako i kako vežbati ću da pišem sutra, sad moram malo da lalam. CMOK! snima