Monika
  • msavic
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 8 godine

Monika

od msavic » pre 8 godine

Dobro vece,
    Ja sam ponavljac u ovoj grupi. Drzala sam UN dijetu pre 4 godine i skinula 13kg. Na moju veliku zalost, jer volim da ruckam i ne umem bas najbolje da se kontrolisem :cry: , kilaza se polako vratila. :( Sad bih ponovo pocela, a jako mi je, kao i prosli put, bitna podrska grupe i po koji savet.

Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

Re: Monika

od Yo-Yo » pre 8 godine

Mnogi smo ovde ponavljaci, tako da dobro nam dosla medj' slicne :skakutalo:

Pisi jelovnike, dobro dodje i za samokontrolu i za savete, citaj tudje dnevnike da skupljas fore...
    Slika
  • msavic
    Početnik
    Početnik

od msavic » pre 8 godine

@Yo-Yo
    Hvala na dobrodoslici :)
    Prvi put kada sam drzala UN bilo je sjajno. Ovaj forum mi je jako puno pomogao u ostvarenju moga cilja. Posle sam u vise navrata pocinjala,pa posustanem pa krenem ponovo i tako u krug. Iskreno ni sada jos nisam pocela....prvo malo da procitam iskustva,dnevnike i jelovnike pa da se bacim i ja na posao za koji dan.
    Punu podrsku u svemu ce mi pruziti starija cerka koja ce takodje poceti sa dijetom. Ona ima 16 godina i nadam se da sme da drzi ovu dijetu. Malo je buckila kao i mama,gradjena je isto kao i ja....poveca gooza i jake nogice :) Kod nje ce jedino biti problem ishrana kada ide posle podne u skolu,prilicno rano odlazi od kuce a vraca se oko 20.30h. Znam da ne sme uzina posle podne ali se pitam da li njoj ipak smem da dam neko voce....
    Obecavam da cu ovaj put biti dobra,ne zbog drugih nego zbog mene same....jako je pocela da mi smeta ova tezina :x
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Mislim (ali nisam sigurna, tako da je bolje da se posavetujes sa njenim lekarom) da moze. Ja sam u tim godinama vec drzala kojesta od dijeta, a koliko je to dobro - nemam pojma. Ono sto jeste dobro je tip zenske gojaznosti, jer nosi manji rizik za kardiovaskularna oboljenja.

Za njenu ishranu u skoli, ne znam kako joj je vreme organizovano (mali/veliki odmori), ali sigurno moze u ranac da ubaci plasticnu posudicu sa necim prikladnim za taj dan, sto moze da pojede na velikom odmoru, a ako leze negde oko 23:30 ili kasnije, veceru slobodno moze kuci - bitno je da vecera bude 3h pre spavanja. Tu opet ostaje onaj problem "uklapanja u drustvo" - dok svi klopaju iz pekare, ona bi jela iz svoje kutijice, ali to ona mora da izmozga, uz tvoju pomoc.

I pohvala sto si resila prvo da "obnovis gradivo", pa onda da se bacis na dijetu :013:
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od Kufi » pre 8 godine

Ja kad sam imao osmocasovno radno vrijeme morao sam da nosim hranu sa sobom. To bi obicno bio sendvic sa mesom i sirom, izmedju dvije kriske domaceg hljeba (znaci malo vece kriske). I mrsao sam bez problema.
    Zakljucak: Nije se niko udebljao od jednog sendvica pa ne bi trebala ni cerka gospodje Savic. :)
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

Monika, dobro došla i srećno sa skidanjem kilograma!

Što se tiče ćerke, najbolje bi bilo da se posavetuješ s njenim lekarom, mada su dovoljna i neka opšta znanja, ono što se uči(lo) u školi, da joj koriguješ ishranu u pravilnom smeru. Kod mladih osoba u razvoju ishrana je praktično presudna za zdravlje u svim narednim decenijama. Npr. potvrđeno je da redovna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda do oko 20. godine života utiče na jačinu kostiju i to ne može mnogo da se popravi kasnijim redovnim konzumiranjem.

Koncentriši se pre svega na ono što ona mora da unosi svakodnevno da bi bila zdrava. Ako joj i preko toga ostane prostora za još ponešto, lako će odabrati (da li će to biti kifla ili manji sendvič u školi, ili nešto drugo). Za devojke u tom uzrastu smatra se da je dnevno neophodno 45-60 g proteina (to je, recimo, 150-200 g mesa, ili će biti manje ako unese proteine kroz jaja i mlečne proizvode - proteina ima i u mahunarkama, ali u vrlo malom procentu), zatim se smatra obaveznim 3-4 šolje mleka (ili drugih mlečnih proizvoda sa tom sadržinom kalcijuma), mnogo povrća, umereno voća, dovoljno žitarica i masnoća. Takođe, u tom periodu se zbog rasta troši više kalorija, pa sa zdravom ishranom (bez gluposti tipa praznih slatkiša, sokova, grickalica, sendviča s gomilom majoneza i kečapa i slično) ne može da ima višak kilograma sve i da hoće.

Sad ti uporedi to sa UN na kojoj bi (ako na smenu vrti različite izvore proteina) jela jednom u 12 dana meso, jednom u 12 dana jaja i jednom u 12 dana mlečne proizvode. Ako misliš da joj sačuvaš kosti, zube, jajnike, UN ne dolazi u obzir.

Imala sam i ja jednog skroz okruglog bucka koji je sad zgodan momak od 16 godina, donekle nam je pomogla njegova doktorka, odnekle smo i mi uhvatili fazon, i više nemamo problema. :)
  • msavic
    Početnik
    Početnik

od msavic » pre 8 godine

Hvala svima na savetima.
    Zaboravila sam napomenuti da je moja cerka vise od godinu dana vegetarijanac. Redovno ide kod svog lekara na kontrole upravo zbog njenog nacina ishrane. I mene je pomalo strah da na ovaj njen nacin ishrane ubaci i UN.
    Naravno,nosenje kutijica sa ruckom ne dolazi u obzir.....to je blam :shock: zato sam mislila voce da joj spakujem. U skoli ne jede sendvice,ne jede majonez,ne jede kecap....ali se goji. Jede dosta mlecnih proivoda,jaja ribe....ali i puno uh....
    Sto se mame Monike tice,ona jede SVE....ustvari ne jede,ona tamani sve pred sobom :crybaby:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Dobrodosla na forum. Kazes za cerku da ne jede nista u skoli (sendvice, majonez, kecap) ali se goji. Ne bi bilo lose da se detektuje sta je to onda goji. Slatkisi? Testa? Velike kolicine hrane koju konzumira kuci. Nisam strucnjak, ali ako ona naprimer konzumira previse slatkisa, nema potrebe da ide na dijetu, nego neka slatkise zameni povrcem i vocem. Neka jede slatkise jednom u nedelju dana. To mi je nekako prirodnije za dete. Ona jos uvek raste sto trosi dosta kalorija, tako da predpostavljam da samo treba da se pazi sta jede i u kolikim kolicinama.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Dobro došla Monika!
    I ja sam pre neki dan primetila ovo što si spominjala u vezi sa ćerkom koja takođe planira da pokuša sa UN dijetom i moram da priznam da sam bila u dilemi da li da komentarišem ili ne…. Bila je ovde jedna članica, poodavno, čija je mlađa sestra (još mlađa od tvoje ćerke, pravo dete) takođe bila na UN dijeti. Duda i ja smo pokušale da joj ukažemo na pogubnost takvog izbora ali mislim da se ona mnogo ljutila zbog toga…
    U svakom slučaju, Duda ti je sve napisala po tom pitanju.
    A nova informacija, tj podatak o tome da je devojka vegetarijanac, da se hrani zdravo ali se ipak goji, daje neko novo svetlo celoj priči i inspiriše me na još jednu temu. O tome sam detaljno pisala u svom dnevniku pre izvesnog vremena, o tome kako se jako često dešava da ljudi koji ne jedu meso i koji recimo izbegavaju masnoću pritom prave neke gore izbore. Često baš oni muku muče sa težinom i ne uspevaju da se stabilizuju po tom pitanju. Ovo se konkretno ne odnosi na ovaj slučaj, ali ono što želim da kažem je sledeće…. apsolutno sam sigurna da svaki manjak proteina životinjskog porekla (ne mora da bude iz mesa, može da bude iz mlečnih proizvoda, ribe, jaja) dovodi do neravnoteže u ishrani tako da osoba, osim što se ne hrani zdravo i ne dobija neophodne nutrijente, ima problem i sa regulacijom apetita. A vrlo verovatno je i da izbegava masnoće (zdrave) pa je i to još jedna greška. Ove osobe po pravilu imaju potrebu (lažnu tj loše identifikovanu potrebu) za više UH i tako se goje. Kažeš da tvoja ćerka jede mnogo UH i to je siguran znak da ona nema ravnotežu u ishrani i to je vodi uzimanju tih UH.
    Ne znam da li je na kraju krenula sa UN dijetom ili ne, ali ono za šta bi morala da se pobrine je unos svih neophodnih nutrijenata na dnevnom nivou, unos dovoljno proteina na dnevnom nivou i to u društvu sa povrćem (I sve ostalo naravno, kao što je Duda nabrojala) jer će samo tako regulisati svoj apetit i svoju liniju.
    Jer, da je pravilno uspostavila svoj sistem ishrane, ne bi imala potrebu za suvišnim UH i ne bi se gojila.

Kako god, sve najbolje želim i tebi i ćerki!
    :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • LEPA_i_ZALJUBLJENA
    Amater
    Amater

od LEPA_i_ZALJUBLJENA » pre 8 godine

Dobro dosla i samo napred. :009:
  • grazia
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od grazia » pre 8 godine

Srecno u bitci koju svi ovde zajedno lakse bijemo
  • msavic
    Početnik
    Početnik

od msavic » pre 8 godine

Svima hvala na vremenu koje ste izdvojili za citanje mog dnevnika i savetima koje ste mi dali.
    Posle vasih saveta mislim da cerka ipak nece ici na UN dijetu. Ja sam jos u fazi pripreme jer u nedelju imamo neku proslavu, pa ne bih sebe na samom pocetku dijete dovodila u iskusenje da brljam....tako da u ponedeljak krecem. Napisala sam sebi jelovnik za prva cetiri dana i naravno strogo cu se pridrzavati. :D Imam samo jedan mali problem. Jako volim da pijem kafu....ujutru pijem tursku bez secera a u toku dana pijem nekoliko nes kafa sa mlekom. Obzirom na to da mleko imam samo u proteinskom danu ne znam kako cu ostale dane :( Ima li neko ideju?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 8 godine

Dobro nam došli pa makar i ponavljali i sretno naravno 8)
    Slika
    Slika
  • oliveras
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od oliveras » pre 8 godine

Dobrodosla i srecno :mahalo:
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Mozda bi ti bilo korisno da pises jelovnike. Bas me zanima kako ti ide?