Monika, dobro došla i srećno sa skidanjem kilograma!
Što se tiče ćerke, najbolje bi bilo da se posavetuješ s njenim lekarom, mada su dovoljna i neka opšta znanja, ono što se uči(lo) u školi, da joj koriguješ ishranu u pravilnom smeru. Kod mladih osoba u razvoju ishrana je praktično presudna za zdravlje u svim narednim decenijama. Npr. potvrđeno je da redovna konzumacija mleka i mlečnih proizvoda do oko 20. godine života utiče na jačinu kostiju i to ne može mnogo da se popravi kasnijim redovnim konzumiranjem.
Koncentriši se pre svega na ono što ona
mora da unosi svakodnevno da bi bila zdrava. Ako joj i preko toga ostane prostora za još ponešto, lako će odabrati (da li će to biti kifla ili manji sendvič u školi, ili nešto drugo). Za devojke u tom uzrastu smatra se da je dnevno neophodno 45-60 g proteina (to je, recimo, 150-200 g mesa, ili će biti manje ako unese proteine kroz jaja i mlečne proizvode - proteina ima i u mahunarkama, ali u vrlo malom procentu), zatim se smatra obaveznim 3-4 šolje mleka (ili drugih mlečnih proizvoda sa tom sadržinom kalcijuma), mnogo povrća, umereno voća, dovoljno žitarica i masnoća. Takođe, u tom periodu se zbog rasta troši više kalorija, pa sa zdravom ishranom (bez gluposti tipa praznih slatkiša, sokova, grickalica, sendviča s gomilom majoneza i kečapa i slično) ne može da ima višak kilograma sve i da hoće.
Sad ti uporedi to sa UN na kojoj bi (ako na smenu vrti različite izvore proteina) jela jednom u 12 dana meso, jednom u 12 dana jaja i jednom u 12 dana mlečne proizvode. Ako misliš da joj sačuvaš kosti, zube, jajnike, UN ne dolazi u obzir.
Imala sam i ja jednog skroz okruglog bucka koji je sad zgodan momak od 16 godina, donekle nam je pomogla njegova doktorka, odnekle smo i mi uhvatili fazon, i više nemamo problema.