Veliki pozzzdrav svima:) Planiram da pocnem s dijetom i vjerovatno cu imati masu pitanja tako da cu fino iscitati forum. Drago mi je sto postoji ovakvo mjesto s ljudima s iskustvom i vrijednoim savjetima...al' za pocetak me zanima samo (da ne vrtim 65 str unazad) kako stvari stoje s kafom...odnosno njenim ispijanjem:) Dal' su dozvoljene, recimo, 2 dnevno? Zasecerene natrenom?..I predpostavljam da je i koja kap mlijeka u kaficu na UG-dan dozvoljena...Mnogoo hvala unaprijed...i cujemo se uskoro:))
Mogu kratke upute oko otvaranja dnevnika, vodjenja, svrhe...?Nisam bas upoznatam,a vidjela sam(koliko sam uspjela do sada iscitati forum) da se cesto spominje...Thx.
@Ivana31 - ovo ti je link ka 'dnevnicima clanova foruma'... Klikni na 'nova tema' i daj neki lep naziv svom dnevniku a zatim se u prvom postu predstavi...
@Krcko - na proteinski dan se posle rucka obavezno pije 3dl bistre supice radi lakseg varenja proteina... To je obavezno... E sad, sto se tice meda i jabukovog sirceta, neke od clanica i to uzimaju ali uglavnom ujutro...
"...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
mislim da bi i voda sa sircetom pomogla itekako to varenje
a med nevezano za sirce? onako med sam za sebe?
da li na UH dan sme puding? i da li na uh dan smeju neke kombinacije tipa pojedem za veceru parce hleba namackan sa margarinom i medom ili djemom to isto sve ide i u kolac?
Mogu da ti dam neku informaciju o soja lecitinu ali da li mozes da je uklopis u UN dijetu i kada, to je vec pitanje za autorke knjige...
Soja Lecitin je prirodna materija izvrsnih osobina, ali manje poznata širem krugu ljudi. Njegovi glavni sastojci su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina. Kolin igra ključnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i često se veže za vitamine. Inozitol se u manjoj ili većoj količini nalazi u namirnicama biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje veče količine inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i razgradjivačima masti. Lekovito delovanje: Lecitin snižava nivo holesterola, pročišćava zidove krvnih vena i pojačava rad srčanog mišića. Kako naša standardna prehrana sadrži znatno veću količinu masti od optimalne, skoro svaki čovek ima povećane potrebe za lecitinom. Drugo važano dejstvo lecitina je da u većoj meri smanjuje ili čak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima. Redovno uzimanje lecitina omogućava osobama koje pate od bolesti zglobova aktivnosti koje zbog bolova ne bi mogle izvršavati. Lecitin uz navedena svojstva u velikoj meri koristi ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno kod sportista čiji je učinak umanjen zbog bolova u zglobovima. Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomoću lecitina može se sprečiti nastanak ekcema. Lecitin pojačava moć koncentracije i pamćenja i deluje umirujuće na nervni sistem. Medju vitaminima posebno su zastupljeni vitamini B grupe, vitamin E i drugi. Od minerala tu su kalcijum, fosfor, magnezijum, gvozdje i drugi.