Nego, svratila sam zbog druge stvari... videla sam da si pominjala kod Pink Rose temu istraživanja, a ne bih da upadam kao padobranac i šaram ljudima dnevnike nekim mojim off-topic napomenama. Istraživanja iz kojih ponekad izvlačim rezimee i postavljam ovde najčešće se rade na ogromnim uzorcima, npr. Japanci, recimo, često imaju uzorke od više desetina hiljada ljudi, dok Amerikanci ponekad imaju uzorke i od više stotina hiljada ispitanika. Takođe su temeljne neke skandinavske zemlje. U toj statističko-istraživačkoj medicini manji uzorci se smatraju indikativnim, tj. neko će, recimo, uraditi ispitivanje na 2.500 ljudi, uočiće neku korelaciju između ovoga i onoga i to će možda biti dovoljan uzorak da se uloži novac u obimnije istraživanje (ukoliko je taj prvi nalaz dovoljno bitan da se dodatno istraži), ali neće biti dovoljan da se rezultati smatraju relevantnim. To je jedan smer istraživanja, od manjeg uzorka ka većem, gde kvantitet pouzdanije daje opštu sliku. Drugi smer je taj što nakon takvog početnog uzorka pojedinačni lekari ili klinike prate istu korelaciju kod svojih pacijenata, pa sa te strane imamo radove koji barataju malim brojevima (recimo nekoliko stotina ispitanika), gde mogu da postoje veoma velike razlike, ali takve statistike opet ulaze u konačnu sliku jer zbog malog broja ispitanika i preciznijeg pojedinačnog praćenja upravo te razlike mogu da ukažu na faktore greške ili na etiologiju određene pojave. Mnogi takvi rezultati se nažalost objave prerano ili im se prida senzacionalistička pažnja u medijima, a sami istraživači su najčešće vrlo, vrlo oprezni u davanju nekog konačnog suda. Zato kad "kradem" neki podatak (tj. ne kradem, sve je to dostupno svima), gledam da navedem istraživanja koja su rađena na što većim uzorcima i koji su međunarodno priznata kao relevantna ili potvrđena u više zemalja, naravno, uvek samo kao temu za razmišljanje i možda nekom koristan podatak, bilo bi krajnje neodgovorno da bilo šta što se tiče zdravlja prezentujem kao da je to moja struka i "to je tako i nikako drukčije". Zdravlje nije za igranje. (Bilo bi lepo da i novinari to poštuju, a ne da svaki čas pročitamo negde "ovo je smrtonosno", "sa ovim ćete živeti 1000 godina" i slično.

Ovo je bilo za tebe kao još jednu ljubiteljku statistika.