Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od dudank » pre 9 godine

Leonida, u pravu si, godinama pratim situaciju ovde i činjenično uvek najmanje članica imamo iz južne Srbije, a najviše iz Vojvodine i srazmerno često iz nekih delova Bosne, izgleda da su to kritična područja. :D Ja sam iz neke geografski srednje zone, pa sam šatro nepristrasna, ali priznajem da sam uvek bila ljubitelj južnije ishrane... volim pikantno i konkretno. :neznalica:

Nego, svratila sam zbog druge stvari... videla sam da si pominjala kod Pink Rose temu istraživanja, a ne bih da upadam kao padobranac i šaram ljudima dnevnike nekim mojim off-topic napomenama. Istraživanja iz kojih ponekad izvlačim rezimee i postavljam ovde najčešće se rade na ogromnim uzorcima, npr. Japanci, recimo, često imaju uzorke od više desetina hiljada ljudi, dok Amerikanci ponekad imaju uzorke i od više stotina hiljada ispitanika. Takođe su temeljne neke skandinavske zemlje. U toj statističko-istraživačkoj medicini manji uzorci se smatraju indikativnim, tj. neko će, recimo, uraditi ispitivanje na 2.500 ljudi, uočiće neku korelaciju između ovoga i onoga i to će možda biti dovoljan uzorak da se uloži novac u obimnije istraživanje (ukoliko je taj prvi nalaz dovoljno bitan da se dodatno istraži), ali neće biti dovoljan da se rezultati smatraju relevantnim. To je jedan smer istraživanja, od manjeg uzorka ka većem, gde kvantitet pouzdanije daje opštu sliku. Drugi smer je taj što nakon takvog početnog uzorka pojedinačni lekari ili klinike prate istu korelaciju kod svojih pacijenata, pa sa te strane imamo radove koji barataju malim brojevima (recimo nekoliko stotina ispitanika), gde mogu da postoje veoma velike razlike, ali takve statistike opet ulaze u konačnu sliku jer zbog malog broja ispitanika i preciznijeg pojedinačnog praćenja upravo te razlike mogu da ukažu na faktore greške ili na etiologiju određene pojave. Mnogi takvi rezultati se nažalost objave prerano ili im se prida senzacionalistička pažnja u medijima, a sami istraživači su najčešće vrlo, vrlo oprezni u davanju nekog konačnog suda. Zato kad "kradem" neki podatak (tj. ne kradem, sve je to dostupno svima), gledam da navedem istraživanja koja su rađena na što većim uzorcima i koji su međunarodno priznata kao relevantna ili potvrđena u više zemalja, naravno, uvek samo kao temu za razmišljanje i možda nekom koristan podatak, bilo bi krajnje neodgovorno da bilo šta što se tiče zdravlja prezentujem kao da je to moja struka i "to je tako i nikako drukčije". Zdravlje nije za igranje. (Bilo bi lepo da i novinari to poštuju, a ne da svaki čas pročitamo negde "ovo je smrtonosno", "sa ovim ćete živeti 1000 godina" i slično. :( )

Ovo je bilo za tebe kao još jednu ljubiteljku statistika. :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Glavni problem istraživanja koje sprovode lekari je što, iako zaista mogu uključiti veliki broj pacijenata ... to su pacijenti i ne predstavljaju relevatni uzorak određenog geografskog područja ... u ta istraživanja treba uključiti srazmeran broj zdrave populacije, a pogotovu kad je reč o ishrani, jer prosto neke namirnice imaju sasvim drugačiji efekat na bolesne ljude ... naravno da je za uočavanje nekog trenda neophodno početi od manjeg broja, ali ako se istraživanje ne odradi kako treba, do kraja, od strane različitih agencija kojima je to posao ... onda su i rezultati takvih istraživanja vrlo upitni ... i ovaj link koji sam prosledila o učinku vode ... lekar se ogradio rečima da je ispitivanje sprovedeno samo na manjem broju njegovih pacijenata i novinar je to sasvim korektno preneo ... mediji zaista znaju da naprave zbrku ... danas se svako bavi novinarstvom ... u stvari, senzacionalistički naslovi su neophodni za povećanje tiraža ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Ne, nije reč o tom tipu istraživanja. Kod statistika važnih za prevenciju i faktor rizika prati se upravo uzorak zdrave populacije dugi niz godina (nekad i po više decenija), a tome se dodaju istraživanja zatvorenog tipa (ili kako bih već prevela taj izraz), gde se ponovo radi sa zdravom populacijom, ali se isključe neki drugi faktori rizika (npr. neko proverava uticaj kafe na rizik za određene vrsta raka i namenski uzima nepušače i negojazne da bi mogao da isključi te faktore, svi se hrane po istom sistemu itd., to su manji ali precizniji uzorci koji dopunjavaju sliku). Kad se radi s ljudima koji su već pacijenti, onda su tu, ugrubo rečeno, dva osnovna smera; praćenje faktora rizika za povratak bolesti kod izlečenih (i takođe, recimo, vreme preživljavanja i slični parametri kod neizlečenih), i praćenje pacijenata bolesnih od jedne bolesti da bi se utvrdilo da li je ta bolest faktor rizika za neku drugu (recimo, prate se dijabetičari da bi se utvrdila korelacija s nekom vrstom kancera).

Meni su konkretno jedino i zanimljivi ti podaci vezani za prevenciju i za zdravu populaciju, to je ono gde svi možemo da se informišemo i uradimo nešto korisno za sebe, a kad, daleko bilo, dođe do faze da neko već mora da se leči, zna se ko je tu jedini relevantan... lekari. :neznalica:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nisam ja negirala tvoje podatke ... ja znam da ti ozbiljno pristupaš materiji, samo pokušavam da objasnim ostalima zašto se svaki senzacionalistički naslov u novinama ne može tretirati kao istina !!!
    Problem je što mnogi prihvataju poluinformacije kao zlatno pravilo ... novinarska etika ne postoji, udruženje potrošača ne radi svoj posao ... niko ne odgovara kad reklamira svoj proizvod za doručak i tvrdi da će te držati 4 sata sitim, a ta količina nije dovoljna ni da me istog momenta zasiti ... a o sredstvima za higijenu koja su navodno bolja od svih ostalih a veš posle njih ostane vrlo sumnjive čistoće ni da ne pričam ... razni proizvodi zdrave hrane koji sadrže margarin, doktorica koja reklamira margarin kao zdrav za ishranu dece !!! Totalno ludilo u medijima, a ljudi, nažalost, poveruju u to !!!

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Danas sporo kapiram, ti pričaš o tim poluinformativnim tekstovima... sorry. :16:

Svojevremeno sam radila kao novinar, srećom u novinama koje se nisu bavile temama kao što su zdravlje i ishrana, ali znam kako generalno izgleda frka kad treba na brzinu dopuniti program ili novine... mada su bar u to vreme postojala neka ograničenja, npr. ako je bilo kakav događaj koji spada pod krivično delo, makar se odigrao naočigled čitavog grada, ne smeš da objaviš ama baš ništa dok ne dobiješ od policije zvaničnu dozvolu... e tako isto ne bi bilo loše da postoji "policija" za dezinformacije o zdravlju. :010:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

I ja sam radila u novinama jedno vreme ... odlično poznajem frku i paniku !!!

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Kad smo već kod novina... opet da ne kvarim dnevnik kod Pink Rose... evo malo naučnih "tabloida", pa koga ne mrzi da čita, nek pročita. (Za svaku informaciju koju postavim, pročitam tone ovoga, pa računam da ne pišem ništa neodgovorno.)

Za one koji ne stoje najbolje sa engleskim, reč je o ulozi kafe u prevenciji raka prostate, jetre, dojke, kože, parkinsona i alchajmera.

http://jnci.oxfordjournals.org/content/103/11/876.full
    http://www.wcrf.org/int/research-we-fun ... ver-cancer
    http://aje.oxfordjournals.org/content/160/10/977.full
    http://clincancerres.aacrjournals.org/c ... /1877.full
    http://www.oxfordjournals.org/our_journ ... dju421.pdf
    http://aje.oxfordjournals.org/content/156/5/445.full
  • bluelady11
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od bluelady11 » pre 9 godine

Oprosti, ali nisam pratila sve tvoje postove. Upalo mi je u oko da si imala 54 kg i sad zeliš 49. Koliko si visoka? Mislim, čini mi se 49 malo
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 9 godine

Imala sam 69 i smršala na 49 (gornji tiker, možda se i ne vidi), a ovaj donji je kontrolni (54 je zimski limit koji ne prelazim, a 49 donji, obično se vrtim oko 51).

Na visinu od 159, idealan raspon.
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od pink rose » pre 9 godine

Kakva energija. Zene svakavam cast...ovo je dnevnik kome se zaista treba vracati iznova i iznova :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 9 godine

dudank napisao:Meni su konkretno jedino i zanimljivi ti podaci vezani za prevenciju i za zdravu populaciju, to je ono gde svi možemo da se informišemo i uradimo nešto korisno za sebe, a kad, daleko bilo, dođe do faze da neko već mora da se leči, zna se ko je tu jedini relevantan... lekari. :neznalica:

Upravo tako. To je ono što je zanimljivo. Zato i pričamo o normalnoj ishrani (ako smo već kod ishrane).... zdravorazumskoj ishrani gde zaista nije teško uložiti malo truda i povesti računa o sebi. A tako malo je potrebno. U stvari je ponekad čak i lakše (i jeftinije) hraniti se pravilno nego nepravilno... o tome sam pokušavala da pričam mnogo puta. Formiraju se pravilne navike u ishrani i postanu rešenje za ceo život. O tome svedoče iskustva mnogih ljudi koje svi poznajemo ili smo imali priliku da vidimo kako žive i kako se hrane. Nažalost, često su očigledni i razlozi tj uzroci toga da je neko sebi upropastio i liniju i zdravlje - vidi se iz toga kako žive i kako jedu.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 9 godine

Samo da pozdravim našu Dudu puno... :31:
  • oliveras
    Amater
    Amater

od oliveras » pre 9 godine

Da podignem dnevnik, jer treba da bude na prvoj strani :mahalo:
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • SuzanaMaja
    Početnik
    Početnik

od SuzanaMaja » pre 9 godine

Slučajno opazih ovaj dnevnik odnosno prvo opazih ovaj tiker i kažem ja sama sebi, ovo mora da se pročita!
    Naletela sam na neke tvoje postove i mnogo su me zainteresovali i izgledaju mi kao nešto blisko mom pojmu života i ishrane i kao da je pisao neko ko se drži logike i nauke, tako da se sigurno vraćam ovde! :) (ako nije neki problem ha ha :wink: ?)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 9 godine

SuzanaMaja, ako imaš vremena da čitaš, pošto je dnevnik baš pozamašan, onda obavezno i pročitaj! Mislim... ako ti je mila logika kao nauka i nauka kao logika :wink:
    Lep ti taj motorčić! :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
Odgovori 9033 postova