Mršo, ovo su zanimljive priče same po sebi, kako se gde jelo i šta se jelo... a između ostalog, evo, koji put već dođosmo do teme kolača (tj. slabog prisustva slatkiša u ishrani); ako se izuzmu slave, zadušnice i sl., takoreći ih nije ni bilo na stolu, sem nekih najprostijih, a i ti su obično (pričam o svom kraju) bili vrlo slabo slatki i uz šolju mleka zamenjivali su večeru (tipa savijače s jabukama ili "žutog" s višnjama). Mi smo bili već pomalo razmaženi, pa smo znali da odemo do prodavnice (zadružne

) da kupimo bombone, ali po tome kako se spremalo (a u domaćinstvu su živele 4 generacije) zaključujem da se niko nije ni dosećao da češće "treba" da se napravi nešto slatko, niko nije osećao potrebu i niko nije "krizirao". Deda je držao pčele, pa je znao da nam iseče saće na komadiće da žvaćemo, to je isto bio slatkiš (mnogo kasnije sam saznala da je žvakanje saća izuzetna pomoć kod alergijskih upala sinusa, pa su tako i moja deca žvakala saće). I voće, voće, voće po čitav dan. Takođe se prisećam da je za užinu, kad su vrućine, znala da bude samo neka salata... da skratim, ljudi se prosto nisu zatrpavali bespotrebnom hranom i uopšte nisu ni imali potrebe da razmišljaju o debljini.
Keške nije karakteristično za ovaj kraj (tj. ovde i ne znaju šta je to), ali jeste za zavičaj mog čoveka, čak sam ga pravila po svekrvinim uputstvima... samo što je meni to strana kombinacija (kuvana žitarica, pa još meso) i nema šanse da ga zavolim. Ako se nekad steknu okolnosti, evo, obećavam keške, makar zamrznuto.

Ne znam na koju gurabiju misliš, znam najmanje tri različita kolača pod tim imenom (ovde je slična granclama ili vanilicama, mast, med, brašno i jedno jaje reda radi, pa budu skroz "prhke"... dok svekrva gurabijom zove nešto u tepsiji pa zaliveno šerbetom... a viđala sam i nešto treće, nalik slatkim pogačicama, ne znam koje su tvoje).
Da pređem na konkretno... juče sam se strogo pridržavala jelovnika (jabuke su mi pojeli, dinju smo bacili jer nije valjala) pa sam ga zamenila mlekom, jedina izmena), a danas na vagi višak umesto manjka, ali pripisujem to početku MS-a, možda će trebati još dan-dva da vidim na čemu sam. (Nalivala sam se vodom i bistrom supom kao manijak juče, plus ajran, plus mleko, tako da nije ništa čudno.)
Današnji jelovnik (hleb i dalje ubacujem pomalo zbog prebrze probave):
D: ajran 0,4 l + dodaci
R: parče sira, salata
U1: dinja (nadam se da je bolja od jučerašnje)
U2: bistra supica
V1: parče hleba s vurdom
V2: malo parče mesa, grilovano/dinstano povrće + salata