Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od AnaV » pre 11 godine

Drago mi je da si sada bolje!
    O sejanju začina pojma nemam, ali valjda piše na uputstvu kada je najbolje!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Nemam uputstva, sve je to seme koje imam "onako", iz raznih izvora... a i kad se kupi sa uputstvom, ono najčešće ništa ne znači, napišu ti mesec i po dana raspona, a onda na kraju shvatiš da je npr. seme rađeno za nemačko tržište i da je drukčija klima. A i naša klima se menja... prošle godine mi je debelo omanuo čak i bosiljak (imala sam dovoljno, ali je bedno izgledao, estetski moment nula), a papričice su počele da mi cvetaju u oktobru (i na kraju nisu ni mogle da zametnu plod)... to su neke afričke, uopšte ne znam kako njih treba odgajati. Sve lepo piše na netu, ali u praksi ispadne potpuno drugačije. :(
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Nisam pametna o ,,setvi,, ....mogu samo da listam internet ali ti si to već uradila....
    Moja je kuhinjica minijatura, sa malim prozorom, pa ja ne bih imala gde te saksije... A volela bih....Mnogo koristim tu travu jelte....pasem k'о krava, kako ti ,,jedared,, reče... A i moje su salate uvek u ogromnim činijama (porcija kao što prosečna porodica servira salatu za sve članove).... I mnogo ,,volem,, da dodajem svo to začinsko bilje i sveže i suvo...
    Moraću da se organizujem kod mojih, tamo ima prostora i u kući i napolju....
    Nego, šta htedoh da kažem (zaboravih zašto sam počela da pišem post)....
    Da, papričice...
    Kod mojih ima raznih tih papričica, moja sestra poseje u vrtu razne vrste od ljutih do pakleno ljutih, a u kući ima i par saksija sa tim.... Koliko sam ja obratila pažnju, ta jedna saksija u kući nikad nije prestala da daje plodove (one minijaturne, kao male čaurice, crvene, žute, narandžaste).... Baš je pre 2-3 nedelje sestra pootkidala plodove kad je bila tamo, da bi mogli novi da dolaze (greška je što to nije rađeno ranije, jer treba redovno da se skidaju da bi nove rasle)... I došli su novi. Lišće je malo suvonjavo i nje već neko vreme tako lepo...moguće je da moja mama to preterano redovno zaljeva.....višak vode nikad nije dobar...
    Inače, kad su kako treba, paprika (bilo koja vrsta) je definitivno jedna od najdekorativnijih vrsta od svih ovih jestivih biljaka... kao što budu lepi neki fikusi i slično... lepi tamnozeleni listovi....

Eto, beše ovo jedan beskoristan post...šta da se radi... Kod tebe se i nema šta pametno reći...
    Za pleh.... moj je definitivno manji tako da idem na 500gr kvasca....kad ga kupim jednog dana....

Drago mi je zbog tvoje lepe ishrane i nadam se da si skliznula primetno ispod tickera.
    Želim ti uspeh sa ,,biznisom,,! :pivo:

EDIT: Hoćeš li da tražim da mi pripreme to seme za te male paklene pa da ti pošaljem?
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od boki 66 » pre 11 godine

Dudice ,persun se npr uvek sejao polovinom marta meseca .Sto se bosiljka tice , ja mislim da se on zimi seje , a u prolece se rasudjuje. Zar ti nije lakse da kupis gotove male saksijice sa zacinima koje volis i onda ih samo odrzavas .Kod nas ima u Metrou npr , verujem da ima i kod tebe.
    Ne znam sta jos sejes , koje zacine ?
    Ja imam cele zime u kuci persun i celer u saksiji.
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, pamtim i ja te divne papričice, imali smo ih u kući kad sam bila dete. :) Ove moje prošlogodišnje bile su neke afričke... i htela sam da ih odgajim za tabasko jer su crvene, ali one nisu čak ni procvetale do oktobra, a posle nisam mogla da ih unesem u kuću jer su žbunovi bili džinovski, i tako propadoše. Ne znam da li znaš kako se zovu, ako uopšte imaju ime. Teoretski mi nije zapelo za papričice, jer bar one su dostupne, ali što ti kažeš, dekorativne su kao cveće, a prosto je nekako slatko kad ubereš sa svoje terase. Tako da... ehm, odgovor je DA, hoću seme ako ti je pri ruci i nije ti velika muka. :D I hvala unapred!!!

Boki, nisam se možda dobro izrazila, znam kad se šta seje, nego ono plus/minus desetak dana, po proceni vremena. Tu znam da promašim žestoko. :cry: (Začina u saksijama inače nema da se kupe, zato ih i sejem.) Bosiljak obično posejem krajem februara ili u martu i on vrlo brzo bude za jelo (ako posejem ranije, prerano krene da cveta i lišće ne bude lepo, pošto imam onaj pravi starinski), ali prošle godine je omanuo, bio je redak i nikakav... taman nas je zakrpio za salate, a za sušenje ga nije ostalo. Još ne znam za ovu godinu, bosiljak svakako, i planiram korijander, možda ću obnoviti divlju lobodu, planiram i jednu žardinjeru slačice, čisto da je probam (mislim na list), za ostalo se dvoumim... možda matičnjak i još nešto. Sad imam više prostora jer sam digla ruke od cveća, samo da ne zabrljam sa sejanjem. :010: Ne znam da li je rano... jedne godine mi je sve živo propalo jer je bio lep februar i mart, u kući su fino nikle biljčice, a onda sam ih iznela u neki odvratni kišoviti april i sve se smuljalo. Svake godine lupam glavu oko toga, nikad naučiti neću. :)

Danas kod mene mlad sir, mlad luk, zelena salata, svinjska čorbica i ćufte u paradajz-sosu u strejt verziji... ćufte zapečene u rerni, sos na bazi tikvica... nemam tačan raspored, ali to se klopa.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Skoro sam negde čula da se te sitne crvene papričice, koje se gaje u saksijama zovu ČILI!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Dudo ne znam ime nijedne vrste, nisam se bavila tim... Mozda jednog dana, ko zna...A mozda cemo i morati da se bavimo raznim stvarima da prezivimo, mislim stvarima elementarnijim od zacina...
    Elem, bice neko seme...ne za ove ,,male caurice,, ali za male loptaste...
    Na pp cemo dogovoriti logistiku pa saljem do kraja nedelje..
    :-)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Samo da te pozdravim! :?
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Mnogo nedostaješ! Nadam se da je sve OK i da si preopterećena poslom!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Anči, uglavnom ne stižem, tj. jesam preopterećena poslom, a i nekim drugim stvarima, mada se bar neke pomalo razrešavaju (na prvom mestu smo sad svi u kući valjda zdravi). Još smo svi pod velikim stresom, ali borimo se. :)

Mršo, tebi i javno još jedno veliko HVALA na doprinosu mojoj mini-bašti. :)

Klopa... klopa mi nije baš sasvim uredna (jedem uredno, smaknem kilo, opustim se 2-3 dana, vratim kilo i tako ukrug), najviše mi smeta nekretanje, nerviram se pomalo... ali pošto poslednje 4 godine nijedno leto nisam dočekala debela, neću ni ovo. Sad sam kao malo počela da merim namirnice (ne na vagici, nego odokativno), jer činjenica je da jedem baš dosta. Mada, s jedne strane je prijatno iznenađenje što se sa toliko hrane vrtim mesecima oko 55 (s druge je neprijatno što 55 nije moja težina, naravno), i prijatno je što i najmanja promena donosi minus (koji traje dok ga ne ubrljam, dabome)... i zapravo mislim da bi tako trebalo da reaguje svaki normalan i zdrav organizam koji nije iscrpen raznim dijetalnim šablonima i eksperimentima, pa eto malo teme za razmišljanje.

Juče sam onu "prolećnu" salatu pravila s dodatkom barenih šampinjona i malo soja-sosa, nezamislivo je dobra kombinacija... danas je opet pravim. :NN03:
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Drago mi je što si se javila, a još draže što ste svi na okupu! :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Evo i javno: NEMA NA ČEMU, NEMAŠ NA ČEMU DA SE ZAHVALJUJEŠ I PRESTANI DA SE ZAHVALJUJEŠ VIŠE!

A ova tvoja priča o hrani i kilaži.....
    Upravo delim to mišljenje koje si izrazila...kako zdrav organizam treba da funkcioniše (a ko ne bi).... pa želim da dodam nešto na to:
    baš je i šteta što se eto omaklo da malo napustiš onu svoju omiljenu kilažu i da se to tako otelo....tebi koja tako lepo ali i znalački umeš to sve da balansiraš i organizuješ.....bar ti nisi trebala da dobiješ taj plus pa da se sad otimaš od njega... Da razjasnim, ovo nije kritika (taman posla a i ko sam ja da kritikujem), nego hoću da kažem da je šteta što se tako omaklo pa sada s obzirom na nekretanje ipak treba neko vreme da se to malo ,,smakne,,.... A to treba da je svima nauk, jer kad se desilo Dudi onda svakome može da se desi...lako se sklizne u neki plusić ...mnogo lakše nego što se posle čovek iskobelja....

Ti si i sada, sigurna sam, lepa i zgodna.....ali ipak znamo da postoji ono nešto u nama što nam ne da mira dok ne stignemo na neku svoju ,,omiljenu kilažu,,....

(uf upetljah ovo sve gore, ali nadam se da si pohvatala šta hoću da kažem.....šteta što se to nešto omaklo pa te smaklo sa one željene tačke koju bi ti održavala i sa ovom ishranom kakva ti je sada... tebi koja si doktor za sve ovo)...

Btw, gledam pre neki dan neke kalkulacije idealne težine u odnosu na godine.... Sa 39 godina, idealna težina mi je 65.5 i sada sam u onoj nekoj zoni mršavosti (% uhranjenosti mi je ispod nekog koji se smatra adekvatnim)..... Pre deset godina to bi bilo npr 62 kg a sa npr 22 godine, 59kg ili tako nešto....
    Edit: zaboravih da spomenem onaj odnos struka i kukova...tu nisam idealan kandidat.. tj poslednji (i jedini) put mi je to mereno kada sam imala upravo 65.5.... To bih trebala da izmerim.... to je relevantnije...
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Anči, nismo na okupu, samo smo svi zdravi, ali i to je već sasvim dovoljno. :)

Mršo, evo, ne zahvaljujem na papričicama. :16:

Ko se jednom ugojio, uvek ima šansu da mu se to opet desi ako ne pazi na svoju slabu tačku... jedina odbrana je da budno motrimo, a kad se i desi propust (kao kod mene), onda da zakočimo što pre i da čekamo zgodan momenat da "ubijemo" višak... to je ono što trenutno radim (tj. ne "čekam", nego prosto radim na tome dok ne okine), i OK, to jeste pozitivno, ali nije baš ni prijatan osećaj vući sa sobom opet neki višak. Tako da podržavam ovu rečenicu "a to treba da je svima nauk", jer dovoljan je kratak period nepažnje da ode mas' u propas' (ili u neke donje delove tela), a težina se zaista može bez problema održavati ako smo našli neki svoj idealan sistem i ne glupiramo se (opet kao ja letos sa onim krekerima). Jednom rečju, niko nije dobio vakcinu koja će ga sprečiti da se opet ugoji... pomaže samo pamet u glavu. :) (Ovo na prvom mestu sama sebi poručujem.)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

dudank napisao:Jednom rečju, niko nije dobio vakcinu koja će ga sprečiti da se opet ugoji...

:16:
    (moguće je da neko misli da se ta vakcina prima kroz čudotvorne pilule i proizvode sa onih reklama....)

a težina se zaista može bez problema održavati ako smo našli neki svoj idealan sistem

...zbog ovog i rekoh da je šteta što se desilo jer bi se i sa ovom ishranom kakva ti jeste sigurno održavalo to neko prethodno stanje....ali u svakom slučaju, sigurna sam da ćeš ti doći na to svoje idealno pa da i ovo leto dočekaš kako si naučila...

P.S. A one kalkulatore sam spomenula (propustih da objasnim zašto) isključivo radi relativizacije tih naših težnji nekim ,,omiljenim,, kilažama.... mada je to sve vrlo individualno...
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Vidim da sam pogrešno prčitala, ali zaista je bitno kao što kažeš da ste svi zdravi, što uostalom želim sebi, svojima i ostalima koje volim!
    To što pišeš da si se ugojila, pa da te neko onako usput pročita pomislio bi da si nabacila bar jedno desetak kila, a ne te male kilice u rasponu od 1-3, mada mislim da sam preterala u proceni. Znam da si nabacila malo letos na moru, kada si se malo opustila sa grickalicama, ali sve je to za ljude i nekada se opustimo, ali najbitnije je da se na vreme shvati gde pogrešimo. Bar se ja tako ponašam i čim malo dobijem na kilaži znam gde sam grešila, ali ništa strašno. Ti jednostavno nisi još odlučila da to definitivno skineš i zato se vuće taj mali višak! To verujem i to je moja nenaučna teorija!
Odgovori 9033 postova