Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od dudank » pre 11 godine

Magi, nije isključeno da ti koncentrovan gluten smeta, nemoj ga jesti ako ti ne prija, da ne napraviš nešto još gore! A hleb... hm, sve to pravim otprilike, u stvari hleb i ne može drugačije. Otprilike mi se svodi na dve varijante - tvrdo testo koje dugo, dugo kisne i nekoliko puta se mesi (za veće, četvrtaste hlebove koji duže ostaju sveži), i na "brze hlebove" (maltene retko testo i dublji uzan pleh, ili ona varijanta valjanja u brašno kao što sam nedavno pribeležila one brze somune), mada brzi hlebovi imaju viši GI (ali su i ukusni :D ). Jedino što kod hleba slabo prolazi jeste srednje meko testo, onda je sklono da ostanje gnjecavo. Ali opet se sve svodi na kvalitet brašna i trenutak inspiracije. :neznalica: Hleb se svodi na brašno, so, fermentaciju i vodu, nema nikakvih više sastojaka... zato procena i jeste ključna stvar. (Da ne ispadnem kao one žene što kriju recepte :) - za dobar hleb dovoljno je da gledaš dok neko radi i da opipaš testo da bi zapamtila... ili da ispečeš bar 50 loših hlebova dok ne uđeš u štos, ja sam učila na taj teži način. :16: )

Meni se za to vreme krčkaju laktobacili u tegli :17: , to će reći da sam juče napravila "instalaciju" za kvasac... ako uspe, pišem, pošto je ovo nešto eksperimentalno (nemam hmelj, pa nešto drugo petljam), dobila sam blagoslov od ukućana da im u narednom periodu malo više mesim hleb... ogrebaću se i ja ponekad... sve-sve, ali onaj sa sojom je presudio.

Ne znam šta jedem danas, imamo sto nekih jela, teško je odabrati... upisaću posle. :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Juče je bio dan po propisu, mrzelo me malčice da pišem. :) D sir, R kuvani kiseli kupus i malo mleka, U 2 manje jabuke i 1 minijatura od breskve, V1 neke simbolične minijaturne 3 ćuftice, V2 šunka, paprike dinstane na mleku i pavlaci, salata, mislim da ništa više nije bilo. Nezgodno mi je sad da ubacujem moje "dodatke" jer nemam u šta, jogurt je privremeno proteran iz ishrane... očigledno je on pravio najveći problem, jer otkako ga ne jedem, normalno varim svu hranu. Ne znam u čemu je problem jer poslednjih 30 godina pijem taj isti jogurt i kvalitet mu je standardno dobar, a koliko znam, u fabrici se ništa nije menjalo. :neznalica:

Kvasac je krenuo, uspeću da ga napravim i bez hmelja. :013: (Prošli put mi to nije pošlo za rukom.) Tamo gde sam na forumu postavljala o domaćem hlebu (u podforumu Namirnice i nutritivi), postoji recept za taj kvasac, ali on je prepisan sa sajta sa kog sam uzimala tekst... bolji je ovaj sistem koji trenutno primenjujem, pa ću postaviti tamo.

Danas klopa:

D: sir, malo salate
    R: gulaš čorbica (povrće, meso u tragovima)
    U: izmena - umesto jabuka pivo u malo većoj količini :)
    V: nekoliko malih ćevapa, salata
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Ugledah poznato lice na pučini mora zvanog Forum....online dudank......
    Praviš sama ćevape pretpostavljam?!
    Pričaj molim te!
    Šifra: volim ćevape ali ne bilo kakve
    :wink:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Uffff, sad ću teško da te razočaram... ćevapčiće kupujemo na jednom mestu gde ih mnogo dobro prave (nema brašna u njima i ekstra su ukusni). Pljeske pravim sama (tačnije, u kooperaciji, tj. zloupotrebljavam snažne muške ruke da to izmese), ali mislim da domaći ćevapčići nikad ne mogu biti kao "oni". Da li je fora u goveđem loju, u nečemu... ne znam, ali meni nikad tako lepo ne ispadnu. :( (A nije fora ni u pečenju, jer i ove kupovne isto samo bacim na suv tiganj.)

Taman "dupišem" šta se danas jede. :)

D: parče sira, sveže paprike
    R: tanjir svadbarskog kupusa (sipala bez mesa)
    U: 2 srednje jabuke
    V1: kupus s mesom
    V2: nekoliko ćevapčića, salata

(Iz priloženog se vidi koliko su dobri ovi ćevapčići, imamo ih maltene svakodnevno u kući kao "prilog" uz neko jelo. :16: )
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 11 godine

A pred spavanje ... neki mladi kajmak u somunu :zuba:
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Uffff, Gile, to ne bih mogla da odbijem pa da sam na ne znam kakvoj dijeti. :09: Naravno, pod uslovom da sam negde izvan kuće... slađe je onako s nogu i u društvu. :)

Zakucala sam se ja malo, narode, jedem sve po ps-u, ali pomaka nema, čak se više vrtim oko 55 nego oko ovog na tikeru... moraće da se primeni klasični cikcak, kao da mi se telo uspavalo (a i ne uspavalo se kako nikud ne mrdam). Danas i sutra pritežem, pa u subotu planiram brljanciju, ko zna, možda ću čak i da poslušam Gileta sa ovim mladim kajmakom. :D

Klopa:

D: sir 150 g, zelene paprike
    R: gusta povrćna čorbica
    U: 2 jabuke
    V1: opet povrćna čorbica
    V2: svadbarski kupus sa malo mesa
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Nije razočarenje....nego kako ti sve živo praviš i spremaš, pa pomislih da verovatno i za ovo postoji neki recept....Mislim na ćevape.
    Samo mogu da zavidim što imaš izvor za kupovinu dobrih.....

Da, neobično je da ti tapkaš sa kilažom....Ostaje samo...da ne kažem šta....pa cik cak (ko o čemu, ja o cik caku!)!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, naknadno sam nešto kontala i zaključila da je možda fora i u istiskivanju špricem... valjda ih to sabije i da im onu specifičnu strukturu. (Jer nije da nisam probala po receptima nekih majstora, ali ne ispadne to što treba.) Nego, da vidimo mi šta će ispasti od mog cikcakovanja... :) Juče je bio "srednji na tanji" dan, pa sam mislila da bude tako i danas, a brlj sutra... ali pozvani smo na večerinku, pa danas idem na varijantu ekstra tankog dana i komocije uveče. To su ljudi koji prave najlepše večere na svetu... bez foliranja i razmetanja nekim skupim i egzotičnim sastojcima... uvek jednostavne, ali sa mnogo mašte, prosto ljudi koji vole i znaju da ugoste. (I u ime toga nosim sa sobom xyzal, jer tamo je nemoguće uzdržati se od domaćeg hleba i sličnih đakonija.)

Znači:

preko dana - jabuke, salata
    uveče: gurmanluci
    :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Tuka je zaboravila da ponese xyzal. :) Ako izuzmem deformisane kapke s kojima sam se danas probudila, veče je bilo po propisu (koncentrisala sam se na toplu pogaču i salate uz samo nekoliko zalogaja mesa, nisam htela da mešam masnoće i UH), obilno ali bez preterivanja. Danas bi to trebalo da mi bude motivacija za uredan NK dan... koji ne znam kako ću održati, s obzirom na to da mi upravo narasta testo za domaći hleb :007: , ali nešto ću izmajstorisati. Za svaki slučaj idem s nemasnim namirnicama, ako odlučim da večeram parče hleba umesto standardne večere... ne znam ni šta je u planu večeras, možda ćemo nekuda i iskočiti, pa mi svakako odgovara da bude opet tanji dan. (Ali svejedno brojim kalorije.)

Sve zaboravim da napišem... letos su mi se posle divljanja s kombinacijama masnoća-UH pojavile one masne kvržice ispod očiju, a pre neki dan sam ih se setila i potražila ih na licu... i shvatila da su praktično nestale, jedva sam locirala gde su bile. Istopile su se same od sebe, i opet sam 99% sigurna da su i izašle i nestale samo od neadekvatnog/adekvatnog jela.

Da ne pišem sad jelovnik, pošto još nisam sigurna... zasad voće i salate. :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 11 godine

a da nisu te kvržice bile od piva :zuba:
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Gile, da mi izlaze kvržice od piva, bila bih dosad kao gubavac. 8) Optužujem konkretno te slaniše s tonama margarina koje sam grickala po čitav dan. (Brašno + margarin, baš lepa kombinacija za zdravlje. :010: )

Danas i narednih dana molim sve koji svrate da posete ovaj link http://www.peticije24.com/referendum_protiv_gmo - reč je o peticiji protiv dozvole slobodnog uvoza, prometa i gajenja genetski modifikovane hrane u našoj zemlji. Ne znam ko koliko prati vesti na ove teme, ove godine imali smo prilično odgovoran stav vlade Srbije i obećanje da GMO neće tek tako ući u našu zemlju, a preko 70 opština proglasilo se zonama u kojima je zabranjeno uzgajanje GMO, ali pre neki dan je ministar poljoprivrede izvoleo izvaliti kako GMO nije štetna hrana (što još ne znaju ni oni koji je proizvode), tako da su sada građani prinuđeni da pokažu odgovornost koju nije pokazao ministar. Uzgred, može se potpisati i peticija za njegovu smenu na http://www.peticije24.com/zahtev_za_sme ... _glamocica - sa uživanjem sam potpisala obe.

Jučerašnji dan je prošao kako je prošao... kalorijski dobro, ali o izboru namirnica bolje da ne pišem (uglavnom pivo & kikiriki), danas pametniji NK dan:

D: salata (razbijanje mamurluka)
    R: ostaci kiselog kupusa od pre neki dan :)
    U: parče sira, salata
    V: ili meso, salata, ili parče domaćeg hleba + nešto mlečno + salata (dvoumim se još)

"Parče domaćeg hleba" ima dobrih 300 i kusur kalorija... da ne pomisli neko da sam rešila tanko da večeram. :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Potpisano. Naravno.
    Hvala što si napomenula na ovo i postavila linkove. :)
    Inače, ne delim tvoju veru u našu vladu, to kako su do sada bili odgovorni...oni i kad su u nečemu odgovorni to je samo na reči ali retko na delu...
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, ovde je reč o zakonu koji je već konkretno izglasan i na snazi je - može se pročitati ovde: http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_ ... zmima.html

Na stranu pitanje koliko se strogo taj zakon primenjuje, svi znamo koliko je naš sistem traljav... ali problem je mnogo složeniji, i zato ću se još malo raspisati - pošto problematiku nepristrasno pratim godinama, i nisam teoretičar zavere, ali izgleda da je ipak došao trenutak da se o tome malo više piše. :) Nadam se da nije neprimereno da o tome pišem u dnevniku, budući da imamo i podforume za to, ali mislim da se oni manje čitaju, pa bih radije ovde. Uprošćeno - uslov za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji uslovljeno je, između ostalog, dozvolom uvoza i prometa GMO, što su nametnuli neki najveći svetski proizvođači na čelu sa SAD. Mnoge zemlje EU ne žele da puste na svoju teritoriju GMO i imale su iste ovakve zakone, ali su zbog ovog uslovljavanja morale da spuste loptu i modifikuju te zakone... i u tome i jeste začkoljica. Naš zakon će takođe morati da bude modifikovan, i to u najskorije vreme, ali je pitanje kako će biti uređen. U suštini se svodi na dve mogućnosti - da dozvolimo da ga kroje ljudi poput g. ministra i da pripustimo GMO u svim mogućim vidovima na naš teren (a najveća opasnost je gajenje GMO, koje na bezbroj načina utiče pre svega na životnu okolinu i uništava lokalne ekosisteme), i da izvršimo pritisak da se zakon uobliči onako kako je uobličen u pomenutim zemljama EU - a to znači da je formalno dozvoljen uvoz GMO hrane i niko ga ne može zabraniti, ali se zahtevaju stroge kontrole proizvoda i obavezno obeležavanje (pa bismo tako znali da su koka-kola, pepsi, sprajt, mnogi Nestle proizvodi itd. takođe GMO), i takođe svaka zemlja i dalje može odlučiti da na svojoj teritoriji NE gaji GMO. Ovakav zakon čak je bolji od onog što trenutno imamo, i za njega se treba zalagati. Dakle, ključna je formulacija - ne želimo "slobodan" uvoz i promet, želimo obeležene proizvode (pa svako nek bira šta hoće), i želimo da zadržimo pravo da ne gajimo GMO. Dosta ljudi "na položajima" zalaže se za ovu varijantu, poenta je da to samo podržimo i ne dozvolimo da prevagne stav da GMO hrana nije štetna.

Lepo sam se raspisala, još lepše jedem: :)

D: salata, oko 200 g sira
    R: trebalo bi da budu pečurke (škripac), opet uz salatu
    U: verovatno voće
    V: kao sinoć, malo domaćeg hleba premazanog nečim mlečnim, salata
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Što se mene tiče, i treba da pišeš o tome....
    Tematika je isuviše važna da bismo gledali da li joj je mesto u dnevniku ili ne....treba koristiti svaku priliku i pisati o tome i pričati i trubiti na sva zvona...Mnogo je gorućih i tema od životne važnosti o kojima mnogo naroda nema pojma i slepo veruju onome što im na televiziji ispriča neki nazovi stručnjak....a sve kvazi do kvazi da ne kažem lobista do lobiste na razne teme...
    Ja te apsolutno podržavam da ovako neke teme, kada je nešto aktuelno, provučeš kroz dnevnik....Eno ti i kod mene besplatno oglašavanje, hehe....

A taj tvoj hleb..
    Na početku beše reč
    I reč beše o kupovnom hlebu
    I na deklaraciji kupovnog hleba beše reč
    Ta reč beše soja
    Dudi pade na pamet jedna reč
    Reč beše domaći hleb (tj dve reči, domaći film)
    Poče Duda opet da peče hleb....

Ipak...pripazi se ti malo tog hleba, put do kalorija je popločan dobrim namerama....
    (Mislim znam ja vrlo dobro da ti o svemu ovome znaš neuporedivo više nego ja...ali eto da napomenem....dosad nisi ni jela hleb skoro kad vidi ga sad! Ja ga ranije nisam skoro ni jela...ali mic po mic..kroz UN dijetu i održavanje...postade redovan na meniju...jednom pa polako dva puta dnevno)
    :wink:
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, mislim da su u ovom slučaju obični građani čak prilično obavešteni... dokaz su te opštine koje su izglasale da na svojim teritorijama neće dozvoliti uzgoj GMO... a onda s vrha dobijemo izjavu kako je (citiram) "otpor građana posledica neznanja". Što u suštini i nije loše, jer mislim da će dodatno isprovocirati mnoge "neuke"... niko ne voli da ga vređaju u zdrav mozak. Ja ću iz svoga "neznanja" nastaviti da šerujem sve što se tiče ove teme, a ovde ponovo ostavljam link, za slučaj da forum malo živne i da još neko svrati... znači, glasamo protiv uzgoja GMO na prvom mestu: http://www.peticije24.com/signatures/re ... rotiv_gmo/

Hleb je kalorijski uklopljen, jedem ga umesto mesa uveče... plaćam to podbulim licem, ali uživanje je neizmerno. :) Moram da ispričam šta mi dete reče (malo dete), kad sam ga pitala sviđa li mu se hleb - "Mama, sad ćeš da mi se smeješ, ali poneka hrana ima dušu... e, ovaj hleb ima dušu." :) A to je onaj hlebac što danima ostaje svež... i napravila sam ga od skoro 3 kg brašna (tri hlebna čudovišta), tako da se mora i pojesti... povod je bio obnova kvasca, ali počastismo se svi. (I biće ga još dan-dva.)

D: prespavan
    R: parče sira, salata
    U: dunja
    V: 1 punjena paprika ekstra dijetalna (punjena tikvicama i lukom, meso u tragovima), veće parče hleba, čaša mleka, salata
Odgovori 9033 postova