Odgovori 1227 postova
UN pa dokle stignemo
  • Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 8 godine

Re: UN pa dokle stignemo

od Bakica » pre 7 godine

Juche
    Brojanje kalorija 18/01/2018 dan 6
    D - kafa s mlekom (40)
    - ovsena kasha doruchak (295)
    - 1/2 parcheta integralnog hleba (81)
    - 10 gr putera (75)
    -plavi patlidzan kao ajvar 50 gr (47)
    R - dinstan sladak KUPUS kao kelj 200gr (44) +ulje (115) + praziluk 100 gr (61) = 220
    -junece/govedje meso polumasno100 gr (155)
    V - kupus pola od ruchka( 110) + meso pola od ruchka( 75)
    - 1/3 parcheta integralnog hleba (27)
    - 1/3 parcheta integralnog hleba (27)
    - mesni narezak 30 gr (103)
    - kachkavlj 100 gr (304)
    - Pradajz (18)
    - breskva (39)
    - banana (88)
    UKUPNO 1766
    Kao shto rekoh ja samo uvecavam kalorije :nasilan: :cry: :oops: E danas cu da probam da ih spustim najvishe shto mogu.Mada me nervoza zbog nepushenja razbija. Nadam se pobedice moj inat :D :wink:
    SlikaSlika

SlikaSlika
    UN 06/2/2017 do 10/05/2017 119.9kg - 103.5kg - 16.4 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 7 godine

Evo, kopiram ti iz mog iskustva sisstem ishrane koji je meni promenio život. Možda pomogne. Vdim da lutaš. Bilo bi dobro da, dok si na dijeti taj kačkavalj zameniš nekim finim, mladim sirom (verujem da se može nabaviti neka vrsta i u dalekoj Australiji)

Moj sistem (pozajmljen od debeliccke), uz moje sitne izmene, najviše u vidu žitarica za doručak.

Izbaciti sve industrijske proizvode (sve grickalice tipa čipsa, smokija, konzerviranu hranu, kupovne suhomesnate proizvode, margarin), sve što sadrži aditive (može ponekad, ali izbegavati ih maksimalno), uključujući i hleb… najbolje je peći ga sam, u nedostatku vremena preporučujem tonus - u tvom slučaju neki hleb od celih žitarica i bez aditiva.

Paziti na kombinovanje hrane tj. u obroku: jedeš ili proteine+neskrobno povrće ili skobne namirnice+povrće, proteini se ne jedu zajedno sa skrobnim namirnicama. Od proteina mešaju se mlečni proizvodi i jaja, mlečni proizvodi i meso, ali izbegavati u jednom obroku meso i jaja.

Hleb sam ograničila na 100 gr dnevno, za doručak i ručak, za večeru ga ne jedem. Razmak između obroka najmanje 3 sata, zadnji obrok najkasnije 3 sata pre spavanja.

Doručak: mali protein (1-2 jaja, 100 gr fete ili 150 gr nemasnog sira ili npr 30 gr domaće šunke), pola dnevne doze domaćeg hleba, puno neskrobnog povrća (i do 1/2 kg ako treba) ili kaša od integralnih žitarica (oko 50 gr) sa nekim voćem – ova kaša nije predviđena u sistemu, to je moj lični dodatak, ponekad mi prija takav doručak.

Užina: po potrebi, ako razmak između obroka to zahteva, 1-2 voćke ili šaka orašastih plodova

Ručak: protein (200 gr mesa ili 250 gr ribe ili 2-3 jaja ili 200 gr sira) sa puno neskrobnog povrća (ovo može biti spremljeno na bilo koji način sa malo zdrave masnoće – putera, masti, zdravog ulja, samo ne pohovano i ne prženo u dubokom ulju) ili skrobne namirnice (pasulj, grašak, pirinač, sočivo, proso, krompir) sa puno povrća + druga polovina dnevne doze hleba

Užina: po potrebi, ako razmak između obroka to zahteva, 1-2 voćke ili šaka orašastih plodova

Večera: mali protein + neskrobno povrće… slično doručku, bez hleba.

Piti minimum 2 l vode na dan.

Jedanput nedeljno ili u 5 dana napraviti jedan visokokalorijski dan gde ćeš za ručak ili večeru pojesti ama baš sve što ti padne na pamet i što će moći da ti stane u stomak za taj jedan obrok… ostali obroci pametno.

Ovim sistemom sam neosetno, hraneži se normalno, skinula zadnjih pet kila viška - a svi znamo da je te zadnje kile najteže skinuti, uopšte nisam bila gladna i bila sam srećna. Dugo sam se hranila tako i nikakvih problema nije bilo, nije bilo šanse da se kilogrami uvećaju. Problem je nastao kad sam u depresivnom stanju slatkiše, umesto jednom u nekoliko dana, konzumirala svakodnevno. E ... to se ne sme. I kod moje bake, i jedne i druge, slatkiši su se jeli samo nedeljom i za praznike. To je nešto što stalno moramo imati u glavi. Nijedne druge hrane ne moramo se odricati. Ne moraš se ti odreći ni tog kačkavalja, ali u tom slučaju, to ti je glavni protein u obroku uz hleb (ako je za doručak ili ručak) i puno povrća, ništa drugo pored njega ... Ne mogu se naši stomaci zasititi od minimuma hrane. To neskrobno povrće, osim što je zdravo i ima puno vlaknastih materija koje pomažu varenju, služi da popuni večito gladni stomak :).

Nisam nutricionista i ne znam da li je ovaj sistem ishrane savršeno izbalansiran, činjenica je da ovako nisi gladan, jedeš sve (čak i slatkiše povremeno), a kilaža sama od sebe ide dole. Naravno, meso ne treba jesti svaki dan, ja ga lično jedem previše ... ali, što se skidanja kilograma tiče, taj savet nije bitan, to više ima veze sa zdravljem. Takođe, ja od mesa najviše jedem piletinu i ćuretinu, svinjetina je ređe na stolu, a i govedina ... govedina je duplo skuplja, a uz to uopšte nema ukus one govedine iz mog detinjstva ... kad su krave pasle po poljanama, tako da je najčešće koristim za gulaš. Naravno da bi najzdravije bilo nabaviti meso iz free running uzgoja ili organsko povrće, ali ... to je skoro nemoguće u današnje vreme :( .
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Leonida kopiracu ovo tvoje pa da ga prouchim i probam u nekoj fazi. Meni to lichi prilichno na UNku (posebno to nemeshanje namernica). Trenutno imam razlichitih problema da se striktno drzim tih uputstava.
    Prvo je to shto masu namernica uopshte nemam gde da kupim kao npr. mladi sir. Od belih ( svezih ) sireva ovde ima samo onih prevrelih ( starih) a i njih mogu da kupim samo kod Grka u radnji a on je udaljen 20 km od moje kuce pa ne mogu da "skoknem" i kupim ni taj stari sir. Ima tog starog sira (istina loshijeg kvalieta) i u samousluzi ali mu je cena bukvalno tri puta veca nego kod tog Grka. Jedini mlad "sir" koji mi je na dohvat ruke je neki Rikota a on se valjda pravi od surutke i ni ne lichi na sir uopshte (bljutav, nit slan, nit kiseo, nishta). To je razlog zashto ovih dana jedem kachkavalj. Ne uzimam meso u kolichinama od 250 gr vec najchesce samo u tragovima ( 50-100 gr) i onda mi fale proteini tj organizam trazi a sir / kachkavalj me i dobro zasiti i sa malom kolichinom. Ono jest da je kalorichan :crybaby:
    Drugi problem je neutralno povrce...ima ga ovde cele godine ( bar po neko) ali u zavisnosti od sezone cena mu varira od zaista niske do one kad se kilo povrca po ceni moze meriti sa kilom mesa. Ono chega uglavnom uvek ima po pristupachnim cenama je npr. shargarepa eventualno kupus ali to mi se vec smuchilo i ne mogu ga vishe ni u kom obliku (mada volim povrce). Skrobno pak povrce se ne preporuchuje ni chesto ni u kolichinama.Slichna stvar je i sa salatama. Posle godinu dana forsiranja salata sve su mi se smuchile (ne mogu da verujem da mi se i ajvar smuchio :cry: ). Tako da to chime bih tebala da se " natrpam" da ne bih bila gladna mi se smuchilo i ne mogu da ga jedem a pogotovo ne u kolichinama da se zasitim.
    Treci problem mi je shto me zaista mrzi da kuvam dva jela svaki dan...za muza posebno, za mene posebno...Zato praktichno jedem sve isto shto i on samo pokushavam da se kolichinama drzim sa kalorijama na nekoj brojci gde cu na duzi rok ipak neshto izgubiti.
    Hleb sam i mesila i kupovala integralni i pravila plochice od heljde, ma svashta...ako ga mesim i ispadne mi dobro onda ne mogu da se uzdrzim da ga ne jedem u kolichinama a to mi em podigne shecer em nakarika kalorije. Onaj kupovni mogu da se uzdrzim sa kolichinama ali me chesto povuche da ga jedem uveche kad mu vreme nije a preko dana mi se i ne jede. Tako da mi je najbolje da hleb praktichno zaobidjem (a opet potreban je zbog probave). Taj Tonus ovde nema. Ima neshto shto lichi na to al papreno skupo a dobijesh samo nekoliko malih parchica.
    Takodje nisam pametna shta cu sa doruchkom. Uopshte nisam gladna sve negde do 1-2 popodne. Ceo zivot umesto doruchka sam pila kafu. Ne mogu da se nateram da jedem bogat proteinski doruchak jer mi je bukvalno muka i pri pomisli na takav. Jedno vreme sam jela tu ovsenu kashu sa suvim vocem i to samo zbog probave ali na silu. I to je jedno vreme radilo pa kao i sa svim ostalim organizam se adaptirao na to pa i to prestalo da radi shto se probave tiche. Tako sam opet batalila doruchak. Shto da karikam kalorije kad nit mi pomaze nit mi se jede ujutru.
    Ipak najveci problem i dalje mi ostaje jelo uveche do kasno. Bila gladna ili ne bila, navika da jedem kasno uveche nikako da se odlepi od mene ni nakon godinu dana treniranja i pokushaja da ne jedem posle 8 ili 9 uveche. Prosto ne ide. Ne jedem ozbiljno u kasne sate kao nekad ali i dalje moram neshto da pojedem il cu da crknem ( a ne radi se o gladi vec o nervozi).
    Uh al se raspisah. Guracu ovako neko vreme dok ne smognem snage da se ozbiljnije pozabavim ovim shto si navela gore.Hvala ti na savetima.
    SlikaSlika

SlikaSlika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nemoj se predavati, draga.
    Najbitnije je uobročiti se:
    Doručak, užina, ručak, užina, večera, razmaci minimum 3 sata. Užine se mogu preskočiti, doručak se ne preskače, jer se inače dobija napad gladi uveče.
    2 ručka ... ja sam se ispraksala, da li stvarno misliš da mm jede moje povrće :shock: ?
    Imam onu šerpu sa dodatkom za kuvanje na pari, pa njemu u donjoj šerpi kuvam npr. krompir za pire, sebi na onim rešetkama gore neko povrće na pari :).
    U pećnicu mi stane 2 đuvečare. U jednu stavim krompir i kobasice npr. za njega, a u drugu neko povrće sa jajima za mene. Ako mu pečem krompir, sa strane pleha sebi stavim npr. karfiol ... zaista nije teško ni komplikovano. Ja bukvalno skoro svaki dan pravim 2 obroka.
    Ono što jedemo oboje su razni gulaši, meso sa roštilja, s tim da ja uz gulaš umesto testa jedem tikvice, a uz meso sebi propržim pečurke ili tikvice, patlidžan i sl ...
    Povrće jeste skupo u ovo doba ... pa ja, eto, biram ono malo pristupačnije, ili ga jedem sa jajima, pa te obrok izađe jeftinije nego sa mesom ... doduše, imam i neke zalihe po zamrzivaču, imam naviku da ponešto ostavim u zamrzivač kad je sezona.

• dada77ns
    Amater
    Amater

od dada77ns » pre 7 godine

Leonida, ti si me odusevila nakon citanja ovog posta. Svaki dan kuvas dva rucka...ustvari, pre toga smisljas sta ces da kuvas ...dva rucka u jednom danu :o
    Ja mislim da ne bi uspela da pravim peceni krompir i ne capim par komada za sebe i pri tome jedem karfiol :005:
    Volim ja povrce ali kolicine su ...dve-tri kasike...verovatno zato moram da pojedem parce hleba ili se ne osecam sito nakon obroka.
    Sto se dorucka tice, svakodnevno sam doruckovala (mlecno-slatki obrok) dok nisam krenula na UN. Na UN sam se navikla na te dve vocke i budem gladna oko podne kada uglavnom i rucam. Nakon UN pokusala sam da vratim dorucak u smislu zitarica sa jogurtom...i opet sam bila gladna u podne...kao da imam sat u stomaku.
    UN start: 04.05.2016. 62kg
    UN kraj: 01.08.2016. 51kg
    novi start kontrole: 03.05.2017. 55kg neuspesan
    najnoviji start kontrole: 06.11.2017. 57kg neuspesan
    UN start: 02.12.2017. 57kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Pa to su sve brzinske i jednostavne varijante, ja to onako usput ... muški članovi moje porodice od priloga jedu samo krompir, pasulj, grašak i pirinač, ponekad im uvalim i đuveč ... ja zaista ne mogu samo to da jedem, Pristaju i na punjene paprike, sarme, slatki kupus sa mesom ... sve u svemu izbor jela kad su oni u pitanju je vrlo ograničen. S druge strane, ćera i ja obožavamo povrće svih vrsta, boja i oblika ... pa zašto onda da ne uživamo u tome. A kao što već rekoh, sve je usput, ali da ... ručak za sutra se mora isplanirati (ako baš ne isplaniram, u zamrzivaču uvek imam spanać, u frižideru neki sir i jaja, pa smućkam onaj moj spanać na brzaka, a muškima ispečem jaja sa slaninom :D .
    Zaista ne treba puno vremena, kao što rekoh sve je to usput i na brzinu ...

• Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Eh ne bi bio problem ni da capim jedan-dva krompira Dado...ja ne bih znala da stanem :oops: Zato izbegavam da pravim sve shto volim a i kada pravim u zadnje vreme napravim jako male kolichine tako da ne mogu nikako da padnem u napast da se najedem toga. Ako napravim vishe, vishe i pojedem.Imala sam naviku dugo da kuvam za chetvoro-petoro jer nas je toliko bilo dok su mladi bili sa nama. Nikako da se nauchim da kuvam za dvoje :x :oops: Il napravim premalo il previshe :D
    Juche
    Brojanje kalorija 18/01/2018 dan 7
    D - kafa s mlekom (40)
    R - chorbast PASULJ sa govedinom 200gr (235)
    - kupus salata 100 gr (80)
    U - kafa s mlekom ( 40)
    V - kachkavlj 100 gr (304)
    - kiseli krastavci (11)
    - chorba od BUNDEVE polugusta 200 gr (40) +zachini (5) +- kiselo mleko 50gr (27)= 72
    - VOĆNA SALATA 100gr (135)
    - KAFA S MLEKOM ( 40)
    - jaje bareno (70)
    UKUPNO 1074
    SlikaSlika

SlikaSlika
  • dada77ns
    Amater
    Amater

Bravo Bakice, stigla si do zeljenih 1000kalorija :headbang:
    Mislim da je to brojanje kalorija ustvari prava stvar. Jedes sve, ogranicene kolicine...jedino malo na pocetku imas vise posla oko razbrojavanja, merenja...kasnije to sve ide brze.
    Sto se kuvanja tice...i za to "na brzaka" moras da smislis i da obezbedis namirnice bilo da ides na pijacu/prodavnicu ili da "vijas" po zamrzivacu. U svakom slucaju...svaka cast svima koji kuvaju svakodnevno pa jos po dva rucka...."skidam kapu". :)
  • Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Ici ce ovo ako uspem da se odrzavam tu oko 1000 kalorija....istina ici ce sporo ali opet ici ce na dole a ne na gore kao u zadnje vreme shto je ishlo kad sam se opustila oko ovih praznika.
    Od fizichke vezbe imam oko pola sata shetnje svaki dan i 15-ak minuta sa tegicima rad ruku...Nisam se bash pretrgla :oops: :wink:
    SlikaSlika

SlikaSlika
  • dada77ns
    Amater
    Amater

Bolje je prosetati 15min nego to vreme sedeti na stolici i gledati tv...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Čorba od bundeve ... jao što ja volim sve od bundeve, a nikako da je nađem na pijaci ... za neku smrznutu i već oštećenu ili tačnije delimično pokvarenu je bakica tražila više nego za banane, pa ja demonstrativno nisam htela da je kupim ...

• Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Obozavam chorbu od bundeve ( gusta , pa josh kad stavish kashiku milerama unutra i malo korijandera, mmmm).To nikad nisam jela u Srbiji vec sam nauchila ovde. Mi od bundeve u Srbiji samo pravili bundevaru i pekli je u rerni :D
    Juche
    Brojanje kalorija 18/01/2018 dan 8
    D - kafa s mlekom (40)
    R - PUNJENA PAPRIKA (133)
    U -kafa s mlekom (40)
    - VOĆNA SALATA 100gr (135)
    V - PUNJENA PAPRIKA X 2 (266)
    - kachkavlj 100 gr (304)
    - kiseli krastavci (11)
    - cvekla (36)
    -breskva (39)
    UKUPNO 1213
    Sad mi se i kachkavalj smuchio kako ga jedem zadnjih par dana :cry: :roll:
    Danas moj muz pravio Leskovachku muckalicu. On to zna da pravi za razliku od mene :oops: Kako je ovde danas praznik tj Dan Australije kada ceo narod izadje na plaze i opali po roshtilju i pivu tamo po plazama ( kao kod nas nekad za Prvi maj) i mi smo otishli na najblizu plazu. Jedva nashli mesto da se parkiramo i instaliramo sto i stolice. Poneli onu Leskovachku i kupili lepe lepinje. Moj muz popio pivo (jedno jer vozi) a ja popila chashu vina starog 10 godina (dobili na poklon za slavu) . Vino je bilo fantastichno...kao konjak da je a pitko kao liker. Tek treba da srachunam koliko me kalorija to sve koshtalo :oops: :evil:
    SlikaSlika

SlikaSlika
  • Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Juche
    Brojanje kalorija 18/01/2018 dan 9
    D - kafa s mlekom (40)
    - bareno jaje (70)
    R -Leskovachka muckalica (300)
    - bela lepinja (275)
    - chasha vina (83)
    - kafa sa mlekom (40)
    U - ajs kafa sa sladoledom (140)
    V -Leskovachka muckalica (300)
    - bela lepinja (275)
    U -kafa sa mlekom ( 40)
    kashichica nutele (50)
    UKUPNO 1613

Juche sam bash svashta jela shto nije preporuchljivo :oops: :roll: :evil:
    Elem danas sam na povrcu...uz malo mleka i jaja ...odmah udaram protiv tezu juchershnjem kalorichnom danu :nasilan:
    SlikaSlika

SlikaSlika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nije tu ništa strašno, kalorijski još uvek manje nego što je tebi potrebno za održavanje kilaže ... sa parčetom integralnog hleba umesto lepinja to bi bio sasvim običan dijetalan dan ... (ova kašičica slatkog tu i tamo svima se omakne, nije neka količina koja može drastično da utiče na dijetu).
    Inače, ta leskovačka mućkalica je vrlo ukusno jelo, a davno je nisam jela ... baš si mi dala lepu ideju :D Dobro, u dijetalne svrhe bih je napravila sa ćuretinom umesto svinjetinom i bez slanine :( . Svakako sam slanine juče pojela dovoljno za narednih par meseci :D

• Bakica
    Profesionalac
    Profesionalac

od Bakica » pre 7 godine

Nece me biti neko vreme...u nekim sam problemima i ne mogu da se bavim dijetom sad. Nadam se vraticu se kada se ovo okoncha.Pozz svima.
    SlikaSlika

SlikaSlika
Odgovori 1227 postova