Evo, kopiram ti iz mog iskustva sisstem ishrane koji je meni promenio život. Možda pomogne. Vdim da lutaš. Bilo bi dobro da, dok si na dijeti taj kačkavalj zameniš nekim finim, mladim sirom (verujem da se može nabaviti neka vrsta i u dalekoj Australiji)
Moj sistem (pozajmljen od
debeliccke), uz moje sitne izmene, najviše u vidu žitarica za doručak.
Izbaciti sve industrijske proizvode (sve grickalice tipa čipsa, smokija, konzerviranu hranu, kupovne suhomesnate proizvode, margarin), sve što sadrži aditive (može ponekad, ali izbegavati ih maksimalno), uključujući i hleb… najbolje je peći ga sam, u nedostatku vremena preporučujem tonus - u tvom slučaju neki hleb od celih žitarica i bez aditiva.
Paziti na kombinovanje hrane tj. u obroku: jedeš ili proteine+neskrobno povrće ili skobne namirnice+povrće, proteini se ne jedu zajedno sa skrobnim namirnicama. Od proteina mešaju se mlečni proizvodi i jaja, mlečni proizvodi i meso, ali izbegavati u jednom obroku meso i jaja.
Hleb sam ograničila na 100 gr dnevno, za doručak i ručak, za večeru ga ne jedem. Razmak između obroka najmanje 3 sata, zadnji obrok najkasnije 3 sata pre spavanja.
Doručak: mali protein (1-2 jaja, 100 gr fete ili 150 gr nemasnog sira ili npr 30 gr domaće šunke), pola dnevne doze domaćeg hleba, puno neskrobnog povrća (i do 1/2 kg ako treba) ili kaša od integralnih žitarica (oko 50 gr) sa nekim voćem – ova kaša nije predviđena u sistemu, to je moj lični dodatak, ponekad mi prija takav doručak.
Užina: po potrebi, ako razmak između obroka to zahteva, 1-2 voćke ili šaka orašastih plodova
Ručak: protein (200 gr mesa ili 250 gr ribe ili 2-3 jaja ili 200 gr sira) sa puno neskrobnog povrća (ovo može biti spremljeno na bilo koji način sa malo zdrave masnoće – putera, masti, zdravog ulja, samo ne pohovano i ne prženo u dubokom ulju) ili skrobne namirnice (pasulj, grašak, pirinač, sočivo, proso, krompir) sa puno povrća + druga polovina dnevne doze hleba
Užina: po potrebi, ako razmak između obroka to zahteva, 1-2 voćke ili šaka orašastih plodova
Večera: mali protein + neskrobno povrće… slično doručku, bez hleba.
Piti minimum 2 l vode na dan.
Jedanput nedeljno ili u 5 dana napraviti jedan visokokalorijski dan gde ćeš za ručak ili večeru pojesti ama baš sve što ti padne na pamet i što će moći da ti stane u stomak za taj jedan obrok… ostali obroci pametno.
Ovim sistemom sam neosetno, hraneži se normalno, skinula zadnjih pet kila viška - a svi znamo da je te zadnje kile najteže skinuti, uopšte nisam bila gladna i bila sam srećna. Dugo sam se hranila tako i nikakvih problema nije bilo, nije bilo šanse da se kilogrami uvećaju. Problem je nastao kad sam u depresivnom stanju slatkiše, umesto jednom u nekoliko dana, konzumirala svakodnevno. E ... to se ne sme. I kod moje bake, i jedne i druge, slatkiši su se jeli samo nedeljom i za praznike. To je nešto što stalno moramo imati u glavi. Nijedne druge hrane ne moramo se odricati. Ne moraš se ti odreći ni tog kačkavalja, ali u tom slučaju, to ti je glavni protein u obroku uz hleb (ako je za doručak ili ručak) i puno povrća, ništa drugo pored njega ... Ne mogu se naši stomaci zasititi od minimuma hrane. To neskrobno povrće, osim što je zdravo i ima puno vlaknastih materija koje pomažu varenju, služi da popuni večito gladni stomak

.
Nisam nutricionista i ne znam da li je ovaj sistem ishrane savršeno izbalansiran, činjenica je da ovako nisi gladan, jedeš sve (čak i slatkiše povremeno), a kilaža sama od sebe ide dole. Naravno, meso ne treba jesti svaki dan, ja ga lično jedem previše ... ali, što se skidanja kilograma tiče, taj savet nije bitan, to više ima veze sa zdravljem. Takođe, ja od mesa najviše jedem piletinu i ćuretinu, svinjetina je ređe na stolu, a i govedina ... govedina je duplo skuplja, a uz to uopšte nema ukus one govedine iz mog detinjstva ... kad su krave pasle po poljanama, tako da je najčešće koristim za gulaš. Naravno da bi najzdravije bilo nabaviti meso iz free running uzgoja ili organsko povrće, ali ... to je skoro nemoguće u današnje vreme

.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.