Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od AnaV » pre 11 godine

Zašto ne probaš sir za večeru uz nešto, a za rućak da ga ne jedeš! Mislim da ti je to malo za rućak, a sobzirom da radiš do kasno u noć, naravno da ti treba jaka večera uz neko meso, koje se tebi sigurno do odlaska na spavanje svari! Mene čudi da ti prija za želudac mleko?
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Napravila mi se rupa u kombinovanju jer trenutno sam izbacila neke vrste povrća i većinu voća... pfffff, preživeće se nekako. :)

Mleko je stari metod za lečenje želuca, ima u novije vreme lekara (i "lekara") koji to osporavaju, ali već preko 100 godina se uspešno koristi kod lečenja gastritisa i mnogi lekari propisuju baš takvu ishranu. Preporuka je da se hrana sprema s mlekom ili da se uz jače namirnice (pogotovu masne, tipa mesa) pijucka mleko sobne temperature. Ono je sjajan emulgator (pomaže da se masnoće u želucu razbiju na sitnije i svarljivije kapljice) i vezuje višak želudačne kiseline, ali je ne rastvara onako agresivno kao voda. Ovo je, naravno, krajnje laički prepričano, ali na to se svodi. Jogurt je dobar za creva, ali može da bude veoma, veoma težak za želudac, pogotovu za nadražen želudac. (U poslednje vreme bukvalno mi se do nosa popne kad ga pokusam, stvara užasnu kiselinu, ali ga volim i nisam ga se još odrekla za doručak.)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Tačno je za jogurt i mleko...
    Znam da, (još kad sam bila mala, pa se u kući porodično jela pita sa jogurtom i tako to)...da moja sestra i mama nisu to mogle da podnesu...pravilo im je kiselinu (pritom je i u piti bio sir)...nego su uzimale uvek pitu sa slatkim mlekom......
    (Ja sada kada jedem zeljanicu moju najdražu, jedem sa salatom...ali recimo kada bih nešto pila, pre bih pila slatko nego jogurt)....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • divlja ruža
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od divlja ruža » pre 11 godine

Dudo,molim te mi malo objasni za poštovanje količina u mom slučaju.Mnogo o tome mislim već dve godine ali ja količine jednostavno ne umem i ne mogu da odredim.Uvek mislim da je mnogo,a onda ponekad mnogo bude i previše :oops:
    I još nešto,nemoj da se smeješ.Ja u opšte ne znam šta je sa mojim forumom.Ja jednostavno neke dnevnike ne vidim.Da nisam našla Dione kod Debelićke,ko zna da li bi je našla.A Kety,koju spominješ posle mnogo traganja ne nadjoh.
    Obrazuj me molim te.
    'nit coveka nit karaktera od osobe koja sopstvenom gooyicom ne moze da gospodari'.
  • Cvetić
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od Cvetić » pre 11 godine

Ja sam imala koleginicu koja je jogurt mogla da podnese samo ako ga malo posoli. Ne znam u čemu je bila fora. :neznalica: Pisala sam kod mene, i meni od skoro mleko neviđeno prija, jogurt mi smeta, ali zato kiselo mleko tamanim kao luda i baš mi legne (kao budali šamar) :)
    Pošto sam i ja ograničena sa povrćkama, a ne mogu da živim samo na skrobu, nađem pre neki dan blitvu i tikvice, i sad kombinujem sa šargarepom, belim mesom, uostalom, videla si... Ne znam koliko voliš, ali znam da su lagan za stomak, niskokalorične a može dobro da se ukombinuje, npr. da napraviš neku piticu od zelja/blitve i mladog sira, pošto ne smeš kore, onda od sejtana? Hvataj sad ovaj zadnji voz sa povrćem, posle nam ne preostaje puno izbora kad dođe zima...
    Najbolji dan u tvom životu je onaj dan kada odlučiš da je tvoj život samo tvoj.Bez izvinjenjá ili opravdanjá.

Bez ikoga na koga ćeš se osloniti, od koga ćeš zavisiti ili koga ćeš kriviti za svoje promašaje.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Moj organizam sasvim drugačije reaguje na mleko od svih koji su se javili kod tebe. Meni odmah izaziva gorušicu i ne pijem ga uopšte, ali ga naravno koristim u pripremanju hrane, kao i kiselo mleko i pavlaku. Mislim da je to individualno. Nikada nisam uočila da se gastritis unazad toliko godina lečio melkom, tj. ne lečio nego preporučivao kao olakšica u ishrani. Nije bitno!
    Podseti te Cvetić na sejtan! Pa zaista, odavno ga ne pominješ! :neznalica:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, ja bih tu zeljanicu, a može i bez mleka i bez jogurta. :16: Šta znam, meni mleko uz sve ide (mogu da ga pijem uz sarmu, pasulj, salatu ili umesto vode), a jogurt mi je kao jelo za sebe, eventualno mogu da ga iskombinujem s parčetom hleba ili kiflom, ili ovako kako ga već godinama "jedem", sa ovim mojim dodacima. Suviše me zasiti da bih ga pila uz nešto... ali volim ga veoma. :)

Ružo, za količine ću kod tebe u dnevniku da dam predlog, a za dnevnike prosto idi na viewforum.php?f=17 - svi su tu. :)

Cvetak, ne stižem u poslednje vreme mnogo da kuvam i spremam, i kad se uhvatim za šporet, to je nešto brlj-brlj na brzinu, a za sejtanom mi već i duša pati. :( Pre neki dan smo uzeli tikvice, pa sam ih obarila i izblendirala i tako stavila u zamrzivač da imam osnovu za povrćne čorbice, ali trenutno mi mnogo nešto teško leže i voće i povrće na želudac. Sad je, da kucnem u drvo, opet prošlo nekoliko dana bez problema, naravno da hleb i ovolike količine mleka koče mršavljenje, ali stojim u mestu, dobro je. :)

Anči, naravno da je uvek inividualno, ne reaguje svako isto. :) Ali to je stara i proverena dijeta za gastritičare i čiraše i funkcioniše kod većine ljudi, pa eto, nije loše znati. :) Danas sam otvorila knjigu da se podsetim (naučni rad, nije neka popularna kvazinauka), npr. od masnoća su dozvoljene samo mlečne masnoće i maslinovo ulje, jogurt se pije isključivo razblažen mlekom, piju se voćni sirupi razblaženi mlekom umesto vodom, čorbe se kuvaju na mleku, umesto hleba jede se slan griz kuvan na mleku, mleko se pije između obroka... ukratko, sve je na mleku. :)

Dan sam započela udarničkom šetnjom do buvljaka, prešla sam neki broj kilometara i to neću skoro da ponavljam jer sam ogladnela kao nadničar... inače sam drugi put u životu bila na buvljaku, hahah, nemam živce za tu vrstu kupovine. :) Ali nije loše čisto kao šetnja.

I klopa:

D: jogurt + dodaci
    R: parče mladog sira, malo neskrobnog đuveča (eksperimentalno)
    U: ???
    V1: ???
    V2: pljeskavica, salata
  • KPJ
    Amater
    Amater

od KPJ » pre 11 godine

Samo da te pozdravim, tek da znas da sam u tvom dnevniku ali moram da se vratim koji mesec unazad da vidim sta ti se ispodesavalo. :wink:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Keti, ispodešavalo se da sam se na moru podgojila, hahah, a usput i nešto uradila želucu... to je otprilike sav izveštaj. :16:

Juče sam opet malo eksperimentisala i nije se baš dobro završilo... još ne mogu do kraja da uhvatim obrazac, nema logike da mi živo povrće ne smeta, a kuvano smeta... jogurt mi izaziva kiselinu, ljuta papričica mi prija... hleb bez mleka me ubije, s mlekom mi izleči dušu... pa ni meso mi nešto ne prija... nije mi baš lako da pohvatam konce. :) Jelovnici su mi glupi totalno, jedem ono što osetim da mogu, ne mogu da planiram... ali napisaću na kraju dana. :)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Verujem da ti je teško da pohvataš konce, kada je takvo stanje! Zaista mi je žao što se ne osećaš dobro, ali se nadam da je ono drugo od ranije sve sada OK posle poslednje intervencije?
    Ta teorija o mleku nema razloga da ti ne verujem, ali meni ne prija i izaziva mi sve to što ti sada osećaš, a griz ne volim, tako da ga nikada ne jedem, a nisam ga ni deci davala kada su bile male.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Dudo, kad dođeš u bgd, možemo da planiramo tradicionalni cak cak sa zeljanicom.....ne mora da se sprema...ima jedno mesto gde se kupi odlična.....
    Zeljanica mi je jedna od retkih stvari na koje padam baš....jer ja sam stvarno na neki način negurman....
    Da se u životu nisam navukla na slatkiše i da nisam slaba na iste....u životu ne bih imala kg viška...

Sad sam ukapirala šta Anu možda buni sa mlekom...
    Ti pričaš o želucu kao želucu i gastritisu, i tu je mleko fakat ok....
    Mleko se ne pije i strogo izbegava kada je u pitanju stomačni problem (tipa trovanja i stomačnog virusa i slično..tada mlečno ne ide nikako nego onaj fazon tipa....kuvani krompir, pirinač, dvopek i strogo bez mleka i voća..).......
    Pomislih samo da možda to buni Anu..
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Ne, ne, ne buni mene to! Trudim se da se ne dokazujem u Dudinom dnevniku iz razloga što znam da ona sve dokumentuje, ali ja dobro znam taj problem. Od rane mladosti imam hroničan gastritis, koji me na sreću više ne mući i nemam nekih problema sa želudcem, ali u vreme kada sam ih imala i urlala od bolova imala sam spušten stomak 13 cm. i bila premršava. Iz tog doba pamtim kakve su bile preporuke za moju ishranu uz strogu dijetu, tipa navedenog od Debelicke. Iz tog razloga, a znam kako može da boli i kakve sve imamo nelagodnosti ne jedem voće na prazan stomak izjutra i izbegavam sve što mi da i najmanji nagoveštaj reakcije želudca. Meni je napr. što ne mora da znaći da i drugom pomaže, pomagala suva korica hleba, ili prepećen hleb na ringli. U to vreme nisu se koristili tosteri i slićne naprave!
    U to ime :pivo: i svako dobro!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, dogovoreno, idemo na zeljanicu!!! :D Retko je pravim, trudimo se svi da ne budemo debeli... bude mi žao da je pravim u strejt varijanti, a bude mi i žao da napravim manje od velikog pleha, i onda se to pretvori u propast, hahah. :)

Anči, veliki je problem što kod gastritisa retko kad ispitaju da li je posredi gastritis izazvan manjkom ili viškom kiseline... a simptomi su bukvalno identični sem nekih sitnih detalja, ali i ti detalji čak mogu da izostanu, pa tako neki put ljudi dobiju i pogrešne preporuke za ishranu i pogrešne tablete. Zato mora da se eksperimentiše malo... što bi trebalo da odradi doktor (radi se proba s kapsulama hlorovodonične kiseline), ali pošto se to kod nas ne radi, onda se malo eksperimentiše s hranom i tako se najbolje i nađe sopstveni sistem. Juče sam bila hrabra i isprobala kiseli kupus (nekuvan), prijao mi je apsolutno... tako da je vrlo moguće da je posredi i manjak kiseline kod mene, sad idem na tu varijantu, pa ćemo videti. :) Suv ili prepečen hleb definitivno prija u obe varijante (ni ja nemam toster, pečem u rerni :D ), i mirno ga jedem ovih dana u manjim količinama.

Juče je bila kombinacija D jogurt, R parčence sira i crni luk, pa U kiseli kupus, pa U hleb i mleko, pa opet U šaka belog grožđa, pa dve večere koje su bile hleb i mleko (s trunčicom paštete, ali kvalitetnije, bez raznih gluposti, plus ljute papričice)... i nisam imala odavno tako savršen dan što se tiče želuca, a mislim da ovo sve definitivno ukazuje na neki manjak kiseline (kupus, grožđe, papričice). Danas planiram gotovo identičan jelovnik, a inače mi se fino odražava na težinu, iz nepoznatih razloga. :)

Znači:

D: jogurt + dodaci
    R: malo parče sira, zelena salata
    U: kiseli kupus
    do kraja dana - verovatno hleb sa malo paštete ili sirnog namaza, mleko
    umesto grožđa - parče krompiruše :)

Ukopno oko 1400-1500 kcal, tako mi ispada kad sračunam (moram da brojim da me ne bi prevario hleb).
    Poslednja izmena od dudank u 08 Oct 2013, 14:14, izmenjeno 1 put ukupno.
  • KPJ
    Amater
    Amater

od KPJ » pre 11 godine

Dudo, i ja se pridruzujem na zeljanicu, i mene da povedete.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Sada si me podsetila na višak, ili manjak kiseline, a daju iste simptome, kao i kod visokog i niskog pritiska! Ja sam u to vreme radila gastroskopiju i utvrdili su mi višak kiseline, a sadašnje analize zaista ne znam, pošto nemam tegobe, na svu sreću! Još bi mi samo to falilo!
    Pametna si ti glavica i radiš eksperimente sama sa sobom, ali polako dolaziš do onog šta ti prija, a šta ne! To je dobro i izaći ćeš polako iz tegoba, koje nisu ni lake, ni prijatne!
Odgovori 9033 postova