Procunjaj malo po Oliverinom dnevniku, ona se mučila sa dijabetisom i UN-kom.
Ja sam svojevremeno našla neki link sa preporučenim jelovnicima za dijabetičare po godišnjim dobima, u skladu sa dostupnim namirnicama i sa preporučenim kalorijskim unosom sa vrlo korisnim idejama, pa mislim da sam stavila link kod Olivere. Probaću da ponovo nađem ovih dana, ali forum ne dozvoljava da postavim link

.
Možda bi trebalo omogućiti tu opciju, pogotovu kad su ovako korisne stvarčice u pitanju ... ovakav link prema jelovniku koji je neko stručan napravio za dijabetičare može da koristi mnogim posetiocima ovog foruma, gojaznost je vrlo često praćena povišenim šećerom,
Ne usuđujem se da dam neke preporuke jelovnika kad su u pitanju članovi koji imaju zdravstvene probleme, za takve stvari su nedležni lekari specijalisti koji su godine posvetili izučavanju ove problematike .... znam kao laik isto kao i ti, pazi na kalorijski unos (možda ta ideja o brojanju kalorija nije loša), smanji unos UH, a kad ih unosiš unosi ih iz kvalitetnijih namirnica (vidim integralni hleb na tvom jelovniku, što bi trebalo da bude kvalitetniji izbor).
Moja jadna mama se mučila sa povišenim šečerom, ali eto ... nikako nije mogla da odoli slatkišima

, ja stvarno nemam taj problem, meni jedna do dve voćke dnevno zaista zadovolje potrebu za slatkim (osim kad sam depresivna), pa onda i nisam kompetentna da komentarišem taj problem. Mada, lekari u zadnje vreme kažu da postoji ovisnost o šećeru ... pa je verovatno teško se izlečiti, kao i od svake druge ovisnosti. A pitanje je i koliko voća je tebi preporučljivo obzirom na nivo šećera ... tu preporuke ipak mora da da neko stučam.
Sve u svemu, pretresi Oliverin dnevnik. Ona je pri kraju našla neki svoj sitem ishrane ... možda ti pomogne. Ima predivnih recepata

.
A možda ne bi bilo loše i pitati nekog stručnog za savet,sigurna sam da i nutricionisti imaju preporuku jelovnika za osobe sa povišenim šećerom, njihovo studiranje (bar kod nas) traje 3 godine, a to je više nego dovoljno vreme da naučiš mnogo o funkcionisanju organizma.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.