Odgovori 284 postova
Danas mi je proteinski dan!
  • jelena87
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od jelena87 » pre 16 godine

Moze li da se na proteinski dan pije jogurt,za dorucak i veceru? Moze li da se jede zajedno sa piletinom?
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Norma J.M » pre 16 godine

Jelena,za dorucak je voce obavezno svaki dan u UN-ci,isto tako i na proteinski dan!
    Jogurt mozes za rucak i za veceru,ali mlecne proizvode ne smes da mesas sa piletinom!Znaci ako uzmes jogurt za rucak mozes da ga kombinujes sa recimo sirom,a ako hoces da jedes piletinu onda nema jogurta!
    I sta jedes za rucak to je i za veceru,samo upola manje!
    Znaci ne mozes za rucak mlecne proizvode,a za veceru meso ili jaja!

Nadam se da sam bila od pomoci,a Giga neka me ispravi ako gresim! :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    od 314pezos » pre 16 godine

Giga says :16:

Za doručak i za užine do ručka je samo voće i sveže povrće kao i koštunjavo voće.

Na proteinski dan se ne mešaju namirnice kao što ti je i Norma rekla, znači proteinske namirnice meso, jaja, mlečni proizvodi kao i soja se ne mešaju u toku jednog dana. Šta se jede za ručak to je i za večeru. Ako je meso u pitanju, nema varijante piletina za ručak a za večeru junetina. Jedine varijante mešanja su dozvoljene kod ribe i mlečnih proizvoda, recimo za ručak pečena riba a za večeru riba iz konzerve ili za ručak jedna vrsta sira a za večeru druga.

Pozz od Gige
    Slika
    Slika
  • Maja82
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Danas mi je proteinski dan!

od Maja82 » pre 15 godine

Da li na proteinski dan sme da se jede gulas ako je meso bez masnoce, sama ga spremam ide samo luk, paprika i zacini
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 15 godine

Tako se može spremati gulaš.
    Slika
    Slika
  • blondie82
    Početnik
    Početnik

od blondie82 » pre 15 godine

Pitanje: ako npr za rucak jedem piletinu, ajvar i sampinjone, mogu li za veceru da izbacim ajvar ili sampinjone tj. te dodatke a da mi piletina ostane kao glavno jelo? Znaci smem li da menjam salatice i te dodakte?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Nosioci dana su ručkovi t.j. glavno jelo sa prilogom, šta si jela za ručak sa prilogom ista kombinacija je i za večeru, salate se mogu menjati ... ajvar spada u salatu.
    Slika
    Slika
  • blondie82
    Početnik
    Početnik

a sampinjoni u sta spadaju, u salatu koju mogu da menjam ili u prilog koji ponavljam i uvece?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Šampinjoni (pečurke) iako spadaju u biljne proteine po pravilima UN režima ishrane spadaju u neutralne namirnice te ih možeš jesti svaki dan (pa i na vitaminski) što kao prilog glavnom jelu ili kao dodatak nekoj salati ... jedino od šampinjona zaboravi one krem čorbice.
    Slika
    Slika
  • blondie82
    Početnik
    Početnik

Ako na proteinski dan jedem soju ( u komadima ) da li smem da je kombinujem sa mlecnim proizvodima?
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 15 godine

Mislim da onda pijes sojino mleko i jogurt... A mozes i da jedes tofu sir... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Ako se izabere soja kao osnova na proteinski dan ide sojine šnicle, tofu sir i sojino mleko ili jogurt ... ostale kombinacije sa standardnim mlečnim proizvodima tipa kravljih, ovčijih i slično u kombinaciji sa sojom nisu dozvoljene.
    Slika
    Slika
  • blondie82
    Početnik
    Početnik

Danas mi je proteinski dan i odabrala sam da mi osnova budu mlecni proizvodi. Posto znam da proteini ne treba da se mesaju moze li ko da mi da neku ideju sta bih mogla za veceru uz jogurt? Za rucak sam imala jogurt, parce crnog hleba sa ajvarom. A sta za veceru?
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 15 godine

Kada se odlucis za mlecne proizvode mozes da jedes sir, da pijes jogurt i mleko... Mogla si za veceru sopsku salatu ili tarator salatu... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • blondie82
    Početnik
    Početnik

Izvini a koja je to tarator salata? ( nisam neka domacica). Jela sam sa przenom paprikom ali ne truncici ulja posto ona pusta onaj svoj sok.
Odgovori 284 postova