Sad si rekla jednu vrlo bitnu stvar koju sam ja zaboravila ...
rutina.
Ono što sam ja s godinama borbe sa kilogramima primetila da me goji je upravo prekid rutine ... frka na poslu, preskočim doručak, preskočim ručak, uveče pojedem bože me sačuvaj hrane ... a onda oko 2 noću dodam i vruć burek

.Kad bih istu tu količinu hrane rasporedila na 3-5 obroka, uključujući ponekad i taj burek ... kilagrami se nisu povećavali ... tako da je uobročiti se jedno od osnovnog pravila normalne ishrane, ali uobročiti se ne znači ni non-stop žvakati nešto nego odrediti sebi 3 glavna obroka i po potrebi jednu do dve užine (u mom slučaju voćne). Već to je veliki pomak. Kad uz to izbaciš hranu punu aditiva, vruće hlebove i peciva, grickalice ... tj. sve ono što možeš pojesti u nekontrolisanoj količini i što vuče na još ... urađena je velika stvar i posle izvesnog vremena apsolutno nemaš potrebe za takvim stvarima, ako mi se baš nešto gricka, sam organizam mi traži šaku orašastih plodova, voće, sirovu šargarepu ili kelerabu ... ne mogu da jedem stvarčice natrpane margarinom, prosto mi je muka od toga .... kao što rekoh, zna naš organizam šta je dobro za nas, samo smo mi zaboravili da ga slušamo.
Poželim tu i tamo neki kolač sa zdravim sastojcima ... domaću krempitu, lenju pitu punu jabuka i oraha, študlu ... (ni njima moj organizam nije oduševljen pošto su puni belog brašna koje se njemu iz nekog razloga baš ne sviđa), ali umerena količina koju pojedem (a definitivno ni ne mogu više od toga da pojedem) mi ne napravi štetu ... jedini zastoj uzrokovao mi je onaj VK dan kad sam pojela picu i posle toga 2 štrudle - to je već bilo previše belog brašna (to je prosto nešto što nema veze sa univerzalnim pravilima ishrane, nego što meni lično smeta, a što nikad ne bih otkrila da nisam počela da pratim kakve efekte na mene prouzrukuje hrana koju unosim).
Ne kuvam neukusno - tih par kašika pavlake i brašna ili malo testa koje stavim na lonac čorbe su definitivno zanemarivi kad se rasporede na tu količinu, a daju ukus jelu.
Nisam ni jednog momenta izbacila masnoću iz kuvanih jela ... ali sam zaključila da se 1/2 kg luka sasvim lepo može izdinstati na 1 kašiki masl. ulja ili masti .... nema potrebe da pliva u masti, a gulaš je podjednako ukusan i sa manjom količinom masnoće, zapravo još ukusniji ...
Ja sam preveliki gurman da bih kuvala neukusno ... otkrila sam jela koja su mi ukusnija nego ona što sam ranije jela, i zapravo sad mnogo više uživam u hrani .... pre sam se natrpavala onim što bih dohvatila, sad planiram da kuvam ono što mi se jede ... što je za moj gurmanski mentalitet mnogo bolja solucija.
Tako da zaista nisam na dijeti i ne lišavam se ničega ... samo se hranim normalno i prirodno ... i uživam u hrani. Prva sam bila skeptična kad sam počela sa tvojim sistemom, ali ... ja se generalno ne plašim da probam nove stvari u životu, pa da odlučim da li mi prijaju ili ne ... što savetujem i drugima ... probajte povrće koje nikad niste jeli, bez unapred utvrđenog mišljenja u glavi da vi to ne volite ... dok ne probaš, nemaš pojma šta ti se sviđa (moje otkriće u zadnjih godinu dana da zapravo volim brokoli i blitvu koje sam oduvek izbegavala ...), znači moramo pristupiti menjanju ishrane bez ikakvih predrasuda i otkrićemo more nove hrane koja je mnogo ukusnija, sadržajnija i zdravija od onih ograničenih jela koje smo dosada unosili ... zapravo
tek sad uživam u hrani.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.