Anči, šaljem ti baklave na pp, a postaviću na forum čim budem imala slike od svojih.
Špecle su testenina, kao krupna tarana, trebalo bi da ima i da se kupe, ali ja radije pravim domaće. Umesim tvrdo testo samo od vode i brašna i narendam na onom za jabuke da dobijem dronjčiće (raširim ih malo po pobrašnjenoj krpi da se prosuše kratko). Obarim ih, ocedim, bacim na vruće masl. ulje i dodam alevu papriku i začine (uvek neku italijansku mešavinu, da ima baš mirišljavog bilja, ruzmarina i slično), pročvarim, dodam seckan beli luk i zakiselim (obično balzamikom, mada može i limun), pročvarim još malo i dobijem prilog koji fantastično ide baš uz to bareno suvo meso od kolenice (ili uz neke kuvane kobasice), a mnogo je zanimljiviji nego npr. krompir i ne zahteva neke posebne dodatke, dovoljno je da se doda neki skroz lagan i pikantan sos koji će poslužiti samo kao začin (juče je bio taj kiseli od susama, koji se pravi bukvalno za dva puta po 5 minuta, i zbrčkala sam sos od šljiva, koji se isto pravi za 5 minuta). Mada juče jesam dodala i krompir, nisam bila sigurna šta ko voli, ali sve je planulo, hahah.

Društvo je izašlo da prošeta, ja sam trenutno slobodna, pa ću malo da prozujim da vidim šta se kod vas radi.

Klopa bi trebalo otprilike da bude ova:
D: kefir + dodaci
R: bela čorbica, verovatno opet parče kolenice i malo špecli + sos, salata
V: opet neko meze, tipa pršute i siraEdit* - Zaboravila da upišem sos od susama. I njega smo pre nekoliko godina "ukrali" iz jednog restorana, i to je baš bio služen uz ovu kombinaciju koju sam juče pravila, mada odlično ide i uz šnicle od belog mesa i uz ribu (ovo drugo kažu moji, ja ne jedem ribu). Propeče se susam na suvom tiganju, samelje se u mlinu. Vrati se u tiganj i uz mešanje mu se dodaje voda (malo-pomalo) dok ne dobije žitkost, tj. željenu gustinu. Tad mu se doda soja sos (po ukusu), balzamiko (može i limun ili neka kap vinskog sirćeta) i trunčica kafe (može da se sipa neka kašika skuvane crne kafe, ili da se ubaci bukvalno pola kašičice suve neskafe). So mu obično nije potrebna jer je soja-sos slan. Ukus je gorkasto-kiseo i vrlo oštar.