Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od dudank » pre 12 godine

Ružo, što je tragedija, pivo je još i najmanje poskupelo. :16:

Krupna, to je tačno, zdravo jelo ne podrazumeva nikakvu egzotiku i sve može da se spremi od najobičnijih namirnica. :) Jedino u šta vredi malo uložiti jesu začini (juče sam izbrojala kad si me pitala šta stavljam umesto vegete - trenutno je bilans oko 50 različitih začina u ormariću, možda ima i više :oops: ), a ostalo je stvar mašte. Skoro svako domaće jelo može da se spremi u strejt varijanti, tj. da ima mnogo manje kalorija i da bude zdravije, a da mu to praktično ne utiče na ukus. (Moje mlađe dete navodno ne voli tikvice, a pre neki je uredno jelo punjene paprike gde su rendane tikvice zamenile pirinač - nema razlike. :D )

Inače sam i ja bila tenkić, vrlo fin okrugao model. :roll:

Sinoć sam ipak eksperimentisala, uzela sam svesno malo dvopeka i probudila se normalna, prosto imam neki osećaj da bih mogla povremeno da savladam manje količine, razmišljam o tome već neko vreme. Ide zima i neće biti raznovrsnog voća, a trebalo bi kroz nešto da unesem minimum UH. Maca se oduševila dvopekom, krka ga onako bez prednjih zuba. :)

Danas regularno, neću eksperiment dva dana zaredom:

D: kefir + dodaci
    U: salata
    R: sir, salata - naknadni dodatak: malo čvaraka
    U: lubenica
    V: ?? (upisaću)
    Poslednja izmena od dudank u 19 Oct 2012, 17:01, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • Mohita
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od Mohita » pre 12 godine

dudank napisao: trenutno je bilans oko 50 različitih začina u ormariću, možda ima i više :oops:

Skidam kapu! :010: Ja nešto ne volim začine, držim se onih najosnovnijih :D

A za ishranu, meni pukne kad neko kaže da je zdrava hrana skupa. Ljudi očigledno razmišljaju da osobe na dijeti jedu nešto preskupo i da je dijeta luksuz. A kad pogledate, sve namirnice su uključene osim što je u pitanju drugačija priprema. :neznalica: Dudo, još malo pa ću da spremam spanać i javljam utiske! :)
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Verovala ili ne, većina tih teglica je još iz mojih srednjoškolskih i studentskih dana, samo ih operem i ponovo napunim kad se isprazne. :) Neke su čak i starije. Oduvek koristim mnogo vrsta začina, mada je to porodična tradicija, nije nikakva moja izmišljotina, samo svaka generacija doda još neki svoj začin.
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od boki 66 » pre 12 godine

Ja isto puknem , kad cujem taj komentar kako je dijeta skupa . To je samo izgovor za osobe koje nemaju volju da nesto promene.
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 12 godine

Slažem se sa Mohitom i sa Boki, a sa tobom što se tiće začina. I ja dosta koristim raznorazne začine. Doduše daleko sam od tog tvog broja, ali uvek nešto dodajem i kombinujem i vrlo je ukusno. Moja čerka kaže kako joj je sve što ja spremim ukusno!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Nešto sam kao juče računala, jeste da na jednoj strani mogu malo da porastu troškovi s prelaskom na zdraviju hranu (npr. kvalitetnije meso, masl. ulje, maslac umesto margarina i slično - sigurno se oseti finansijski ko nije tako jeo i ranije), ali na drugoj strani se smanje troškovi (suhomesnati proizvodi, mlad sir umesto zrelog, manja potrošnja šećera, ulja, da ne pričam o kupovini gotovih slatkiša i grickalica itd.). Jedino zimske cene povrća znaju malo da zakolju budžet, bar ja osetim tu razliku jer stvarno mnogo povrća kupujemo. Ostalo sve izađe na isto ili čak jeftinije.

Anči, da se ne lažemo, ko voli ukusno da pojede, taj se trudi ukusno i da kuva, našle smo se u toj priči, hahah. :D

Večeras nam možda dolazi veliko dete, pa u tom slučaju nećemo nikuda, a ni meni nešto nije do brljanja jer sam dobila i sva sam još naduvena, zato će biti normalan dan što se tiče klope. Svi smo se iznervirali, dete treba da vadi vozačku, što bi teoretski trebalo da može da uradi i u NS, ali policija ne zna šta im piše na sajtu... tako da mora da je vadi ovde i da propusti u ponedeljak jedno predavanje jer naša služba ne želi da uvede sebi radne subote kao što rade njihove kolege u drugim gradovima. :x

D: kefir + dodaci
    U: breskve
    R: sir, salata
    U: lubenica
    V: manja šnicla, neko dinstano povrće (još ne znam šta tačno), čaša mleka, salata
  • Mohita
    Amater
    Amater

od Mohita » pre 12 godine

dudank napisao:masl. ulje, maslac umesto margarina i slično - sigurno se oseti finansijski ko nije tako jeo i ranije

A treba imati u vidu da niko od nas nas na redukovanoj ishrani neće sigurno uzeti 100 gr maslaca za neki obrok ili da začini jelo. Isto tako je i za maslinovo ulje u odnosu na zejtin. Nama zaista dugo traje jedna boca. :neznalica: Verujem da je tako i sa ostalim količinama, u svemu je umereno konzumiranje pa i ne može da bude neki preterano veći trošak. Isto vidim da nalaze izgovore i za vežbanje, skupa teretana ili čak lični trener. Pored toliko besplatnih vežbi na Youtube-u. :010: Mislim da su ljudi navikli na velike količine hrane pa je onda teško shvatiti kako neko može da se zadrži na 100 gr sira ili na jednoj kriški hleba. Ali si sve lepo preračunala. :)

I samo da dodam, čitam šta pišete o kocki za supu a meni ona znači puno kad kuvam čorbice ili supice. :bas_tuzan: Kako da onda dobijem lep ukus a da uštedim i na kalorijama i da bude zdrava varijanta? :(
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Zameniš kocku tako što u čorbicu staviš sve ono što i ima u kocki, osim natrijum-glutaminata. :D

Povrće koje ide u kocku možeš na tri načina da pripremiš sama. Možeš da ga prosto naseckaš sitno (ili narendaš, usitniš u blenderu...) i spakuješ u zamrzivač u minijaturnim pakovanjima (sipaš u kesicu, pa je uvrneš na više mesta da se odvoje celine). Možeš da ostaviš onu domaću kombinaciju sa solju u teglama (mada je to varijanta sa previše soli), i možeš prosto da kupiš sušenu mešavinu i čak da je samelješ u mlinu. Meni je najpribližnija kocki mešavina celer (koren i list), peršun (koren i list), paškanat (koren), šargarepa (koren), crni luk, crvena paprika.

Drugi dodatni fazon: povrće izmešaš sa vrlo malo maslaca ili masla i ugreješ ga, ne da se isprži, nego samo dok ne pusti miris, i posle s time spremiš čorbicu. Maslac i maslo dobro imitiraju onaj miris masnoće iz kocke.

Treći dodatni fazon: pregoriš kašičicu šećera i od nje napraviš šerbet (kalorije iz šećera tu uglavnom sagore, a količina je smešna) i dodaš taj šerbet u čorbicu (nepogrešivo imitira onaj slatkasti miris kocke).

Četvrti dodatni fazon: pred sam kraj ubaciš u čorbicu vrlo malo najsitnije seckanog crnog luka, pustiš da "probije ključ" i odmah sklanjaš s ringle.

Kad sve to iskombinuješ, ne može da omane, dobijaš potpuno ukus kocke ili supe iz kesice. :)
  • boki 66
    Amater
    Amater

Ja luk prepecem na plotni da malo porumeni i ubacim u rucak da prokuva , kasnije izvadim. Persun, celer , mirodjiju itd iseckam pa stavim u posudicu za kockice leda , nalijem vodu zaledim istresem u vecu kesu ili posudu . Kad koristim samo ubacim kockicu leda a u njoj sve naseckano , mirodjija , celer persunov list , sta volis :)

Dudo sta mislis o ovsenim mekinjama , skoci kod mene enciklopedijo nasa :)
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • Magi
    Amater
    Amater

od Magi » pre 12 godine

dudank napisao:Anči, da se ne lažemo, ko voli ukusno da pojede, taj se trudi ukusno i da kuva, našle smo se u toj priči, hahah. :D

Živa istina.... :D
    Inače, pre mesec dana sam vodila dete kod dr-ke koja se bavi homeopatijom (često joj curi nos, boli uvo i sl...) i u moru saveta, rekla mi je da izbacim Bionačin koji sam obožavala, kao i mnoge druge stvari....naravno poslušala sam je...Mislila sam da jela nikad neće imati tako divan ukus kao sa Bionačinom (koji je prepun tih pojačivača ukusa)...Međutim, kupila sam u Bioradnji sušeno povrće, samlela u blenderu i pomešala sa celerovom soli...predivno je.....skoro isto kao Bionačin... :)
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Nena3110 » pre 12 godine

Nisam zaslužila da mi pišete.
    Mnogo radim u poslednje vreme, na poslu, kod kuće svoje radove, sada najviše čestitke.
    Tu je mala verovatnoća da se nešto proda, ali ja moram da nešto pokušavam.
    Molim vas da gradite sa mnom mrežu podrške za zapošljavanje mog muža. Znam da ima mnogo ljudi u sličnoj situaciji, pomozimo jedni drugima. Ja se već veoma aktivno raspitujem za muža net poznanice.
    Radi se o tome od oglasa nema ama baš nikakve koristi. Moj muž je diplomirani ekonomista, ali ne bira posao, ne mora biti u struci. Niko ga na razgovor ne zove, smatraju da je prestario. Do peztije još dugo.
    Građenje mreže podrške znači da se svi prijatelji, poznanici raspituju kod svojih prijatelja i poznanika, i mole da se to raspitivanje širi dalje. i da ne pitaju samo jednom, već više puta, da podsećaju ljude, bar dva tri puta i traže povratnu informaciju. Tako će informacija doći do nekoga ko nešto zna i može da pomogne ili nekoga kome treba radnik. Oglasi su tek peti po redu način na koji poslodavci dolaze do zaposlenih.
    Bilo kakav posao, ne pravimo pitanje.
    Molim vas, situacija je veoma, veoma teška. Znam, nije samo meni. No, ja više nemam snage. Moj život je sada u pitanju, u bukvalnom smislu te reči, ovo je apel za život.
    Izvinjavam se za zloupotrebu dnevnika.
    Hvala puno.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Neno, širenje mreže se podrazumeva, to svi radimo jedni za druge. Mada meni prvoj nije nikad pomoglo da nađem posao, a ni mojim prijateljima i poznanicima. Znam da ne zvučim utešno, ali činjenica je da posla nema dovoljno, tj. nema dovoljno radnih mesta, a svako čuva informaciju za nekog svog. To su neki zatvoreni društveni krugovi. Svi naši prijatelji su u kombinaciji gde radi samo jedno, ili samo muž ili samo žena. Mi smo politički neangažovana sirotinja raja, ko nam kriv... :)

Magi, izbacivanje takvih gluposti iz ishrane stvarno podiže imunitet, meni su se alergije smanjile na minimum minimuma otkako sam prestala da jedem neke stvari. :)

Bokac, stavljam i ja pečen luk, ali samo u supe i čorbice s mesom. Sad si me podsetila na onu staru izreku, ne znam da li je znaš - "Supa je velika gospođa, traži devet začina". U tih devet spada i pečeni luk, teško domaćici koja ne ispoštuje izreku. :D

Juče nam nije došao študent (sad bi trebalo da bane), pa smo ipak izašli... i neočekivano proveli mnogo lepo veče. :shock: Počastila sam se pivom, ali sam pojela samo neki zalogaj kad sam došla kući i to se sve fino uklopilo. Počela sam da se kontrolišem, dobro je. :)

D: breskve
    U: kefir + dodaci
    R: verovatno parče sira, salata, nekoliko kašika pasulja da me želja mine
    U: malo lubenice (razvlačimo je :D )
    V: manja šnicla, salata, mleko
  • boki 66
    Amater
    Amater

Kako si krenula novu godinu ces docekati uz lubenicu :16: , pa sve se poremetilo klima , vreme nista me ne cudi :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Boki, ne stižu one sad, nego ima ljudi koji umeju da ih uskladište tako da dugo ostanu sveže. :) To su neki starinski fazoni, moj deda je npr. znao da ostavi grožđe tako da ostane sveže do pola zime. Ja se nadam još nekoj, nikad neću zaboraviti onu radost (to sam već pominjala) kad sam u trudnoći dobila na poklon lubenicu početkom novembra. :D
  • boki 66
    Amater
    Amater

Mi smo u Slavoniji jabuke , kruske zamotavali u novine , jednu po jednu pa slagali u kutije i veruj mi uopste se nisu kvarile . Verovatno i za lubenicu ima neka caka.
Odgovori 9033 postova