Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od dudank » pre 12 godine

Nisam videla da si se juče dopisala. :)

Kafa je nezgodan igrač, od nekih bolesti štiti (dijabetes, kamen u žuči, Parkinson...), nekima doprinosi (osteoporoza, glaukom), a niko ne daje tačnu preporuku kolika je "bezbedna količina", tako da ne mogu ni ja ništa pametno da kažem. :neznalica: Tj. preporuka glasi "u umerenim količinama", e sad, šta je za koga umereno... meni veće količine u svakom slučaju ne prijaju (imala sam jednom trovanje kofeinom), tako da mi organizam sam kaže "stop". :)

Gluten je prisutan u većini žitarica, tako da ga 99% čovečanstva već vekovima svakodnevno unosi, ne postoji nijedan razlog da bude štetan ako ne spadaš u onih 0,5-1% netolerantnih. Gluten je čist biljni protein, a sejtan sadrži 30-35% glutena (tj. čistog proteina), nekoliko procenata UH i ostalo je voda koju upije pri procesu pravljenja. Znači, sejtan ima veći procenat glutena nego hleb i testenine (beli hleb ima 10%, kuvane testenine 11%, integralni hlebovi nešto manje), ali njega nema ni potrebe jesti u nekim velikim količinama jer je zasitan, tako da kroz neku normalnu količinu sejtana uneseš taman onoliko glutena koliko bi unela i hlebom ili testeninama kad bi ih opušteno jela. Procenjuje se da ishrana prosečnog čoveka dnevno obuhvata do 40 g glutena, to ti je hlepčić napravljen od oko 120 g sejtana, i to je svakako bezbedna količina, mada sam po sebi, s medicinskog gledišta, gluten nije štetan. Ranije se mislilo da gluten izaziva reakcije kod čak oko 15% ljudi, u međuvremenu se utvrdilo da su to reakcije na druge sastojke zrna, dakle, gluten čak pravi mnogo manje problema nego ti drugi sastojci. U principu je sejtan suvišan za ljude koji imaju mogućnost da jedu sve namirnice, ali mene je spasao zbog moje sumanute reakcije na skrob, tako da sam mu vrlo zahvalna. :01:

Ovih dana imam sve neke izmene u jelovnicima :D , sinoć umesto šunke pade kuvana suva kolenica, ali računam da mu to dođe na isto... pojela sam više kolenice, a manje sejtana nego što sam planirala, tako da ni iz džepa, ni u džep, samo što je kolenica lepša od šunke. :)

Od ponedeljka kreće odvratno vreme :bas_tuzan: , verovatno ćemo večeras izmiliti nekud da iskoristimo još malo ove koliko-toliko normalne temperature, pa idem na standardni brlj-dan raspored, preko dana lagano, a nadoknadiće se uveče:

D: kefir + dodaci
    preko dana - jabuke, nektarine, mlad sir
    uveče - pivo, kasna obilna večera (sejtan, kolenica i sve što nađem uz kolenicu :D )
    Poslednja izmena od dudank u 06 Oct 2012, 15:19, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Lilla
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

od Lilla » pre 12 godine

Dudo, kod tebe se uvijek načitam korisnih stvari, pravi ukras za oči. :)
    Uživaj u ostatku lijepih dana. :009:
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 12 godine

Podseti ti mene na kuvanu suvu kolenicu! Poslednji put kada sam je imala na meniju, baš je bila odlična. Uskoro ponovo, a o sejtanu neću da komentarišem! Jeste ti imaš opravdanje zašto ga jedeš, ali ostali ne shvatam, toliki trud oko nekakvog ispiranja, a rezultat je isti kao sa hlebom. Nekako mi je to čudno! Mene odbija sama ta reć sejtan! Bolje da :010:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Anči, nije isti trud kao s hlebom, jer sejtan ima skoro dvaput manje kalorija. ;) Suvišan je u smislu da ne donosi u ishranu nijedan nezamenljiv sastojak, ali u dijeti može da bude koristan, naročito ko želi da saseče UH. Ime ne treba da ti bude antipatično jer na japanskom to prosto znači "biljni protein". :)

Lilla, već očigledno prolaze lepi dani, sinoć sam se smrrrrrzla, što nije ni čudo jer sam se obukla kao da je još leto. :) (Al' smo svejedno uživali.)

Volim ove brlj-dane, uvek posle njih malčice mi spadne kilaža :01: , a sinoć su mi samo pivo i večera povukli blizu 2000 kcal. Osvetila sam se kolenici uz ren, a bilo je i pihtija kao nusproizvoda kolenice, naravno da ih nisam propustila. I bilo je čvaraka. :oops: Treba nas snimati kad jedemo posle izlaska, uvek dođemo gladni kao vukovi i verujem da je naša noćna večera potresan prizor. :D (Inače čvarke redovno posipam tabaskom, sad je jasno zašto mi se isplati da ga sama pravim.)

Danas, naravno, ne brljam, ide sezona pantalona i jesenjih šorcića, treba se uvući u sve to. :)

D: nektarine
    U: kefir s lanom
    R: mlad sir, salata
    U: jabuke
    V: malo kolenice, malo pihtija, dinstana boranija, 1 sejtan zemička, čaša mleka
    Poslednja izmena od dudank u 07 Oct 2012, 23:48, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Mohita
    Amater
    Amater

od Mohita » pre 12 godine

Kakvi čvarci kod tebe ove godine? Neko mi se požalio da vlada opšta nestašica njih. :?
    Slika
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 12 godine

Zašto tabasko na čvarke. Ja sam ih juće dodala malo za doručak. Objasni mi kako praviš tabasko?Ja sam ga jednom probala iz Maxija i jako se razočarala. Ne mogu da prihvatim taj ukus, ili je nešto bilo pokvareno. Jednom kada sam ga probala na Savskom keju ispod Kalimegdana kada je bilo neko takmičenje u kuvanju riblje čorbe, tabasko me oduševio, ali kada sam ga kupila jako sam se razočarala. Daj mi bar preporuku šta da kupim kada kupujem.
    Ponovo pogledah ove slike sa 3-će strane i prvo vidim da si ti mala - niska ženica, a razlika u kilaži drastićna. Poslednje dve slike mi se najviše dopadaju.
    Ove na 78 str. ne mogu da verujem da na slici od PRE imaš samo 69 kg. Izgledaš kao sa 108.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mohita, ovde ima čvaraka gotovo redovno, neki lokalni proizvođač je očigledno zaključio da mu se isplati. :) (Naravno da mu se isplati dok ima mene. :16: )

Anči, volim ljuto uz čvarke, a pre jedno dve-tri godine desilo se da smo ostali bez ljutih papričica pa smo probali čvarke s tabaskom, i otad ne menjam kombinaciju. :D Ne znam koji si uzimala, u principu se samo jedan računa da je pravi, tj. originalni i zaštićeni proizvod (sa ovom nalepnicom http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... abasco.svg), a praktično samo njega i ima kod nas, već godinama. (Samo jednom sam imala prilike da probam neki drugi, ali ne pamtim više ni koji, to je bilo pre više od 10 godina, i ukus nije imao veze sa ovim - bio je isto lep, ali skroz druga fora.) On je stvarno nepromenljiv, prave ga po istoj recepturi već vek i po. Originalni recept imam, ali je u kućnoj varijanti neizvodljivo da se radi po njemu, pa sad isprobavam neku skraćenu kućnu verziju koja se u principu svodi na isti proces sa istom razmerom sastojaka, samo uprošćen, to ću postaviti u recepte ako mi uspe. U principu se ne bih zamlaćivala s time, to nije nešto što se kupuje svaki dan, pa da kažem da mi je skupo (mada jeste skupo), ali je mm bio uporan da probamo, i sad ćemo, ako eksperiment uspe i pošto višak razdelimo prijateljima, imati tabaska za dva naredna života. :)

Inače je na onoj "debeloj" slici greška, tamo čak nisam imala 69 nego manje (smršala sam bila neko kilo pred more te godine, tamo mi je elektronska pokazala 65), to sam tek posle skopčala, ali nisam ispravljala. Još čuvam jednu haljinu sa tog letovanja, struk 86 i kukovi 120, na moju visinu katastrofa, bolje što ne znam koje su mi mere bile kad sam imala 69. :010:

Pošto sam se tako lepo podsetila na debele dane, danas sigurno neću brljati, hahah :) , imam po kući raznih iskušenja, ali ne pipam.

U: jabuke
    R: sir (stariji, pa ću manju krišku), dinstano povrće
    U: verovatno nektarine
    V: malo nekog mesa (??), parčence sira kao začin, salata, mleko, 1 sejtan zemička
  • Magi
    Amater
    Amater

od Magi » pre 12 godine

Dudo, kako je lepo kad brljneš, a ono vaga pokaže minus... :D
    Hvala ti još jednom na strpljenju, želji da pomogneš i učiniš, kažeš lepu reč...Svaka čast! :009: :009: :009:
  • divlja ruža
    Amater
    Amater

od divlja ruža » pre 12 godine

Uvek,imam potrebu,ovde da referišem.Nekako,kao da dajem,informaciju,DDS/doktorske dudine studije/.
    Nedelju dana,sam bez hleba,ikakvog.Ugljene hidrate,uzimam,kroz voce i povrce.Brlj,bio sa par krompirica,i 3 dunje :shock: .
    Stomak,totalno,splasnuo,noge takodje.Čak,dva 3 puta,popila po čašu jogurta.
    Mentalna kriza,i tuga za hlebom me polako prolazi.
    Ruža :009:
    'nit coveka nit karaktera od osobe koja sopstvenom gooyicom ne moze da gospodari'.
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od boki 66 » pre 12 godine

Dudo pa ja neverujem sta citam imala si obim 120 :shock: , toliko sam i ja imala 122 kad sam imala 118 :oops: To je bilo strasno :020: koliki ti je sad obim ,jos ne mogu verovati :o A sad takve noge imas :hi-fi:
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Magi, svi se pomažemo! :31:

Ružo, nešto je meni juče kliknulo u vezi s tobom - pisala si više puta o tome kako ti smetaju jogurt i sir, a ja sinoć skopčah da ti sve vreme uredno piješ proteinski izolat i ne smeta ti. E sad, ne znam koji uzimaš, ali ako piješ surutkin protein, onda definitivno nemaš problem s mlečnim proizvodima, nego s nečim drugim. I ti se nadoveza sa ovom pričom, kao da si znala šta razmišljam... :)

Bokac, to su bili kukovi. Ne znam u centimetar, tad nisam merila, samo mogu da procenim prema toj haljini koja mi je bila tesna, a njene mere su 86 cm struk i 120 kukovi. :D Za kukove ne mogu da garantujem, možda su mi bili i neki cm manji, ali za stomak i struk pamtim da sam jedva uspevala da se uguram u tu haljinu i nisam mogla čestito da dišem u njoj. Sad su mi kukovi 92, struk je u bolje dane 66 (u lošije 68). Videla si slike s mora, uopšte mi nije ni sad mala gooza... e, zamisli to puta 20 kila. :16:

Da se pofali majka, veliko dete jutros položi vožnju iz prve :013: , sad mašta da uzme sebi neki auto, tj. da zaradi za auto, pošto mi još nismo zaradili ni sebi da uzmemo :oops: , ali u svakom slučaju sam oduševljena kako planira i ispunjava planove. Pošto mu je ovo lakša godina na faksu, namerava da krene i sa odrađivanjem međunarodne diplome iz jezika, da bude spreman za inostranstvo čim diplomira. Pametna mnogo ova današnja deca, mi nismo tako razmišljali... :010:

Tupkam nešto ovih dana u mestu, nikako da se vratim na tiker, a činjenica je da jedem malo više mesa nego što bi trebalo, a i sa voćem preterujem. Mada je juče bila tuga golema, moji su jeli gibanicu, a :prasence: je samo gledalo, ali nisam se usudila da se pridružim. Za danas smišljam eksperiment s klopom, ako uspe, javljam. :)

U: 2 jabuke
    R: sir, salatica
    U: velika kruška
    V: gulaš s testeninom od sejtana, salata, mleko
    Poslednja izmena od dudank u 09 Oct 2012, 20:14, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Magi
    Amater
    Amater

od Magi » pre 12 godine

Bravo za uspeh tvog deteta! :013: :013: :013: Bravo!
  • Mohita
    Amater
    Amater

od Mohita » pre 12 godine

Čestitke za sina! :skakutalo:

A sada kad je Ana napisala slike ja sam opet pogledala i stalno zamišljam, kada te vidim u raznim kombinacijama i kako vodiš računa i o detaljima u vezi sebe (negovanje i da se ne ponavljam sad :) ), ne mogu a da se ne zapitam kakvu odeću si nosila kada si bila punačka. :neznalica: Jer ti i minjaci i uske stvarčice odlično stoje sada.... A postavljala si onu sliku sa mora i onu drugu i nikako da ukopčam kako si se tada odevala.
    Ovo pitam jer je meni bliska osoba bila fenomenalno odevena uvek (ništa skupoceno ali uvek sve dobro raspoređeno) i onda se odjednom ugojila i naravno da se i izbor odeće smanjio pa sada sve što obuče deluje kao nemarno odevanje jer se trudi da sve to prikrije. Stvarno je višak kilograma poguban i u zdravstvenom i estetskom smislu. :(
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Magi, krivo mi što niste bliže ti i društvo, ovako ne mogu da častim! :(

Mohita, nosila sam široke bluze i rastegljive zvonarice (sreća pa su zvonarice bile u modi :) ), rastegljive duge uske suknje, leti pretežno neke leprš-haljine do ispod kolena, sve je to pristojno izgledalo, ali je toliko daleko od mene i mog karaktera da me ljudi na ulici bukvalno nisu prepoznavali. Ta stvarno debela faza trajala je jednu zimu, proleće i leto, ne duže, ali dugo sam se koprcala da siđem ispod 60, a sve dotle mi je izuzetno ružno stajalo kad se utegnem. Prvi minjak posle nekoliko godina obukla sam sa 59. Iskreno, osećala sam se vrlo uskraćeno i bukvalno siromašno, ne u smislu novca, nego u smislu izgleda. U onoj krizi devedesetih moja dva glavna i jedina modna detalja bile su kosa i noge... kad imaš raspadnute cipele, dronjke od odeće i no-čarape, uz jedan jedini lak za nokte, možeš lepo da izgledaš samo ako te vadi figura, i ja sam se, veruj mi, tada osećala neizmerno bogatije i doteranije nego kad sam krila još-malo-pa-70-kila ispod skupe bunde. Vitka linija je bogatstvo. Na plaži se niko ne okreće za skupim kupaćim kostimom, nego za zgodnom ženom. :)

A s obzirom na sadašnje finansijsko stanje, sve mi nešto miriše da opet postajem "bogata", liniju sam doterala, pare nemam. :16:
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 12 godine

Uspesi tvog velikog sina me fasciniraju! Stvarno si srećnia što se tiće ozbiljnosti i savesti tog deteta. Stvarno nemam komentar kako bih iskazala šta mislim o uspešnoj deci i koliko su ustvari takva deca skromna i ništa ne izvoljevaju, već se trude nešto da stvore sa svojih 10 prstiju i da opravdaju poverenje koje im roditelji ukazuju. Opet kažem ti si najzaslužnija što ti dete tako vraća i ne moj da budeš stidljiva, ponosi se njegovim uspesima. Sigurno si presrečna. Mene takodje usrečuju takva deca. Nije sve izgubljeno u ovoj našoj maloj zemljici, dok je takve dece u njoj!
Odgovori 9033 postova