Pre nego što krenem bilo šta da žvrljam ostade ja dužan da nešto napišem o prvom odmoru.
Nešto o KatićimaSelo Katići nalazi se na obroncima planine Zlatibor, ali sa one manje poznate strane, koja gleda ka Ivanjici. Kada vozite putem od Požege, preko Arilja, i uđete u Prilike (na osam kilometara od Ivanjice), primetićete odvajanje za Katiće i na 14 km od tog skretanja se stiže u ljupko planinsko selo, na oko 1000 metara nadmorske visine.
Naši domaćini, pansion Obradović (
http://www.selo-turizam.com) ima apartmane i sobe za smeštaj koje ova vredna porodica nudi za odmor i provod daleko od buke, smoga, a donekle i od novih tehnologija. Njihov pansion je, uzgred, bio dobitnik “turističkog cveta” za najbolje seosko domaćinstvo u 2005. godini. Ispostavilo se da je ovo selo odlična ideja za odmor jer od njega vode brojni putevi i staze na sve strane, pa, ako ne želite, ne morate da sedate u kola dokle god ste privremeni stanovnik Katića. Sa druge strane, bliža i dalja okolina Katića su ekstremno zanimljivi, pa smeštaj u ovom selu možete da koristite za jednodnevne izlete po skoro celom jugozapadu Srbije. Pomenuo sam odmor daleko od novih tehnologija iz sledećeg razloga - domet za mobilne mreže više nismo imali nego što smo imali. Tako kad šetate, pa se nađete na određenim tačkama, počnu da vam pristižu poruke o propuštenim pozivima.
Od fizičkih aktivnosti se uvek možete opredeliti za šetnje, pomoć u polju pa i vožnju biciklovima koje možete dobiti kod domaćina. Staze za šetnje vas vode na sve strane sveta. Tu je “Staza zdravlja” za manje ambiciozne pešake, a ako volite duže šetnje, možete se zaputiti ka selu Maće (2.5km), ili ka drugim okolnim zaseocima, a možete poći i do “Bele” crkve (5km) a za one najambicioznije je ostavljen uspon na planinu Mučanj (6km - 1534m/nv).
Mi u KatićimaKao što već prethodno izložih mesto je raj za odmor, ali i za one koje vole da šetaju kao ja. Svako jutro sam ustajao između 5 i 6 pa jutarnje kafučkalo, rančić na leđa, štap u ruke pa u šetnju 2-3-4 sata. Ne znam šta mi je bilo gore, da li staze nizbrdo ili uzbrdo, mada sam se posle navikao na uzbrdo jer mi je lakše nego da kočim u nizbrdici (znate ono čuveno ... masa x ubrzanje). Kad se vrnem iz šetnje tuširanje pa domaćinska dobrojutarnja čestitka sa slatkim od malina ili šumskih jagoda, rakijica i nesica. Te posle toga sledi doručak i preživanje do ručka uz neku knjigu iz bogate biblioteke naših domaćina. Sledi ručak pa manji popodnevni odmor pa ili opet u neku lakšu šetnju ili u berbu malina da li kod naših domaćina ili kod bilo kog domaćinstva samo prođete uz malinjak i kažete jel treba pomoć, niko Vas neće odbiti i uz branje malina uz lagani razgovor a bilo je i pesme prođe popodne a znali smo i da zamračimo u povratku iz berbe pa sledi opet krkanluk. Da mi ne bi velikih jutarnjih i ubitačnih šetnji bi se vratio sa odmora kotrljajući. U svim obrocima se služi neizbežni sir (neka varijanta sjeničkog tvrdog podlivanog) a za doručak i večeru je neizbežni mladi kajmak koji su tovarili na tacnu u izobilju.
Žderovnik14.07.2010 - Sreda
R: Pileća supa, Pilav sa seckanom piletinom, salata, kolač
V: Pečene paprike, kajmak, sir & jogurt
15.07.2010 - Četvrtak
D: Gibanica sa sirom & jogurt (mleko)
R: Supa sa griz knedlama, musaka sa krompirom, kolač sa malinama
V: Ćevapi sa prilogom kajmaka i sira i salata
16.07.2010 - Petak
D: Kačamak sa kajmakom & jogurt (mleko)
R: Boranija sa natur šniclom, salata, štrudla sa višnjama
V: Pita od tikvica sa prilogom kajmaka i sira
17.07.2010 - Subota
D: Uštipci sa prilogom kajmaka (džema) & jogurt (mleko/čaj)
R: Pasulj sa rebrima, salata, kolač sa kajsijama
V: Pastrmka na žaru, salata
18.07.2010 - Nedelja
D: Kajgana i proja sa prilogom kajmaka i sira & jogurt (mleko)
R: Pileća supa, pečena piletina se krompir pireom, salata, kolač sa malinama
V: Pita pizza
19.07.2010 - Ponedeljak
D: Zeljanica & jogurt (mleko)
R: Supa sa griz knedlama, pljeska sa graškom, oblande sa čokoladom
V: Palačinke filovane pavlakom, šunkaricom i kačkavaljom ili slatke sa džemom & jogurt (mleko)
20.07.2010 - Utorak
D: Kačamak sa kajmakom & jogurt (mleko)
R: Čorba od karfiola i tikvica, testo sa kuglicama od mlevenog mesa u paradajz saftu, salata, maline
V: Pečene paprike, kajmak, sir & jogurt
21.07.2010 - Sreda
D: Domaće vruće lepinjice, viršle, kajmak, sir & jogurt (mleko)
R: Supa, satki kupus sa mesom, kiflice sa džemom
V: Grilovana pastrmka, salata
22.07.2010 - Četvrtak
D: Gibanica & jogurt (mleko)
R: Pasulj prebranac, pečeno meso, salata
V: Domaća proja sa prilogom kajmaka i sira & jogurt (mleko)
23.07.2010 - Petak
D: Pečena jaja i proja sa prilogom kajmaka i sira & jogurt (mleko)
R: Boranija sa natur šniclom, salata, princes krofne
V: Ćevapi, kajmak, sir, salata
24.07.2010 - Subota
D: Domaće vruće lepinjice, kajmak, sir & jogurt (mleko)
R: Pileća supa, pečena piletina se krompir pireom, salata, maline
V: Gibanica sa jogurtom i susamom sir & jogurt (mleko)
25.07.2010 - Nedelja
D: Uštipci sa prilogom kajmaka (džema) & jogurt (mleko/čaj)
FotoDomaćinsko dvorište za odmor

Panorama planine Mučanj

Nas dvoje svuda pomalo

Put ka Beloj Crkvi

Nešto lepo