od Debeliccka » pre 12 godine
Zazo, razumem potpuno šta hoćeš da kažeš kad kažeš da ti održavanje i dalje deluje kao dijeta...
Međutim to je vrlo individualno šta je kome dijeta a šta način ishrane...svi ovo različito doživljavamo..
Ja se recimo odavno, odavno osećam kao da nisam na dijeti nego jednostavno ovako jedem...
U održavanju ima one gore pomenute fleksibilnosti - što po meni ima funkciju uvoda u neki ,,uobičajeniji,, način ishrane ili što bi ti rekla ,,nedijeti,,...
Neko je rekao (mislim na autore dijete) da održavanje služi sledećoj svrsi: postizanje te trajne promene u organizmu koja će osigurati, uslovno rečeno, da se ne ugojimo ponovo...Osigurati je uslovno rečeno naravno - jer stoji uslov da se ne vratimo nekom prežderavanju i slično..
Ja ovako gledam na to:
- prošli smo tri meseca određene ishrane što je dovoljno dug period da se čovek odvikne od nečega odnosno navikne na nešto novo - pod uslovom da to hoće
- još tri meseca smo na posebnom režimu i pod određenim pravilima - dakle zaista dovoljan period da se nešto promeni
- nećemo nešto posebno smršati jer već smo se navikli na ovaj režim - ovo koristimo kao održavanje kilaže
- postoji mogućnost da izgubimo još 3 kg u ova tri meseca i to će značiti da je došlo do promena u organizmu = ovaj režim nam odgovara za održavanje, dodatna 3 kg smo izgubili zbog 3 vodena dana tokom održavanja, a dakle metabolizam je uredan i nismo nadoknadili te kg koje smo gubili u ta 3 vodena dana u održavanju
Krajnji rezultat, evo sada baš u mom slučaju, sada pričam u svoje ime TREBALO BI DA BUDE SLEDEĆE:
- da zaista nema smisla da ono što sam postigla za 6 meseci - nove navike, regulisan metabolizam, smanjen želudac, smanjene potrebe, odvikavanje od pojedinih stvari koje sam prestala da konzumiram (nekad sam npr redovno pila koktu i jela bar po neki slatkiš makar mali svaki dan)...dakle da zaista nema smisla da sve te nove dobre navike koje će nakon 6 meseci zaista biti ustaljene UPROPASTIM tako što ću na silu nakon 6 meseci uvesti sebi neke nove loše navike jer ,,više nisam na režimu,,
- smanjio mi se želudac - pa valjda neću na silu da ga razvlačim kako bi moglo da stane više hrane - dakle, negovaću novonastalo stanje
- 6 meseci je dovoljan period da se čovek skine sa bilo kakvog poroka, da se uobroči i upristoji
- imala sam onih par brljeva gde bih uzela uz večeru nešto nepripadajuće pa me je stravično posle boleo stomak - po meni, ja treba da nastavim da budem takva, i da postanem ,,šmizla,, ako treba koja će govoriti Ne hvala, ja to ne mogu, puno mi je...jer mi sada stvarno jeste puno nešto što mi je nekad u prošlosti bilo normalno...
Naravno, sve je individualno...meni lično ovo nije dosadilo, a potpuno razumem ako nekome jeste...i zato i hoću da iskoristim i da nastavim po pravilima jer verujem da 6 meseci može čudo da napravi (ljudi se skinu sa droge i ko zna čega, pa mogu i ja valjda da nateram moj metabolizam da bude pristojan i da postanem ta šmizla koja se prenemaže ,,ne mogu, puno mi je, kasno mi je,, jer stvarno ne mogu......
Ti kažeš:
A opet sa druge strane, ako ne se pridrzavam nekog pravila, vraticu se starim navikama.
O tome ja pričam sve vreme, o tome da radim na sebi tako da nemam čemu starom da se vratim jer je ovo novo moj život, da korigujem potrebe i želje, da mi bude dobro ovde gde sam tako da ne poželim nigde da se vraćam....zato ovoliko filozofiram i bavim se tim silnim analizama... Da ne shvatiš pogrešno, ne biram da celog života budem na dijeti, zato dozvoljavam sebi i brljeve i alkohol i sve...nego nameravam da ostanem ovakva - zadovoljna sa jednostavnijim obrocima, da nastavim da i dalje ne sanjam šta bih sve mogla da jedem kada bi bilo dozvoljeno...i tako dalje...
Ja bih ti preporučila održavanje iz tako nekih razloga...a ti šta god odlučiš.
A i ako odlučiš da ne ideš na održavanje, onda jednostavno uvedi sebi neka pravila kojih ćeš se držati da bi ti ona pomogla da se ne ugojiš opet...
PufPufna, Alfa, Ružo, Marayya, Patrik, RAdice, hvala na poseti.
Radice, mislim da sam ja upravo isto to i pisala u ranijim postovima - ta pravila održavanja...
Alfa, i ja se radujem tvojoj knjizi i od sveg srca navijam da je završiš pa da slavimo promociju, kao što smo ranije pričale..
Marayya i PufPuf drago mi je ako dobijate motivaciju od mene, samo napred!
Ružo važno je da dete bude dobro, čitaćemo mi dnevnike lako!
Poslednja izmena od
Debeliccka u 07 Feb 2013, 23:22, izmenjeno 1 put ukupno.
5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...