Odgovori 914 postova
Un.....
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Un.....

od ivaiva » pre 8 godine

Hvala Buco i Volja! :009:
    Misice draga,pozuri i ti,pa da uzivamo zajedno! :009:
    Sutra cu malo (nemam snage sada da kuckam) o ishrani kojom sam delimicno zadovoljna,ali ipak nije to to.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

E,ovako.Kilogrami svakog dana idu na dole i mislim da ce ostati nekih 4-5 kg realnog viska.Za cilj sam postavila 56,sto je moja savrsena kilaza,a zatrudnela sam sa 59.
    Mislila sam da ce mi biti lakse sto se tice planiranja obroka,ali zbog bebinih grceva sam bas ogranicena u izboru namirnica.Zabranjen mi je kupus,karfiol,brokoli,kelj,grasak,pasulj,boranija,cak mi je patronazna sestra rekla da izbegavam voce,jaja i mlecne proizvode. :shock: Cini mi se da mi ostaje samo meso ,pirinac i krompir,tikvice kojih uskoro nece ni biti.
    Dorucak mi obicno bude sendvic bez ikakvog namaza,prepecen hleb i praska sunka
    Za rucak se snalazim tako sto odvajam meso od pirinca i krompira,ponekad jedem spanac i blitvu i to je to za sada.
    Vecera je najveci problem jer ne smem sir,a to mi se sa salatom cini kao najbolji izbor.
    Pomagajte zene!!!Svaki predlog i savet je dobrodosao! :009:
    Hajde da napisem i jelovnik za danas.Cisto da i ja bidem u toku,jer od obaveza do sutra i zaboravim sta sam jela.
    D:dvopek x 4,oko 30g praske sunke,malo ajvara(ako joj bude smetao moracu da ga izbacim)
    R:blitva(skuvana kao spanac) i grilovana curetina
    V:curetina i pecena paprika
    Poslednja izmena od ivaiva u 22 Sep 2016, 19:37, izmenjeno 1 put ukupno.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

A odakle zamišlja sestra da uzimaš kalcijum koji odlazi u mleko? Iz svojih kostiju, zuba, pa da zaradiš mlada osteopeniju i predispoziciju za osteoporozu?

Preporuke svih zdravstvenih ustanova i svi priručnici za mlade majke uključuju mlečne proizvode u obilju (eventualno sa izbegavanjem nekih najjačih sireva). Uzimaj mnogo tečnosti (računaju se i supa, mleko i slično), izbegni kupusarke, citruse, svu hranu koja nadima (pasulj i sl.), kafu i eventualno hranu prejakog ukusa (tipa luka), i imaj u vidu da grčevi kod beba najčešće uopšte nisu povezani sa onim što majka jede, dokle god je mleko kvalitetno samo po sebi, tj. ako nije slabo, pa beba ostaje hronično gladna.

Takođe praškoj šunki apsolutno nije mesto u jelovniku dojilje, sad ne bi trebalo da jedeš apsolutno ništa što ima aditive, a nadam se da nisi jela ni u trudnoći.
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

Dudo,hvala na poseti.U trudnoci sam se bas lepo i zdravo hranila,a sada su me sa ovim zabranama totalno poremetili.Skroz sam sludjena od kad sam izasla iz porodilista(gde je rucak obavezno sadrzao neko od tog nadimajuceg povrca,valjda drugo nemaju).Onda cu polako da ubacim jogurt i neki nemasni mladji sir,pa kako nam bude.E,da!Cak mi je i za paradajz receno da nije dobar,ali ja ga jedem,samo ga oljustim.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

Pametno je svakako što ga ljuštiš, ko zna čime ga prskaju. :)

Lepo si sama rekla, jogurt, mlađi sir... blaga i zdrava hrana, i biće bebica kao zmajček, a i ti! :)

Izvini, ja od brige za podmladak i tvoje kosti ne čestitah najlepši događaj - nek je živa i zdrava sto godina!!!!!!!!!!!! :skakutalo:
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 8 godine

Haj stvarno pitaj patronaznu za kalcijum.
    Ostaje ti blitva, spinat, cvekla... Mada se ja ne bih bas nesto pretjerano drzala tih zabrana.
    :mahalo:
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

Hvala Dudo!!!! :)
    Narcisa,necu je pitati vise nista. :) Po njoj ja treba da pijem vodu i tovim se krompirom i pirincem.Izbegavacu ono sto svi znamo da u mojoj sutuaciji treba da se izbegava,a ove novitete cu se praviti da nisam cula. :headbang:
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Čestitam prinovu i ja! Nek je živa i zdrava!
    A ta patronažna :o .... šou program...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Još nisam čula da neko dojilji savetuje da ne jede mlečne prozvode :shock: .Ovi saveti lekara imaju mi smisla ... mahunarke i kupusnjače znaju da nadimaju.
    Koliko se sećam ... šta god da sam jela, ženski bebac nikad nije imao grčeve, a muški je imao ... valjda do 6 meseci :( . Ono što je uvek pomagalo je da legnem i stavim ga na svoj stomak, ta blizina mame i toplota stomaka ga je smirivala i zaspao bi (kao beba :D )

Od povrća ... koliko hoćeš ... luk, paprika, paradajz, tikvice, plavi patlidžan, spanać, blitva, šargarepica, keleraba, celer ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

Leonida,to ti je onaj fazon "vise se ne savetuje..." da se jede to i to,da se stavlja siroki povoj,da se bebi daje voda ,...i onda jadne zene ostanu zbunjene i izgubljene u moru "novih pravila".Porodila sam se prvi put pre 21 mesec i sve mi je drugacije savetovano nego ovog puta.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

D:proja i jogurt
    U:banana
    R:corba:tikvice,piletina,pavlaka
    V:sir i paradajz
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 8 godine

Za svaki slucaj da te "podignem". Znam da si tu, ali migla bi malo da pises i kod sebe :wink: .
    :mahalo:
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

od Yo-Yo » pre 8 godine

Cestitke mladoj mami! :009:

Moja baka je bila neko kome su cesto dolazili po savete za kojesta, a cesto i mlade mame za ishranu. Vec tada (80-tih) je kolalo dosta oprecnih informacija o ishrani trudnica i dojilja, a ona je govorila da se slusa telo, a ne oko. I da se jede od svega po malo "da beba ne izbira kad pocne kasice". Takodje je govorila "Novi kasapi pod rep kolju!"

Ne vidim razlog za izbegavanje mlecnih proizvoda, jer je iskoristivost kalcijuma u ljudskom organizmu najbolja bas iz njih. Laktoza iz kravljeg mleka moze da bude problem za mlad digestivni trakt, kao i probiotske kulture, ali majcin organizam sve to preradi a bebi prosledi sta treba u mleku.

Grcevi kod beba su normalna pojava - mada ne bas i prijatna. Majusni digestivni trakt "trenira" varenje i malo se "muci" na tim "treninzima".

Ne zaboravi jednu cinjenicu: bitno je da kroz dojenje das dobar osnov svom detetu za dalji zivot, ali je jos bitnije da budes tu za njega, zdrava i jaka, jos mnogo godina nakon toga!
    Slika
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

Narcisa,hvala na dizanju. :D Tu sam ,ali mi fali malo vremena da se posvetim svom dnevniku,a i mislim da bi trenutno bio dosadan za citanje.
    Yo yo,hvala na divnom postu i korisnim savetima.Otprilike tako se i hranim.Nisam poslusala savet da izbegavam mlecne proizvode,jer mi se ishrana svela na meso krompir i pirinac.Uvodim polako od svega po malo i nadam se da ce biti sve ok sto se tice moje kilaze.Ostalo je jos 6 kg viska od porodjaja i jos tri koje nisam uspevala da skinem ni pre trudnoce.Bice sve dobro,imacu uskoro vise vremena da se posvetim sebi.Ljubim vas sve..... :009:
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 8 godine

E dragi moji,kod mene kola polako krecu nizbrdo i od najnizih 65 kg posle porodjaja,popela sam se na 67.Krivicu svaljujem na umor i nemogucnost bolje organizacije ,a i zabranu namirnica zbog dojenja,pa tako kedem usput i ono sto mi padne pod ruku.E sad,posto meni trebaju stroga pravila da ih ne bih krsila(dijeta),a zamara me brojanje kalorija,rigorozna dijeta ne dolazi u obzir,a i zbog toga sto dorucak najcesce preskacem jer ga prespavam,posto se sa bebom borim do pola noci pa nece biti problem ako cim ustanem pojedem vocku,smislila sam i ja svoju UN verziju.P S i UH dani,bez vitaminskog i sa ubacenom popodnevnom vocnom uzinom.Da li mislite da ce to dati rezultate?Planiram od sutra da krenem,ali zanima me i vase misljenje.
    Un start 31.3.-66.5 kg
Odgovori 914 postova