Draga Bakice,
Čestitam minuse!

I pozdravljam tvoju odlučnost i borbenost!
Jedan prijateljski savet (ali i apel, vapaj

) – izbaci ako za Boga znaš šećer iz te kupus salate! Šećer je apsolutno nepoželjan i nepotreban i neka ostane kao sastojak ishrane samo za ponekad, kad baš želimo da pojedemo slatkiš.

Ne treba nam suvišan šećer jer je on nešto nepoželjno i nešto što proizvodi zavisnost između ostalog. Važnije je da ga izbacujemo iz svog sistema. Bolje je forsirati ostale začine, posebno crni biber (uostalom sadrži hrom koji je jako poželjan za regulisanje šećera u krvi odnosno insulina odnosno linije) i sve ostale normalne začine, začinsko bilje, itd... Nikad u životu nisam htela da stavljam šećer u salatu. Ne zbog kalorija nego zbog nepoželjnosti šećera kao takvog. Dosta nam je šećera u slatkišima, nama koji slatkiše jedemo, povremeno jedemo naravno, pa ne treba još da ga dodajemo i u slana jela. (znam da se koristi u salatama u mnogim kuhinjama, npr mađarskoj, itd... ali zaista nije neophodno)
Što se tiče minusa koji imaš kada smanjiš kalorije na one ekstremno niske brojke.... Po mom mišljenju ima tu raznih faktora i uzroka. Kao prvo, ja apsolutno verujem da naša kilaža DANAS nije rezultat naše jučerašnje ishrane nego naše ishrane u prethodnih npr 3-4 dana ali i prethodnih mesec dana pa i više odnosno da naša kilaža DANAS predstavlja rezultat i kumulativni efekat naše ishrane na srednji i duži rok. Jer (ovde svesno banalizujem stvari), ako bi se mršalo zato što se ishrana spusti na 900 kcal dnevno (pričam o trajnom i postojanom tj održivom mršanju), onda bih ja za svaki super niskokalorični dan koji mi se povremeno desi (retko) imala minus od po 600 ili 850 ili 920 grama i tako bih na dug rok spala na 50 kg npr, a to mi se ne dešava. Tako bih i zbog svakog ekstra VK dana (visokokaloričnog) koji imam npr jednom nedeljno imala po 900 grama plusa pa bih se debljala u kontinuitetu (a ne debljam se nego održavam kilažu)...
Ti imaš minuse ne samo zbog onih 900 kcal-dana nego i zbog onih jačih dana tj zbog kombinacije ovih i onih dana. Efekat je kumulativan.
Ono što ja mislim da treba da se radi (ti ili bilo ko a možda posebno ti) je da šaraš sa tim kalorijama tj da ti nikad dva dana ne budu istih kalorija (ne kažem da to radiš nego samo pričam teoriju) tako da se postiže taj čuveni cik cak efekat. Cik cak princip je apsolutno fenomenalan iz razloga što je nešto najsličnije prirodnoj i spontanoj ishrani čoveka tj njegovim potrebama (koje nisu jednake iz dana u dan, zavisno od mnogih faktora). Kod mene se taj sistem dešava spontano i bez plana i brojanja.
Recimo ovako.... Tri dana u nedelji relativno NK, dva dana još niže tj baš NK, jedan dan nešto kaloričnije i jedan dan ekstra kaloričnije tj baš VK (naravno ne ovim redom, dva kalorična dana ne idu jedan uz drugi). Nejednak unos tj to šaranje služi da spreči uspavljivanje metabolizma a ovaj super kalorični dan od preko 2000 kcal (ili 2500 kcal) služi baš za razmrdavanje metabolizma, taj VK dan. Posle njega treba da ide NK dan, kao i dan pre njega. Jedan ovaj VK dan može da ti da minus na vagi a dva uzastopno bi ti već dala plus. (Ovaj ekstra VK bi trebalo da bude takav da se veći deo kcal skoncentriše u večeri, dakle dijetalni D i R i VK večera i tu se dobije taj GRU efekat tj taj ,,boost,, za metabolizam a posle njega sledi post tj nejelo do sledećeg obroka – tj do doručka sledećeg dana).
Pričali smo u prošlosti dosta o tom cik caku što kroz teoriju o tome što ovako iz praktičnih iskustava (ja tako spontano jedem evo već godinama).... Što se tiče teorije, ne znam da li si čitala ono što je Dudank (Duda) postavljala još odavno:
ostale-dijete-f4/cikcak-dijeta-t2428.html
Inače, imala sam negde link na neki tekst na engleskom na tu temu, baš je bio dobar, ali ne mogu da se setim sad gde mi je to....
I da, jedi dovoljno i redovno proteine. Doći će dan kada će prirodno malo ponestati odlučnosti i motivacije i ono što će te držati u disciplini i redu biće jedino pravilna ishrana jer se samo pravilnom ishranom postiže kvalitetna sitost. Bez kvalitetne sitosti nema ni skidanja kilograma ni održavanja željene kilaže, sa pravom hranom i ispravnim namirnicama na dnevnom i nedeljnom nivou.
Unapred pozdravljam tvoje buduće minuse! Srećno!