Što bi rekla ona baba, zavisi od petla...

Zavisi od koze.

Tj. koja je sorta koze i čime je hranjena, jer kozji sir ume da bude i neprijatnog mirisa, mada u ovom našem kraju nisam imala prilike da naletim na loš kozji sir. Ima malo izraženiju kiselinu i miris mu je oštar, ali nije otužan kao što ponekad zna da bude ovčiji. Recimo kao malo prezrelija feta. Što se tiče masnoće, to zavisi isključivo od toga kako se pravi, važi isto što i za kravlji. U poslednje vreme nabavljam neki koji uopšte nije mastan, od obranog je mleka. Najbolje se vidi kad zgnječiš mrvicu pa protrljaš prste - ako ne ostanu masni, računaj ga na oko 150 kcal u 100 g, plafon 170. Meni je predivan jer kad se prave jela sa sirom (tipa zapečenog karfiola), staviš ga duplo manje, a miris i dalje bude slastan.

Ako imaš u kraju mogućnosti da ga naručuješ od nekog, takođe obrati pažnju na kvalitet samog pravljenja, treba da ima rupice i da bude krt (kad ga ubodeš prstom, ne gnječi se, nego se razlama u komade), u suprotnom neće moći dugo da stoji i brzo će poprimiti neprijatan miris i ukus, takođe je takav sir mnogo teži za želudac jer se u njemu nisu razvile poželjne laktofilne bakterije.
I sad me pitaj da li me mrze one žene kad odem da kupujem sir...