Danas su ljudi poceli toliko titrati sebi i drugima, samo nemoj da bi se pomucili oko bilo cega. Ako mogu ikako sazvakanu hranu na tanjiru da dobiju.
Jeste Kufi , istina je

Sad moram da napishem "esej" o tome.Naime vec moja generacija je teshko zabrljala podizuci decu.Previshe smo ih shtitili da im olakshamo zivot.Ja to i danas radim a svesna sam odavno da je to pogreshno

Tako nikad ne odrastu a shto je najgore prodju kroz vece muke kasnije u zivotu nego shto bi prolazili da smo ih na vreme pustili da "padnu"...nauchili bi bar da se dignu

Ovako mi roditelji dizacemo ih dok smo zivi

a posle nek im je Bog u pomoc. To jeste do nedavno bio sluchaj samo sa nama "juznjacima"(Mi , Grci , Italijani mozda) ovde u Australiji ( a i shire). Englezi/Australijanci nisu imali taj obichaj do skoro. Oni su decu rano pushtali da se sami snalaze u zivotu pa kako ispadne.Ali avaj sada su postali josh gori od nas

Naime ovde je sada poznat fenomen " helikopter" roditelja.Naime deca su nadgledana 24/7...chak i kad nisu pored roditelja ( u shkoli i sl.) nadgledaju se putem mobilnog.Poshto nas svako malo preko TV zasipaju prichama o otetoj, silovanoj i ubijenoj deci , uterali su takav strah roditeljima u kosti da deca nemaju apsolutno vishe nikkve slobode. Pri tome je zgodno doshlo da su kompjuter i internet omogucili da se deca " druze" u cyber svetu a tu su roditeljima na oku. Shta ce tek ispasti od ove najnovije generacije samo Bog zna

Ova pricha vazi za roditelje koji hoce i mogu da brinu o svojoj deci. Ima i onih koji uopshte ne brinu o deci pa je u jednoj srednjoj shkoli ( u jednom " loshijem" kraju) 6 devojchica ostalo trudno sa JEDNIM dechakom. Pa onda ti biraj.Sredine kao da nema.
U Srbiji su chini mi se ljudi josh uvek relativno normalni. 2014-e kada sam vodila unuku u Beograd a imala je 13 godina tada , jedan prijatelj koji je imao dve cerke slichne dobi ( jedna imala 15 a druga 13) predlozio da njegove cerke pokupe moju unuku pa da njih tri idu SAME u grad ( ono Knez Mihajlova, Kalemegdan itd). Kuku reko " pa kako SAME da idu , pa moja unuka josh nigde ne ide sama , chak ni do shkole, jer je tata vozi". Ma kaze mi taj prijatelj " moje cerke idu svuda same, chak i na Adu na kupanje". Inache njegove cerke ne da nisu probleatichne nego su najbolji djaci u shkoli, plus treniraju tenis, dzudo, skijaju i chak neke nagrade u tome pokupile. Tako da ima normalnih ljudi ali generalno mi roditelji smo najkrivlji za ovu generaciju koja upravo sada odrasta ( a nece nikad odrasti

) jer sada im se dozvoljava ( a vidim to i u Srbiji) da roditeljima josh dovedu i devojku/momka na stan pa da i njih roditelji izdrzavaju i tetoshe. U Melburnu kad sam bila kod prijatelja chujem za taj novi izraz " smeshed avokado" generacija. Naime kaze im se " nikad necete imati svoj stan/kucu (shto je ovde znak broj jedan da si odrastao kad mozesh da se uvalish u kredit

a znachi da radish i to je san svakog Australca) jer samo visite po kaficima i jedete "smeshed avokado" (koji je skup po tim kaficima)" pa tako potroshite sve pare". Cerka tih prijatelja u Melburnu ( nashi ljudi) studira treci fakultet ( to je odlichna isprika da se ne odraste ovde a da budesh OK za okolinu pa to masovno rade samo da ne bi morali da pochnu da rade) , nju i momka izdrzavaju neizmenichno i njeni i njegovi (chas su tamo chas ovamo) a pri tome roditelji kupuju sve od garderobe, kola, benzina itd...
Tako da istina je da raste jedna prepametna generacija koja ce imati sva znanja ali nece biti " street smart" , tj nece umeti da se snadje u zivotu kada zivotne bure nastupe. A nece biti ni krivi za to