Eh, Anči, potvrđeno je to, još pre 16 godina rekli su mi da je zbog manjka amilaze (želudačni enzim koji obrađuje skrob), a kao alergičar na sve i svašta vodim se od dečjeg doba. Nisam išla ni na kakvo novo ispitivanje tih poslednjih 16 godina, priznajem, ali ne verujem da bi sad mnogo šta novo otkriti na meni, manj da me uzmu za zamorca i da vrše neke eksperimente.

Zato se toliko i patim s tim nesrećnim hlebom, nije on uopšte toliko kaloričan da se ne može ubaciti u dijetu, ali mi mnogo izaziva ta zadržavanja vode. Za vruć hleb si u pravu, prošle godine sam se isto najela vrućeg hleba, samo što sam pojela dosta više nego ovog puta, i ujutru sam bila kao da su me pčele izujedale.

To mogu sebi da dozvolim jedno dvaput godišnje, živa dušica se uželi

, ali ne bih češće. Kvasac inače potpomaže stvaranje štetnih materija prilikom fermentacije žitarica (ima na forumu jedan dobar tekst koji sam prevela prošle godine, u "namirnice i nutritivi", o hlebu i kvascu). Zato sam se oduševila kad sam videla ovaj pečeni kvasac, unese se sve korisno, a neutrališe se štetno dejstvo gljivica. Ne napravih ga juče, zaboravih da kažem mm da mi uzme, a ja nisam izlazila iz kuće.
Glavni izvori cinka - školjke (na prvom mestu ostrige, dagnje i sl.), kvasac, teleća džigerica, susam, nemasna govedina, seme bundeve, seme lubenice, kakao, jagnjetina/ovčetina, kikiriki. Pazi kad od svega toga nisam alergična samo na školjke, jagnjetinu, i govedinu, a naravno da krajnje retko imam prilike da dođem do školjki i jagnjetine. Nisam jedino probala seme lubenice, ali ne bi me iznenadilo da mi i ono smeta.
Mirka, juče sam se posle tvog posta setila Nerudine "Ode hlebu", daj da se mi malo ozbiljnije bacimo u naše poetske uzlete pa da objavimo nešto.

Imala sam užasnu gužvu juče, posla preko glave (čim nismo nikud izašli, sve je jasno), a dete (veliko) doputovalo u NS i zamolilo me da mu ja organizujem neke stvari oko tog stana, pošto neće stići sad od ponedeljka. Grozan im je raspored, ima večeri kad će do devet - pola deset biti na predavanjima. Druga godina im je inače najteža, ko nju prođe, završio je fakultet. A ja čitavo popodne i veče provedoh jureći majstore i materijal, krevete i tapete, i iskreno sam sablažnjena nekim cenama. Čisto poređenja radi, da se jedno ćošence kuhinje oblepi nekim perivim "fensi" tapetama i da se udare bordure, to košta kao čitava velika kada za kupatilo.

Tako da ćemo sinko i ja lepo četke u ruke, taman da vidim da li ih čemu uče na toj Likovnoj akademiji.

Može da naslika i Britni Spirs ako voli

, ne znam baš šta bi rekla gazdarica na to, ali sve je bolje od braon masne cokle. Danas valjda imam normalniji dan.
D: ajran s lanom
R: biće neko povrće i sir, još ne znam tačno
U1: 2 nektarine
U2: neskafa sa 1,5 dl mleka
V: mesce (veličina manje šnicle), sveže paprike, paradajz, malo parče topljenog niskomasnog sira
...i brlj