Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine
    od 314pezos » pre 16 godine

Dobro došla UN girl i uz dobrodošlicu evo i odgovora na tvoja postavljena pitanja:

1.Da li tokom proteinskog dana moze umesto mleka i sira da se uzme kiselo mleko ili pavlaka??
    - da.

2.Ako za rucak uzimam meso da li za veceru smem da uzmem mleko i sir ili je ne?
    - ne, šta je za ručak to je i za večeru na proteinski i na skrobni dan. Jedinu varijaciju možeš da praviš na primer kod ribe, pečena riba za ručak a večera npr iz konzerve ili obratno.

3.Da li umesto salate moze da se jede tursija ili ajvar???
    - da, naravno.

4.Kojim danima sme da se uzima sok od paradajza???
    - svim danima i to na proteinski, skrobni i uh dan do ručka a na vitaminski se može ceo dan

5.Da li tokom skrobnog dana smem da mesam kuvano povrce (npr grasak i krompir ili krompir i sargarepu ili ili sme da se uzima samo jedna vrsta povrca) ???
    - možeš da mešaš, skrobna povrća su krompir, grašak, sočivo, riža, pasulj ... šargarepa ne spada u skrob.

6.Da li tokom skrobnog dana mogu umesto kuvanog krompira ,pasulja itd.da jedem kuvani kupus ili tako nesto???
    - kupus spada u neutralno povrće ... nije skrob ... znači ono je samo prilog uz skrobno povrće koje treba da bude većinsko u obroku.

7.Na forumu sam videla da neki umesto salate kuvaju povrce, da li je to dozvoljeno??
    - nije još zvanično protumačeno, to je samo naša predpostavka da može a uz tezu da ako mogu pečene jabuke i bundeva što ne bi moglo i bareno povrće iz neutralne grupe ... uskoro se očekuju i zvanični odgovori na tu temu.

8.Da li tokom UH dana mogu preko testa da stavim neki preliv i od cega?? Da li mogu da ga zacinim lukom???
    - kako da ne, naravno da se može preliv, ali gledaj da su to prelivi bazirani na prirodnim sastojcima, recimo mnogi stavljaju kečap što je pogrešno jer on u sebi obično sadrži šećer. U tom slučaju je bolje kupiti konzervu pelata, samleti ga u blenderu, dodati začinskog bilja i lepo ga ukuvati da se zgusne bez dodatih sredstava za zgušnjavanje, samo da ispari tečnost i eto nema ništa prirodnije.

Vaš Giga 8)
    Slika
    Slika
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 16 godine

ju nesme kecap
    a ja krkam kecap :cry: :cry: :cry:

a jel smem na UH dan uvece da jedem pitu sa visnjama ili knedlu sa sljivom?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Pitu sa višnjama da al knedlu ne jer je većinski deo krompir a on je skrob, to možeš da jedeš na skrobni dan al bez posipanja šećera 8)
    Slika
    Slika
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 16 godine

ma znala sam al aj da pitam mozda prodje :020:

a znaci kecap da izbacim?
    a senf?

a koliko sira ili pavlake sme za rucak za proteinski dan

ja sam jedan dan umesala sir i kiselu pariku, sargarepu i cveklu i bilo je bas mnjac

jos jedno pitanje neko je pominjao supu znaci 3dl supe ali neko je pomenuo da bas mora da se popije a ne kasikom srk srk jel to fora ili stvarno i ako je stvarno koji je to efekat?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

- treba obratiti pažnju na upotrebu senfa kao i na masline ... i senf i masline su izvor soli a so sakuplja tečnost a samim ti i najneophodniju materiju u nama koja služi za izbacivanje štetnih i masnih materija iz našeg organizma ... znači jedan veliki oprez sa slanim namirnicama a i sa upotrebom soli i začina tipa vegete i slično.

- sira i pavlake možeš u količini mesa koliko bi pojela jer zamenjuje količinu 1 prema 1 znači oko 250 gr za ručak, ali ako u početku dijete ta količina bude veća važi jedno pravilo u UN dijeti da nije toliko bitna količina unetih namirnica koliko je bitna pravilna kombinacija znači možeš i više od 250 gr al će se ta količina vremenom smanjivati.

- supa se po savetu pije na kraju obroka ... jer je bitno da u najkraćem mogućem roku stigne do želuca i pomogne u razgrađivanju unete hrane u proteinskom danu. ako si se opredelila u proteinskom danu za mlečne proizvode nakon obroka popi šolju jogurta mesto supe ... to je dozvoljeno
    Slika
    Slika
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 16 godine

hvala puno!
    moram da kazem da mi mnogo pomazete da resim neke sitne greske koje sam u proslom drzanju UN dijete pravila a nisam ni bila svesna

sada kada uz vasu pomoc sve to ispravim bice sigurno bolji rezultati
    :D
  • masha90
    Početnik
    Početnik

od masha90 » pre 16 godine

ljudi,jako sam srecna... :D jutros sam se izmerila pre skole i smrsala sam 5 kg za tri nedelje :013: i sto je najvaynije,super se osecam... 8) i sad imam jedno pitanje o tome sta posle... znam da treba da drzim prvi deo dijete 3 meseca,ali sta ako skinem dovoljno,pa i previse kg za ta tri meseca i pre? i kako posle toga ide odrzavanje,jel to onaj ciklus od 6 dana? i sta posle odrzavanja? :D ja sam osoba koja voli da ima sve isplanirano,pa zato toliko zapitkujem... :oops:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Da bi krug UNke bio kompletan mora se održati i UN održavanje i tu se krug završava, ko nije skinuo dovoljno mož ponovo ispočetka.
    O održavanju pročitaj na UN Dijeta - održavanje
    Slika
    Slika
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od jedna mala » pre 16 godine

najveca je greska kad se posle prvog kruga nastavi po starome onda se u vecini slucajeva kilaza vraca zato je bitno kao sto je giga napisao da se ispostuje i ovo odrzavanje
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 16 godine

da li neko negde pominje sta posle odrzavanja?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Posle održavanja ako hoćeš možeš na novi krug dijete od 6 meseci.
    Slika
    Slika
  • caca
    Amater
    Amater

od caca » pre 16 godine

A ako neces opet na dijetu moras da pazis da se neprejedas i da jedes kad si gladan a ne kad su oci gladne.Dorucak je uvek najbitiniji obrok,rucak nesto hranljivo i vecera lagana i posle vecere tri sata bar nesme u fotelju ili krevet!Naravno dve litre vode dnevno i aktivnost i to bi bilo to
    Čudno je to kako je malo potrebno da budemo sretni, i još je čudnije kako nam baš to malo nedostaje.
  • krcko
    Početnik
    Početnik

od krcko » pre 16 godine

uf

postavila sam ovo pitanje na svom dnevniku ali cu ga ovde ponoviti jer mnogo vise nas otvara ovu stranicu:

"citam svuda da sampinjoni mogu da se jedu kao neutralno jelo ali opet moram da pitam zar oni tj pecurke uopste nisu pune proteina?
    isto tako citam u receptima da ljudi masovno prze jela zar to nije zabranjeno?

ako je to koliko pecurke imaju proteina ili recimo dodavanje dve tri kasike maslinovog ulja zanemarljivo zasto onda nije zanemarljivo i malo secera koji se stavlja u kecap tomatino i slicno?"
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

odgovorio sam ti u dnevniku.
    Slika
    Slika
  • b9
    Početnik
    Početnik

lepa vam ova zurka, kako da ne dodjem i ja.... :)

od b9 » pre 16 godine

Dobro vеce i dobro zdravlje svima! :)
    Biljana se zovem, imam 47 godina i 5. februara sam pocela nasu dijetu, a za prvih nedelju dana do 12. februara smrsala celih 3 kg, pa ni sama nisam mogla da poverujem.
    Razlog zbog koga sam bas nju izabrala je taj sto ona leci metabolizam – naime, davne 1996. sam sama urnisala hipofizu pijuci osam meseci Obedial koji je ubrzo bio i zakonom zabranjen; narednih 6 godina sam dodavala po 8-10 kg godisnje bez obzira koje dijete, vezbe ili sredstva upraznjavala, tako da sam 2002. imala 128kg sto je vise nego uzasno na mojih 158cm visine. Usled velikih stresova i teskih zivotnih problema taj proces gojenja je zaustavljen 2002. i od tada sam malo po malo uspevala da sidjem i do 92 kg. Jesenas sam konacno resila da se sredim, kao sto sam davne 1988. uspela da po svom programu smrsam za 2 meseca 27kg (jednostavan je bio: minimum klope i 3 puta dnevno sport vezbe i jogging) - to i nije bilo toliko tesko u 28 godina, a sada zbog nacetog zdravlja nije dolazilo u obzir.

Dugo, jos od jesenas sam birala dijetu, bila puno puta gost na forumu i: LJUDI, SVAKA VAM CAST, ZADIVILI STE ME! :-)
    pa sam polako od sredine januara pocela da se pripremam za nasu dijetu tako sto sam:
    * sebe utrenirala da prepodne ista jedem (jer 20 godina nisam mogla nista pre 1-2 sata popodne osim kafa i sokova ni da liznem) – voce je najmanji problem jer ga bas volim i oduvek sam ga jela pre a ne posle jela; a da je ista drugo moralo da se prepodne jede, sigurno ne bih ovu dijetu ni pocela;
    * napravila svoj ticker sa mojim slicicama i brojevima (posto sam po obicaju u guzvi pa nemam vremena da sada provalim kako da ga ubacim u svoj potpis, mozete da ga vidite na [http://www.shutterfly.com/lightbox/view.sfly?fid=4a511ad227fe05756cbbd47cbb382743 ]).
    Ono sto jeste moj licni veliki problem (zbog cik-cak smena u skoli) jeste da odrzavam propisanu satnicu, a i najcesce lezem posle 1-2, pa sam samo u tom pogledu i krsila dijetu a opet postigla ovoliko.
    Ono sto me najvise interesuje, jer sam to vec radila svo ovo vreme, je: moze li se poneka vockica pojesti i popodne izmedju rucka i vecere?
    Unapred vam hvala, a svima se izvinjavam sto sam bila ovoliko opsirna pa vas bas smorila - ali sam jednostavno morala da, kad sam vec na ovu zurkicu dosla, i objasnim da meni nisu problem ni volja ni bulimija, nego tako bljak neuredan zivot samca, pa se nadam da ste mi oprostili ovoliku pisaniju….
    Radujte se, mrsavite i svima svako dobro!
    b.

p.s. jutros jos pola kg dole! :013: b.
    i najduzi putevi pocinju prvim korakom :-) a sav put se predje sa mnogo malih....
Odgovori 4679 postova