Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od boki 66 » pre 14 godine

Duduce , budi pristojna :-P , lepo se provedi i nemoj mnogo brljati :009:
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 14 godine

Boki, šta da se radi, operisani smo oboje od pristojnih porodičnih skupova... ali računam da će deca rano na spavanje zbog škole, pa ćemo moći da izvedemo neke svoje redovne tačke. :16:

Definitivno sam se sad bacila na šporet, svima lep dan želim, pa se vidimo! :skakutalo:
  • boki 66
    Amater
    Amater

od boki 66 » pre 14 godine

Kuvaj , kuvaj i nelickaj :D
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • BlackMaja
    Amater
    Amater

od BlackMaja » pre 14 godine

Ja imam savrsen recept za jafu... Uh.. sad mi se krka..
    A ti uzivaj :009:
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

I to treba da razmenimo... možda je i isti recept, je li tvoj onaj što se jedna kora drobi pa meša s pekmezom i pomorandžama? (Pravim pomorandžama. :16:)

Ovo mi je otprilike sva pauza za danas :16: , odoh da pečem lepčiće. :mahac:
  • dzasmin113
    Početnik
    Početnik

od dzasmin113 » pre 14 godine

Dudo, srecan rodjus muzu, a prosledite i meni neki receptic, nemoj da ste stipse :D
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 14 godine

Davaj recepAt za te hlebcice kad ti prodje guzvanjac i mamur look... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Loptica90
    Amater
    Amater

od Loptica90 » pre 14 godine

Uh, otkad ja nisam imala taj look koji Las pominje :26:

Tako da, Dudo, furaj taj mamur look i za mene sutra, molim te :) Uživaj, draga! :009:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Bolje ja da se javim pre nego što se probudim sa "gözleri mahmur" :D , mnooogo se pilo i tek sutra neću znati 'di boravim... elem, lepčići, recept proveren i proveravan poslednjih 20 godina u našoj kući. :)

- 300 g vruće vode
    - 300 g hladnog mleka
    - 1 kvasac
    - 1 dobra kašika meda
    - nekoliko kašika brašna

Ovo se ostavi da krene, a kad nadođe, doda se:

- 1 nepuna kašika soli (oko 2 trećine)
    - 1 dl maslinovog ulja
    - oko 800 g brašna (+/-, zavisi od brašna, u svakom slučaju da bude meko testo)

Ako se prave hlepčići, odmah se ubaci malo belog luka (može seckan, ali pikantnije je kad se ubaci u prahu); ako se pravi s ruzmarinom, ruzmarin se ubaci isto odmah, a ako se dodaju neki drugi začini, onda ne, oni idu kasnije odozgo. Ako se prave tanke lepinje, tj. pituljice, onda se SVI začini (dakle, i beli luk) dodaju kasnije.

Testo se vrlo kratko izmesi - minut-dva bukvalno - i prebaci se u vanglu podmazanu uljem, pa se još iz nekoliko poteza premesi, samo koliko da dobije oblik lopte lepo uvaljane u ulje. Prekrije se krpom, ostavi se da se udvostruči. Uz mali dodatak brašna (samo koliko da se pospe po površini) kratko se izmesi - opet minut-dva - i podeli se na 16 delova (na pola, pa opet svaki deo na pola, itd.)

Za hlepčiće: razviti svaki deo oklagijom u krug otprilike prečnika 20 cm i urolati u veknicu. Poređati u podmazan pleh (moj je veličine 42 x 43, stanu dva reda od osam veknica). Kad rolnice malo nadođu, premazati sa još malo masl. ulja pomešanog s vodom (ili i jedno i drugo naneti prskalicom), posuti sa još belog luka i začinima po želji - moj miks večeras bio je mleveno seme piskavice, planinska čubrica, samardala (vrsta divljeg luka, sličnog sremušu), trun ljute aleve paprike, malo soli - ostaviti da dobro naraste i ispuni pleh. Peći na oko 200 stepeni, 25 do 35 minuta, zavisno od rerne. Dobiju se najmekši hlepčići na svetu, kao džinovske kifle.

Za pituljice: isto se razvija oklagijom u krugove prečnika oko 20 cm, ali se ostave na pobrašnjenom stolu da nadođu. Posle dvadesetak minuta premažu se uljem (u ovom slučaju bez vode) i pospu se belim lukom i začinima po želji (ruzmarin, kari, neki miks kao ovaj moj večeras). Ostave se još oko 20 minuta da nadođu, za to vreme se ugreje rerna na maksimum (idealno 250-275 stepeni), zajedno s plehom. Vreo pleh se izvadi, OBAVEZNO se prevrne naopako (testo se peče odozgo na prevrnutom plehu da se ne bi uparilo) i pomoću salvete namaže uljem, na jedan pleh staju 4 pituljice. Jedna tura peče se 4-6 minuta, opet zavisno od rerne.

NAPOMENA: začini kojima se posipa testo treba da budu izmešani sa malo soli (ako nisu već pomešani), do trećine kašike ukupno.

Mi smo im se večeras osvetili... ko nije na dijeti, nek proba obavezno. :)

Edit* - Verovali ili ne, ustala sam rano i nisam mamurna :shock: , a upravo sam proverila i ovo što sam noćas pisala, dakle, profesionalna deformacija je čudo, nemam slovnih grešaka čak ni kad sam žešće pod gasom. :16: Sinoć nisam mnogo brljala, tj. mesca sam jela samo trun malo nego što bih inače, a lepčić sam spucala samo jedan, on je oko 500 kcal. Jedino sam s pivom apsolutno preterala, nisam sigurna koliko sam litara istresla, ali znam da je mm dvaput silazio do kioska da donese još. :010: Sad mi je drago što je ova informacija ušla u Edit, pa je neupadljivo pri dnu posta. :D Danas, eventualno sutra treba da se dojede sve ono suhomesnato što smo otopili sinoć - piletina je bila apsolutni favorit i maltene su samo nju jeli (mislim da bi ipak trebalo da ostavim recept iako nije dijetalan), tako da ostade gomila kulena, raznog suvog mesa i kajmaka. :(

Danas - ufffff, ne znam kako da uklopim. Recimo ovako:

D: džinovska nektarina - oko 100
    U: pola lepčića, ajran - oko 330
    R: obariću neko povrće, pa ću začiniti sa malo kajmaka, da ne pređe 300 kcal
    U1: lubenica - 150
    V: goveđa pastrma, salata, verovatno čaša mleka - izračunaću da dopunim tačno do 1400 za danas
    Poslednja izmena od dudank u 10 Sep 2011, 23:27, izmenjeno 1 put ukupno.
  • mirjanab
    Amater
    Amater

od mirjanab » pre 14 godine

Ovaj zadnji post Slika,stvarno dudo :evil: , telo moje :010: ,nije human ni najmanje :bas_tuzan: .Di me nađe,a ja neko veče pojela ceo nordijski lebac sa svim mogućim semenkama i taman se izduvala od silnih aditiva,kad ona recopis za Lebac.E ,pa sad stvarno ne znam i još jaffa tortu :o :o :o .Ala bedaka,nemogu verovati :shock: 8) :007: .Di menađe u sve jafu,jadna nebila :placljivko: .Ovo nemogu više da Slika i ako je mm danas rođus neka mu je srećan i berićetan sa svim LebovimaSlika i Slika,( a ti mi samo sutra kukaj da si puna vode,pa 900 gr.viška maaaaaa...... :-P )
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Ja kod tebe, ti kod mene... fala na lepim željama za mog čoveka. :) Nego je rođendan bio juče, što sam izbrljala - izbrljala sam, nema danas više :bic: - ali možeš ti da dođeš da pomogneš da se dokrajče ove lepote. :16: Ma mene razni lepčići i ubili... bar da me mrzi da mesim, nego čim se pomene da se pravi nešto slano, ja skačem od sreće kao da sam dobila na lotou... u stvari sam promašila profesiju, trebalo je da budem pekar i da me Bog vidi. :bas_tuzan:

Moram da ostavim recept za piletinu, kud puklo da puklo - mnogo je dobra, a ti, Miki, žmuri... :)

Piletina s topljenim sirom

Količina je za veći broj osoba (po mojoj proceni 8 ), tako da za kućnu upotrebu može da se smanji.

Četiri ogromna bela mesa - iseći na komadiće (2-3 cm široke i 3-4 cm dugačke), posuti sa malo soli i bibera, izmešati, ostaviti 10-20 minuta da odstoji. Pržiti na dobro zagrejanom ulju, u više tura, da bi se što kraće pržilo, tj. da odmah porumeni a da se ne isuši; vaditi rešetkastom kašikom odmah, da ne upiju previše masnoće. Posebno propržiti 1/2 kg mesnate barene slanine sečene na štapiće debljine oko 1 cm, da porumeni, ali ne da se skroz učvari. Opet posebno (nije zdravo, ali meni je lepo da iskoristim masnoću od slanine) ispržiti krupno isečene pečurke (mogu bilo koje, juče sam stavila šampinjone, ali najlepše su u ovoj kombinaciji lisičarke) - oko pola kilograma. Teglu krastavčića, tj. krastavčiće :D iseći na uzdužne komade - oko 4-5 cm dugačke i oko 1 cm debljine, propeći i njih na tiganju (suvom ili sa nekoliko kapi ulja). Kad se sve to prohladi, pomešati u većoj i dubljoj tepsiji/đuveču/vatrostalnoj posudi (ja koristim zemljani đuveč), dodati iseckan topljeni sir (tzv. zdenku) - na ovu količinu bi trebalo da idu dva-tri pakovanja, ali ja sam iskombinovala jedno pakovanje i poveći komad mocarele, izrendane - bude manje saftano, ali može da prođe. Sve se izmeša, s time što se jedan deo sira ostavi za odozgo. Zatvori se poklopcem ili folijom i turi se u rernu, koja se uključi na 150 da postepeno zagreje sve to. Gotovo je kad se sir lepo rastopi. I jede se uz one hlepčiće. :D
    Poslednja izmena od dudank u 09 Sep 2011, 12:53, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • mirjanab
    Amater
    Amater

od mirjanab » pre 14 godine

Znaš šta,za ovaj recopis nećem da žmirim :D ,jer bre što ja iščerupa onolike piliće,oči mi obnevidele :shock: ,ma sve ću da uradim tako,samo ću slaninče da izbacim,a masnoću ću da dodam u vidu maslinovog ulja i dodaću malo šunkice,čisto zbog arome.Ma što volem kad ti ,ljubim te :30:i to tvoje zmijsko telo ,:07: :14: .Lebac neću da jem :-P .
  • mirkaa
    Amater
    Amater

od mirkaa » pre 14 godine

drHaY (God) forgive me, posle ovog mislim da kupus corbu necu moci da okusim :12: :14: :09:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Miki, nećeš nimalo da ga pokvariš time, i ova slanina juče imala je jedno milimetar i po masnoće, bila je praktično kao barena šunka, pa sam morala da dodam malo ulja da bih dobila mirišljavu podlogu za pečurke. :D Sad sam editovala, i ona se seče na štapiće da bi se idealno zarumenela. O, gurmanluci... :placljivko:

Mirka, hoćeš, hoćeš, ja te budno motrim. :evil: A posmatra te i dr Hay iz svojih večnih lovišta... i kaže: "Mirka, danas jedeš kupus-čorbu! A ti mala što unosiš zabunu, idi i bari svoje povrće za danas."
  • mirkaa
    Amater
    Amater

od mirkaa » pre 14 godine

Obarila juce, samo da podrijem :evil: :-P
Odgovori 9033 postova