Bolje ja da se javim pre nego što se probudim sa "gözleri mahmur"

, mnooogo se pilo i tek sutra neću znati 'di boravim... elem, lepčići, recept proveren i proveravan poslednjih 20 godina u našoj kući.

- 300 g vruće vode
- 300 g hladnog mleka
- 1 kvasac
- 1 dobra kašika meda
- nekoliko kašika brašna
Ovo se ostavi da krene, a kad nadođe, doda se:
- 1 nepuna kašika soli (oko 2 trećine)
- 1 dl maslinovog ulja
- oko 800 g brašna (+/-, zavisi od brašna, u svakom slučaju da bude meko testo)
Ako se prave hlepčići, odmah se ubaci malo belog luka (može seckan, ali pikantnije je kad se ubaci u prahu); ako se pravi s ruzmarinom, ruzmarin se ubaci isto odmah, a ako se dodaju neki drugi začini, onda ne, oni idu kasnije odozgo. Ako se prave tanke lepinje, tj. pituljice, onda se SVI začini (dakle, i beli luk) dodaju kasnije.
Testo se vrlo kratko izmesi - minut-dva bukvalno - i prebaci se u vanglu podmazanu uljem, pa se još iz nekoliko poteza premesi, samo koliko da dobije oblik lopte lepo uvaljane u ulje. Prekrije se krpom, ostavi se da se udvostruči. Uz mali dodatak brašna (samo koliko da se pospe po površini) kratko se izmesi - opet minut-dva - i podeli se na 16 delova (na pola, pa opet svaki deo na pola, itd.)
Za hlepčiće: razviti svaki deo oklagijom u krug otprilike prečnika 20 cm i urolati u veknicu. Poređati u podmazan pleh (moj je veličine 42 x 43, stanu dva reda od osam veknica). Kad rolnice malo nadođu, premazati sa još malo masl. ulja pomešanog s vodom (ili i jedno i drugo naneti prskalicom), posuti sa još belog luka i začinima po želji - moj miks večeras bio je mleveno seme piskavice, planinska čubrica, samardala (vrsta divljeg luka, sličnog sremušu), trun ljute aleve paprike, malo soli - ostaviti da dobro naraste i ispuni pleh. Peći na oko 200 stepeni, 25 do 35 minuta, zavisno od rerne. Dobiju se najmekši hlepčići na svetu, kao džinovske kifle.
Za pituljice: isto se razvija oklagijom u krugove prečnika oko 20 cm, ali se ostave na pobrašnjenom stolu da nadođu. Posle dvadesetak minuta premažu se uljem (u ovom slučaju bez vode) i pospu se belim lukom i začinima po želji (ruzmarin, kari, neki miks kao ovaj moj večeras). Ostave se još oko 20 minuta da nadođu, za to vreme se ugreje rerna na maksimum (idealno 250-275 stepeni), zajedno s plehom. Vreo pleh se izvadi, OBAVEZNO se prevrne naopako (testo se peče odozgo na prevrnutom plehu da se ne bi uparilo) i pomoću salvete namaže uljem, na jedan pleh staju 4 pituljice. Jedna tura peče se 4-6 minuta, opet zavisno od rerne.
NAPOMENA: začini kojima se posipa testo treba da budu izmešani sa malo soli (ako nisu već pomešani), do trećine kašike ukupno.
Mi smo im se večeras osvetili... ko nije na dijeti, nek proba obavezno.

Edit* - Verovali ili ne, ustala sam rano i nisam mamurna

, a upravo sam proverila i ovo što sam noćas pisala, dakle, profesionalna deformacija je čudo, nemam slovnih grešaka čak ni kad sam žešće pod gasom.

Sinoć nisam mnogo brljala, tj. mesca sam jela samo trun malo nego što bih inače, a lepčić sam spucala samo jedan, on je oko 500 kcal. Jedino sam s pivom apsolutno preterala, nisam sigurna koliko sam litara istresla, ali znam da je mm dvaput silazio do kioska da donese još.

Sad mi je drago što je ova informacija ušla u Edit, pa je neupadljivo pri dnu posta.

Danas, eventualno sutra treba da se dojede sve ono suhomesnato što smo otopili sinoć - piletina je bila apsolutni favorit i maltene su samo nju jeli (mislim da bi ipak trebalo da ostavim recept iako nije dijetalan), tako da ostade gomila kulena, raznog suvog mesa i kajmaka.

Danas - ufffff, ne znam kako da uklopim. Recimo ovako:
D: džinovska nektarina - oko 100
U: pola lepčića, ajran - oko 330
R: obariću neko povrće, pa ću začiniti sa malo kajmaka, da ne pređe 300 kcal
U1: lubenica - 150
V: goveđa pastrma, salata, verovatno čaša mleka - izračunaću da dopunim tačno do 1400 za danas