Joj ne znam shta da vam kazem...i cerka mi se zali na doktore u Srbiji

Kao i ranije tamo se i dalje mora imati veza, podmititi doktori i sestre da odrade svoj posao kako treba. Naravno da ima izvrsnih doktora u Srbiji mada su mnogi otishli u inostranstvo ( mnogi doktori koji su doshli ovde iz Srbije ne samo da su se dobro pokazali ovde nego su se i bukvalno nabogatili otvarajuci svoje privatne prakse nakon nekog vremena). Medjutim ta apataija u Srbiji ubija ljude svih zanimanja jer nema adekvatnog sistema. Ovde u Australiji teshko je uopshte doci do drzavnog doktora ...drzava ih ne zaposhlajava dovoljno a taman kad se ispraksiraju prelaze u privatnu praksu da rade za sebe i zgrcu pare jer ni ovde u bolnicama nisu adekvatno placeni ( u poredjenju sa zaradom u privatnoj praksi). Tako ti chesto zapadne neki pripravnik da te operishe ali uz superviziju iskusnog doktora.Vecina doktora u drzavnoj sluzbi ( a i lekara opshte prakse u privatnoj) su Kinezi, Indijci, Egipcani i ostali stranci) tako da nije imigracije ne bi imao ko da nas lechi. Na vejting listama sa specijalistu u drzavnoj sluzbi ( oni su samo pri bolnicama) gde ne placash iz svog dzepa jer postoji drzavno osiguraanje srecom , se cheka GODINAMA za stvari koje nisu urgentne. Ako je urgentno idesh u hitnu pomoc i odande te vode na operaciju ili smeshtaju u bolnicu. Ipak...ovde ima jedna dobra stvar - POSTOJI PROCEDURA- i nema shanse da se neki doktor ne drzi procedure. Dakle sve je propisano shta se i kako radi. Moja prijateljica koja je ginekolog rekla mi je dok je josh radila u bolnici ( sad ima svoju praksu) da ovde nema "kreativnosti" u radu doktora. Nema shta da smishljash vec morash sve po proceduri. To je tako zato shto oni/bolnica placaju debelo osiguranje za te doktore u sluchaju da neshto zeznu velike su odshtete i sve je uredjeno da bude shto manje greshaka.Deshavaju se i ovde...i to velike greshke. Skoro su u jednoj prestiznoj privatnoj bolnici u Sidneju greshkom prikachili dve bebe umesto na kiseonik a oni na onaj gas za anesteziju. Jedna beba je umrla a duga ima oshtecenje mozga...
Moja unuka se rodila prerano sa 29 nedelja i samo 1330gr jer je moja cerka dobila preeklempsiju u trudnoci. Shta god da su radili u bolnici HVALA IM (pre svega shto su na vreme otkrili) jer su mi spasli i cerku i unuku koja nije imala nikakve posledice (shto se chesto deshava kod ovako prerano rodjenih beba).
Nigde nije idealno zdravstvo ali srpska provincija izgleda ne moze doci do kvalitetnog lekarskog kadra. Ali isto je i ovde. U zabachenim krajevima lekara ljudi (kad hoce da zivi tamo) gledaju kao Boga. Nego ovde postoji ta sluzba koja hitne sluchajeve prebacuje hitno u grad avionima i helikopterima...ovo je velika zemlja.
Muz ove moje ginekologicharke koji je nachelnik u bolnici u Nju Kastlu kaze : kad dodjesh kod nas u hitnu, samo ti Bog moze pomoci

U hitnoj se cheka od 6-12 sati da te vidi doktor ako sestra koja te prima oceni da nisi hitan