Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • Arikatoteka
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od Arikatoteka » pre 11 godine

Imam jedno pitanjce :) Naime, ja sam na 12-tom danu dijete (juuupiii- posto nikada nisam ovoliko izdrzala), i u prvih 7 dana sam izgubila oko 5kg :D Medjutim, sada kao da je na tome stalo, ni pola kg dole od tada.... Da li to tako treba pa postepeno ili u necemu gresim? Hvala unapred na odgovoru :)
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 11 godine

Meni stvarno nije jasno kako si uspjela da izgubiš 5 kg u 7 dana :oops: Da li si jela dovoljno? Ako si na nekoj vrsti UN izgladnjivanja, a ne dijete, to bi moglo da izazove usporenje gubljenja kilograma. Takođe su iskusni UN korisnici rekli da je najpametnije da se važemo poslije dva kruga, dakle svakih osam dana, i da je to realan rezultat. Ako čučimo svaki dan na vagi nerviramo se zbog 100 gr više koje pokazuje ili ako se ništa ne mjenja.
  • big teacher
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 12 godine

od big teacher » pre 11 godine

Moze li mi neko napisati kada su vodeni dani?
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Svaki 29-ti dan. Dakle 29,58,87 :D
  • jokjok
    Početnik
    Početnik

od jokjok » pre 11 godine

danas mi je vitaminski dan a večeras počinje mesečeva mena (dijetu sam počeo 06.05.2014)mogu li da nastavim sa vodom a pokušaću sigurno da li posle da idem na proteine ili skrob,
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Smatram da ti ne treba dodatni vodeni dan, svakako imaš jedan mjesečno u un-u. Naravno odluka je na tebi.ako se ipak odlučiš za vodenanje, onda si prekosutra skroban, da ne bi remetio raspored dana.
  • jokjok
    Početnik
    Početnik

od jokjok » pre 11 godine

hvala na prethodnom odgovoru.
    prodjoh mesečarenje (nije bilo neke velike vajde što se tiče manjka kg.)juče prođoh i vodeni dan bez nekih velikih problema a danas čekam domaće kobasice za ručak.kakvo je Vaše iskustvo sa spremanjem mesa dal na domaćoj masti ili na nekom ulju?
    da zanemarimo roštilj i barenje na vodi dakle šta je bolje mast ili ulje?
    pozdrav svima članovima i članicama UN - a.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 11 godine

Ja uvek glasam za mast ako je već domaća i proverena a ne za neko nezdravo ulje (kakva su većina)....
    (valjda ćeš imati meru i pametno upotrebiti razumnu količinu)....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dingo
    Početnik
    Početnik

od dingo » pre 11 godine

E ovako, pre skoro dve godine sam se porodila, dobila sam 40 kg u trudnoci, razlog je sto sam celu trudocu prelezala u krevetu, bila sam trudna sa trojkama, i tako ja sam lezala celu trudnocu i jela sam, sad da kazem da sam se prezderavala nisam, makar ne u pocetku a na kraju nisam ni mogla jer me je mucio zeludac zbog stomaka koji je bio ogroman, pa me pritiskao i nisam mogla da jedem, ali valjda zbog lezanja i sto se nisam mrdala celu trudocu ja sam nabacila ovoliki visak, ali eto sa 56kg i 170cm visine, na pocetku moje trudnoce dosla sam na dan porodjaja na 97 kg. Posle porodjaja nisam mnogo ni skinula samo 12 kg i u narednim mesecima su isli kilogrami dole do 68kg i tu krece stagnacija, proslo leto sam imala i 65 kg i mogu reci da sam bila zadovoljna kolko tolko kako sam izgledala, medjutim od kad su deca napunila godinu dana, ja im spremam jela kao i nama, znaci kiflice, pite, proje, meso u svim oblicima, kolace...
    I sad oni nisu toliko jesni, odnosno, moraju da se animiraju da bi jeli, i ja ih tako teram da jedu i usput ja grickam, i na kraj sam pocela da imam isti broj obroka kao i oni, tj 5 do 6 s tim sto su moji obroci obilni. Pre tri dana sam pocela sa Un dijetom, na da pocetka dijete sam imala 73 kg, sto je katastrofa, i resila sam da prekinem sa talozenjem kg, i ne moram da imam 56 kg kao pre trudnoce, zadovoljna bih bila i sa 60kg, jer sam se nekako rasirila svugde posle trudnoce, ledja, ramena, kukovi, nekako sam se rasirila, mozda bih izgledala premrsavo sa 56 kg.
    Moje pitanje je sledece, jel mogu ja da jedem normalan rucak, tj ako im skuvam pasulj, ja tu ubacim malo rebarca i ne jedem meso iz pasulja nego samo corbicu i pasulj da li je to dovoljno ili moram da kuvam posebno za mene, sto je meni neizvodljivo, jer nemam toliko vremena da spremam sebi specijalno obroke, i da li je dozvoljeno na primer na proteinski dan da jedem gulas, e sad ja u gulas stavljam i krompir ali vrlo malo, 1 krompir na celu serpu, znam da nije dozvoljeno da se mesa ali da li mnogo i ne smeta, dalje, mene buni ova pica, koje je to velicine za rucak i da li sme sa kupovim korama, jer stvarno ne mogu da mesim koru za picu ako cu sama da je jedem. Ovi kolaci treceg dana ne znam koji su dozovoljeni, jel sa jajima, cokoladom, orasima, sta sme -sta ne sme. Unapred se izvinjam sto nisam procitala temu jer nemam vremena da je detaljno proucim, ako ste imale odgovore na moja pitanja u ovoj temi, samo ja nisam procitala, ako je neko voljan na brzinu da mi napise sta je ok a sta nije, bila bih zahvalna.
  • tamarastefan
    Početnik
    Početnik

od tamarastefan » pre 11 godine

Postovanje.
    Poceo sam sa dijetom i jos razmatram recepte koje bih mogao spremati, pa me zanima da li za proteinski dan, posto moze soja, moze da se napravi sledece jelo:
    prodinsta se luk(na minimumu ulja, cak i bez ulja u dobroj serpi), i onda se ubacuje sitno seckano povrce: sargarepa, tikvica, paprika, sampinjoni, kupus. kad je sve to pred kraj ubace se komadici od soje, i oni taman pokupe vodu koju je povrce pustilo, njima ne treba dugo da nabubre i omeknu, malo se ukuva i to je sve. Moje pitanje je da li umesto salate moze ovako izdinstano povrce kao prilog uz jelo?
    Hvala unapred, pozdrav.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 11 godine

Dingo,
    Tebi je zaista teško naći vremena za sve obaveze pored troje male dece i potpuno je razumljivo da pokušavaš da nađeš neke lakše načine i improvizacije.
    Npr taj pasulj, kada ga skuvaš sa mesom, on će zaista postati proteinski jer će se kuvati u istoj vodi.... Ali, na tvom mestu, s obzirom na okolnosti, ja bih jela taj pasulj, samo sebi ne bih vadila meso.
    Što se tiče gulaša sa jednim krompirom na celu šerpu, ista stvar, skrob iz krompira će ,,dotaći,, ceo ručak, ali bih i u ovom slučaju jela taj ručak i odstranila bih tragove krompira iz svog tanjira.
    Ovo jeste improvizovan način, ali bolje i to nego prejedanje i ono što te je dovelo do gojenja i mislim da ćeš i ovako skidati kilograme. Obavezno jedi sveže povrće kao salatu, šta god da jedeš, to će ti pomoći. Ograniči jako hleb na minimalnu krišku uz ručak (pogotovo zato što praviš ove male improvizacije)....
    Pica, mogu kupovne kore....naravno. Takođe, ne mora da bude pica...može bilo koje testo osim lisnatog i uz to obavezno takozvano neutralno povrće odnosno salata.... Može i testenina... Veličina pice, kao ona manja pica iz restorana....ne mogu sada da se setim gramaže.... Ja sam na poslu nekad jela đevrek ili dva đevreka, onaj kuvani tvrdi...
    Kolači bilo koji, slobodno i bez brige.
    Pitaj ako ti još nešto nije jasno! Puno uspeha! :)

Tamarastefan,
    Može! Sve može jer ti si gospodar svoje dijete i gospodar svoje ishrane….
    ALI, uvek neko ali….
    U redu je da jedeš dinstano povrće i to je sasvim pohvalno odnosno obavezno je da jedemo povrće uz bilo šta, to tzv neutralno....(s tim što se na dijeti preporučuje da šargarepa bude sveža a ne dinstana ili barena zbog njenog blago povišenog glikemijskog indeksa, ali to nije tako strašno, ja sam na UN dijeti često jela dinstanu šargarepu kad sam kupovala gotovu hranu i sve je bilo u redu…). Međutim, i dalje je višestruko važno i korisno da jedeš svežu salatu i to je nešto što bi trebalo da ti postane navika za ceo život. Dakle uvek uz ručak i večeru neka sveža salata, zimi može turšija ako nema sveže (mada i zimi ima šta sveže da se pojede, npr zelena salata)… Ovo koristi probavi, metabolizmu i korisno je za mršanje, čak možda može da se kaže da što više jedeš salatu lakše ćeš da mršaš… Prema tome, uz sve to dodaj i neko sveže povrće, makar samo krastavac (sad ga ima) ili eto kupus..… i biće sve u redu….
    Inače, koliko je zdravstveno poželjna soja u ishrani, vrlo je diskutabilno pitanje ali to je tvoja stvar i tvoj izbor…..
    Neka ti bude uspešno! :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Ksantipa
    Početnik
    Početnik

od Ksantipa » pre 11 godine

Stvari su se pomerile, drugi mesec kao da je stvarno bio zastoj. Dve nedelje se ništa nije dešavalo, a onda ponovo istim tempom ka željenoj težini i još 3 kilograma manje. Danas UH i ručak posna testenina sa mladim lukom proprženim na maslinovom ulju i začini, + salata od paradajiza i krastavaca (samo malo posoljenih) Za večeru integralno pecivo i naravno sladila sam se sa redom crne čokolade. Sutra mi je 60. dan VOĆE a višnje, jagode, jabuke i banane već su spremne, uz to obično jedem šaku sirovih badema i lešnika i malo sušene brusnice, a možda i koja suva smokva da se zasladim.
    Danas sam obukla moje uske bele farmerke i uživala u ovom sunčanom danu... :D
  • dingo
    Početnik
    Početnik

od dingo » pre 11 godine

Debeliccka hvala na odgovoru, ja cu raditi kako moram, a i mislim da cu i tako gubiti kg, jer sam dosta fizicki aktivna,sto me je sprecilo da se bas ugojim, jer sam sa mojim prejedanjem trebala da imam makar 90kg jer ja ne mogu da opisem koliko sam jela u proteklom periodu, odnosno cele zime i sad na prolece, znam daje samo voda i ciscenje organizma ali mi daje volju i snagu da krenem napred ovih 2kg za 4 dana. Uglavnom, resila sam da ne posustajem i ne popustam pred svim djakonijama koje moram da spremim za decu, ili pred gomilom cokolade koju dobijijaju na svaka 2-3 dana, jer kad god neko dodje donese po 3 cokolade od 100 gr, a to se samo gomila i ja uvek imam cokolade koje mogu da jedem, a klincima ne dam da jedu mnogo slatko i tako ja ko pozrtvovana majka pojedem da oni ne bi jeli :)
  • Ksantipa
    Početnik
    Početnik

od Ksantipa » pre 11 godine

@dingo: potpuno te razumem. Ja sam jednom za novogodišnje praznike imala 7 paketića punih slatkiša sa kojima sam trebala da se borim... :(
    Prvi put kad sam držala ovu dijetu uspela sam da se izborim i izgubim 13kg. Problem je nastao kad sam posle određenog vremena počela da dozvoljevam sebi one male "nagrade" uz opravdanje da mi neće ništa biti od jednog sendviča, pa sledeće noći (što znači oko 22:00 ili 23:00 sata) još od jednog, pa prestala zbog gomile obaveza da idem na aerobik, termini mi više nisu odgovarali i....
    Sad sam izvukla moj mini-steper ispod kreveta i obrisala sa njega prašinu, pola sata na steperu i vežbe sa bučicama za ruke i grudi uz trbušnjake, 3 do 4 puta nedeljno. Idem peške kad god mogu i pridržavam se pravila UN dijete. Nekoliko puta do sada sam bila na nekim poslovnim sastancima na kojima je bilo i hrane i onda, ako nema onoga što ja tog dana jedem, trudim se da barem ne mešam različite namirnice.
    Moje zlatno pravilo koje ti preporučujem je da ne pričaš prijateljima, rodbini, koleginicama itd. da si na dijeti jer će onda svi imeati neki savet, merkaće te, komentarisaće i više ne vide tebe nego tvoju dijetu. Naravno mom suprugu sam rekla i rekla da od njega očekujem podršku a ne komentare, tako da i kada on priprema obrok pita šta ja jedem.
    Priprema hrane za tebe i decu - kad god je to moguće pripremaj odvojeno meso i povrće. Može i ne treba više vremena nego kad spremaš zajedno - ja na primer spremim djuveč a meso ispečem, grašak , pirinač (šta god od povrća spremam) izdinstam a meso posebno ispečem, obarim... Moja deca jedu i jedno i drugo a ja meso pa sutradan to povrće. Sve što je višak a što može u zamrzivač zamrzni za sebe za sledeći put. Pasulj kuvaj posan, bez mesa, ja ga tako više volim i tako sam ga inače uvek i spremala.
    Otkriću ti i moj trik: uveče kada deca zaspu obično me hvatala glad (a to je ostalo i sada kada su porasle) što je tzv. psihološka glad, dolazi do opuštanja i rasterećenj od dnevnih obaveza pa to tumačimo kao glad. Ja tada skuvam sebi zeleni čaj (najviše volim teekanov Zen čaj) i opuštam se čitajući neku dobru knjigu.
  • Kristina :)
    Početnik
    Početnik

od Kristina :) » pre 11 godine

Da li se u toku UN dijete moraju samo jesti 3 obroka ili mozemo nekoo voce ili ne znam nesto slicno umedjuvremenu?
Odgovori 4679 postova