Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • bdta
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od bdta » pre 11 godine

Hvala na odgovoru. Interesujeme da li kada je skrobni dan moze da se jede kuvani kupus sa pirincem ili samo kupus?
  • Somborka
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od Somborka » pre 11 godine

Kupus spada u neutralne namirnice i moze se kombinovati sa bilo kojom drugom namirnicom(skrob,proteini,uh). :wink:
  • barakovicka
    Početnik
    Početnik

od barakovicka » pre 11 godine

Jel smem da koristim kari kao zacin? :neznalica:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 11 godine

Smeš i to nesebično :D
    Slika
    Slika
  • lepa_maja
    Početnik
    Početnik

od lepa_maja » pre 11 godine

Veliki i topao pozdrav forumašima, a naročito Pezosu koji strpljivo odgovara na sva pitanja. Hvala :)
    Danas sam ušla u treći mjesec UN dijete i do danas sam oslabila 13 kg. Zadovoljna. Dijetu sam prilagodila sebi, i ne smatram drastičnim kršenjem što sam jedino povećala količinu maslinovog ulja, bez kojeg prosto ne mogu i ne želim. Uzimam od 2 do 5 kašika dnevno i jako, jako mi prija. Najčešće su to 2-3 kašike dnevno.

Imam pitanje. Da li mogu da kombinujem u ovom, trećem mjesecu UN-ke i Mjesečevu dijetu, sa svim mijenama?
    Da li može na dan mjesečeve mijene da se ne jede ništa, i sutradan samo nastaviš redovno Unku po stalnom redu, kao da si juče normalno jeo? Tako se ne produžava Unka ni za jedan dan...
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Ulje - sve što ti je nekad prijalo i dovelo te je da moraš na dijetu ... ovaj način ishrane je bogat ugljenim hidratima a oni se ne podnose sa masnoćama i da bi efekat dijete bio delotvoran unos masnoća u organizam mora biti strogo kontrolisan tako da je tvoja prilagodba neprimerena ... dozvoljene količine ulja za spremanje obroka su: jedna supena kašika za pripremanje obroka za ručak (za večeru pola kašike) i jedna kafena kašikica ulja za spremanje jedne porcije salate.

Ja a ni autori definitivno ne preporučujemo kombinovanje mesečevih mena sa UN režimom ishrane a pogotovo ne u prvom delu, delu dijete jer je to sasvim dovoljan broj vodenih dana a prečestim uvođenjem vodenih dana organizam se samo više čisti a nema dovoljan broj dana za sagorevanje dok za drugi deo, deo održavanja se eventualno može uvesti još jedna mena ... mada sam ja to radio, ali tek u drugom ponavljanju kompletnog kruga UNke i to tek u trećem mesecu i tokom održavanja ali napominjem u prvom ciklusu 91 dan dijete i 91 dan održavanja to nisam kombinovao a sa sadašnjim znanjem ne bi nikad kombinovao unku sa menama.
    Slika
    Slika
  • anjamarija
    Početnik
    Početnik

od anjamarija » pre 11 godine

Dragi UN-ovci,
    danas sam pronasla ovaj forum i resila da vam se pridruzim u borbi sa kilogramima.
    Na UN dijeti sam od 02.09. Za prvih 12 dana skinula sam 5kg i sa 85kg, koliko mi je ostalo posle trudnoce, spala na 80kg. Cilj mi je da skinem 25kg, u jednom ili u dva ciklusa, videcemo.Na moju visinu od 166cm, to bi bila idealna tezina.
    Problem je sledeci: Do 14.09. sam se strogo pridrzavala dijete. A onda sam 14. dobila stomacni virus i dva dana zivela na keksu i caju jer mi je sve ostalo izazivalo mucninu i povracanje. Kada je virus prosao, dva dana sam pomalo jela i ostale namirnice da bi se zeludac privikao na hranu. Zatim sam se vratila na dijetu, sa proteinskim danom jer je on bio na redu. Ali od tada pa do danas, vec 7 dana, ni grama nisam skinula, pa sad ne znam sta da radim. I dalje se pridrzavam rezima ishrane, nemam nameru da odustanem, ali me brine to sto ne mrsavim. Da li je to normalno i treba li sta da preduzmem po pitanju toga ili samo da nastavim po planu, pa ce kilice poceti opet da nestaju?
    Unapred hvala na odgovoru i savetima.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

To si samo malo zakočila jer si sprovodila pravila na svoju ruku, nakon ona dva dana na keksu pogešila si sa ona dva sledeća jer si trebala održati ono što ti je bilo po redu po danima od datuma kad si krenula a ona dva dana što si prebolovala bi se računali kao da si ih održala, tako je to u UN režimu ishrane, jer početak je samo jedan i dijeta traje 91 dan. Ne boj se krenuće opet dole ali mora biti strpljenja, pojačaj malo fizičku aktivnost, brze šetnja na primer.
    Slika
    Slika
  • anjamarija
    Početnik
    Početnik

Pezos, hvala puno na odgovoru.
    Verovatno sam pogresila sto se nisam posle dva dana vratila na dijetu, ali bio me je strah da ne opteretim zeludac previse. Ta druga dva dana nisam jela sve i svasta, vec corbice i supice sa dosta povrca i malo mesa, ali i to malo je verovatno zbunilo moj organizam koji je tek poceo da se navikava na UN rezim ishrane. Sta je tu je, nastavljam dalje. Resena sam da se oslobodim ovog viska i odustajanja nema!
    Sto se tice fizicke aktivnosti, zbog obaveza u kuci i bebe koja je u fazi prohodavanja, nemam mnogo vremena za sebe i bavljenje sportom. Ono za sta povremeno uspem da nadjem vreme je setnja sa bebom u kolicima koja nikad ne traje krace od sat vremena, tako da se tesim da je i to neki vid fizicke aktivnosti. Jer, setnja je setnja, bila lagana ili brza, bolja je od sedenja ili visesatnog stajanja u mestu.
    Jos jednom hvala na odgovoru, pa se javljam sa novim rezultatima kojih ce nadam se biti. Danas je vocni dan, pa se sutra nadam manjku na vagi. Veliki pozdrav!
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

anjamarija napisao:zbog obaveza u kuci i bebe koja je u fazi prohodavanja, nemam mnogo vremena za sebe i bavljenje sportom.

Pogrešno razmišljanje ... predložih ti brzi hod, a to lepo možeš gurajući kolica ispred sebe ... provereno funkcioniše :)
    Slika
    Slika
  • mama27
    Početnik
    Početnik

od mama27 » pre 11 godine

Evo mene opet sa novim pitanjem. :D Da li se sme jesti meso sa rostilja na proteinski dan, ne mora pljeskavica, jer one znaju da sadrze dosta loja, ali npr batak (bez kozice! :) ) ili bela vesalica? Imam negde u glavi da dimljeno meso ima vecu nutritivnu vrednost... pa se nisam usudila da jedem. Inace se strogo pridrzavam dijete, za 10 dana ulazim u treci mrsec, sa 90kg spala sam na 76,5! Danas se merila, jako zadovoljna! :D Samo mi niste odmah odgovorili u vezi sa vodenim danom (koji sam odlicno podnela!) pa sam pila kafu! i to tri soljice koje ni inace ne popijem!!! uglavnom budu dve, nekad i jedna, pa me malo grize savest! :shock:
    I kad sam vec ovde, jos nesto: rekli ste da moze supa na vitaminski dan, pa ja cesto skuvam supu od mesavine povrca, sargarepe, paskanata, celera, persuna, sa pola kasicice vegete, bez ulja, ali pojedem i povrce iz supe, jeli to ok?
    Pozdrav!!! :wink:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

- meso sa roštilja može ali ne sme da tu bude praksa, par puta tokom dijete grilovani ili pečeno može,
    - može i dimljeno bez ustručavanja,
    - na vodeni dan, kafa nije zabranjena ali nije ni preporučljiva,
    - da, takva supa je dobra 8)
    Slika
    Slika
  • barakovicka
    Početnik
    Početnik

od barakovicka » pre 11 godine

Cao svima. Imam par pitanja.
    Kad mogu da jedem kikiriki orahe, indiske orahe?
    Da li smem domaci ajvar po malo?
    Juce mi je bio skrobni dan, pa sam sinoc jela malo kokice, da li sam pogresila????
    Javrli cesto dinstam sampinjone sa jednom kasicicom maslinovog ulja i tu dodam zacine i tomatelo paradajz onaj iz tetrapaka, sve to sjedinim i stavim u integralnu testeninu ili u bareno povrce, da li je to ok?
    Da li smem na vitaminsli dan da obarim karfijol i samo daga posolim .?
    Hvala na odgovorima :*
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

- sve o konzumiranju koštunjavog i suvog voća ćeš videti na viewtopic.php?f=1&t=4070
    - da, možeš ajvar kao salatu i kao dodatak jelima,
    - pogrešila si za kokice, iako je u pitanju kukuruz u zrnu koji iskljičivo ide na skrobni dan autori su kokice dozvolili samo kao slanu poslasticu na uh dan za večeru,
    - tako pripremljeni šampinjoni mogu da idu kako radiš,
    - možeš karfiol na vitaminski dan ali na vitaminski dan nije dozvoljena upotreba soli i ulja 8)
    Slika
    Slika
  • anjamarija
    Početnik
    Početnik

Evo mene opet...
    Sutra mi je vodeni dan, pa me zanima da li je dozvoljen zeleni caj? Ja ga pijem svakog dana, tri soljice izmedju obroka, a nekad i ujutru umesto kafe, pa me zanima da li je ta kolicina zelenog caja dozvoljena i na vodeni dan? Hvala unapred na odgovoru.
    Pozdrav!
Odgovori 4679 postova