Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • Dux1
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od Dux1 » pre 12 godine

E pozdrav drustvo!Novi sam clan pa ako negdje grjesim izvinite pocetnicke greske!
    Na djeti sam od 1. februara evo ima vec 40 dana i skino sam oko 15kg(sa 104-105kg na 89-90kg)!E sada imam par pitanja!
    1.Da li smijem mjesati vrste salata(tipa paradajiz, krastavac, zelena salata) kada jedem na Proteinski,skrobni i UH dan?!
    2.Da li smijem jesti na UH dan spagete iskuvane a potom na kasiki ulja ko proprzene u tavi sa alevom paprikom i jos nekim zacinima?!
    3.Posto pocinje post od ponedjeljka a ja planiram da postim citav post zanima me da li cu smjeti sada uvjek na proteinski dan jesti przenu ribu ili filovanu salatama i u foliji u rerni ko iskuvati?!Ili da li smijem na proteinski dan jesti konzervisanu ribu tipa tune(posto ima puno ulja u njima)?!
    4.Da li je dovoljno sto pijem jednu Centravit tabletu na dan kao pratilac djete radi vitamina i minerala?!
    Hvala unaprjed :roll:
  • tinčicaaa
    Početnik
    Početnik

od tinčicaaa » pre 12 godine

sto se tice salate mozes je jesti koliko te volja....tu nema pravila o mijesanju...
    kasika ulja je dozvoljena po danu,tako da mislim da nema frke oko tih spageta...
    a sto se tice ribe...izbjegavaj ribu przenu na ulju...iz rerne mozes slobodno jesti...a konzerviranu...samo dobro ocijedi to ulje...ili napravi zelenu salatu s njom...to ulje ce dobro doci...
    ja te vitamine nepijem...tako da nebi znala...ali mislim da sam negdje procitala da je 1 sasvim ok...
  • big teacher
    Početnik
    Početnik

od big teacher » pre 12 godine

Pozdrav drustvo :D :D !Novi sam član na forumu i dijetu tek pocinjem od sutra,nadam se da ce mi donijeti dobre rezultate...imam pitanje vezano za "vodeni dan" jel se iskljucivo pije samo VODA cijeli dan ili moze i čaj bez secera??? :wink: :wink:
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 12 godine

big teacher napisao:Pozdrav drustvo :D :D !Novi sam član na forumu i dijetu tek pocinjem od sutra,nadam se da ce mi donijeti dobre rezultate...imam pitanje vezano za "vodeni dan" jel se iskljucivo pije samo VODA cijeli dan ili moze i čaj bez secera??? :wink: :wink:

Može i čaj i blaga limunada i kafa... sve bez šećera, naravno.
    Ali, dok stigneš do vodenog dana - naučićeš :)
    Neka je sa srećom i uspehom!
  • Bubili2906
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

od Bubili2906 » pre 12 godine

Imam pitanje i treba mi odg. brzo. :)

Odlučila sam da krenem na UN dijetu, ali imam problem da organizaciom obroka, u smislu kad ih jedem.
    Kad idem prepodne u školu, ustajem u 5h, tako da mogu da doručkujem do pola 6h. U školi sam do 13-14, kako kad, a kući stižem oko 16h. Mislim, doručak u pola 6h, a ručak u 16h mi je malo daleko. Šta da jedem između?
    Još gore mi je kad idem popodne. Doručkujem oko 8h, kad ustanem, ručam oko 11h, pre nego što krenem, i onda mogu da večeram tek u 22h, jer tad stižem kući. :)

Baš mi za to frka da se organizujem. Da li mogu voće da jedem kao užinu bez obzira na to koji je dan, jer mi je to najlakše da nosim u školu? Ili moram da se držim toga koji je dan? :)
    Ma, pobediću ga!
    Slika

Debeljko moj <3
    Slika
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 12 godine

Bubili2906 napisao:Imam pitanje i treba mi odg. brzo. :)

Odlučila sam da krenem na UN dijetu, ali imam problem da organizaciom obroka, u smislu kad ih jedem.
    Kad idem prepodne u školu, ustajem u 5h, tako da mogu da doručkujem do pola 6h. U školi sam do 13-14, kako kad, a kući stižem oko 16h. Mislim, doručak u pola 6h, a ručak u 16h mi je malo daleko. Šta da jedem između?
    Još gore mi je kad idem popodne. Doručkujem oko 8h, kad ustanem, ručam oko 11h, pre nego što krenem, i onda mogu da večeram tek u 22h, jer tad stižem kući. :)

Baš mi za to frka da se organizujem. Da li mogu voće da jedem kao užinu bez obzira na to koji je dan, jer mi je to najlakše da nosim u školu? Ili moram da se držim toga koji je dan? :)

Za prepodnevnu užinu je i predviđeno voće. Možeš da ga "pojačaš" suvim voćem i orašastim plodovima (lešnik, badem, kikiriki, orah...). Znači, kad ideš pre podne u školu, nemaš nikakav problem da se pridržavaš u smislu same dijete... samo je pitanje da li je baš preporučljivo da se tako hraniš (ne bih da budem dežurno zvocalo, ali u tim godinama, kada se velika količina energije troši na rast i razvoj organizma, bojim se da nije baš pametno da do 16h budeš na voću i kikirikiju).
    Za popodne, mada nije "po propisima" ja bih ostavila taj redovan obrok u 11 s tim što bi popodne trebalo da ubaciš užinu od voća i orašastih plodova. Večera u 22 je kasno i morala bi biti baš lagana (ako je meso bareno, ako je povrće - takođe, bez slatkiša i kolača čak i na UH dan).
    I opet ću ponoviti savet da ipak odeš do školskog lekara i konsultuješ se sa njim... Nije zdravo imati višak kilograma, ali u tim godinama moraš biti oprezna sa gubljenjem i sa dijetama jer ni preterano restriktivna ishrana nikako nije zdrava u tom dobu.
  • Bubili2906
    Početnik
    Početnik

od Bubili2906 » pre 12 godine

Hvala! :D
    Ma doktorka mi je neka zaladjena, nema blage veze. A nutricionista jos vise. Ja cu da probam, pa ako mi ne prija, batalicu. :)
    Ma, pobediću ga!
    Slika

Debeljko moj <3
    Slika
  • big teacher
    Početnik
    Početnik

sta se sve smije piti izmedju obroka i ima li kakva vrsta uzine???vise me zanima sta se moze piti..jel samo voda i nzm cajevi ili mogu nekakvi i sokovi?? hvala unapred
    Prikačeni fajlovi
    as1cOEf0g410000MjI5aGR8MDE2MTIxamh8eW91ciB0ZXh0.gif
    stići do cilja,vratiti staru kilažu...
    as1cOEf0g410000MjI5aGR8MDE2MTIxamh8eW91ciB0ZXh0.gif (9.26 KiB) Pogledano 1615 puta
  • Somborka
    Amater
    Amater

od Somborka » pre 12 godine

Sokovi samo od prirodno cedjenog voca,nikako kupovno,a mozes i kafu bez secera:)
  • big teacher
    Početnik
    Početnik

hvala...i jos jedno pitanje imam vezano za krisku hljeba ,.,da li bas mora biti INTEGRALNI ili se moze koristiti i RAZEV hljeb ???
  • Somborka
    Amater
    Amater

Ne mora,pravo da ti kazem ja pojedem na proteinski i skrobni dan za rucak po krisku belog hleba,a za skrobni nekad ni ne jedem hleb,kao ni danas.:) i hvala Bogu,lepo sam odvikla od hleba i peciva.
  • snezanica
    Početnik
    Početnik

od snezanica » pre 12 godine

a hleb uopste ne jedem a kad jedem to obićno bude beli hleb,tj somun kada kupujem belo meso za ručak kada sam na poslu

Nego,ja nisam uspela da pregledam sve stranice meni je u ponedeljak vodeni dan pa me zanima sta smem konzumirati
  • bidzi
    Početnik
    Početnik

od bidzi » pre 12 godine

Vodu :ZZ02: ,caj i kafu bez secera.
  • micika5
    Početnik
    Početnik

od micika5 » pre 12 godine

Pozdraav dobri ljudi
    Imam par pitanja, nadam se da ce neko od vas moci da mi odgovori.Drzala sam UN dijetu vise puta medjutim nikada nisam izdrzala do kraja i nikad nisam kombinovala sa fizickom aktivnoscu.Ovog puta planiram da bude drugacije.Medjutim sada je vreme posta a ja sam krenula sa dijetom.Sledece nedelje planiram da postim na vodi, pa su mi malo problem proteinski i ugljeno hidratni dan(za ugljeno hidratni je vecera problem posto inace jedem kuvani djevrek ili kifle za rucak). Ako neko moze da mi preporuci sta bih mogla da jedem tih dana bilo bi super.
    Jos jedno pitanje...Da li bih smela da pojedem recimo tufahije umesto torte/kolaca/sladoleda UH dana?Mislim s obzirom da je jabuka voce a nije vocni dan al s drue strane tu ima i secera i oraha cega inace ima u kolacima :PP
  • Somborka
    Amater
    Amater

Veliki pozdrav od mene :) ! pa ovako,nije bitno ako kolac sadzi voce u sebi jer kolac je kolac i dozvoljen je za veceru na uh dan 2-3 komada.A sto se tice posta,ne mogu puno da ti kazem jer ja ne postim,al ovako,ribu mozes na proteinski dan,a na uh mozes testo bez jaja sa nekim sosom od paradajza ili sampinjona,ako si na to mislila.:o
Odgovori 4679 postova