Odgovori 701 post
Moj dnevnik ...
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Moj dnevnik - Olivera ...

od volja cini cuda » pre 9 godine

Znam oliveras, zato sam ti i rekla. Skrobno povrce u sebi sadrzi celulozu koja povoljno utice na secer u krvi i insulin, za razliku od cistog skroba u hlebu koji gotovo da uopste nema vlakna i celulozu. Zato sam se i zacudila da si izbacila skrobno povrce a ostavila cist skrob u ishrani. Meni logika kaze da bi ti mnogo bolje bilo da jedes onu hranu u kojoj se covek sto manje mesa. Bolje je jesti kinou, proso, kukuruz, grasak(skrobno povrce/zitarice u IZVORNOM OBLIKU),..nego hleb od prosa ili dvopek od kukuruza. Jer je to vec preradjena namirnica vrlo siromasna nutritivno, a bogata kalorijski i pravi taj nezeljeni skok secera u krvi.
    No, ti isprobaj tako kako mislis. Pa ako vidis da ne ispunjava tvoje ciljeve, ti nesto promeni. :mahalo:
  • oliveras
    Amater
    Amater

od oliveras » pre 9 godine

Volja ja vec tri godine se relativno dobro nosim sa secerom (skinula sam se sa insulina i vec dve godine sam samo na tabletama, i to na minimalnu dozu, ) i sve to zato sto sam promenila ishranu i namalila kilazu, nemam skokova secera, cak sto vise meni secer posle rucka i tabletu pada i mi je nizak (4-5) ako mi je obrok nesto po niskokalorican , jedino je malo povisen kad jedem pirinac ili krompir + hleb, znaci meni to jedno parce hleb/dvopek uopste ne dize secer ako isklucim krompir i pirinac (merim dva puta u danu, ujutro i 2 sata posle rucka))....Pa zato ne smetam da treba da jedem kinou, proso, kukuruz (ili skrob iz zrna), zelim normalnu pravilno kombiniranu ishranu za celi zivot, koja ce odgovarati meni i mom seceru (momentalno je ovako u redu)....pa makar i da nemam neki veliki pomak u kilazi. I toliko, vise necu pisati nista i zamarati o dijabetisu i moje zdravstveno stanje.... Hvala za tvoje savjete :mahalo:
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

Ovo sto kazes da ti je secer nakon jela nizak..pa ja ne znam po kojim vrednostima vi u Makedoniji merite secer ali vrednosti 4-5 su referentne, da ne kazem idealne vrednosti. Donja granica za secer ti je 3, 3 mmol/L. Ti nemas nizak secer ako ti je toliko kolik kazes. Referentne vrednosti su 3,4-6,1 mmol/L. Ja sam imala na faksu koleginicu koja je imala vrednosti i 2,5 i to su niske vrednosti i posle se nisam raspitivala ali radila je razne pretrage. Cak i preko 6 nije Diabet , lekari zovu predijabeticko stanje. Nakon jela secer je dobar ako je < 7,8 mmol/L.

Dobro je da si se skinula sa insulina. Imala sam priliku da kod dr upoznam zenu od nekih 65 godina koja je vezana Insulinom i lekom Glukofril(tako neki naziv, ne znam tacno) kakvo je to bilo poucno iskustvo razgovarajuci sa njom. Zeni je od tih lekova oslabilo srce, osteceni bubrezi,..strasno mi je bilo zao zene. Kakav je to zivot da si stalno po lekarima, bolesna i zavisna od lekova koji su joj po njenom priznanju ostetili unutrasnje organe. Nikako ne ostaj za ceo zivot na tim lekovima! Posto sam slucajno upoznala tu zenu kod dokrota, nikom ne bih takav zivot preporucila.
    Samo se ti drzi prijatne fizicke aktivnosti, ishrane, ogranici ili izbaci cigarete, alkohol i kafu pa prati progres. Sve najbolje ti zelim. :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

oliveras napisao: zelim normalnu pravilno kombiniranu ishranu za celi zivot, koja ce odgovarati meni i mom seceru (momentalno je ovako u redu)....pa makar i da nemam neki veliki pomak u kilazi.

Bravo, Olivera, samo to je i bitno ... živeti normalno, bez opterećenja, hraniti se kako nam uslovi diktiraju u datom momentu birajući iz trenutno dostupne ponude pravilne kombinacije ... i biti zdrav ...
    Sa takvim razmišljanjem ni švedski sto više nije nikakav problem ... odabereš ono što najviše voliš, a ne SVE !!!
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • oliveras
    Amater
    Amater

volja cini cuda napisao:..pa ja ne znam po kojim vrednostima vi u Makedoniji merite secer ali vrednosti 4-5 su referentne, da ne kazem idealne vrednosti. Donja granica za secer ti je 3, 3 mmol/L. Ti nemas nizak secer ako ti je toliko kolik kazes. Referentne vrednosti su 3,4-6,1 mmol/L. ....... Nakon jela secer je dobar ako je < 7,8 mmol/L.

Mislim da se ne razumemo meni je secer 4-5 nakon jela, a sama kazes da treba da bude 7-8, i naravno da je tako kako kazem, nemam zasto drugacije da kazem... Inace i kod nas su iste referentne vrednosti, nismo mi u Makedoniji razliciti, vrednosti su svetske organizacije....

leonida napisao:
    Bravo, Olivera, samo to je i bitno ... živeti normalno, bez opterećenja, hraniti se kako nam uslovi diktiraju u datom momentu birajući iz trenutno dostupne ponude pravilne kombinacije ... i biti zdrav ...
    Sa takvim razmišljanjem ni švedski sto više nije nikakav problem ... odabereš ono što najviše voliš, a ne SVE !!!

Tacno tako leonida, isprobala sam ja puno toga i na kraju je ova ishrana nesto sto stvarno meni i mojoj porodici odgovara, a moram reci i mojim finansijama, zdravje mi je sada OK, tako da nemam zasto da idem u nesto sto ne zelim i sto SIGURNO necu izdrzati ni 10 dana.....

D 1/4 djevrek, solja jogurt, 2 tanka listica kulen
    R oslic 2 komada, zelena salata i rokvice, solja supe (kocka) i parce dvopek
    U narandza
    V krastavac i sir
    Poslednja izmena od oliveras u 14 Apr 2016, 17:32, izmenjeno 3 puta ukupno.
    Slika
  • Pija
    Početnik
    Početnik

od Pija » pre 9 godine

Olivera, zelim puno da te pozdravim i od srca ti cestitam na fenomenalnim rezultatima!
    I ja sam misljenja da ne treba ni najmanje da se brines oko toga sto je kilaza trenutno u zastoju, samo polako i doci ce sve na svoje.
    Moj predlog da pokrenes organizam bi bio neka lagana prijatna fizicka aktivnost. Mozda pola sata malo brzeg hoda svaki dan?
    Inace, moja mama je iz Makedonije :) Obozavam pastrmajliju i ovciji sir u kacama koji je moja baka uvek imala, madzun, pisije, serenatke, taranenik, letnji pindjur, leblebije... Hrana kod vas jos uvek ima onaj prirodni pun ukus, sve mirise opojno i paradajz i paprike i meso.
    Uzivaj u predivnom preukusnom povrcu, puno srece i samo napred!
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

Ne, nisam ti rekla da treba da bude 7-8. Rekla sam da treba da ti bude MANJI od 7,8. Ono je znak za manje(<). I meni je secer nakon jela isto toliki bez ikakvih lekova i nije mi ni lekar opste prakse ni endokrinolog rekao da je to nisko.
    No dobro, necemo o tome. Pozdrav.
  • oliveras
    Amater
    Amater

Hvala Pija za lepim recima i drago mi je da su ti se dopali ukusi i mirisi hrane, isto tako drago mi je da ti je mama iz Makedonije, pozdrav do nje :mahalo:
    inace imam ja te zadolzitelne setnje svaki dan po 30 min. brzo hodanje :wink:

Volja ovo je vec drugi put da pokusavas da dokazes da JA nemam pojma o dijabetisu, prvi put sam to ignorisala jer nisam htela da opterecujem forumase jer ipak ovo nije forum za dijabetis, ali sad pocinjes i da me vregjas da neznam znakove, da neznam referetne vrednoste i tako dalje.... ne znaci da ako nisam napisala ispod i do pred vrednosti (jer se to podrazumeva i svi znaju taj znak ), a ne da ja neznam sta taj znak znaci, ipak imam 48 godina, nema potrebe da mi to naglasavas.... Svi znamo da ti imas dobre rezultate, da Ti znas sta je dobro, da je tvoja ishrana najbolja i tako dalje..... zato ti zelim isto takvo zdravje i dalje, ali nemoj da mislis da ja neznam nista , jer ja govorim iz licnog iskustva i ovo sto pisem je za mene licno, a ne od knige, internet ili za druge ljude. Tema dijabetis je zatvorena :010: :mahalo:
    Poslednja izmena od oliveras u 14 Apr 2016, 22:28, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 9 godine

Pre nego što zatvoriš temu, dozvoli da ti čestitam na ogromnom uspehu u pogledu zdravlja, jer imala sam u najužem krugu porodice jednog dijabetičara, i jednog imam sad, i znam kakva je to teška borba i koliko je teško postići to što si ti postigla!

Neću da navaljujem, ali bilo bi lepo da ipak bar nekad u dnevniku provučeš te neke korisne podatke (npr. šta ti je najviše pomoglo, šta je imalo negativan efekat itd.), zato što na ovaj forum dolaze gojazni (jasno :) ), a među njima ima već mnogo onih koji su u nekoj fazi dijabetesa i predijabetesa, i tvoja iskustva bila bi dragocena. Postigla si ono što je san svakog doktora, da skine svog pacijenta sa insulina i dovede ga do nekog minimuma lekova... a ti si to postigla pametnom ishranom. Još jednom čestitam!!! :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Olivera, i ja mislim da su tvoja iskustva dragocena ... nije loše nekad ispisati se i o bolestima, gojaznost sama po sebi povećava rizik za mnoge bolesti ... srčane bolesti, šećer, povišeni holesterol, pritisak i samim tim veći rizik moždanog i srčanog udara ... a da ne spominjem bolove u raznim kostima po celom telu ... ugrožena je kičma, zglobovi ... kad se neko bilo kog od tih problema oslobodi, korisno je da svoje iskustvo podeli ... zbog ostalih ... ipak smo tu da jedni drugima pomognemo.

I ti recepti koji svi piskaraju puno pomažu ... svi se trudimo da se snađemo sa namirnicama koje su nam dostupne u datom momentu u skladu sa finansijskim mogućnostima, a da ukus hrane koji jedemo ne bude jednoličan, tvoj dnevnik je jedan od onih (ima ih više) koji mi stalno pružaju nove ideje (možda su ta jela u Makedoniji uobičajena, ali za mene su neka od njih novost i pravo osveženje u jelovniku).
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od pink rose » pre 9 godine

Leonida je u pravu....mozda ti se cini da dijabetes nije nesto sto treba precesto da provlacis kao informaciju u svom dnevniku i ako je ona realno, najvaznija , za tvoje zdravlje i tip ishrane za koju bi se samim tim opredelila...ali neke relevantne informacije, koje ce nekom danas, sutra, koristiti ( jer ko zna sta nas ceka , a sto se tice dijabetesa, meni prvoj genetika bas i nije naklonjena) su uvek dobro dosle.
    Meni je drago da je zdravo i adekvatno kombinovanje namirnica, tvoj izbor i stoga iako ti se sad cini , da kilogrami nikako da se pokrenu, te krenu dole, ja kod tebe ocekujem nagradu za trud, uskoro .Ne moze vaga bas toliko dugo da se femka...voli ona da nas obraduje kad se najmanje nadamo. :) :wink:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

oliveras napisao: jer nisam htela da opterecujem forumase jer ipak ovo nije forum za dijabetis,

Mislim da si nešto slično i pre pisala, to da ovo nije forum za dijabetes pa da nećeš da opterećuješ forum sa tim.. i htela sam i pre da komentarišem (sada vidim da su i drugi komentarisali, što mi je drago)... Ja ne mislim da ti treba da, u nekoj meri, izbegavaš tu temu. Ovo je forum u vezi sa ishranom a dijabetes je sastavni deo života mnogih ljudi, zašto da ne... Ok, možda nećeš da izručiš ovde tonu stručnog materijala, ali mislim da je sasvim u redu da u svojim postovima, ako ponekad ima potrebe, napraviš osvrt i na tu temu. Ili ovo što je Duda rekla, da daš informaciju i savet. Ili da, ako smatraš da ima potrebe, objasniš zašto nešto jedeš na takav i takav način kako bi neko mogao da ukrade savet od tebe. Uostalom, to sve može da bude zanimljivo i nekome ko nema dijabetes. Naravno sve u onoj meri u kojoj si ti komotna da pišeš. Ako ti se piše ti pišeš o tome, a ako ti se ne piše - ništa.. Čak mi se čini da sam jednom prilikom, kada sam čitala o preporučenoj ishrani za dijabetes u trudnoći, došla do zaključka da ti saveti nisu loši i generalno gledano - dakle i za one koji nisu ni trudni niti imaju dijabetes.
    Još jedan razlog što sam i pre razmišljala o tome da je OK da se piše o tome ili nekim drugim specifičnim stanjima je to što sam primetila u nekoliko situacija da su članice koje su ostajale u drugom stanju prestajale da pišu o svojoj ishrani pod izgovorom da ovo nije forum za trudnice (baš se dobro sećam nekoliko takvih komentara)... Zašto da ne? Mnoge trudnice će nabasati na ovaj forum ili će neke iskusnije članice nekim mladim trudnicama dati savet.. Trudnoća nije baš neko tako retko stanje pa da malo žena može da se identifikuje sa tim dnevnicima. Naprotiv! Dakle isto mislim i za trudnice ili dojilje kao i za osobe sa dijabetesom. Treba da se razmenjuju i te vrste informacija o ishrani.

Čestitam ti i ja za veliki uspeh u vezi a tvojim dijabetesom i za tako dobro vladanje situacijom! :)
    Veliki pozdrav!
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Sax
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Sax » pre 9 godine

Slažem se potpuno sa Debelicckom. Ovo je forum o ishrani, a kome je bitnija pravilna ishrana nego trudnicama, dojiljama i osobama sa dijabetesom. Svaka informacija je dobrodošla. Ako i kad poželiš nešto da napišeš, ima nas mnogo koji ćemo rado da pročitamo.
    :009:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • oliveras
    Amater
    Amater

Dobro djevojke, napisacu uskoro moje iskustvo, samo treba mi malo vremena.... nije bas lesno pisati o tome, za mene je bilo to tesak period... :(
    Slika
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Morace se te kile pokrenuti! Budi pametna i istrajna kao do sada.
    Ovo za secer te niko ne sili da pise,ali moze biti korisno. Recimo moj tata je pod dijagnozom i rado bih se dodatno uputila "iz prve ruke". :009:
Odgovori 701 post