tamarica85 napisao:ali ne pipaj pivo na tom sanku
Mogla sam da zamolim da me intravenozno priključe na točilicu.

Nisam pipala, popila sam nes bez šećera.
tamarica85 napisao:(jedino ako nije brrr kao kod nas

)
Jeste gadno, počeo je da duva severac, što se u ovom kraju dešava bukvalno nekoliko puta godišnje.
Vega napisao:Kako praviš sufle od spanaća?
Baš pravi sufle... spanać samo malo poparen, pod poklopcem (bez dodavanja vode), znači, u svojoj sopstvenoj pari, pa čim trun zbljakne, blago se ocedi ako ima višak vode (bez pritiskanja) i izmeša se s jajetom (ovo je juče bilo 2 jajeta na nekih 700 g očišćenog spanaća, ali može mirno i više spanaća) i nemasnim sirom (stavila sam oko 350 grama), dodala sam i malo estragona jer se super gađa sa spanaćem... sipa se u vatrostalne činijice, svaka se odozgo premaže kašikom-dve pavlake (stavila sam onu od 12%), razbije se jedno jaje, pa se pospe sa trun morske soli, aleve paprike i parmezana (parmezana bukvalno kašičica, kao začin), i onda se to peče u vodenom kupatilu (činije se poređaju u veći pleh i onda se pleh nalije vodom), sat vremena u rerni na 140-150 stepeni, postavljeno malo niže od sredine. Ispadne kao puding od spanaća sa zlatnom gornjom koricom. (Za mene dodatno sjajna stvar jer se proteini u belancetu razgrade usled duge termičke obrade na niskoj temperaturi i ne izazivaju smetnje.)
Vega napisao:Koje začine dodaješ u jogurt? Kombinujem ga sa kakaom, cimetom, kurkumom, vlascem ili sa naseckanim belim lukom... još neka kombinacija bi mi osvežila svakodnevni jogurt... Izvini što toliko zapitkujum, nešto sam danas zaredjala po tudjim jelovnicima!
Dnevnici i služe da zaređamo.

Ubacujem kombinaciju začina sa protivupalnim dejstvom - kurkuma, đumbir, crni biber obavezno (mnogostruko pojačava dejstvo kurkume), ili ubacim kari pošto u njemu već ima i kurkume i bibera; mlevenu slačicu; sve što nađem iz porodice Labiatae (ruzmarin, bosiljak, majčina dušica, nana...), leti ubacim i ja malo belog luka, i do operacije sam obavezno ubacivala lan, sad ne smem ali ću ga vratiti čim budem smela... i obavezno trun morske soli i malo vruće vode, pa ostavim da odstoji, da bi začini bolje delovali. (Verovatno znaš za tu foru, preporučuje se čak i malo soli u čaj.) Možda sam neki preskočila, jer stalno pravim varijacije na temu, ali ovo je osnova.