Odgovori 578 postova
KALORIJSKE I NUTRITIVNE VREDNOSTI POJEDINIH NAMIRNICA
  • Ella
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od Ella » pre 16 godine

Bobili napisao:Jos nesto da pitam,koliko kalorija ima pinđur?

pinđur 79 kcal/100 gr
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Bobili napisao:PS:Opet moram nesto da pitam, citala sam pocetak ove teme i vidjela kako vi racunete kalorije, pa me je malo zbunilo da li ja radim dobro :shock: ...
    Posto ja sebi pravim za jedan obrok, da mi bude za jedan tanjir, ne vise...I racunam tako sto izvagam sve namirnice presne, i u slucaju ako koristim ulje, dodam i njega u racunicu i to je to...Ne racunam koliko kalorija i koliko je tesko jelo kad ga spremim...Pa je li mi to uredu? :?

Malo sam izašla iz fazona ali mislim da je u redu. Mada sam ja uvek izračunavala vrednost 100 gr za prense namirnice i onda ipak vagnula kada su kuvane
  • Bobili
    Amater
    Amater

od Bobili » pre 16 godine

Ok, hvala ti puno...
    Ali ja evo opet pitam,koliko kalorija ima urda, Praslin mi je predlozila zbog manje mm, pa ako znate govorite, molim vas :D
    :009:
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Praslin je i na to pitanje dala odgovor u dnevniku od Vezbacice koji glasi:
    praslin napisao:Urda ti je neka vrsta sira bez masti, a nije ni slana (bar ova koju ja kupujem), ima oko 15g proteina i 77 kalorija na 100g proizvoda
  • Bobili
    Amater
    Amater

Ja sam racunala koliko ckal ima sataras pa me ispravite ako grijesim:
    Npr.Uzela sam:
    *330gr paradajza-62,70ckal
    * 330gr paprika-82,5ckal
    * 330gr luka-79,2ckal
    *3 kasike ulja 3x15ml=45ml-405,0ckal
    Ukupno:629,4ckal
    Znaci da 100gr satarasa ima 62,94ckal... :?
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

:23:
  • Bobili
    Amater
    Amater

Hvala hvala...
    Da li sad ide ona vasa racunica, da mjerim koliko gr jelo ima prije priprema, pa posle opet da mjerim pa na osnovu toga da izmjerim koliko ima u 100gr nekog jela? :?
    Nadam se da nisam dosadna, ali me bas interesuje...
    Moja mama prvo bila napravila sataras, pa joj je pala na pamet ideja da bi to mogla izmiksati u mikseru, i sad ne znam koliko to ima kalorija, a mogla bih da mazem na hljeb?
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Čuj, znači 100 gr tako pripremljenog jela ima toliko kcal. Ukupna količina svežih naminica je bila 999 gr. Izmeri količinu skuvanog jela koju planiraš da pojedeš i računaj po dobijenoj vrednosti za 100 gr pre kuvanja
  • Bobili
    Amater
    Amater

E hvala ti puno, Ellice, sad sam naucila :D
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Ovako, ako uzmeš 1 kašiku tog izmiksanog sataraša i namažeš na hleb onda izračunaš da ta 1 kašika ima recimo 30 gr sataraša odnosno 62.94*30/100=18.88 kcal + recimo 50 gr hleba belog = 128 kcal, što znači da taj tvoj obrok ima 147 kcal
  • Katrin
    Početnik
    Početnik

od Katrin » pre 16 godine

Koliko kalorija ima alva? :009:
    I koliko je zdrava?
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

516 kcal/100 gr
  • sanndra
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od sanndra » pre 16 godine

Zanima me kako to da kad chitam u ovim tablicama kalorije ispadne mi da beli hleb ima manje kalorija od crnog, a oba imaju manje od dvopeka.. Nekako sam uvek dijete povezivala sa dvopekom.. I stalno ga jedem umesto hleba, a ispane mi da je kalorichniji.. :neznalica: Shta je onda bolje da jedem?
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Najbolje je da jedeš graham odnosno pravi integralni hleb koji možeš nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.
    Hleb koji nabavljamo po supermarketima je obično naduvan aditivima koji posla naduvavaju naš stomak.
    Crni hleb od pšeničnog brašna ima 222 kcal dok beli od pšeničnog ima 234 kcal ali je u stvari najčešće samo obojeni beli hleb.
    Druge vrste običnog i crnog hleba su kaloričnije jer sadrže 2 ili više vrsta žitarica ali je i zdraviji.
    Dvopek ili tostiran hleb je suv, izgubio je vodu pa je i kaloričniji ali zato 1 parče svežeg hleba ima oko 70 gr dok dvopeka 2-3 puta manje.

Ranije sam navodila da ono što je dijetetsko ne znači da je i dijetalno, ali ponoviću:

DIJETETSKI (grč. diaitao)
    umereno, korisno po zdravlje; dijetetski propisi kojih se valja pridržavati da bi se očuvalo zdravlje; dijetetSka sredstva korisna po zdravlje.
    izvor
    ŠTO SU DIJETETSKI PROIZVODI
    Dijetetski proizvodi su nadomjesci hrani. U kombinaciji s raznim ekstraktima za pojedine potrebe prilagođeni su za specifične potrebe.
    Dijetetski proizvodi ne služe liječenju već su pomoćna sredstva koja nisu štetna. Dijetetski proizvodi su prevencija za poboljšanje kvalitete života te su pomoć kod malih i umjerenih zdravstvenih tegoba.
    izvor

DIJETALAN
    koji je u vezi sa dijetom.
    izvor
    znači to su proizvodi za kontrolu težine

Zbog svega ovoga često dolazi do zbrke. Činjenica je da je najbolje jesti pravi integ.hleb koji je sav nabit i ima kiselkast ukus nego naduvane, ako ne možeš prave da priuštiš onda spremi tost ali samo jedno parče odnosno ako ni to ne želiš jedi običan hleb od juče :wink:
  • Venoma :)
    Početnik
    Početnik

od Venoma :) » pre 16 godine

Da li iko ima ideju kako da racunam pohovane crvene paprike? :shock: Nisam ih ja pravila i nemam pojma koliko je cega... Moze neka optimalna cifra?
    Muku muci da ne jede previse :)
Odgovori 578 postova